PAVLOVA SA JAGODAMA

PAVLOVA SA JAGODAMA

Koliko raazličitih recepata može da se napravi od jedne jedine zvezde namirnice? Ja sam ove nedelje izbrojala ukupno četiri nova recepta, ali mislim da tu neće biti kraj. Čeka me još malo inspiracije koju želim da iskoristim pre nego što jagode zamenimo nekom drugom namirnicom.

Lepo je kada zajedno kreiramo sadržaj za blog. Komunikacija sa vama, vaše reakcije na slike, na recepte… to mi je mnogo veliki pokretač i moram da priznam da se sada, u ovoj tački, osećam fenomenalno u tome što radim. Uvek je bio dobar osećaj, ali sada je nekako posebno… sada osećam da i vi uživate 100 %. Mnogo vam hvala na tome!

Pavlova je najlogičniji produžetak recepata za kulis (sos) i mus iz prethodnih postova. Moraćete da se složite da ukus puslice ne može da se uporedi ni sa jednim drugim i da nam je svima omiljeni! Ponekad mi dođe da ispečem samo nju – jedva se oduprem ☺

Naravno, u kombinaciji sa musom od jagoda ovo bude jedan savršeni, prefinjeni desert kakav ćete poslužiti u specijalnim prilikama! A možete ga praviti u bilo koje doba godine, jer kulis možete kuvati od zamrznutih jagoda! Javite utiske kad isprobate!

Puslica:
2 belanceta
120 g šećera
1 kašičica sirćeta
1/2 kašike gustina

Kulis:
150 g jagoda
50 g šećera
50 ml vode

Mus:
1 vanilin šećer, opciono
150 ml slatke pavlake

Priprema:

Prvo pripremite kulis jer se ona najduže hladi. Jagode pomešajte sa šećerom i vodom pa šerpu stavite na srednju jačinu da provri. Kuvajte 10-ak minuta uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre a zatim izgnječite voće viljuškom koliko možete. Izmiksajte sve zajedno štapnim mikserom ili u blenderu. Procedite kroz finu cediljku i ostavite sa strane da se ohladi.

Zatim, umutite belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći. Treba da dobijete čvrst sjajni sneg. Na kraju dodajte gustin i sirće, pa izmutite još jednom da se sve sjedini. Rasporedite belanca na papir za pečenje tako što ćete kašikom vaditi smesu.

Pavlova sa jagodama je fantastičan desert koji ćete poslužiti u najvažnijim prilikama! Hrskava puslica, kremasti mus i osveavajući sos od jagoda!Ja sam napravila 15 velikih puslica i kašikom ih malo oblikovala da ne idu u visinu jer tako ne bih mogla da ih nafiujem. Pecite 50 minuta na 150 stepeni. Ispečene puslice ostavite da se ohlade pa odvojite od papira.

Za mus umutite slatku pavlaku i vanilin šećer pa dodajte veći deo kulisa i dobro izmutite. Zatim, nafilujte pavlove: na jednu puslicu stavite mus, pa prelijte sa malo kulisa. Pokrijte još jednom puslicom pa stavite mus i kulis. Ukrasite svežom nanom. Najbolje je da pavlove odstoje sat-dva u frižideru da bi blago omekšale pre služenja.

izvor: milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: