BOMBICE OD MLEVENOG KEKSA I ORAHA

NAJLAKŠE BOMBICE OD MLEVENOG KEKSA I ORAHA: Sve po vašoj meri, prave se za 10 minuta

Savršenstvo ovog recepta je u njegovoj jednostavnosti!

Sastojci:

mleveni keks

mleveni orasi

kokosove mrvice

puter

mleko

Priprema:

Zanimljivost ovog recepta je u tome što sve količine možete podesiti po tome šta volite i šta trenutno u kući imate.

Važno je samo da količinu sastojaka podesite tako da masa bude dovoljno gusta za oblikovanje.

Previše meke bombice nećete moći da lepo poslužite.

Pre pripreme otopite puter i prokuvajte mleko. Imajte na umu da će se puter stegnuti u frižideru!

Izvor: Lepa&Srećna

Štrudla sa jabukama, makom i suvim grožđem

Štrudla sa jabukama, makom i suvim grožđem

Sastojci za Štrudlu sa jabukama, makom i suvim grožđem

5 g cimetа
300 g jabuka
100 g griza
50 g mlevnog maka
5 kom. praška za pecivo
100 g šećera
50 g šećera u prahu
150 g suvog grožđa
5 kom. vanilin šećera

Priprema Štrudle sa jabukama, makom i suvim grožđem

Izrendajte jabuke i pomešajte ih sa vanilinim šećerom, makom, suvim grožđem i cimetom.

Pomešajte šećer, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo.

Posudu za pečenje premažite maslacem i prekrijte je polovinom mešavine suvih sastojaka.

Potom stavite narendane jabuke sa makom i suvim grožđem i dodajte ostatak sastojaka.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, potom izvadite, dodajte šećer u prahu i servirajte.

ROZEN KOCKE SA ORASIMA I KEKSOM
Foto: Shutterstock

ROZEN KOCKE SA ORASIMA I KEKSOM: Sitni kolači za slavu, rođendan ili slavlje

Čokoladna glazura može biti dodatno ukrašena perlicama ili mlevenim orasima!

Sastojci za Rozen kocke:

Za fil:

300 g mlevenog keksa

250 g mlevenih oraha

230 g šećera

3 kašike pekmeza od kajsije ili šipka

1 vanilin šećer

500 ml mleka

170 g maslaca

Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

4 kašike suncokretovog ulja

I još: 1 pakovanje rozen kora

Priprema Rozen kocki:

U posudi zagrejati mleko sa šećerom. Kada se šećer otopi i kada masa skoro provri, dodati maslac izlomljen na sitnije komadiće pa ga uz mešanje otopiti. Dodati nakon toga i pekmez pa ga dobro izmešati.

Tada dodati mlevene orahe i keks pa sve dobro izmešati varjačom. Fil ohladiti petnaestak minuta, mešajući povremeno. Može da ostane topao kad počnete filovanje.

Svaku rozen koru premazati sa po 4 kašike fila koji treba ravnomerno razmazati cijelom površine kore. Staviti odozgo sledeću koru pa ponavljati postupak dok se sve ne potroši. Svaki put kada stavite koru na kremu, lagano pritisnite dlanovima da se kora zalepi, ali ne prejako.

Kada ste sve kore premazali, stavite preko svega komad alu folije pa opteretite sve nekom debelom knjigom.

Ostavite tako da se potpuno ohladi i stegne 1 sat.

Nakon toga premažite sve čokoladnom glazurom koja se napravi tako da se u mikrovalnoj ili na laganoj vatri otopi čokolada uz dodatak ulja.

Izvor: Recipeci

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja
Foto: http://domacicazavas.blogspot.com/

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja

Kitnkez je tradicionalna vojvođanska poslastica koja može da traje cele zime.. Sir od dunja (Quittenkäse) ima više naziva na našem području.

Često ga nazivaju i sulc od dunja, ali u pitanju je druga poslastica koja se priprema od ostataka (ljuske i koštica od dunja). Kao i kod ostalih recepata, i u ovom postoje varijacije na temu, ali osnova je ista – dunje, šećer i limun.

Boja zavisi od više faktora. Bez obzira na boju, kitnkez je uvek ukusan i aromatičan. Dunja je simbol ljubavi, sreće, plodnosti neprolaznosti.

Plod je opojnog mirisa i neodoljivog ukusa.

Drevne civilizacije su veoma cenile dunju zbog njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.

Simbol je jeseni.

Zbog neodoljivog mirisa, dunja je često ukras na ormaru.

Kitnkez/sir od dunja, sastojci:

1 kg dunja, očišćenih od koštica
800 g šećera
2 limuna
po ukusu: vanilin šećer, orašasti plodovi…

Priprema:

Dunje isecite na manje komade (ja ih ne ljuštim, ali ukoliko mislite da treba, možete ih oljuštiti.

Stavite ih u veću šerpu, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok ne omekšaju, a voda ispari.

U ovoj fazi kuvanja možete dodati i limun ili ga ostaviti za drugu fazu.

(Za pripremu kitnkeza koristim i koricu i meso limuna i stavljam ga u prvoj fazi kuvanja, koricu možete da narendate, a meso da iseckate.)

Kada se dunje skuvaju, ispasirajte ih. Najjednostavnije je koristiti štapni mikser ili seckalicu za hranu

Smesu vratite u šerpu, sipajte šećer i kuvajte na srednje jakoj temperaturi uz često mešanje.

Ukoliko se odlučite da koristite sok od limuna i rendanu koricu, možete ih dodati u ovoj fazi.

Kitnkez /sir od dunja treba kuvati oko 2 sata.

Pred kraj kuvanja možete dodati vanilin šećer.

Smesa treba da bude baš čvrsta, dosta čvršća od džemova i pekmeza.

U kuvani kitnkez možete umešati iseckane orahe. Za oblikovanje možete koristiti modle po izboru – velike, male, silikonske metalne.

Najčešće koristim modlice za praline. Deo sa orasima obično izlijem u običan pleh i posle sečem na kocke.

Kada se kitnkez ohladi i postane dovoljno čvrst, izvadite ga iz modli i ostavite da se suši na vazduhu.

Po želji ga možete uvaljati u kristal šećer. Sir od dunja ne treba čuvati u frižideru već u hladnijoj prostoriji.

Što duže stoji i suši se, ukusniji je.

Napomene:

Količinu limuna sam prilagodila svom ukusu. Slobodno možete smanjiti količinu.

Znate da kod mene sve može i ne mora.

Ukoliko nemate iskustva u pripremi ove delicije, slobodno ga kuvajte malo duže, bolje da bude čvrst nego mek.

Izvor: domacicazavas.blogspot.com

Kruške u vinu

Kruške u vinu

Savršen desert koji vredi probati.

Sastojci:

- 500 ml crnog vina

- 2 štapića cimeta

- 4 kruške

- 4 klinčića

- 2 zvezdasta anisa

- 1 vanilin šećer

- 100 g šećera

- 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Vinu dodajte šećer, cimet, klinčić, anis, vanilin šećer i zagrejte do ključanja.

Kruške oljuštite pazeći da zadrže oblik i peteljku.

Spustite ih u vino i kuvajte 15 do 30 minuta.

Za vreme kuvanja kruške okrećite da poprime jednoličnu boju.

Kuvane kruške ostavite da se ohlade u vinu.

Umutiti slatku pavlaku i poslužiti sa kruškama.

Izvor: Coolinarika

Štrudla s makom i kandiranim voćem

Štrudla s makom i kandiranim voćem

Sastojci za štrudlu s makom i kandiranim voćem

1000 g brašna
1 kom. jaja
250 g kаndiranog voća
so
50 ml mleka
1 kom. svežeg kvasca
300 g mlevnog maka
250 g šećera
50 g šećera u prahu
200 ml ulja

Priprema štrudle s makom i kandiranim voćem

U veću posudu sipajte brašno, kvasac potopljen u mleku, so, pola količine šećera, ulje i jaje, te umesite testo. Podelite ga na dva dela.

Potom jednu polovinu testa oklagijom razvucite na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 0,5 cm.

Pospite po njemu mleveni mak sa šećerom i kandirano voće, uvijte u rolat i stavite u pleh.

Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa. Pripremljene štrudle ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi oko 60 minuta, a za to vreme one će se udvostručiti. Pre pečenja ih premažite žumancetom, te ih pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.

Pre serviranja štrudle pospite šećerom u prahu.

Ovo je savršena poslastica za zimske praznične dane – uz kafu ili čaj.

LEDENE GRIZ KOCKE
Youtube printscreen / Sunčane staze

LEDENE GRIZ KOCKE: Bogati kremasti kolači sa vanilom

Ukusni domaći kolači koji se tope u ustima!

Sastojci:

Za koru:

7 belanaca

5 žumanaca

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

3 kašike kakaa

4 kašike brašna

6 kašika vode

Za krem:

1 l mleka

180 gr griza

125 gr margarina

2 žumanca

3 vanilin šećera

2 kašike kristal šećera

250 gr šećera u prahu

Za glazuru:

200 ml slatke pavlake

250 gr mlečne čokolade kašika margarina

Priprema:

Čim počnete mikserom mutiti belanca najvećom brzinom, postepeno dodajte šećer i umutite u čvrsti sneg. Nastavite dodavati žumanca jedan po jedan, ali brzinu smanjite na najmanju. Dodajte vodu i vanilin šećer.

Dodavajte prethodno pomešano brašno, kakao i prašak za pecivo i umešajte ih lagano varjačom ili špatulom. Gledajte da razbijete grudvice. Četvrtasti pleh obložite pek papirom.

Smesu ulijte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20-25 minuta. Biskvit ostavite da se ohladi.

U mleko dodajte dva vanilin šećera i nakon što proključa dodajte griz i kuvajte još 1o minuta. Ostavite da se ohladi.

Žumanca i šećer kristal penasto umutite sa mikserom i stavite 10-tak minuta da se kuva na pari uz stalno mešanje. Ostavite da se ohladi i ovaj fil.

Margarin koji je omekšao i šećer u prahu sjediniti mikserom. Dodajte fil od žumanaca i sjedinite. Nastavite dodavati po 2-3 kašike griza uz konstantno mućenje mikserom najvećom brzinom.

Slatku pavlaku stavite na laganiju vatru da postigne temperaturu do vrenja. Prelijte preko kockica čokolade i kašike margarina. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini i dok se čokolada ne rastopi.

Ostavite malo dok se glazura ne stegne, samo toliko da možete lepo rasporediti, da ne curi okolo.

Fil rasporedite preko kore pa premažite glazurom. Ostavite ledene griz kocke nekoliko sati u frižideru da se stegnu i da mogu lepo da se seku.

Ja sam ih sekla posle sat vremena i vratila u frižider jer nisam znala kako će glazura reagovati

Kolač je sočan i ima fenomenalan ukus vanile i čokolade.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

Torta Južni vetar

Torta Južni vetar

Ovu tortu nisam nikako pravila, nisam ni videla da se često pominje, al čim sam je ugledala, asocirala me je na film i rekoh, što da ne, napraviću. Čim su korice i od belanaca, a fil od žumanaca, sve zaokruženo orasima mora da bude dobra…i jeste! Pripada plejadi starinskih, pravih torti.

Kore – peku se dve od ove mere:

10 belanaca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
200 gr mlevenih oraha

Fil:

600 ml mleka
10 žumanaca
100 gr gustina ( nišesta, skrob )
10 kašika šećera
150 gr mlevenih oraha
250 gr maslaca ili margarina

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst “sneg”, pa dodati 2 kašike brašna i 100 gr mlevenih oraha.

U pleh 25 x 35 cm staviti papir za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče.

Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 20 minuta, do 25, zavisno od rerne.

Dok se korica peče pripremiti drugu, na isti način kao prvu, pa je isto tako ispeći.

Pomešati žumanca, gustin i šećer, pa dodati malo hladnog mleka od onih 600 ml, a ostatak mleka staviti da provri.

Kada mleko provri zakuvati žumanca pa mešati na srednjoj vatri dok se ne gusne.

Skloniti sa vatre, prekriti folijom ili kesom direktno na fil, pa ostaviti da se ohladi.

Kada se fil ohladio penasto umutiti maslac ili margarin pa ga dodati ohladjenom kremu.

Zatim dodati mlevene orahe i sve sjediniti.

Korice preseći po dužini, da se dobiju 4 uske i duge korice.

Nafilovati korice filom od žumanaca. Fila ima dovoljno i za korice i oko torte.

Dekorisati po želji i tortu Južni vetar ohladiti pa poslužiti.

Izvor: domacirecepti.net

Pita sa orasima

Pita sa orasima

Sastojci

1/2 kom. jabuka
200 g oraha
1 kom. praška za pecivo
500 g kora za pitu
4 kom. jaja
100 g suvog grožđa
100 g šećera
20 ml ulja

Priprema

U posudi umutite četiri jaja, 2 dl ulja, 100 g šećera i prašak za pecivo.

U pleh srednje veličine stavljajte po tri kore za pitu, poslednju pemažite umućenom smesom, pospite mlevenim orasima i suvim grožđem i tako dok ne utrošite materijal.

Na vrh pite možete dodati tanko isečene komade jabuke.

Pitu isecite na parčad pre nego što je stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni.

 

 

Čokoladni kolač sa karamelom

Čokoladni kolač sa karamelom

Sastojci

160 g brašna
1 kom. jaja
120 g crne čokolade
30 g kakaa
190 g maslaca
30 g mlevenih badema
60 ml slatke pavlake
2 g soli
350 g šećera
2 ml arome vanile

Priprema

Pomešajte brašno, badem, kakao, 50 g šećera, malo soli, 120 putera i dodajte jedno umućeno jaje. Potom dodajte vanilu i dve kašike hladne vode, pa sve umesite.

Testo umotajte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom ga izvadite, istanjite oklagijom ili pivskom flašom i stavite ga u pleh. Ostavite testo da odstoji još pola sata u frižideru, zatim preko njega stavite papir za pečenje i pecite pola sata na 180 stepeni. Ostavite koru da se hladi.

Pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na umerenoj temperaturi i protresite povremeno šerpu kako bi se lepo karamelizovalo.

Kada šećer dobije željenu boju, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Sklonite sa vatre, dodajte malo soli, pomešajte sve sa slatkom pavlakom i sipajte smesu preko kore.

Pomešajte čokoladu i slatku pavlaku i istopite u mikrotalasnoj. Time prelijte kolač, a kada se ohladi, servirajte. 

Izvor: maxi rs

Pita sa višnjama

Pita sa višnjama

Sastojci

500 g višanja
200 ml jogurta
100 g brašna
3 jajeta
1 prašak za pecivo
100g šećera
1 vanilin šećer
70 ml ulja
3 g griza

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer, ulje i prašak za pecivo.

Dodajte postepeno brašno i mešajte.

Premažite pleh i pospite ga brašnom.

Ulijte pola smese u pleh i zapecite 20 minuta. Potom izvadite i preko rasporedite višnje, a njih pospite sa malo griza. P

relijte ih drugom polovinom smese i zapecite još 20 minuta.

Servirajte i uživajte u ovoj poslastici! Prijatno!

Saher torta

Saher torta, najpoznatija torta na svetu (detaljan opis)

Saher torta, poznata i kao Saher kolač i Eduard Saher torta, je čuvena klasična bečka torta. Verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena.

Priča počinje davne 1832. godine, kada je princ von Metternich zatražio od 16-godišnjeg šegrta, Franca Sahera, da napravi tortu za svoje specijalne goste. Glavni kuvar je bio bolestan te večeri, pa je zadatak pao na mladog pomoćnika. Navodno, on je ovaj recept stvorio u istom trenutku, pod pritiskom ispunjena visokih očekivanja.

Slatko remek-delo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag. Danas, originalna Saher torta predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beča. Baš kao i hotel koji je sin pronalazača dezerta otvorio kasnije i koji je sada jedan od najpoznatijih hotela na svetu!

Eduard Saher, sin osnivača, je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu. Sahert torta je zapravo njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept, a njegov recept je prvi put poslužen u poslastičarnici Demel i kasnije Hotelu Sacher, koji je otvoren 1876.

Potrebno:

140 gr otopljenog maslaca
110 gr šećera u prahu
pola štapića vanile
6 žumanaca
6 belanaca
130 gr čokolade za kuvanje
110 gr kristalnog šećera
140 gr glatkog brašna
200 gr džema od kajsije

Za glazuru pripremite:

75 ml slatke pavlake
20 gr maslaca
100 gr kvalitetne crne čokolade
50 gr šećera
50 ml vode
1 kašika milerama ili kisele pavlake
Slatka pavlaka kao prilog

Priprema:

Izmutite omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodajte vanilu. Postepeno dodajte žumanca (jedan po jedan) i umutite ih u finu pastu. Umešajte otopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca sa kristalnim šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca.

Modlu (kalup za pravljenje kolača) veličine 24 obložiti papirom za pečenje, namažite stranice maslacom i brašnom i sipajte smesu za biskvit. Pecite na 160° oko 55-60 minuta, pritom prvih 15 minuta držite vrata rerne odškrinutim za jedan prst (ne prstom, kutlačom).

Tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim uklonite kalup, skinite papir, vratite poklopac kalupa, okrenite tortu i ohladiti potpuno.

Kada se torta ohladi, izvucite je iz modle i prepolovite nožem. Zagrejte džem i premažite obe polovine torte, preklopite je i premažite okolo. Ostavite je da se prosuši.

Sad prelazimo na glazuru. Zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem, sklonite sa vatre i promešajte iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe zakuvajte vodu i šećer dok se ne otopi, dodajte mileram (ili pavlaku) i promešajte sa čokoladom. Nek se malo ohladi.

Glazuru odjednom prelijte preko torte (curiće svuda, al’ tako treba) i premažite okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostavite nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.

Kada se torta ohladi, vaše savršeno parče Saher torte je spremno.

Kadaif: Arapski desert sa rezancima i bademima

Kadaif: Arapski desert sa rezancima i bademima

Jednostavna priprema i fantastičan ukus je ono zbog čega ćete ovaj kolač praviti stalno.

Sastojci:

9 žumanaca
1 jaje
brašno
½ kg badema
¼ kg maslaca
¼ kg šećera u prahu

Za sirup:

1 kg šećera
1 štap vanile
1 limun

Priprema:

Zamesite testo kao za rezance, sa jajem i žumancima. Brašna uzmite koliko je potrebno da se testo zamesi bez vode.

Od testa razvucite tanju koru, prosušite je, savijte u trubu i isecite na što je moguće tanje rezance. Isečene rezance rastresite na stolnjaku i što bolje prosušite. Šerpu od emajla namažite dobro maslacem i slažite ovim redom: red rezanaca, red oljuštenih, samlevenih badema, red maslaca, red šećera u prahu, i sve tako naizmenično dok poslednji red u šerpi ne budu rezanca. Ovako spremljen kadaif stavite u rernu i napola ispecite.

Za to vreme na šporetu špinujte šećer sa malo vode i vanilom, gustina treba da bude kao za slatko. Šećer treba da bude gotov istovremeno kada se i polupečen kadaif bude izvadio iz rerne.

Pri kraju kuvanja šećera isecite limun na kolutove i stavite ga u šećer. Vreo kadaif izvadite iz rerne, polako prelijte ovim sirupom, zatim ga vratite ponovo u rernu i dopecite. Pečen kadaif izvaditi iz rerne, ali ga ostavite u istoj posudi do sutra, jer što duže bude stajao biće ukusniji za jelo.

Sutradan ga izvadite iz posude, isecite na kocke i poređajte na stakleni tanjir.

Izvor: njamfood.com

Pečene jabuke punjene bademima ili orasima i žitaricama

Pečene jabuke punjene bademima ili orasima i žitaricama

Sastojci (za 4 porcije)

4 jabuke
100 g badema
2ml arome vanile
20ml meda
200 ml mleka
100g žitarica
1 vanilin šećer
cimet

Priprema

Operite četiri jabuke, zatim ih osušite i pomoću pribora izdubite središnji deo jabuke.

U blender stavite bademe i žitarice koje imate u kuhinji, malo meda, čašu vrelog mleka, vanilin šećer ili ekstrakt vanile i malo cimeta.

Smesa treba da bude gusta, da biste punili jabuke.

Vatrostalnu činiju podmažite i poređajte jabuke. P

ecite u rerni 10-15 minuta.

Pečene kruške sa brusnicom, medom i orasima

Pečene kruške sa brusnicom, medom i orasima

Sastojci (za 2 porcije)

5 krušaka,
150g brusnice,
100ml meda,
muskatnog oraha,
cimeta

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Kruške isecite napola i izdubite im sredinu.

Stavite papir za pečenje na pleh, poređajte kruške, premažite ih medom i pospite cimetom i muskatnim orahom.

Pecite 30 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade 10 minuta.

Za to vreme pomešajte brusnicu i orahe sa malo meda.

Zatim napunite smesom kruške.

Uživajte!

Pečene jabuke punjene bademima ili orasima i žitaricama

Pečene jabuke punjene bademima ili orasima i žitaricama

Sastojci (4 porcije) 

100 g badema
2 g cimetа
2 ml arome vanile
20 ml meda
4 kom. jabuka
200 ml mleka
100 g žitarica
1 kom. vanilin šećera

Priprema

Operite četiri jabuke, zatim ih osušite i pomoću pribora izdubite središnji deo jabuke.

U blender stavite bademe i žitarice koje imate u kuhinji, malo meda, čašu vrelog mleka, vanilin šećer ili ekstrakt vanile i malo cimeta.

Smesa treba da bude gusta, da biste punili jabuke.

Vatrostalnu činiju podmažite i poređajte jabuke.

Pecite u rerni 10-15 minuta.

 

 

 

Čokoladna torta bez brašna

Brza i jednostavna priprema: Čokoladna torta bez brašna

Svaki zalogaj je božanstven.

Sastojci:

250 g crne čokolade
180 g maslaca
225 g šećer
1 g soli
4 g vanilinog šećera
5 jaja
65 g kakao praha

Za glazuru:

250 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake

Priprema:

Otopite puter i čokoladu i sipajte ih u posudu. Zatim dodajte šećer, so, vanilin šećer i umutite. Potom dodajte jaja i opet umutite dok se ne sjedini. Na kraju dodajte i kakao i promešajte.

Stavite testo u pleh koji ste obložili pek papirom i pecite na 180°C 25 minuta.

Za glazuru:
U slatku pavlaku dodajte izlomljenu čokoladu i kuvajte na niskoj temperaturi dok se čokolada ne otopi. Izlijte glazuru na tortu i poslužite.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Tiramisu

Originalan recept za tiramisu

za 6/8 osoba 

Sastojci :

4 jaja,
4 kašika šećera,
250gr maskarpone sira,
piškote,
200ml (oko 2 šolje) espreso kafe,
kakao,
rendana čokolada

Priprema:

Napravite kafu u koju ćete da umačete piškote i stavite sa strane.

Za pripremu krema odvojite belanca od žumanca. Koristeći mikser umutite 4 belanca sa 2 kašike šećera i nekoliko zrna soli dok ne postanu čvrsta, ali ne suva.

Zatim u drugoj posudi umutite 4 žumanca sa 2 kašike šećera dok ne postanu veoma gusta i svetle boje.

Sa varjačom umešajte 250gr maskarpone sira dok ne postane glatko. Čim su oba krema spremna, pomešajte ih od dna ka vrhu sa varjačom, na ovaj način belanaca će zadržati konzistentnost.

Za ređanje, umočite piškote u kafu, jednu po jedan , na ravni tanjir ili u dublju posudu. Preko piškota sipajte krem, zatim složite još jedan red piškota i izmrvljenu čokoladu. Onda još jednom premažite kremom preko.

Na ovim slikama je napravljen samo jedan sloj piškota.

Površinu tiramisu pospite kakao prahom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata. Ako želite, desert možete spremiti i do jednog dana unapred, ali u ovom slučaju pospite kakao praha pre samog serviranja, a ne pre.

Izvor: hrana-pice-price.com

Štrudla sa šumskim voćem i pudingom od vanile

Desert sa lisnatim testom: Štrudla sa šumskim voćem i pudingom od vanile

Lisnato testo u kombinaciji sa pudingom i voćem je idealna poslastica.

Sastojci:

2 kore lisnatog testa
450-500 g šumskog voća (smrznutog ili svežeg)
malo keksa ili prezli
250 g šećera
puding od vanile (ili drugi po izboru)
2 vanilin-šećera
kora limuna
cimet

Postupak:

1. Odmrznuto šumsko voće pomešajte sa 2 dl vode, 250 g šećera i vanillin-šećerom, pa stavite da prokuva.

2. Kad se šećer istopi, voće izvadite, a u prokuvani sirup dodajte puding pomešan s nekoliko kašika vode. Ohladite, pa pola smese stavite na razvaljanu koru lisnatog testa. Pospite usitnjenim keksom (ili prezlama), prekrijte polovinom šumskog voća, po želji pospite s malo cimeta, korom limuna i vanillin-šećerom. Umotajte, stavite u tepsiju na papir za pečenje.

3. Ponovite postupak s drugom korom. Pre pečenja po štrudli pobacajte listiće maslaca. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Dok je štrudla još topla, pospite je šećerom u prahu.

Izvor: stvarukusa.rs

Jafa pita sa dva fila

Jafa pita sa dva fila

Sastojci:

ČOKOLADNI FIL

350 ml mleka
puding od čokolade
4 kašike šećera
100 g čokolade
120 g margarina

ŽUTO PUNJENJE

300 ml sirupa od narandže (otprilike 3 narandže)
300 ml vode
2 pudinga od vanile

KORE

150 g margarina
100 g šećera
1 jaje
100 ml mleka
450 g brašna
1 kesica praška za pecivo

GLAZURA

100 g čokolade
3 kašike šećera
3 kašike mleka
150 g margarina

Priprema:

Prvo za punjenje od čokolade u činiji razmutite puding sa mlekom,a u ostatak mleka dodajte šećer te puding zakuvajte po uobičajenoj proceduri.

Nakon toga u vrući puding dodajte kockice od čokolade, pa mešajte dok se sve ne otopi. Potom sve ostavite sa strane da se ohladi. Margarin izmiksajte, u tu činiju sipajte hladan puding da dobijete krem.

Za žuto punjenje pomešajte sok od narandže i vodu. Sa malo vode razmutite puding od vanile i zakuvajte puding na uobičajen način.

Dok se čokoladno i žuto punjenje hlade, napravite kore. Žuto punjenje je najbolje namazati na kore dok je još mlako.

Za pripremu kora prvo u umutite margarin (omekšan na sobnoj temperaturi) i šećer, zatim lagano mešajući dodajte mleko i jaje, na kraju stavite brašno i prašak za pecivo pa umesite glatko testo.

Testo potom raspodelite na šest jednakih delova.

Svaku lopticu rastanjite oklagijom do veličine pleha u kome će se peći. Svaku koru stavite na prevrnuti pleh koga ste obložili papirom za pečenje.

Pecite na 200°C oko 10 minuta. Kore bi trebalo da ostanu svetle. Čim počne kora sa strane da žuti, odmah vadite koru.

Tako redom ispecite svih pet kora.

Filove mazati naizmenično i ostavite svaki najmanje 30 minuta u frižideru.

Za glazuru na laganoj vatri otopite na čokoladu, šećer, mleko i margarin, te sve polako sipajte po kolaču.

Kolač treba bar pola dana ostaviti u frižideru, potom ga možete iseći na kocke i služiti.

Izvor: Recepti Svijeta