KOLAČ JAJE NA OKO

Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i onih drugih, ako vam vreme nije problem! Kolač jaje na oko, ne znam kako bih ga drugačije nazvala, sigurno je jedan od najlepših kolača na temu pečenih belanaca.

Vrlo je jednostavan za pripremu i zaista efektan. Hrskava korica od belanceta i krem od limuna su savršeno izbalansirani, pa nema brige da će limuna i slasti biti previše ili premalo.

Korice:
4 belanceta
130 g šećera
1 kašika gustina

Krem od limuna:
60 g putera
4 žumanceta
6 kašika limunovog soka
2 kašičice sitno rendane korice limuna
90 g šećera
prstohvat soli

Priprema:

Rernu uključite na 120 stepeni i pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

Belanca i šećer pomešajte pa kuvajte na pari nekoliko minuta uz stalno mešanje. Kuvajte ih toliko da se šećer rastopi. To možete proveriti tako što ćete dva prsta umočiti u belanca, izvaditi i protrljati prst o prst. Ukoliko se šećer oseća, kuvajte još malo. Ukoliko je tesktura glatka, sklonite sa vatre.

Mutite mikserom 4-5 minuta dok ne dobijete potpuno čvrst sneg. Dodajte gustin i mutite još minut-dva da se gustin rasporedi. Izručite belanca u dresir kesu i istisnite “gnezdo” sa udubljenjem u koje će kasnije doći fil. Ne morate raditi na ovaj način, možete i kašikom napraviti oblik koji želite pa u sredini napravite udubljenje.

Pecite 1 sat u zagrejanoj rereni. Prohladite u otvorenoj rerni pa izvadite i kada se potpuno ohlade nafilujte filom.

Fil ćete napraviti tako što ćete na srednjoj jačini rastopiti puter a zatim dodati i ostale sastojke pa kuvati uz mešanje žicom dok se fil ne zgusne, 4-5 minuta. Sklonite sa vatre, preručite u čistu posudu, blago pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađene korice nafilujte ohlađenim filom i poslužite!

 

Tri leće

Niti je tri, niti je leće, ova dva nikako ne idu zajedno, pravi naziv bi bio Tri mleka, ili Tres lećes, ali mi smo poznati da sve to nekako izvrnemo na svoje i prilagodimo sebi. I nemam ja ništa potiv toga. Originalna verzija je sa tri vrste mleka ( obično, evaporisano i kondenzovano ). Kod nas se malo teže nalaze ova druga dva, ali se lako prave, evaporisano je ukuvano mleko bez šećera. Uzmete litru mleka i kuvate dok ne dobijete pola litre. Ono je redje od kondenzovanog i ima prirodnu slatkoću, iz mleka. Kondenzovano mleko zasladite i opet kuvate do pola mere. Biće slatko i dosta gušće, a zbog šećera i dosta tamnije od ova dva. To je sva mudrost. Kolač je izuzetno sočan, najsličniji kohu, moj suprug je rekao “koh sa karamelom”. Upravo tako. Karamelu možete da kupite ili pravite, sasvim je svejedno, rezultat je isti. Ovo je jedna od verzija koja se ustalila kao i sam naziv, koja je nama svima prihvatljiva i pristupačna, a rezultat je fantastičan. Ako niste probali preporučujem, pa se pronadjite u slatkoći ili sočnosti, kombinujte sami, nadjite svoju meru.

Sastojci za biskvit:

6 celih jaja
6 kašika šećera
2 kašike ulja
13 kašika mekog brašna
1 prašak za pecivo od 10 grama
Preliv:

1,2l mleka
500 ml slatke pavlake
Karamel – kupite ili pravite –

200 gr šećera
200 ml slatke pavlake
30 gr maslaca

Priprema:

Uključiti rernu na 180 stepeni.

Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti.

Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izraditi.

tri lece

Staviti papir za pečenje u preh 35 x 25 cm i istresti celu smesu i poravnati.

Kolač će narasti, plus će biti zaliven mlekom, pa da vas ne brine.

Peći oko 25 minuta.

Pečen kolač izvaditi sa papirom iz pleha pa ga okrenuti naopako i izbockati viljuškom.

Pomešati obično mleko sa slatkom pavlakom i polako prelivati vreo kolač.

Videćete kako ekspresno upija. Krenite od ivica prema sredini, nemojte sipati sve na jedno mesto.

Ja nekad kupim karamel preliv, a nekad ga pravim.

Otopiti šeće rna laganoj vatri pa naliti zagrejanu pavlaku. Stegnuće se, ali polako mešati opet na lakšoj vatri dok se sve ne otopi, na kraju dodati maslac i mešati dok ne dobijete željenu gustinu. Pod tim podrazumevam nešto redje nego što bite želeli jer se hladjenjem steže.

Kolač dobro ohladite, bez karamel preliva.

Preliv dodajte pre služenja i preporučujem da ne mažete po celom kolaču, jer to je greška, već na onoliko koliko mislite da osečete, jer kako kolač stoji karamel prolazi kroz kolač i biće on lep i ukusan, ali će se razliti i nećete imati ovaj gornji sloj.

Prijatno!

izvor:domacirecepti.net

 

CUPCAKES SA BELOM ČOKOLADOM I MARMELADOM OD CRNE RIBIZLE

Spopali me kakpkejkovi, ne znam šta im je! Na sve strane samo kapkejkovi! Slažu mi se uz zimsko vreme i bele novogodišnje ukrase na drvcetu ? Jeste li vi okitili vaše jelke? Jeste li našli savršene ukrase? Pisala sam o tome na blogu Creative Way of Living i dala nekoliko predloga za kupovinu pa ako niste do sada videla onda svratite i podelite sa nama vaše ideje.

Sastojci:

200g brašna

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice soli

11og bele čokolade, otopljene

60g putera, sobne temperature

120g smeđeg šećera

180ml mleka

2 jajeta

marmelada od crnih brisnica, ili bilo koja po vašoj želji

50g putera

200g šećera u prahu

3 kašike mleka

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U posebnoj žiniji mutite puter i šećer dugo, dok ne postane penasto. Dodajte jedno po jedno jaje a za njima i rastopljenu čokoladu. Brašno i mleko sipajte naizmenično, muteći sve vreme. Rernu zagrejte na 180 stepeni i postavite papirne korpice u pleh za pečenje mafina. Ravnomerno rasporedite testo u korpice pa pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni. Kada su pečeni, stavite ih na žicu da se dobro ohlade. Ohleđene kolače izbušite po sredini malim nožem ili spravicom za čišćenje jabuka od semenki (ono što liči na spravicu za čišćenje paprika, samo je manje :)). U udubljenja sipajte marmeladu. Butter cream napravite tako što ćete omekšali puter mutiti mikserom na najjačoj brzini uz postepeno dodavanje mleka i šećera u prahu. Mutite dok krem ne pobeli. Ako je potrebno dodajte još šećera ili još mleka. Butter cream sipajte u špric pa ukrasite cupcakes po želji.

izvor:milinkuvar.com

Brzi kolač sa jabukama – mera na kašike

Ovaj kolač pripada onim starinskim, smućkanim od sastojaka koje imate kod kuće. Mera nije nešto mnogo velika, u plehu je 30 x 20 cm i koriste se samo 2 jabuke. Kod nas se pojela za popodne, što i nije tako loše, sutradan se moglo praviti nešto drugo. Kolač sa jabukama je izvanredno mekan i sočan i fino miriše na cimet.

Sastojci:

4 jaja
15 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
15 kašika brašna
1 prašak za pecivo od 10 gr
2 veće jabuke ili tri manje
cimet i šećer u prahu

Priprema:

Uključiti odmah rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Jabuke nije potrebno guliti ( a možete ), preseči ih i iseckati na tanke listiće.

Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko i ulje, opet sve umutiti.

Dodati brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti.

Podmazati pleh 30 x 20 cm uljem i posuti brašnom, pa rastresti brašno svuda po tepsiji.

Istresti pola smese, poravnati pa poslagati jabuke ukoso, tako da svaka sledeca naleže na pola one koja je u plehu.

Posuti cimetom po jabukama, takodje, cimet možete dodati i u testo. Kako želite.

Preko sipati svuda smesu za kolač i onda je polako razvući.

Staviti da se peče oko 25 minuta, zavisno od rerne.

Kolač sa jabukama ohladiti, posudi šećerom u prahu, iseći i poslužiti.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

CUPCAKES SA FROSTINGOM OD KREMASTOG SIRNOG NAMAZA

Cupcakes su pre nekoliko godina definitivno doživeli svoju ekspanziju ovde kod nas. I sama sam ih pravila mnogo puta jer sam bila opsednuta time da dobijem savršeno mekanu i sočnu teksturu testa i izbalansiran frosting koji treba da ima dosta slasti ali ne sme da bude pretežak.

Nije to baš tako jednostavno, pravo da vam kažem. Isprobala sam mnogo različitih varijanti i mnogo puta ostala razočarana. Recept koji vam danas predstavljam rezultat je višegodišnjeg isprobavanja, pa verujem da će vam sigurno biti koristan.

Biskvit je takav da ga možete lako dopuniti voćem, čokoladom ili drugim dodacima a frosting možete i bojiti i dodatno zgusniti ukoliko je potrebno. Ja volim kad je mekši, ali to možda nije dobro rešenje ako želite da kolače nosite po višim temperaturama jer se lako topi. Napisaću vam mere za čvršći krem pa vi ispratite uputstva i biće sve kako treba ?

Sastojci:

80 g Meggle Premium putera, sobne temperature
160 g šećera
1 kašika ekstrakta vanile
1 jaje
180 g kiselog mleka
180 g brašna T400 meko
1 kašičica praška za pecivo

Frosting:

120 g Meggle Premium putera, sobne temperature
120 g Meggle Crème Blanche Classic sirnog namaza
½ kašičice ekstrakta vanile
Prstohvat soli
350 g šećera u prahu

Priprema:

Rernu zagrejte na 170 stepeni a kalup za mafine popunite papirićima za pečenje. Puter penasto umutite sa šećerom zatim dodajte jaje, ekstrakt vanile i kiselo mleko pa postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i mutite da se sjedini. Napunite ⅔ kalupa i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni. Izvadite kolače na žicu za hlađenje i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kada su kolači ohlađeni, pripremite frosting.

Na početku da vam napomenem nekoliko detalja koji su važni. Sirni namaz i puter treba da budu sobne temperature tj. iste temperature. Ako je jedno od ova dva hladnije, stvoriće vam se grudvice koje nećete moći da rešite. Ne morate baš da pustite da se otope, ali izvadite ih iz frižidera 20-30 minuta ranije.

Šećer u prahu nije uvek isti. Zavisi od proizvođača i nekad će se desiti da vam treba više a nekada manje. Važno je da šećer dodajete postepeno, nemojte da sunete sve odjednom. Ukoliko vam se učini da je fil redak, dodajte još malo šećera postepeno dok ne dibijete gustinu koja vam odgovara.

Dakle, puter i sirni namaz razmutite miskerom na najjačoj brzini da se sjedine pa postepno dodajte šećer u prahu sve vreme muteći na nižoj brzini. Kada dobijete gustinu koja vam odgovara preručite je u dresir kesu i ukrasite ispečene mafine. Odmah ih stavite u frižider.

izvor:milinkuvar.com

Rolat sa višnjama

Sastojci za 4 Osoba/e

500 g brašna
30 g griza
1 kom. jaja
25 kom. svežeg kvasca
250 ml mleka
100 g šećera
70 g šećera u prahu
3 g soli
300 g višanja

Priprema
Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, šećera, vode, mleka, jaja i malo soli. Razvucite testo oklagijom, pospite ga šećerom, grizom i po njemu rasporedite višnje. Urolajte testo i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Nakon 30 minuta pecite rolat u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Gotov rolat pospoite šećerom u prahu i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Šuškavi kolač

Jedan kolač kod kojeg smo uzeli koru od šuškave torte a fil od ledenih šnita. Jedan manji kolač, onako za popodne uz kaficu. Verujem da bi mogao biti veći al kako nisam imala više jaja i sve sam radila uz ručak ispao je i manji, al se slatko pojeo i već sam mogla sutradan preći na neki drugi.

Sastojci za koru:

3 belanca
6 kašika šećera
1 kašičica sirćeta

Fil:

3 žumanca
5 kašika šećera
500 ml mleka
4 kašike brašna
malo ekstrakta od vanile
125 gr maslaca

Priprema:

Uključiti rernu na 120 stepeni.

Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu pa na kraju dodati sirće i nastaviti mućenje.

Otkinuti komad papira za pečenje pa na njega staviti tanjir okrenut naopako i opisati olovkom okolo.

Zatim papir okrenut naopakos taviti u pleh i na sredinu kruga staviti celus mesu za koru.

Polako razvći skoro do ivica opisanog kruga.

Masa treba da stoji čvrsto i da se pri drmanju pleha ne pomera.

Staviti u rernu na 2,5h. Zaboraviti.

Pomešati žumanca, brašno, šećer i malo hladnog mleka pa izmešati da nema grudvica.

Ostatak mleka staviti da provri.

Zakuvati u vrelo mleko i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, još malo promešati pa staviti foliju i ostaviti da se ohladi.

U ohladjeno umuksirati maslac.

Ako pravite sa margarinom onda njega prvo umutiti pa mu dodavati krem.

Dok se krem ohladi i kora će biti gotova.

Na koru naneti ceo krem, odgore dekorisati po želji i ohladiti bar sat vremena.

Prijatno.

izvor:domacirecepti.net

MUS OD JAGODE

Ja sam veliki, stvarno veliki obožavalac museva. Obožavam kremasto penastu teksturu svaakog musa i potpuno mi je neshvatljivo da neko to uopšte može da ne voli. Čokoladni mus mi je poslastica broj jedan. Uvek bih ga napravila u specijalnim prilikama, kada hoću da se počastim, da razmazim sebe…

Mus od jagoda se sada toliko približio čokoladnom, da nisam sigurna koji više volim. Morala bih dobro da razmislim. A je l’ znate šta je u celoj priči najbolje? Što se pravi na tako jednostavan način, da nema izgovora da ga ne isprobate.

Moraćete prvo da skuvate kulis iz nekog od prethodnih postova, ali to je bukvalno sav napor koji ćete morati da napravite. Kada napravite kulis, dodaćete ga umućenoj slatkoj pavlaci i to je to! Možete da ga koristite kao desert za sebe, ali može odlično da se uklopi i kao fil za tortu!

Sastojci:

150 g jagoda
50 g šećera
50 ml vode
1 vanilin šećer, opciono
150 ml slatke pavlake

Priprema:

Jagode pomešajte sa šećerom i vodom pa šerpu stavite na srednju jačinu da provri. Kuvajte 10-ak minuta uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre a zatim izgnječite voće viljuškom koliko možete. Izmiksajte sve zajedno štapnim mikserom ili u blenderu. Procedite kroz finu cediljku i ostavite sa strane da se ohladi.

2/3 ohlađenog kulisa od jagoda pomešajte sa umućenom slatkom pavlakom. Možete izmešati i celu količinu ali meni je draže da ostatak sosa sipam u čašu za serviranje pa da preko stavim mus. Tako ćete dobiti savršeno izbalansirani desert koji možete poslužiti svakome!

izvor:milinkuvar.com

Keto kolač – kolač za dijabetičare – bez ugljenih hidrata

Oni koji redovno prate moj rad verovatno su primetili kako umem da izbacim recept za neko jelo koje pripada keto ishrani, ishrani bez ugljenih hidrata, koju mogu da konzumiraju i dijabetičari. Pre otprilike 3 meseca su mi ustanovili da mi štitna žlezda ne radi dobro pa sam dobila lekiće i morala sam da promenim način ishrane, kao i konzumiranje napitaka. Teško sam se na to odlučila, ali sam morala, rezultati mi nisu bili dobri ni posle pijenja lekova, tačnije, bili su, ali ne potpuno, tako da…moj život se promenio mnogo. Izbacila sam hleb, sve vrste peciva, testeninu, osim toga ne jedem pirinač, grašak, krompir i pasulj. Ne konzumiram ništa što ima šećer poput kolača, torti, kupovnih proizvoda… Ne pijem nikakav sok, sa alkoholom je bilo lako jer ga nikad nisam ni pila, samo kada nazdravljamo čašicu pelinkovca… Pijem samo crnu, nezasladjenu kafu, vodu, čaj ponekad i kiselu vodu. Umesto ulja koristim maslinovo ulje ili mast, dosta toga pravim na maslacu, ali količina koju dodajem je 50 gr. Da je lako, nije, posebno što ostatak porodice jede sve normalno, gricka, pijucka, a ja sam to morala sve da presečem i izbacim. Prošlo je 50 dana otkako ništa slatko nisam stavila u usta i rešila sam sebe da počastim nečim što će biti dozvoljeno, a opet će zadovoljiti moju potrebu da pojedem nešto slatko. Tako sam smislila kolač od dozvoljenih sastojaka i uživala u dva parčeta za večeru. Da, nisam večerala nego sam pojela dva kolača. Otprilike četvrtinu. Ako po sastojcima odgovara vašoj ishrani poslužite se :) Ostatak sam spakovala i stavila u zamrzivač, da mi se nadje.

Sastojci:

4 jaja
6 tabletica veštačkog zasladjivača za dijabetičare ( moglo je ići i više, ali sam pravila prvi put pa sam se bojala da ne preteram, možete staviti i steviu, tečnu steviu, ili eritritol )
150 gr mlevenih oraha ( lešnika, badema )
50 gr kokosa ( kokosovo brašno )
1 kašika kakaa ( visok procenta kakaa, a može i da se izuzme )
Za glazuru:

80 gr čokolade sa najmanje 80% kakaa bez šećera i zaslađivača
200 ml pavlake za kuvanje, isključivo mlečna


Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Ulupati penasto belanca uz dodavanje izmrvljenih tabletica ili par kašika zasladjivača.

To već procenite sami, ako koristite nešto drugo i upoznati ste sa tom vrstom “šećera”.

Kada su belanca čvrsta dodati žumanca i umutiti.

Zatim dodati mlevene orahe i kokos i sjediniti lopaticom.

U manji pleh, ja sam koristila okrugli 20 cm prečnika staviti papir za pečenje i istresti smesu.

Peći nekih 20 minuta, nisam tačno ni merila, nešto sam se vrtela po kuhinji, ali možete to doditom da proverite ili čačkalicom, ako izadje suva iz testa pečen je.

Keto kolač - kolač za dijabetičare - bez ugljenih hidrata

Ostavila sam ga da se hladi i nparavila ganaš.

Zagrejala sam pavlaku do vrenja i prelila izlomljenu čokoladu. Mešala sam sve dok se potpuno nije otopila i sjedinila sa pavlakom. Količina pavlake može biti i manja, a onda će se čokolada jače osetiti.

Premazati kolač bogato pošto se i kolač i čokolada malo ohlade.

izvor: domacirecepti.net

CRÈME BRÛLÉE

Ovaj desert može biti savršeno rešenje za novogodišnje ili danposle posluženje. Dovoljno je svečano i nesvakidašnje a opet zaista jednostavno za pripremu. Ukoliko nemate ovakve posudice, razlijte smesu u nekom većem keramičkom ili vatrostalnom pekaču i malo prilagodite vreme pečenja. Krem će po završetku pečenja još biti mekan i pudingast na dodir, ali će se hlađenjem stegnuti i biti spreman za karamelizaciju šećera. Opet, ukoliko nemate kuhinjski brener, možete proces karamelizacije završiti i u rerni tako što ćete posuti krem ravnomernim slojem šećera i staviti u rernu na najviši nivo, pa pratiti kada da izvadite – sa slike vidite kako šećer nakon toga treba da izgleda. Ono što ćete kao rezultat dobiti je jako kremast hladan desert sa hrskavom tvrdom šećernom koricom na vrhu koju treba da razbijete kašičicom a zatim uživate u svakom zalogaju ♥.

Sastojci:

500 ml slatke pavlake

1 štap vanile (ili 1 kašika esktrakta vanile)

100g šećera

6 žumanaca

ekstra šećer za karamelizaciju

Priprema:

Zagrejati rernu na 150 stepeni. Pripremiti 8 keramčikih posudica za Crème brûlée ili jedan već keramički pekač. Slatku pavlaku sipati u šerpu zajedno sa semenkama koje ste izvadili iz mahune vanile – pustiti da provri. Smanjiti vatru pa kuvati 5-6 minuta uz povremeno mešanje. U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom da postanu vazdušasta i svetlija. Preliti umućena žumanca skuvanom slatkom pavlakom, sve vreme muteći srednjom brzinom miksera. Procedite kroz cediljku ukoliko su vam se stvorile grudvice. Sipati u pripremljene posudice tako da budu 2/3 pune. Poređati činije na dublji pleh pa naliti vrućom vodom do polovine visine posudica. Staviti pažljivo u rernu i peći 40-45 minuta (prilagodite vreme pečenja ukoliko koristite drugačije posude kako je objašnjeno u uvodu). Nakon pečenja, izvaditi pleh sa posudama iz rerne i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohlade pa ih prebacite u frižider na još sat-dva, najbolje preko noći. Pre služenja, u svaku posudicu sipati jednu kašičicu običnog šećera i protresti posudicu da se šećer rasporedi pa brenerom pažljivo karamelisati šećer ili to raditi metodom koju sam objasnila u uvodu.

PROFITEROLE

Profiterole su ništa više do princes krofne sa čokoladnim sosom preko. Ali, budite sigurni u to da će vam prirasti za srce, čak iako nikada niste voleli princes krofne.

Za ovakve deserte su ključne dobre namirnice i dobro pripremljeni poslastičarski krem. Sa njim morate biti strpljivi i potpuno poslušni kada čitate recept jer je baš ovaj recept koji ću vam ovde napisati onaj što uvek uspeva. Ukus neću ni da komentarišem. Još ako imate štapić vanile – biće vanvremenski dobar!

Za čokoladni sos vam treba samo tri sastojka i najbolje bi bilo da ih ne menjate. Koristite dobru čokoladu i koristite puter. Nemojte se zezati sa margarinom i kakao tablama da se svi Francuzi kolektivno koji su ikada radili u poslastičarstvu ne bi okrenuli, znate već gde.
Testo:
250 ml vode
125 ml ulja
prstohvat soli
2 ravne kašike šećera
150 g brašna
5 jaja Premia “A” klase

Poslastičarski krem:
6 žumanceta
1l mleka
300 g šećera
3 kesice burbon vanilinog šećera
100 g gustina
250 g Premia putera

Čokoladni sos:
200 g Premia crne čokolade
200 ml mleka
50 g Premia putera

Priprema:

Prvo pripremite fil: 400 ml mleka, 100 g šećera i burbon vanilin šećer stavite da skoro provri. U odvojenoj posudi umutite zajedno preostalo mleko, preostali šećer, gustin i žumanca. Kada se mleko zagrejalo dodajte malu količinu u tankom mlazu žumancima, sve vreme muteći. Zatim, postepeno dodajte iostatak, sve vreme muteći. Postepeno dodavanje zagrejanog mleka žumancima je važno da se žumanca ne bi naglo skuvala i pretvorila u kašu i zato je od ključnog značaja da to uradite baš na taj način.

Kada ste sjedinili mleko i žumanca, preručite sve u šerpu u kojoj se kuvalo mleko pa vratite na ringlu i nastavite sa kuvanjem. U prvih nekoliko minuta se ništa neće dešavati ali već nakon 2-3 minuta fil će početi naglo da se zgušnjava i ovde je jako važno da sve vreme energično i brzo mešate žicom. Na taj način se neće stvoriti grudvice. Samo kuvanje nakon zgušnjavanja će trajati minut-dva. Onog trenutka kada fil postane čvrst tako da vam postane teže za mešanje, sklonite ga sa vatre.

Preručite ga u čistu, najbolje pliću a širu, posudu i pokrijte površinu prozirnom folijom da se ne bi sasušila tokom hlađenja. Ostavite da se prohladi na sobnoj temepraturi.

Za to vreme pripremite testo tako što ćete vodu, ulje, so i šećer staviti da provre. Sklonite sa vatre, dodajte brašno odjednom i dobro izmešajte. Kada se formiralo testo, vratite šerpu na vruću ringlu i kuvajte uz energično mešanje još minut-dva. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Za to vreme uključite rernu na 200 stepeni a dva pleha obložite papirom za pečenje. Razmutite testo mikserom pa dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog jajeta dobro umuite testo.

Kada ste sjedinili jaja i testo, napunite poslastičarsku kesu pa na pleh istisnite smesu. Pecite 20-23 minuta u zagrejanoj rerni. Nemojte otvarati rernu dok se princeze peku. Kada su princeze pečene, polako otvorite rernu i ostavite je otvorenu minut-dva pre nego to izvadite pleh. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi a nakon što se ohlade zasecite ih poprečno, ali ne do kraja već tako da mogu da se otvore kao školjka.

Sada je vreme da završite fil. Puter i fil treba da budu približno iste temperature, pa vodite računa o tome kada dođe trenutak da ih sjedinite. Ja često fil vruć stavim u frižider pa ga s vremena na vreme promešam i hladim dok ne dođe do sobne temperature. Dakle, ne da bude hladan, već na dodir skoro mlak. Za to vreme mi je puter izvađen iz frižidera. Ovo je važno da bi se puter i fil dobro spojili i da ne bi bilo grudvica.

Puter dobro umutite mikserom pa dodajte jednu-dve kašike fila. Dobro sjedinite pa dodajte još malo fila. Tako radite dok ne sjedinite sve. Na taj način ćete približiti temperaturu putera i fila i izbeći grudve. Umućen fil ubacite u špric kesu pa napunite isečene princeze.

Za čokoladni sos stavite sve sastojke u šerpicu i skuvajte toliko da se zagreje i da se čokolada rastopi uz mešanje. Ohladite ga na sobnoj temperaturi i njime prelijte princeze.

izvor: milinkuvar.com

PAVLOVA SA JAGODAMA

Koliko raazličitih recepata može da se napravi od jedne jedine zvezde namirnice? Ja sam ove nedelje izbrojala ukupno četiri nova recepta, ali mislim da tu neće biti kraj. Čeka me još malo inspiracije koju želim da iskoristim pre nego što jagode zamenimo nekom drugom namirnicom.

Lepo je kada zajedno kreiramo sadržaj za blog. Komunikacija sa vama, vaše reakcije na slike, na recepte… to mi je mnogo veliki pokretač i moram da priznam da se sada, u ovoj tački, osećam fenomenalno u tome što radim. Uvek je bio dobar osećaj, ali sada je nekako posebno… sada osećam da i vi uživate 100 %. Mnogo vam hvala na tome!

Pavlova je najlogičniji produžetak recepata za kulis (sos) i mus iz prethodnih postova. Moraćete da se složite da ukus puslice ne može da se uporedi ni sa jednim drugim i da nam je svima omiljeni! Ponekad mi dođe da ispečem samo nju – jedva se oduprem ☺

Naravno, u kombinaciji sa musom od jagoda ovo bude jedan savršeni, prefinjeni desert kakav ćete poslužiti u specijalnim prilikama! A možete ga praviti u bilo koje doba godine, jer kulis možete kuvati od zamrznutih jagoda! Javite utiske kad isprobate!

Puslica:
2 belanceta
120 g šećera
1 kašičica sirćeta
1/2 kašike gustina

Kulis:
150 g jagoda
50 g šećera
50 ml vode

Mus:
1 vanilin šećer, opciono
150 ml slatke pavlake

Priprema:

Prvo pripremite kulis jer se ona najduže hladi. Jagode pomešajte sa šećerom i vodom pa šerpu stavite na srednju jačinu da provri. Kuvajte 10-ak minuta uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre a zatim izgnječite voće viljuškom koliko možete. Izmiksajte sve zajedno štapnim mikserom ili u blenderu. Procedite kroz finu cediljku i ostavite sa strane da se ohladi.

Zatim, umutite belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći. Treba da dobijete čvrst sjajni sneg. Na kraju dodajte gustin i sirće, pa izmutite još jednom da se sve sjedini. Rasporedite belanca na papir za pečenje tako što ćete kašikom vaditi smesu.

Pavlova sa jagodama je fantastičan desert koji ćete poslužiti u najvažnijim prilikama! Hrskava puslica, kremasti mus i osveavajući sos od jagoda!Ja sam napravila 15 velikih puslica i kašikom ih malo oblikovala da ne idu u visinu jer tako ne bih mogla da ih nafiujem. Pecite 50 minuta na 150 stepeni. Ispečene puslice ostavite da se ohlade pa odvojite od papira.

Za mus umutite slatku pavlaku i vanilin šećer pa dodajte veći deo kulisa i dobro izmutite. Zatim, nafilujte pavlove: na jednu puslicu stavite mus, pa prelijte sa malo kulisa. Pokrijte još jednom puslicom pa stavite mus i kulis. Ukrasite svežom nanom. Najbolje je da pavlove odstoje sat-dva u frižideru da bi blago omekšale pre služenja.

izvor: milinkuvar.com

SIROVE KUGLICE SA KOKOSOM BEZ GLUTENA

Zdravi deserti su mi posebno dragi zimi. Tada ih najčešće pripremam, iz meni potpuno nepoznatog razloga. Ove sirove kuglice su vam se baš dopale kada sam ih početkom godine objavila na Instagramu. Tamo sam odmah postavila i pisani recept ali od tada ih nisam postavila na blog a mislim da svakako zaslužuju svoje mesto i ovde. Jako su jednostavne za pravljenje, u sebi imaju samo zdrave sastojke. Ukoliko se iz recepta izostavi med, onda će biti potpuno prirodne bez i jedne namirnice životinjskog porekla.

sastojci:
70g ovsenih pahuljica

50g kokosovog brašna

1 kašičica kokosovog ulja

1/2 kašičice cimeta

1 kašika ekstrakta vanile

3 pune kašike bademovog ili kikiriki putera

1 kašika meda

4 sveže urme

sok od polovine narandže

prstohvat soli

kokosovo brašno za valjanje

Priprema:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu ili električnoj seckalici. Formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos. Bile bi odlične i prelivene gorkom čokoladom. Mogu da stoje nekoliko dana na hladnom i još duže u frižideru.

izvor: milinkuvar.com

ČOKOLADNE TORTICE SA MALINAMA

Malinu sam ove godine malo zapostavila na blogu, ali ispravljam stvar pa vam sada predstavljam jedan simple recept za ove čokoladne tortice sa malinama. Možete i cele da ih umočite u čokoladu ili koristiti neko drugačije punjenje tipa ganaš od čokolade ili slatku pavlaku. Možda deluje komplikovano za napraviti ali suštinski ovo je samo jedna kora koja se umeša za 5 minuta i još nekoliko jednostavnih koraka nakon njenog pečenja.


Biskvit

160 g brašna

180 g šećera

1 kašika vanilinog šećera

1 kašičicia praška za pecivo

40 g kakao praha

200 g rastopljenog putera

4 jaja

Fil ↓

džem od maline

150 g istopljene čokolade

Dekoracija ↓

nekoliko zamrznutih malina, listići nane, šećer u prahu, po želji

Priprema:

Za koru pomešajte sve sastojke. Mešajte ih toliko da se sjedine i da dobijete gustu ujednačenu smesu. Ulijte u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje, poravnajte površinu smese i pecite 30-35 minuta.

Ohlađenu koru izvadite iz kalupa pa malom čašom vadite krugove. Poravnajte izvađene krugove ukoliko je potrebno. Na jedan krug stavite kašiku džema od maline pa poklopite drugim krugom. Prelijte rastopljenom čokoladom. Ukrasite po želji malinom, listićima nane i šećerom u prahu.

izvor: milinkuvar.com

KIKIRIKI ŠTANGLICE

Ovaj kolač bih stavila u nekoliko kategorija. Kako sam u njega stavila nešto šećera u prahu koji se može zameniti smeđim šećerom ili medom, tako mislim da može opušteno da se smesti u kategoriju zdravih recepata jer u njemu nema ničega drugog što bi bilo specijalno nezdravo: kikiriki puter, komadići kikirikija, puter, ovsene pahuljice, komadići kakao zrna i tamna čokolada za glazuru. Ništa vam ne para uši, zar ne?

Takođe, mislim da bi se odlično snašao u kategoriji sitnih kolača u vidu kuglica ili štanglica, mislim da je super rešenje za brz i efektan kolač.

Jedina mana mu je ta što je stvarno jak – nije baš od onih da ih pojedeš nekoliko u toku dana. Zato je dobro da ga pripremite unapred za celu nedelju. Isečete ga na štangle i svaku zapakujete u prozirnu foliju pa u frižider. Može vam dobro doći kao užina ili desert u toku dana. Toliko se jednostavno priprema da mu nema ravnog, to je sigurno. Sama priprema ne traži više od 15 minuta vremena, ali ipak je potrebno dodatnih sat vremena stajanja u zamrzivaču pre nanošenja glazure.


250 g kikiriki putera

100 g putera

70 g pečenog slanog kikirikija

50 g sitnih ovsenih pahuljica

50 g šećera u prahu ili 40 g smeđeg šećera

40 g komadića zrna kakaoa (opciono)

1/4 kašičice soli

Za glazuru ↓

100 g čokolade sa 80% kakaoa

10 g putera

krupna morska so za posipanje (opciono)

Priprema:

U šerpu stavite kikiriki puter, puter, kikiriki koji ste iseckali na krupno, ovsene pahuljice, šećer, zrna kakaoa i so. Na tihoj vatri kuvajte toliko da se sve istopi, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre. Željeni kalup obložite prozirnom folijom. Koristila sam četvrtasti kalup za pečenje hleba, a vi koristite oblik koji želite.

Ulijte smesu u kalup i stavite u zamrzivač na sat vremena. Zapravo, držite u zamrzivaaču toliko da se smesa stegne. Izvadite kalup iz zamrzivača. Tamnu čokoladu i puter otopite na pari pa prelijte preko kolača. Nakon minut-dva preko pospite krupnu morsku so. Ovo vam se možda čini kao nepotrebno, ali ta so će izbalansirati celu stvar.

Ostavite da se čokolada stegne i oštrim nožem isecite na štanglice ili kocke. Dobro je da nož zagrejete pod mlazom vruće vode, osušte ga krpom i onda sečete – tako čokolada neće pucati.

Ukoliko se odlučite za pravljenje kuglica, onda smesu držite u frizu toliko da se stegne pa onda kašikom vadite smesu i dlanovima formirajte kuglice. Ukoliko omekšaju, a verovatno hoće zbog toplote ruku, ponovo ih stavite u zamrzivač pa kada se stegnu svaku umočite u rastopljenu čokoladu. Možda će vam za kuglice trebati više čokolade.

izvor: milinkuvar.com

ČIZKEJK SA BELOM ČOKOLADOM I JAGODAMA

Da vam ispričam priču kako je ovo zapravo trebala zda bude jedna lepa torta a ne čizkejk sa belom čokoladom? Pa i nema šta mnogo za reći. Sklonila sam kalup sa torte, sa sve onim profi pokretom ruke kao da sam savladala sve veštine ovog sveta, je l’ te. E, nisam. Ono što je trebala da bude carica nad caricama od torte sa jagodama, pretvorilo su nešto za šta mi je Lenka rekla “Baš ti je lepo ispala!”.

Bukvalno je ispala u činiju pored, bez ikakve naznake da je ikada i mogla da se stegne i seče nožem. A pošto sam vam ja sada sva u anti stres modu i pošto sam čvrsto rešila da stvari rešavam tako što neću da se nerviram (ne uspeva, ali je lepo da se kaže), eto vama jednog lepog čiza sa belom čokoladom i jagodama.

Ovih recepata nikada dosta, zaista. Svi ih volimo i svaka varijacija na temu nam je dobro došla. Dakle, klasik, ali malo drugačiji. Vodite računa o tome da vam sve namirinice budu približno iste temperature. To se posebno odnosi na istopljenu čokoladu koju morate da prohladite pre stavljanja u smesu sa sirom.

Ja sam koristila kalup od 20 cm prečnika. Kao što vidite, belog fila ima i više nego dovoljno. Ali, možda ćete morati da napravite malo više smese za osnovu od keksa. Dodajte jednu polovinu mere na meru koju sam napisala.


Osnova od keksa:
150 g mlevenog keksa
70 g rastopljenog putera
1 do 2 kašike soka od pomorandže

Rastopljena bela čokolada:
200 g bele čokolade
50 ml slatke pavlake

Beli deo:
500 g maskarpone sira
250 g sitnog sira ili krem sira
120 g šećera u prahu
150 ml umućene slatke pavlake
1 kesica burbon vanilinog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
1 kesica želatina

Žele od jagoda:
250 g svežih jagoda
100 g šećera ili manje ako su jagode slatke
1 kesica želatina

Jagode

Priprema:

Prvo pripremite žele od jagoda. Jagode operite, očistite od petelje i isecite na polovine. Stavite ih u šerpu zajedno sa šećerom i 100 ml vode. Sipajte odmah i želatin i kuvajte uz mešanje 10-ak minuta da jagode omekšaju. Sklonite sa vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Stavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu uz često mešanje, da se ne bi zgusnulo.

Zatim, pomešajte keks, rastopljen puter i sok pomorandže viljuškom, tako da dobijete mrvičastu smesu. Sipajte u kalup i rasporedite tako da svuda bude u jednakom sloju. Stavite u frižider. Belu čokoladu izlomite pa stavite u šeru sa slatkom pavlakom. Rastopite uz mešanje na srednjoj jačini a zatim prohladite.

Pripremite beli deo tako što ćete maskarpone i sitan sir dobro umutiti da se sjedine. Dodajte šećer u prahu, vanilu, vanilin šećer i umućenu slatku pavlaku. Dodajte i rastopljenu čokoladu pa ponovo umutite da se sve sjeidni. Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i promešajte. Kada je nabubreo, stavite ga u šerpicu pa na ringlu na srednju jačinu tek toliko da se rastopi. Sipajte rastopljeni želatin u fil pa dobro umutite da se sjedini.

 

 

 

 


U kalup u koji ste stavili keks podlogu stavite nekoliko kašika fila i rasporedite. U ivice kalupa pritisnite jagode sečenom stranom okrenute ka kalupu. Ovo je zaista samo iz estetskih razloga, možete i preskočiti. Sipajte i rasporedite ostatak fila. Stavite u frižider da se malo stegne pa izvadite i prelijte želeom od jagoda ako se ohladio. Pažljivo ga sipajte malo po malo. Stavite u frižider preko noći.

 


Čiz kejk saecite vrućim čistim nožem da biste dobili lep presek. Uživajte u slast!

izvor:milinkuvar.com 

Karamel plazma kolač

Kombinacija karamel fila i fila sa plazma keksom u ovom kolaču, korice su od belanaca sa plazma keksom i kakaa. Praveći ovaj kolač nešto sam se umislila da je nizak, inače idu dve kore, a ja sam pekla i treću, pa je ispao malo višlji, kao torta, iako bi po prvoj zamisli tu bi išle samo dve. Za one koji vole višlje kolače ili bi da dobiju tortu neka peku sve tri, svi ostali mogu opuštano i dve. E sad to sve zavisi od vas, kako ko voli, ili ima volje da se bakće sa trećom korom. Mislim da sam pretrala, al u svakom slučaju, koji god da odaberete kolač je jako fin.

Jedna kora:

4 belanca
4 kašike šećera
4 kašike mlevenog plazma keksa
1 kašika kakaa
1 kašika brašna
pola praška za pecivo – 5 gr
Karamel fil:

800 ml mleka
2 pudinga sa ukusom karamele
6 kašika šećera
125 gr maslaca
Krem od žumanaca koji ćete spojiti sa karamel pudingom:

8 ili 12 žumanaca
6 ili 10 kašika šećera
Plazma fil:

100 gr šlaga ili šlag krema
200 ml mleka ili kisele vode
200 gr mlevenog plazma keksa
mleko po potrebi koje dodajete ako vam se fil stegne
ukoliko se odlučite za slatku pavlaku onda 400 ml i mleko, jer ce se fil sigurno stegnuti


Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Umutiti belanca sa šećerom u jaku penu.

Dodati brašno, kakao, plazma keks i prašak za pecivo i spatulom izmešati.

Istresti u obložen pleh 32 x 25 cm i peći oko 15 minuta zavisno od rerne.

Pošto stavite koru da se peče smanjiti temperaturu na 180 stepeni.

Ovako ispeći još još jednu ili dve korice.

Za karamel fil otopiti šećer na srednjoj vatri pazeći da ne zagori.

Naliti skoro svo mleko i mešati da se šećer otopi.

Deo mleka koje ste ostavili pomešati sa pudingom, pa zakuvati u kipuće karamel mleko i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Žumanca ulupati sa šećerom, u manjoj šerpi, i mutiti sve tok ne posvetle.

Staviti manju šerpu na veću u koju ste sipali nekih 2 cm vode i sve staviti na vatru.

Od momenta kada voda provri u donjoj šerpi, mešati fil od žumanaca 10 minuta.

Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje.

Plazma fil ćete praviti tek kada se i kore i filovi ohlade i njega ćete praviti zadnjeg.

Kada su se i karamel i žumanca ohladitili izmutite puding od karamela, pa mu dodajte iseckan maslac i sve umutite.

Ako dodajete margarin njega prvo umutite, pa mu dodajte umućen puding.

Na kraju umešajte fil od žumanaca i sve sjedinite.

Stavite fil u frižider.

Umutite šlag sa kiselom vodom ili mlekom pa dodajte kiselu pavlaku isve umutite.

Na kraju dodajte plazma keks i sjedinite.

Ukoliko je potrebno dodajte mleka, ako nije nemaojte. Mislim da sa šlagom ne bi trebalo, ali proverite pre mazanja, ne sme biti čvrst.

Na tacnu stavite prvu koru, pola jednog pa pola drugog fila, drugu koru, ponoviti postupak sa filovima i ko se odlučio za treću koru staviti i nju.

Ohladiti i dekorisati po želji.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

SICILIJANSKI KANOLI

Sigurno sam milion puta do sada na listu recepata za isprobavanje upisala i “sicilijanski kanoli”. I to uvek podvučeno, boldovano, ukrašeno, na sve moguće načine označeno kao baš važno. I tako sam ih godinama unazada prepisivala sa liste na listu. Ako vam kažem da sam godinama tražila kalupe, to će stvaro zvučati neozbiljno, jer zaista nisam. Nisam ih tražila, samo sam ih čekala. Čekala da mi dođu, onako k’o poručeni.

Sigurno vam neće biti problem da ih pronađete jer su to zapravo kalupi za šam rolne koji nisu potpuno kupasti, već skoro pa ravno urolani i zato su idealni za kanole. Pronašla sam ih na jednoj od tezgi na vašaru. I kad kažem da sam ih pronašla, ne mislim “jedva sam ih pronašla” nego eto, tu su bili pa sam ih kupila. Viđala sam ih hiljadu puta do sada a iz nekog nepoznatog razloga nikada do sada nisam kupila ni jedan jedini. Prodaju se na komad i ako ne uspete da ih pronađete, mislim da možete otići kod bilo kog limara i zamoliti ga da vam napravi nekoliko komada.

Recept za kanole nikad nisam ni tražila do sada jer sam jednostavno znala da će mi doći onaj pravi u pravom trenutku. Pronašala sam ga na blogu mangiabedda.com i jako mi se dopalo zato što je to zaista recept nečije mame, a takvim receptima najviše verujem.


Testo ↓

260 g mekog brašna

1 jaje

1 kašika suncokretovog ulja

1 kašika šećera

50 ml desertnog vina (originalno ide Marsala)

3 kašike mleka

belance za lepljenje kanola pre prženja*

Fil ↓

300 g rikota sira

100 ml slatke pavlake

80 g šećera u prahu

prstohvat cimeta

Ostalo ↓

ulje za prženje

100 g rastopljene čokolade

listići badema ili seckani bademi ili seckani pistaći

šećer u prahu

Priprema:

Od svih sastojaka za testo umesite tvrdo, kompaktno testo koje se ne lepi za ruke, uz minimalno dodavanje brašna ukoliko je potrebno. Od jajeta odvojite jednu kašiku belanceta pre nego što ga dodate ostalim sastojcima. To će vam trebati za lepljenje testa pre prženja. Testo uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odmori na sobnoj temperaturi dok pripremite fil.

Za fil umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i cimetom pa dodajte sir. Dobro sjedinite i stavite u frižider dok ne zatreba.

Odsecite deo testa (ostalo testo ostavite ispod folije kako se ne bi sušilo) i na pobrašnjenoj radnoj površini ga rastanjite na debljinu od 2-3 milimetra. Širokom čašom izvadite krug pa ga uvijte oko kalupa s tim što ćete ivicu namazati sa malo belanceta i pritisnuti da se testo slepi. Ponovite sa preostalim testo. Količina testa je dovoljna za otprilike 24-25 komada pa ćete deo uviti odmah a preostalo testo nakon prženja prve ture.

 

Dobro zagrejte ulje na srednju jačinu. Stavite uvijeno testo zajedno sa kalupom u vrelo ulje i pržite uz okretanje dok ne porumeni podjednako sa svih strana, to će trajati nekoliko minuta. Izvadite prženo testo na ubrus da upije višak masnoće pa u ulje stavite sledeću turu. Ja sam pržila u manjoj šerpi po tri komada u jednoj turi. Dok se druga tura pržila izvadila sam kapue iz već prženih kanola pa na ohlađene uvijala preostalo testo. Kada ispržite svo testo, ostavite ga daa se ohladi.

Nakon hlađenja vrhove kanola umočite u čokoladu i stavite na papir za pečenje da se čokolada stegne. Možete ih prebaciti i u frižider, da ubrzate proces. Nakon što se čokolada stegla, napunite kanole filom od sira tako da fil viri na oba kraja. Pospite vrhove fila listićima badema a zatim cele kanole pospite šećerom u prahu kroz cediljku. Kanoli su spremni za služeenje! Mogu nafilovani stajati i u frižideru neko vreme.

izvor: milinkuvar.com

TIRAMISU SA BOROVNICAMA I VANILOM

Uvek kada vidim maskarpone sir na polici u marketu, uzmem ga u ruku i odmah vratim na policu – kao, preskup mi je. Kada pomislim da ovako dobar i ukusan desert ustvari uopšte ne košta mnogo kada malo bolje izračunam, onda mi je žao što ga češće ne spremam. A to sve zbog skupog maskarpone sira koji i nije tako skup obzirom na to koja mu je namena. Na gramažu je skoro isto kao da kupim čokoladu za kuvanje koju uvek imam u kući jer je uvek i kupujem i nije mi skupa.Neki su sirevi naravno skuplji a neki povoljniji. Ja sam izabrala onaj koji se skoro pojavio kod nas, proizvodi ga Vindija iz Hrvatske. Povoljniji je u odnosu na sve druge a meni možda i najlepši koji sam koristila. Čak ima neku nežnu aromu koja mi je se jako dopada. Pored maskarpone sira, potrebne su vam piškote, malo jaja, malo kafe, nešto kakaoa i voća… Ovo je u osnovi recept za tiramisu koji već imam na blogu, samo obogaćen voćem i vanilom. Ukoliko želite dva sloja piškota povećajte količinu kafe i piškota u receptu za duplo.

Sastojci:

150 ml skuvane espreso kafe (možete koristiti i jače skuvanu nes kafu)

2 kašike ekstrakta badema ili amareto likera

2 jajeta, odvojeno žumanca i belanca

prstohvat soli

90 g šećera

1 štap vanile (koristite vanilin šećer ili ekstrakt ukoliko nemate vanilu)

250 g maskarpone sira

125 g piškota

200 g borovnica ili drugog svežeg bobičastog voća

2 – 3 kašike kakao praha

Priprema:

Skuvajte kafu i pomešajte je sa aromom badema ili likerom od badema pa ostavite sa strane da se hladi. Zatim, odvojite belanca i žumanca pa belanca umutite mikserom sa malo soli da se pretvore u sneg. Dodajte polovinu šećera i dobro umutite da se šećer istopi a sneg postane čvrst i sjajan. U međuvremenu umutite žumanca sa preostalim šećerom i vanilom da postanu penasta i promene boju. Dodajte maskarpone sir umućenim žumancima pa tu smesu postepeno dodajte umućenim belancima, sve vreme lagano mešajući varjačom da se sve sjedini. Voće operite i pripremite kakao prah i jednu malu cediljku kroz koju ćete ga posipati. U 6 čaša prvo stavite po malo maskarpone kreme, pa pospite sa nešto voća (rasporedite ga tako da ga ima svuda podjednako), pa zatim ređajte piškote koje ste prethodno izlomili na pola da mogu da stanu u čašu pa umočili u kafu, pospite kakaom pa prekrijte sa još kreme do vrha. Ponovo bogato pospite kakao prahom i dekorišite bobicama borovnica i listićima badema po želji. Ostavite u frižideru barem nekoliko sati do služenja, a najbolje preko noći.

izvor: milinkuvar.com

čokoladni mus

Ako za slatkiš ne priznajete ništa drugo osim čokolade, ako volite da odvojite vreme da ugodite sebi i ako ste spremni na to da slatka pavlaka neće baš uvek da se umuti onako kako vi hoćete, onda je ovaj recept vaš. Poklanjam ga baš vama – čokoladni mus!
Znate one lude dane kada idete ulicom, srećete ljude i svi se pitaju što je tako lud dan? Danas je taj dan. Dan kad niko ne odgovara za svoje nervozno i nedolično ponašanje ? Jednostavno – svi su svesni da ih je neka viša sila spopala i niko nikom ne zamera.

Ja u takvim danima jedva čekam da dođem kući da se sakrijem pod ćebe ili da skuvam nešto lepo, u zavisnosti od vremenskih pogoda ili nepogoda tog dana. Danas je dan bio baš pogodan za spremanje nečeg ovako čarobnog kao što je čokoladni mus. Videćete, trenutak kad budete sjedinili žumanca sa topljenom čokoladom izmamiće vam osmeh… pa sigurno mogu reći br. 13 ?

Ovo je moja verzija recepta. Verovatno je dosta je slična svim drugim receptima koje ćete pronaći na internetu, ja sam probala razne a ovaj baš radi posao! Uživajte u spremanju!

Sastojci:
300g čokolade sa visokim procentom kakaoa

200ml slatke pavlake

4 jaja (odvojite belanca i žumanca)

4 kašike šećera (dodajte smeđi i dobićete neverovatni šmek)

2 vanilina šećera

malo mleka i komadić maslaca za topljenje čokolade

Priprema:

Čokoladu izlomite i stavite u šerpu. Prelijte mlekom da pokrije dno, stavite komad maslaca i topite na pari. Pustite da se čokolada skroz otopi pa je tek onda promešajte. Kada je čokolada istopljena i izmešana, sklonite je sa vatre i ostavite da se hladi.

Sledeća stavka je mućenje slatke pavlake. Nemojte previše da mutite, jer onda postane previše čvrsta a to vam za ovaj recept ne vrši posao. Zatim, umutite sneg od belanaca. Dodajte šećer, smeđi šećer i vanilin šećer, mutite dok ne postane čvrsto da kad okrenete činiju naopako, belance ne ispada.

U prohlađenu čokoladu, dodajte jedno po jedno žumance.Dobro umešajte i tu će vam se pojaviti osmeh na licu ? Videćete, neverovatan je osećaj varjače pod rukom! Prespite vašu fantastičnu mešavinu čokolade i žumanaca u jednu veću činiju. Kašiku po kašiku dodajte belanca. Isto uradite i sa slatkom pavlakom. Bitno je da jako fino laganim pokretima mešate varjačom. Ohladite u frižideru pa služite uz smrznuto šumsko voće i listiće badema.

izvor: milinkuvar.com