Štrudla sa šumskim voćem i pudingom od vanile

Desert sa lisnatim testom: Štrudla sa šumskim voćem i pudingom od vanile

Lisnato testo u kombinaciji sa pudingom i voćem je idealna poslastica.

Sastojci:

2 kore lisnatog testa
450-500 g šumskog voća (smrznutog ili svežeg)
malo keksa ili prezli
250 g šećera
puding od vanile (ili drugi po izboru)
2 vanilin-šećera
kora limuna
cimet

Postupak:

1. Odmrznuto šumsko voće pomešajte sa 2 dl vode, 250 g šećera i vanillin-šećerom, pa stavite da prokuva.

2. Kad se šećer istopi, voće izvadite, a u prokuvani sirup dodajte puding pomešan s nekoliko kašika vode. Ohladite, pa pola smese stavite na razvaljanu koru lisnatog testa. Pospite usitnjenim keksom (ili prezlama), prekrijte polovinom šumskog voća, po želji pospite s malo cimeta, korom limuna i vanillin-šećerom. Umotajte, stavite u tepsiju na papir za pečenje.

3. Ponovite postupak s drugom korom. Pre pečenja po štrudli pobacajte listiće maslaca. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Dok je štrudla još topla, pospite je šećerom u prahu.

Izvor: stvarukusa.rs

Jafa pita sa dva fila

Jafa pita sa dva fila

Sastojci:

ČOKOLADNI FIL

350 ml mleka
puding od čokolade
4 kašike šećera
100 g čokolade
120 g margarina

ŽUTO PUNJENJE

300 ml sirupa od narandže (otprilike 3 narandže)
300 ml vode
2 pudinga od vanile

KORE

150 g margarina
100 g šećera
1 jaje
100 ml mleka
450 g brašna
1 kesica praška za pecivo

GLAZURA

100 g čokolade
3 kašike šećera
3 kašike mleka
150 g margarina

Priprema:

Prvo za punjenje od čokolade u činiji razmutite puding sa mlekom,a u ostatak mleka dodajte šećer te puding zakuvajte po uobičajenoj proceduri.

Nakon toga u vrući puding dodajte kockice od čokolade, pa mešajte dok se sve ne otopi. Potom sve ostavite sa strane da se ohladi. Margarin izmiksajte, u tu činiju sipajte hladan puding da dobijete krem.

Za žuto punjenje pomešajte sok od narandže i vodu. Sa malo vode razmutite puding od vanile i zakuvajte puding na uobičajen način.

Dok se čokoladno i žuto punjenje hlade, napravite kore. Žuto punjenje je najbolje namazati na kore dok je još mlako.

Za pripremu kora prvo u umutite margarin (omekšan na sobnoj temperaturi) i šećer, zatim lagano mešajući dodajte mleko i jaje, na kraju stavite brašno i prašak za pecivo pa umesite glatko testo.

Testo potom raspodelite na šest jednakih delova.

Svaku lopticu rastanjite oklagijom do veličine pleha u kome će se peći. Svaku koru stavite na prevrnuti pleh koga ste obložili papirom za pečenje.

Pecite na 200°C oko 10 minuta. Kore bi trebalo da ostanu svetle. Čim počne kora sa strane da žuti, odmah vadite koru.

Tako redom ispecite svih pet kora.

Filove mazati naizmenično i ostavite svaki najmanje 30 minuta u frižideru.

Za glazuru na laganoj vatri otopite na čokoladu, šećer, mleko i margarin, te sve polako sipajte po kolaču.

Kolač treba bar pola dana ostaviti u frižideru, potom ga možete iseći na kocke i služiti.

Izvor: Recepti Svijeta

Krempita sa šlagom
Foto: Shutterstock

KREMPITA SA ŠLAGOM: Najlepši kremasti kolač za desert u svakoj prilici

Sastojci:

1 l mleka
8 jaja
300 gr šećera
200 gr brašna
2 kašičice ekstrakta vanile
1 pakovanje lisnatog testa
750 ml pavlake za šlag
2 kašike prah šećera

Priprema:

Ugrejte rernu na 180C stepeni.

Pospite brašnom radnu površinu.

Rastanjite oklagijom lisnato testo i svaki komad stavite na peki-papir pa pecite u plehu desetak minuta.

Ostavite da se ohladi.

Odvojte žumanca i belanca. Umutite penasto belanca sa šećerom.
Dodajte brašno i vanilu, pa sipajte jednu šolju 250 ml mleka i umutite u ujednačnenu masu.

U šerpi zagrejte ostatak mleka da provri, smanjite vatru i sipajte polako umućena žumanca.

Mešajte dok se ne zgusne.

Ulupajte mikserom belanca u čvrst sneg. Umešajte sneg u kuvani krem i polako žicom izmešajte.

U dublji pleh stavite pečeno lisnato testo pa sipajte krem i ostavite u frižider da se stegne.

Umutite pavlaku za šlag sa prah šećerom. Sipajte šlag preko krema i vratite da se hladi.

Drugi komad pečenog lisnatog testa isecite na kvadrate oštrim nožem i njih složite preko šlaga.

Pred serviranje, pospite prah-šećerom.

Izvor: Lepa&Srećna

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: najbolji recept i tehnika čišćenja voća

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: najbolji recept i tehnika čišćenja voća (KORAK PO KORAK)

Osetljivo voće kao što su jagode treba pripremati brzo i vešto - evo jednostavnog upustva koje će vam pomoći da voće očistite lako, a da do kuvanja ostane sveže i čvrsto.

Sastojci:

1 kg zrelih jagoda
1,2 kg šećera
1 limuntusa

Priprema:

Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom.

Ocediti, pa ređati u šerpu - sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Kuvati na srednjoj vatri, skidati penu i kad je kuvano openiti do kraja.

Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.

Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram.

Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vreme proberite sledeći kilogram - birajte samo cele, neoštećene jagode.

Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom - šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocedi, a sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu.

Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i ceđenje.

Na kraju prvi ocedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo i s lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuvanje.

Izvor: Lisa

Domaća štrudla sa makom
Foto: Shutterstock

Domaća štrudla sa makom

 

Štrudla sa makom mnoge od nas podseća na detinjstvo kada smo je jeli uz čašu mleka za doručak ili večeru.

Vreme je da se podsetite tog rituala i da napravite ovu ukusnu poslasticu.

Sastojci:

Za testo:

3 jajeta
½ l mleka
1 kašika masti (ili margarina)
20 g kvasca
1 kg brašna

Za fil:

200 g mlevenog maka
½ l mleka
5 kašika šećera

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom.

Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste.

Za to vreme mak skuvati u mleku (po želji zasladiti).

Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice.

Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Krempita torta: Čarobna kremasta poslastica
Foto: Shutterstock

Krempita torta: Čarobna kremasta poslastica

Sastojci:

Za koru:
3 žumanceta
1 celo jaje
3 kašike šećera
3 kašike vruće vode
2 pune kasike brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:
15 kašika šećera
1 l vode
3 pudinga od vanile
6 belanaca
i još 7 kašika šećera

Priprema:

Umutiti žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo.

Na kraju sipati i vruću vodu, umutiti sve i peći desetak minuta na 200C stepeni.

Ohladiti koru i staviti na tacnu pa staviti obruč na tortu.

Skuvati pudinge u litri vode sa 15 kašika šećera.

Umutiti belanca sa 7 kašika šećera u čvrst šlag.

Sipati vreo puding u belanca, muteći polako mikserom.

Ohladiti fil pa ga polako sipajte u obruč i prekrijte pa stavite u frižider da se dobro rashladi.

Ukrasite po želji.

Izvor: lepa i srećna

Ananas torta

ANANAS TORTA: Bakin recept za kremastu tortu (VIDEO)

Sastojci:

1/2 l mleka, 
200 gr šećera, 
2 pudinga od vanile, 
150 gr čokolade (bele), 
125 gr putera (margarina), 
1 pakovanje piškota (veće), 
1 pavlaka (kisela), 
300 gr šlag kreme, 
250 gr šlag pene, 
1 konzerva ananasa (manja)

Priprema:

Mleko skuvati sa 7 kašika šećera pa tu ukuvati puding i u vrelo dodati čokoladu i dobro izmešati.

Kad se dobro ohladi dodati umućen margarin koji ste izmešali sa ostatkom šećera.

Umutiti šlag kremu pa u nju dodati pola pavlake.

Obruč za pečenje torte staviti na poslužavnik pa u njega poredjati prvo pakovanje piškota koje ste umočili u sok od ananasa.

Njih premazati žutim kremom.

Zatim drugo pakovanje piškota.

Na njih staviti prvi deo bele kreme, pa poredjati ananas pa drugi deo bele kreme. Odozgo staviti umućen šlag (pena). Ukrasiti po želji.

Redjanje: piškote + žut krem + piškote + beli krem + ananas + beli krem + šlag

{vembed Y=JRV-97zx4Y0}

Izvor: Kod bake u gostima

Brz kolač sa bananama i keksom (VIDEO)
Foto: Kod bake u gostima

Brz kolač sa bananama i keksom (VIDEO)

Za ovu poslasticu uglavnom imate sve sastojke kod kuće.

Priprema :

2 pudinga, 
100 g keksa, 
malo šećera, 
1 vanilin šećer ,
mleko za puding, 
2 banane

Priprema:

Skuvati puding. Kalup obložiti folijom pa na dno staviti na krugove banane, preko staviti nekoliko kašika pudinga.

Prekriti i poređati keks, pa puding, banane, puding, keks. Pokriti folijom i ohladiti…

Ohladjeni kolač izvrnuti na kolatanjir i skini foliju.

Malo preliliti rastopljenom čokoladom…

{vembed Y=vl879yqzxC8}

Izvor: kodbakeugostima

Idealno za sve koji poste na vodi: Kuglice od banana i urmi
Foto: Teodora Andrić

Idealno za sve koji poste na vodi: Kuglice od banana i urmi

Ako se pridržavate posta i nemate više ideja šta da spremate, mi vam predlažemo ovaj recept za koji vam ne treba puno novca, a ni vremena. Banane, ovsene pahuljice i urme su glavni sastojci.

Sastojci:

2 banane
5 urmi (otprilike, u zavisnosti koliko volite slatko)
100 g susama
200 g ovsenih pahuljica
kašičica meda

Priprema:

U blenderu izmiksajte banane i urme, pa dodajte ovsene pahuljice dok se ne dobije čvršća smesa.

Zatim dodajte kašičicu meda i sve lepo promešajte.

Napravite kuglice, uvaljajte u pečeni susam i ponovo oblikujte kuglicu.

Ostavite kuglice da odstoje oko sat vremena, pa ih poslužite.

Izvor: lovesensa.rs

Napravite tiramisu za samo 30 sekundi po receptu Gordona Remzija

Napravite tiramisu za samo 30 sekundi po receptu Gordona Remzija (VIDEO)

Volite fantastičnu kombinaciju piškota, maskarpone sira, kafe uobličenu u omiljeni tiramisu kolač? Onda će vas sigurno oduševiti ovaj recept poznatog kuvara Gordona Remzija.

Jedan od najpopularnijih kuvara današnjice predstavlja recept za tiramisu u čaši koji možete da pripremite za neverovatnih 30 sekundi, a možda i brže.

Potrebno vam je:

35 g šećera u prahu
225 g maskarpone sira (pogledajte i Kako da napravite sir maskarpone)
kašičica ekstrakta vanile
4 kašičice Marasala brendija, ili nekog desertnog vina
170 ml slatke pavlake
4 piškote
225 ml jake kafe
rendana čokolada

Priprema:

Najpre pomešajte slatku pavlaku i šećer. Posebno pomešajte maskarpone, vino i ekstrakt vanile. Zatim pomešajte smesu sa maskarpone sirom i slatkom pavlakom.

Piškote umočite u kafu, poređajte u čaše i prelijte smesom. Preko poslastice narendajte čokoladu. Prijatno!

Pogledajte kako to radi čuveni Gordon Remzi

{vembed Y=6DTVQnsVlJk}

Izvor: Stvar ukusa

foto: Shutterstock

Kolač koji svi vole – recept za najbolje ledene kocke

Kada vam se jede nešto slatko, napravite ledene kocke.

Sastojci za patišpanj:

6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike kakaoa
9 kašika brašna

Fil:

1/2 l mleka
7 kašika brašna
7 kašika šećera

Preliv:

2 šolje šećera
1 šolja vode

Priprema:

Sastojke za patišpanj umutiti i ispeći u đuvečari.

Sastojke za fil umutiti i skuvati pa kada se ohladi dodati penasto umućen margarin sa 100 g šećera.

Može se umešati i jedna umućena slatka pavlaka.

Skuvati preliv i preliti ga preko ispečene kore. Preko beli fil pa glazura od čokolade.

Ostavite da se stegne u frižideru, pa isecite na kocke i poslužite!

Izvor: Lepa&Srećna

Foto: Bakina kuhinja

Fantastična bajadera torta po bakinom receptu (VIDEO)

Ukusna poslastica koja se brzo pravi i za tili čas nestaje sa tanjira.

Potrebno je:

5 jaja
5 kašika oraha
3 kašike brašna
100 g čokolade
3 pudinga od vanile
200 g maslaca ili margarina
300 g šlaga
100 g šećer u prahu
750 ml mleka
200 g šećera

Priprema:

Umutiti 5 jaja sa šećerom dodati ml. orahe i brašno i dobro izmešati. Sipati u uzan četvrtast pleh koji obložite pek papirom.

Peći na 200 stepeni C 20 min. Kad se ohladi podeliti na dva dela. Skuvanti na mleku puding i ohladiti uz neprestalno mešanje.

Maslac umutiti sa prah šećerom pa dodati pudingu i izjednačiti u penastu kremu. Podeliti na dva dela. U jedan dodati ekstrat kajsije ili već koji imate a u drugi rastopljenu čokoladu.

Na prvu koru namazati prvi deo svetlog fila, pa poklopiti sa drugom korom preko nje namazati tamni deo tj. čokoladni , zatim kora svetli deo.

Ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom. Naribati malo čokolade preko šlaga. Ostaviti da se dobro ohladi i sladiti se…

{vembed Y=O0cZz8deOb8}

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com

Foto: Duškina kuhinja

BRZI KOLAČ KOJE SE NE PEČE: Crno beli rolat od kokosa (VIDEO)

Napravite ovaj odličan i ukusni rolat brzo i lako.

Potrebno je:

Tamni deo:

500 g mlevenog keksa
250 g šećera u prahu
200 ml mleka
100 g čokolade za kuvanje
Priprema: U posudu stavite keks i šećer u prahu, sjedinite i dodajte mleko, sedinite pa dodajte otopljenu čokoladu. Zatim dobro zamesite, razvaljajte i na njega stavite beli deo.

Beli deo:

200 g kokosa sitnog
200 g šecera u prahu
200 g margarina ili maslaca
50 g bele čokolade

Priprema:

U posudu stavite kokos i šecer u prahu, sjedinite pa dodajte margarin. Ponovo sjedinite i dodajte čokoladu, pa dobro zamesite.

Pročitajte i: Na bakin način: Posna i hrskava pogača sa nadevom (VIDEO)
Prvo zamesite beli deo, pa onda tamni. Tamni deo odmah razvljajte pa na njega rasporedite beli deo i urolajte.

Pogledajte u videu kako se pravi.

{vembed Y=VG6q_3W3Pj0}

Izvor: duskicinidomacirecepti.blogspot.com

GOTOVE ZA 15 MINUTA: Brze banana kuglice od samo 3 sastojka (VIDEO)

Poslužite fine kuglice od banana za svega 15 minuta, bez pečenja ili kuvanja. Kuglice se prave od svega 3 sastojka. Deca ih jako vole, kako da ih pojedu, tako i da ih prave.

Sastojci:

3 veće ili 4 manje banane
300 gr mlevenog keksa
50 g kokosa
* po želji do 100 g šećera u prahu
* 2-3 narendisane štangle čokolade

Banane dobro izgnječite, bilo viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Bolje je da banane budu zrele. Što su banane zrelije s tim će i kuglice biti slađe.
Nikako ne smeju da budu zelene, jer su zelene banane tvrde i nemaju toliko slasti.

Izgnječenim bananama dodajte keks. Dodajte nešto više od polovine količne keksa a zatim postepeno dodajte ostatak.

Na ovaj način možemo lakše da odredimo željenu tvrdoću kuglica. Imajte na umu da iako napravite čvršće kuglice, one će omekšati stajanjem.

Šećer ne morate da dodajete. Svi sastojci su slatki, tako da šećer nije neophodan. Međutim, vi ako volite slađe slobodno dodajte i do 100 g šećera u prahu. Nikako nemojte dodavati kristal šećer jer bi se on osetio pod zubima, za razliku od šećera u prahu koji se sjedini sa smesom. Naravno, dodajte ga postepeno i probajte smesu kako biste odredeli koliko slatke kuglice vam odgovaraju. Možete i med da dodate umesto šećera, ali onda ćete morati i količinu keksa da korigujete.

Smesu dobro sjedinite dok ne bude poput čvršće jufke testa. Ako pravite mekše kuglice, dodajte toliko keksa koliko je dovoljno da vam se smesa ne lepi za ruke.

Od smese otkidajte komadiće veličine oraha. Možete koristiti malu kašikicu kao meru, dok deca vole rukicama da otkidaju.

Svaki komadić oblikujte u kuglicu i uvaljajte u kokos.

Kuglice možete da uvaljate i u čokoladne mrvice ili da izgnječenim bananama dodate 2-3 narendisane štangle čokolade.

Ovaj slatkiš možete da poslužujete dečici i za užinu. U tom slučaju je bolje da se držite ova tri sastojka, bez dodavanja šećera i čokolade, jer su kuglice i bez dodatog šećera itekako slatke (a vi ćete se manje sekirati zbog umazanih čokoladnih ručica koje bi možda sve da diraju).

{vembed Y=hnnRZj1rmnU}

Izvor: jednostavnoukusno.blogspot.com

Bundevara sa cimetom

Bundevara sa cimetom je oduvek bila jedan od omiljenih starinskih kolača.

KAKO SE PRAVI BUNDEVARA SA CIMETOM?

Vrlo lako i jednostavno. Pogotovo kada za bundevaru koristimo kupovne kore. Nema ni nekog posebnog recepta niti posebnih mera. Potrebne su vam kore i bundeva, a sve ostalo imate u kući. Zato se bundevara nekada i pravila, jer su žene sve sastojke imale u svojim ostavama.

ZA BUNDEVARU SA CIMETOM POTREBNO JE:

tanke kore za gibanicu
naribana bundeva
po 3 kašike šećera za svaku zamotanu pitu
cimet
ulje (iliti zejtin)
šećer u prahu za posipanje (po želji)

PRIPREMA:

Oljuštiti bundevu. Očistiti je od semenki, iseći na manje komade i potom naribati na krupno redne.

Razmotati kore pa ih prebrojati, tek toliko da znate koliko ćete ruda bundevare zaviti. Po želji možete zavijati bundevu u dve kore, ili kao ja u jednu i po koru. Meni je tako ukusnije, jer kad pravim bundevaru želim da jedem bundevu, a ne testo ?

Uključiti rernu na 180°C. Dok se rerna zagreva, bundevara sa cimetom se zavija

Dakle, uzeti jedan list gotovih kora, poprskati ga ovlaš uljem, pa na početak lista staviti još polovinu kore koju opet poprskate uljem. Celom dužinom staviti ribanu bundevu. Preko bundeve ravnomerno posuti 3-4 kašike šećera, ako volite slađe možete zašećeriti i više. Od gore, celom dužinom posuti cimetom.

Zaviti bundevaru, kao i svaku drugu zarolanu pitu, i staviti je u prethodno nauljenu tepsiju. Isti postupak ponavljati dokle god od imate materijala.

Kad je tepsija napunjena, svaku pitu od gore premazati sa malo ulja, a potom staviti bundevaru u rernu i peći oko 25 minuta na 180°C. Bundevara sa cimetom je ispečena i od gore je lepo porumenela, ostavite je malo da se prohladi pre nego što je isečete i poslužite.

POSLUŽENJE:
Ako volite slatko, bundevaru sa cimetom možete od gore posuti šećerom u prahu, ili mešavinom šećera u prahu i vanil šećera. Isecite je na jednake komade i poslužite.

Izvor: stasekuva.com

Foto: Shutterstock

STARINSKI RECEPT: Najukusnija štrudla sa makom

Nema dobrog zaslađenja dok ne zamiriše stara dobro poznata štrudla.

Za testo:

500 g brašna
250 ml mleka
30 g kvasca
1 jaje
1 žumance
50 g šećera
50 g otopljenog maslaca

Za fil:

500 g maka
200 g šećera
1,5 šolja mleka

Za premaz:

1 jaje

Priprema

U mlakom mleku razmutiti kvasac i šećer. Onda dodati ostale sastojke za testo i umestiti. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta. Onda podeliti na 3 dela. Za fil pomešati mak i šećer.

Mleko zagrejati skoro do vrenja. Dodavati u mak i šećer iz par puta. Ne sve od jednom i lepo mešati. Testo razvući pa premazati filom i uviti u rolat. Zagrejati rernu na 200 stepeni.

Pleh obložiti pek papirom ili premazati uljem, pa staviti štrudle.

Premazati iz umućenim jajetom i staviti da se peku dok lepo ne porumene.

Izvor: recepti.com

Foto: serpica.net

Rolat u oblandi za 15 minuta (VIDEO)

Najbrži kolač koji veoma lepo izgleda i ukus mu je odličan.

Sastojci:

– 2 lista oblandi
– 300 ml mleka
– 400 g keksa
– 150 g margarina
– 3 kašike šećera
– 100 g čokolade
Može se dodati šaka oraha, lešnika, kokosa ili narendana korica limuna zbog arome.

Priprema:

Listove oblande omekšajte u mokroj krpi. Za to vreme pripremite fil. Prokuvajte mleko, šećer, margarin, čokoladu. Izlomite keks pa prelijte vručim prelivom. Premažite polovinu fila preko jednog lista oblande, dobro utapkajte da ne bude lufta i urolajte rolat. Tako uradite i sa drugim listom oblande. Ostavite da stoji nekoliko sati, isecite i uživajte u brzom ukusnom kolaču. Prijatno!

{vembed Y=HSGkPN-HSKA}

Izvor: serpica.net

Foto: Profimedia

KNEDLE OD JABUKA: Preukusna poslastica od samo 2 sastojka (VIDEO)

Izaberite slatke jabuke i uz malo truda napravite slatkiš koji svi rado jedu.

Sastojci:

4 jabuke
glatko brašno (po potrebi)
Ukoliko volite možete pripremiti i prezle i šećer u koji možete uvaljati knedle, a za posipanje odozgo još malo šećera sa cimetom. Ako ne želite ovo možete da izostaviti i knedle će takođe biti ukusne.

Priprema:

Jabuke izrendajte na tračice, pa dodavati brašno, da se dobije lepa gusta masa. Nakon toga probajte da pravite knedle. Trebalo bi da budu približno iste veličine.

U šerpu stavite vodu da proključa, dodati malo ulja i soli. Kad voda provri spuštati knedele u vodu i sačekati da se skuvaju… Oko 15 minuta, dok ne isplivaju na površinu.

Izvaditi ih i staviti na tanjir. Knedle nakon toga možete uvaljati u prezle i šećer. U posudi rastopiti margarin i dodati prezle i šečer, propržiti i ostaviti sa strane.

Nakon toga knedle staviti u prezle, uvaljati ih i gotove su.
Ako volite možete posuti sa još malo šećera sa dodatkom cimeta.

{vembed Y=lWweyWThlSc}

Izvor: How 2 Bake It

KOLAČ BEZ JAJA I MARGARINA: Najbolji TIRAMISU koji ste ikada probali

Kremasto zadovoljstvo biće gotovo brzo, a zadovoljstvo ogromno.

Sastojci:

250 ml slatke pavlake
500 g mascarpone
100 g šećer u prahu
1 vanilin šećer
par kapa limunov soka
250 ml hladne kafe
4 kašike amareto likera
oko 60 piškota
kakao za posipati tiramisu

Priprema:

Skuvati kafu i u nju kad je skroz hladna dodati amareto liker.
U zasebnu posudu umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i u nju dodati šećer u prahu, vanilin šećer i mascarpone sir.

Izmešati pa dodati i par kapi limunovog soka.

Pripremiti tepsiju u koju ćete ređati piškote. Namočiti piškote u kafu i ređati u tepsiju. Odozgo ide krem, pa piškote, pa krem i sve dok sve ne potrošite, s tim što gore treba da bude krem.
Odozgo posuti kakao.

Ovaj kolač je potrebno da se napravi dan ranije da bi piškote dobro popustile i da bi kolač mogao da se seče.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: Shutterstock

Napravite DOMAĆI SNIKERS za samo 10 minuta!

Ako volite Snikers čokoladice i nikada vam nije dovoljno takvih slatkiša ovaj recept je rešenje za vas. Osim što se brzo pravi ovaj kolač se sviđa gotovo svima.

Potrebno je:

300 g šećera
2,5 dcl vode
250 g margarina
100 g čokolade
400 g izlomljenog keksa
300 g seckanog pečenog kikirikija
2 kašike meda

Karamel fil:

kesica karamel bombona
60 ml slatke pavlake

Za glazuru:

150 g čokolade
4 kašike ulja
20 g margarina

Priprema:

Prokuvati šećer i vodu, pa dodajte margarin i čokoladu. Kad se sve lepo sjedini, sklonite šerpu sa vatre pa dodajte 400 g lomljnog keksa i 300 g seckanog pečenog kikirikija.

Podmažite tepsiju u koju ćete sipati kolač.

Toplu masu sipajte u tepsiju, premažite medom i prelijte. Zatim na pari ili u mikrotalasnoj otopite karamel bombone sa slatkom pavlakom. Karamel sloj ide preko nugat sloja. Ostavite da se prohladi .

Pročitajte i: Horoskop i slatkiši: Koji znakovi najviše vole čokoladu
Priprema glazure:

Na tihoj vatri istopite 150 g čokolade sa 4 kašike ulja i 20 g margarina. Kad se lepo sjedini prelijte preko kolača. Ostavite da se dobro ohladi i stegne tako da možete da ga bez problema isečete.

Kad je sve dobro ohlađeno u frižideru, secite vlažnim nožem na kockice ili pravougaonike i služite.

 

Izvor: stvarukusa.rs