Džem od šljiva, recept za početnike

Džem od šljiva, recept za početnike

Džem od šljiva je ukusan proizvod koji se može koristiti na različite načine.

Džem od šljiva, osim što je savršen dodatak u hladnim zimskim danima, ima i brojne nutritivne vrednosti.

Šljive su bogate vitaminom C, vitaminom K, kalijumom i vlaknima. Džem od šljiva zadržava mnoge od ovih nutrijenata, iako u manjoj meri zbog procesa kuvanja. Šljive sadrže antioksidanse poput fenolnih kiselina, koje mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Kada birate plodove, najbolje je koristiti zrele, ali čvrste šljive za džem. Previše zrele šljive mogu rezultirati previše tečnim džemom.

Evo jednostavnog recepta za džem od šljiva:

Džem od šljiva, recept

Sastojci:

1 kg zrelih šljiva
700 g šećera
Sok od 1 limuna (oko 2-3 kašike)
1 pakovanje (oko 20 g) pektina (ako želite da džem bude gušći, opcionalno)

Uputstvo:

Priprema šljiva:
Operite šljive i prepolovite ih. Uklonite koštice i narežite šljive na manje komade. Ako želite, možete ih izgnječiti viljuškom ili blenderom za glatkiju teksturu.

Kuvanje:
Stavite šljive u veliku šerpu. Dodajte šećer i sok od limuna. Dobro izmešajte da se šećer ravnomerno raspodeli.
Ostavite da odstoji 15-30 minuta, povremeno mešajući. Ovo će pomoći da se šljive puste sok i da se šećer bolje rastvori.

Kuvanje džema:
Stavite šerpu na srednju temperaturu i kuvajte smesu uz povremeno mešanje. Kada smesa počne da vri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate. Ako koristite pektin, dodajte ga prema uputstvima na pakovanju (obično se dodaje pred kraj kuvanja).
Kuvajte dok se smesa ne zgusne, oko 20-30 minuta. Da biste proverili da li je džem gotov, stavite malo džema na tanjir i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi. Ako se džem stvrdne i ne razliva, spreman je.

Spremanjе:
Dok se džem još vruć, sipajte ga u prethodno sterilizovane tegle. Ostavite mali razmak od vrha tegle. Zatvorite tegle odmah dok je džem još vruć.
Okrenite tegle naopako na nekoliko minuta kako biste stvorili vakum i osigurali da se džem dobro očuva.

Hlađenje i skladištenje:
Nakon što se tegle ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Džem od šljiva obično traje nekoliko meseci ako je pravilno upakovan.

Dodaci:

Začini: Možete dodati začine poput cimeta, karanfilića ili vanile za dodatni ukus.
Alkohol: Nekoliko kašika ruma ili konjaka može dodati interesantan sloj ukusa.

Čokolada: Možete da dodate crnu čokoladu za kuvanje
Voće: Pomešajte šljive sa drugim voćem, poput breskvi ili jabuka, za raznovrsnije ukuse.

Izvor: danas.rs

Koh, kolač koji nas vraća u detinjstvo

Koh, kolač koji nas vraća u detinjstvo

Jedinstvena aroma, lagana tekstura i jednostavna priprema ovog sočnog i mekanog kolača često ostavljaju snažan utisak, čineći recept za koh veoma traženim.

Priprema domaćeg starinskog koha od griza je veoma jednostavna i praktična, baš onakva kakvu su naše bake koristile za pravljenje ovog fantastično ukusnog i sočnog kolača.

Sastojci za koh:

6 jaja
6 kašika šećera
9 kašika griza
1 kesica praška za pecivo
1 litar mleka
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u čvrst sneg.

Dodajte šećer u sneg od belanaca. Mutite dok se šećer potpuno ne sjedini.

Dodajte griz i prašak za pecivo u smesu. Dodajte žumanca i dobro sjedinite smesu.

Priprema i pečenje:
Premažite kalup uljem i pospite belim brašnom. Sipajte smesu u pripremljeni kalup.

Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa. Pecite dok ivice kolača ne postanu zlatno smeđe i odvoje se od tepsije.

Priprema mleka:
Dok se koh peče, pripremite mleko. Dodajte vanilin šećer u mleko i kuvajte dok ne provri.

Nakon pečenja, lagano zalijte vruć koh kolač sa pola litre vrelog mleka. Ostavite da kolač upije mleko, a zatim dodajte preostalih pola litre mleka.
Pustite kolač da se potpuno ohladi.

Posluživanje:
Koh kolač možete seći na komade i poslužiti.

Domaći puding od vanile

Preukusan domaći puding od vanile koji se lako pravi

Domaće poslastice su uvek ukusnije nego kupovne, tako da možete da probate da napravite i ovaj domaći puding od vanile.

Sastojci za domaći puding od vanile:

  • 500 ml mleka
  • 6 kašika šećera u prahu,
  • 3 žumanca, 3 kašike gustina,
  • prstohvat soli, 30 g maslaca, semenke
  • 1 štapića vanile ili 1 kašika tečnog ekstrakta vanile

Priprema:

Ugrejte 450 ml mleka i 3 kašike šećera do vrenja stalno mešajući da ne zagori, pa sklonite sa vatre.

Preostali šećer u prahu umutite sa žumancima, pa zatim u tu smesu dodajte preostalo mleko i gurstin. Dobro izmešajte, najbolje mutilicom, i trudite se da ne ostane ni jedna grudvica. Malo posolite.

Dobijenu mešavinu ulijte u ugrejano mleko i kuvajte na srednje jakoj vatri neprestano mešajući dok se puding ne zgusne.

Dodajte vanilu i maslac pa dobro promešajte. Izlijte u čaše za posluživanje. Ako ne želite da se na vrhu stvori kora, na vrh pudinga stavite po komad prozirne folije i ostavite puding da se hladi dva do tri sata.

Najvazdušastiji belgijski vafli: Uživaćete! (VIDEO)

Najvazdušastiji belgijski vafli: Uživaćete! (VIDEO)

Ukoliko ste ljubitelj američkih palačinki, morate da probate ove vafle, očaraće vas na prvi zalogaj.

Za doručak ili večeru obično nam se jede ono što se najbrže sprema, a belgijski vafli su gotovi za tren oka. Takođe kaže se da o ukusima ne treba raspravljati, ali njihov je toliko očaravajući da su svi složni, oko toga nema rasprave.

SASTOJCI:

2 jaja (razdvojiti belanca i žumanca)
prstohvat soli
125ml ulja
300ml mleka
1 kašika arome vanile
50gr šećera
10gr praška za pecivo
250gr brašna

PRIPREMA:

Najpre umutiti belanca dok ne dobijete čvrsti "sneg", a onda u drugoj posuti izmešati ostale sastojke, na kraju dobijenu smesusjediniti sa umućenim belancima.

Vaša smesa za vafle je spremna i sve što sada treba da uradite jeste da ih ispečete i uživate u ukusu.

Možete ih filovati po želji, a mogu da se jedu i bez ičega na njima.

Prijatno!

Najbolja čokoladna torta

Ovo je bio Titov omiljeni kolač, za čiji recept kažu da je bio strogo čuvana tajna - Najbolja čokoladna torta

Ako slušate priče, bajke ili teorije zavere o Josipu Brozu, naletećete i na legendu zvanu – Titov omiljeni kolač.

Za Josipa Broza Tita pričalo se da je veliki bonvivan i gurman te da se uprkos dijabetesu nije suzdržavao od slatkog.

Za prve dve tvrdnje moguće je pronaći dokaze po fotoarhivama, a poneki detalj se još tu i tamo pojavi kroz svedočanstva njegovih savremenika koji su još živi, poput njegovog nekadašnjeg kuvara koji je pre nekoliko godina ispričao za jedan dnevni list kakve je sve specijalitete pripremao za doživotnog predsednika bivše države.

A da je voleo slatko, odnosno barem jedan kolač, uveravaju nas objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima „u regionu“ pa se tako piše da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom. Navodno je recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očigledno više nije. Pa vam ga prenosimo, bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, jer recept ne zvuči nimalo loše.

Titov omiljeni kolač:

Sastojci:

Testo:

4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha
5 kašika kuvane kave
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja

Krem:

400 ml mleka
​200 g putera
100 g otopljene čokolade
10 kašika šećera
5 kašika brašna
3 kašike mlevenih oraha
2 žumanca
1 vanilin šećer

Ukras:

malo čokolade
malo mlevenih oraha

Priprema:

Za koru odvojite belance od žumanca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte. U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna sa praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte te na kraju pažljivo umešajte sneg od belanca. Dobijenu smesu ulijte u posudu za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Za krem, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro pomešajte sa ohlađenim kuvanim kremom.

Kada je testo pečeno, izvadite je i ostavite da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite kremu i ostavite da se stegne. Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa narežite na kocke i poslužite.

Izvor: danas.rs

Recept za ovaj kolač sa jagodama ima preko 15 miliona pregleda – evo i zašto

Recept za ovaj kolač sa jagodama ima preko 15 miliona pregleda – evo i zašto

Deserti ponekad ne zahtevaju mnogo vremena, truda i sastojaka, a ovaj koji smo pronašli na TikToku je upravo takav.

Ovo je poslastica sa samo tri sastojka, a glavni sastojak su, naravno, sveže jagode. Tvrdimo da kada jednom napravite ovaj kolač sa jagodama, pravićete ga kad god možete.

Za ovaj desert su vam potrebne, naravno, jagode, puter od kikirikija i otopljena čokolada.

Kako da napravite kolač sa jagodama

Prvo operite jagode i isecite ih na malo deblje kriške, pa ih poređajte, jednu do druge, na papir za pečenje koji ste stavili na pleh, kao što je prikazano u videu ispod.

Zatim premažite jagode puterom od kikirikija, pa otopite čokoladu za kuvanje i prelijte je preko putera pošto se malo prohladi.

Čokoladu malo posolite kako biste bolje istakli ukus, a zatim stavite desert u zamrzivač na nekoliko sati.

Kada izvadite zamrznuti desert od jagoda iz zamrzivača, stavite ga na dasku za sečenje i isecite na kockice ili štanglice, šta više volite, a zatim uživajte u ovom brzom i lakom obroku.

Naravno, jagode možete zameniti bananama. Ovaj desert je postao toliko popularan da je video za manje od mesec dana dobio skoro dva miliona lajkova i više od 14 miliona pregleda.

Možemo sa sigurnošću reći da je TikTok „poludeo“ za ovim jednostavnim receptom, a sada i vi možete da ga napravite.

Recept za kadaif – proverite zašto bi svi da probaju baš ovaj kolač

Recept za kadaif – proverite zašto bi svi da probaju baš ovaj kolač

Recept za kadaif, orijentalni slatkiš fenomenalnog ukusa u Srbiji poznat kao pašina pita, trenutno je među najtraženijima.

Kadaif su zapravo tanki, vrlo kratki turski rezanci koji se prave od vode i brašna. Upotrebljavaju se za pravljenje bliskoistočnog deserta, a pored baklave i knafeha, to je najpopularnija poslastica u Turskoj. U Srbiji ovaj slatkiš ima zanimljiv naziv – pašina pita.

Ko god je probao ovu poslasticu kaže da je ukus fenomenalan i zato je tu originalni recept za tradicionalni turski kadaif.

Sastojci za kadaif:

1 kg brašna

1 kg oraha

6 jaja

750 g šećera

250 ml ulja

250 g suvog grožđa

prstohvat soli

Kadaif priprema:

Prvo napravite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte šest jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom četiri kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.

Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje – biće tanji, a samim tim će i kolač biti hrskaviji. Za to vreme pomešajte suvo grožđe i orahe. Jednom polovinom ulja namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i 250 g šećera.

Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci.

Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče na 180 stepeni, a dok se pita peče pripremite sirup.

U šerpu sipajte 500 g šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust, prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu na desetak minuta, piše Stil.rs.

RAFAELO TORTA: Savršen spoj kokosa, bele čokolade i badema

RAFAELO TORTA: Savršen spoj kokosa, bele čokolade i badema

Ovo je najlepša torta sa kokosom koju ćete probati.

Postoje različite varijacije rafaelo torte ili torte sa kokosom. Recept za onu koja je pred vama ima dve korice, i dva fila koji se prosto tope u u ustima. Očaraće vas i osvojiti već na prvi zalogaj - uverite se u to.

Sastojci za rafaelo tortu

7 jaja
23 kašike šećera + 200 g
8 kašika brašna
14 kašika kokosovog brašna + 200 g
1 l mleka
2 maslaca ili margarina od 250 g
150 g bele čokolade
150 g mlevenih badema
100 ml vode
200 g mleka u prahu

Priprema rafaelo torte

Prva kora

Umutiti 7 belanaca, 14 kašika šećera, 1 kašiku brašna i 14 kašika kokosovog brašna. Staviti smesu na pleh obložen pek papirom. Koru sušiti na 180c oko 20 minuta.

Filovi

7 žumanaca, 9 kašika šećera, 7 kašika brašna skuvati kao puding u 1l mleka. U ohlađenu masu dodati 250g umućenog maslaca ili margarina. Sve dobro sjediniti i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati 150 g istopljene bele čokolade a u drugi deo 150 g mlevenih badema.

Druga kora

100 ml vode, 200 g šećera, 250 g maslaca ili margarina, rastopiti na tihoj vatri, dodati 200 g kokosovog brašna i 200 g mleka u prahu. Skloniti s vatre i dobro izmešati. Preručiti na tacnu preko pek papira i formirati drugu koru. Staviti u zamrzivač da se stegne.

Postupak filovanja:

Pečena kora,fil od badema, kora od mleka u prahu, fil od bele čokolade. Od fila sa belom čokoladom odvojiti malo za premazivanje torte okolo, a od fila sa mlekom u prahu za pravljenje kuglica za ukrašavanje.

Izvor: Instagram/Slatkisnadan

Najbolji recept za šnenokle koji će vas u trenu vratiti u detinjstvo

Najbolji recept za šnenokle koji će vas u trenu vratiti u detinjstvo

Šnenokle su neprevaziđena poslastica koje ćete lako napraviti po ovom receptu naših baka.

Sastojci za šnenokle:

1 litar mleka

4 jajeta

6 kašika šećera

2 kesice vanilin šećera

2 pune kašike brašna

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i uključite ringlu na srednju jačinu.

Dok se mleko greje, veoma čvrsto umutite belanca. Koristite prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu da belanca ne spadnu. Taman dok mleko počne da struji, belanca će biti umućena.

Smanjite jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji kašikom ubacujte knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenite ih da se skuvaju i sa druge strane. Zo okretanje će ili lakše ako ih tokom kuvanja kašikom prelivate mlekom.

Gotove knedle rešetkastom kašikom vadite iz šerpe i ređajte u posudu iz koje ćete služiti, piše Coolinarika.

Mleko sklonite sa vatre. Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer, pa dobro umutite dok ne pobele i počnu da penušaju.

Dodajte dve pune kašike brašna i prvo ih lagano umešajte varjačom, pa tek onda mikserom.

U dobijenu smesu ulijte kutlaču-dve toplog mleka pa promešajte varjačom dok se ne sjedini.

Mleko vratite na ringlu, uključite na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina (treba da se dobije gusti krem).

Čim krem bude gotov, prelijte njime poređane knedle i ostavite da se dobro ohlade.

Izvor: zadovoljna.rs

LENJA PITA

LENJA PITA s jabukama po receptu iz bakine sveske

Lenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.

Sastojci za lenju pitu

jaja 3
mast 250 g
šećer 200 g
jogurt 200 ml
brašno 500 g
prašak za pecivo 1
jabuke 1 kg
cimet, rendana kora limuna po želji

Kako pripremiti lenju pitu

Umutiti cela jaja sa mašću i šećerom, dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati i narendanu koru limuna, pa testo podeliti na dva jednaka dela.

Jabuke narendati, pa kratko prodinstati na šporetu, da uvri višak tečnost.

U zavisnosti od vrste jabuka, dodati šećera i cimeta po ukusu. U podmazan pleh razvući jednu koru, pa po njoj rasporediti nadev od jabuka. Zatim pokriti drugom polovinom testa i peći na 180 do 200 stepeni oko 40 minuta.

Pita je pečena kada porumeni i kada se odvaja od ivica pleha.

Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i seći na kvadrate.

Izvor: recepti.blic.rs

Snickers torta bez pečenja

Snickers torta bez pečenja - ova torta će biti hit na svakom druženju

Kolač, koji se tako lako priprema, ne mora da se peče, a biće hit za ljubitelje ovih popularnih čokoladica.

Sastojci za Snickers tortu

Podloga
230 g petit keksa
100 maslaca
100 ml mleka

Karamela sa kikirikijem
4 kašike šećera
1 šaka kikirikija
10 g maslac
70 ml šlaga

Krem
200 grama krem sira
2 kašike putera od kikirikija
50 šećera u prahu
malo ekstrakta vanile
200 ml šlaga

Ganache
100 g čokolade za kuvanje
100 ml šlaga

Priprema Snickers torte

Napravite bazu
Keks sameljite u blenderu, istopite puter i dodajte ga u keks i izmiksajte pa dodajte mleko. Dobijenu smesu utisnite u kalup za torte i stavite u frižider dok pripremate karamel i krem.

Napravite karamel
Rastvorite šećer uz stalno mešanje dok ne poprimi zlatno-žutu boju, sklonite sa ringle i umešajte puter i toplu kremu za šlag.

Kuvajte minut-dva uz stalno mešanje. Skloniti sa vatre i ohladiti, pa dodati kikiriki i promešati. Prelijte karamel preko podloge i ostavite da se malo stegne u frižideru.

Napravite kremu
Mikserom napravite sir i šećer u prahu i mešajte dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte puter od kikirikija i ekstrakt vanile i promešajte. Na kraju dodati šlag (u tečnom obliku) i mešati do kraja. Dodajte kremu u kalup za tortu i stavite u frižider.

Napravite ganache
Otopite čokoladu za kuvanje u šlagu. Ostavite da se ohladi oko 20 minuta, povremeno mešajući. Na kraju tortu prelijte ganacheom i vratite u frižider na 4 sata.

Tiramisu sa jagodama - Gotov za 10minuta, bez pečenja

Tiramisu sa jagodama - Gotov za 10minuta, bez pečenja

Ovaj recept za Tiramisu sa jagodama idealan je kada nemate puno vremena a treba vam poslastica ili prosto kada vam se jede nešto lagano i slasno.

Sastojci:

Jagode - 700 g
Limunov sok - 20 ml
Šećer u prahu - 80 g
Piškote - 200 g
Mascarpone - 250 g
Krem sir - 250 g
Mleko - 20 ml
Šećer - 50 g

Priprema:

Prvo 600 g jagoda dodajte u šećer u prahu i limunov sok pa sve to izmiksajte u blenderu.

Nakon toga premazitei dno kalupa sa sosom koji ste dobili i poređajte prvi sloj piškota i premazite ih mlekom.

Zatim mikserom mutite maskarpone, krem sir i šećer i mešajte to sa delom sosa od jagoda. Kada premažete dobijeni krem preko piškota, opet ide sos, piškote, mleko pa krem od sira i jagoda.

Na vrh poređajte ostatak svežih jagoda i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata.

Kolač spreman za serviranje i degustaciju.

Kolač sa bundevom i narandžom
Kolač sa bundevom i narandžom

Super ukusan kolač sa bundevom i narandžom

Lagan kolač koji će vas osovijiti svojim ukusom, a uz to se i veoma lako i brzo sprema.

Sastojci

Za smesu:

2 veće šoljice rendane bundeve
1 šoljica šećera
1 šoljica griza
1 šoljica mlevenih oraha
po želji suvog grožđa
2/3 šoljice ulja
1 šoljica soka od narandže
1 jaje
1 kesica praška za pecivo
1 prstohvat soli

Za čoko preliv:

100 g čokolade za kuvanje
50 g margarina
3 kašike vode
3 kašike ulja

Priprema

U odgovarajući sud stavite rendanu bundevu, šećer, griz, orah, ulje, suvo grožđe, sok, jajaprašak za pecivo, so i dobro sjedinite varjačom.

Smesu izručite u manji kalup za pečenje koji ste prekrili pek papirom (ja sam koristila okrugli, a vi možete pravougaoni ili kakav imate). Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 25 minuta.

Pečen kolač izvadite iz rerne i kada se prohladi izvadite ga iz kalupa i stavite na tanjir za služenje. Posebno u manji sud na laganoj vatri otopite čokoladu, margarin, vodu, ulje i prelijte preko kolača.

Ostavite kolač da se potpuno ohladi pa ga secite i poslužite. Prijatno!

Starinske oblatne
Starinske oblatne

Starinske oblatne

Klasične, starinske oblatne koje imaju ukus i izgledaju kao bakine.

Sastojci

1 ml leka
1 kg šećera
250 g maslaca
5 oblatni
50 g čokolade po želji

Priprema

Prokuvajte mleko i šećer u velikoj šerpi na jakoj vatri. Posle sat vremena smanjite vatru i kuvajte još sat vremena.

Posle tog sata dodati puter i čokoladu po želji, pa kuvati još pola sata dok se malo ne zgusne.

Smesu podeliti na četiri dela i premazati oblande. Jednu oblatnu namažite kremom, na nju stavite drugu i ponavljajte dok ne potrošite sastojke.

Posle toga na gotov kolač stavite nešto teško i ostavite na hladnom, a pre serviranja isecite oštrim nožem.

VOJVOĐANSKA ČESNICA
VOJVOĐANSKA ČESNICA

VOJVOĐANSKA ČESNICA nije ni nalik onoj koja se pravi u ostatku Srbije: Sočna i ukusna slatka pita sa posebnom simbolikom

U Vojvodini se pravi drugačija česnica, kao slatka pita sa orasima i medom. A ako danas pitate zašto je česnica u Vojvodini slatka, mnoge domaćice će vam reći da je to zbog toga da bi vam i godina bila slatka.

Ipak, u ovom vojvođanskom običaju ipak ima malo više istorije nego lepih želja. A običaj slatkog božićnog kolača potiče još iz vremena Marije Terezije. Tačnije, u mnogim mestima u Vojvodini slavski kolač se nije mesio. A sve je povezano sa inatom i porezom.

Za vreme svoje vladavine, Marija Terezija je uvela posebne poreze. Da bi suzbila neumerenost prilikom proslavljanja svadbi i slava, a po kojoj su Srbi iz Austrougarske bili poznati, Marija Terezija je uvela porez na sečenje slavskog kolača.

Rezultat nije bila punija državna kasa, desilo se upravo suprotno. Sa odredbom da se porezi povećaju, javio se inat. Srpsko stanovništvo u Austougarskoj je jednostavno prestalo da mesi obredne kolače, pa nisu plaćali ni porez.

A slatki kolač isečen na delove niko nije morao da seče, pa nije morao ni da se plaća porez. U nastavku vam donosimo starinski recept vojvođanskih domaćica za slatku česnicu.

Sastojci:

  • 500 gr kora,
  • 500 gr mlevenih oraha,
  • 350 gr šećera,
  • 1,5 dl ulja,
  • 4 dl kisele vode,
  • 300 gr meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče).

Priprema:

Med staviti u šerpicu i ugrejati na šporetu, da bude tečan da bi se kore mogle prskati. Kako se hladi, med se zgušnjava, pa po potrebi, opet ga malo ugrejati. Izmešati mlevene orahe i šećer, ta smesa se stavlja na sve kore (otprilike 5 punih kašika na svaku koru). Koristite srednje debele kore.

Na polovini slaganja česnice, staviti dobro opran novčić u česnicu. Podmazati uljem najveći pleh od rerne i staviti dve kore, poprskati ih uljem i vodom. Na treću koru staviti fil od oraha i šećera i malo meda. Tako raditi dok se ne potroše sve kore. Za kraj, ostaviti dve kore, dobro ih premazati uljem i iseći česnicu na parčiće željene veličine.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da požuti, ne sme da se prepeče! Dok se česnica peče, u šerpici ugrejati dve pune kašike meda sa 2 dl vode i time pažljivo, sa kašikom, premazati zareze u česnici pet minuta pred kraj pečenja, to se radi da ne bi bila suva i da se fino rumeni-ona će to lepo da upije, neće biti jako vlažna. Isključiti rernu i vratiti Česnicu u rernu da se tu prohladi i upije premaz, piše City Magazine.

Kolač sa pudingom od vanile i jabukama
Kolač sa pudingom od vanile i jabukama

Kolač od jabuka i vanile koji je izludeo Fejs: „Napravio sam ga istog dana“

SLATKO nikada nismo odbili, a kada je u pitanju kombinacija vanile i jabuke, čini se da je zaista nemoguće odbiti tako divan desert.

Pronašli smo za vas odličan recept, a radi se o kolaču, odnosno piti koja pored slatke podloge ima i fil od pudinga od vanile i pavlake koja nije teška jer ne sadrži puter, a na kraju sloj dinstanih jabuka sa cimetom.

Sakupio je mnogo lajkova na Fejsbuku

"Ispekla sam istog dana kada sam videla recept, u koru sam stavila još malo brašna, u fil 2 kašike šećera i svež krem sir umesto pavlake. Inače, ako hoćete malo više jabuka, svakako bih preporučila da se stavi više, možda i 3 srednje. Sve pohvale autoru recepta, oduševio me je“, napisala je Mirjana svoje utiske i savete.

Umesto jabuka možete koristiti drugo voće, sve zavisi od godišnjeg doba. 

Kolač sa pudingom od vanile i jabukama

Sastojci

Testo
250 grama običnog brašna
1 jaje
100 šećera (može i manje)
1 vanilin šećer
100 g rastopljenog putera
1 prašak za pecivo

Punjenje
1 prah za puding od vanile
500 mlmlek
3 kašike šećera
1 pavlaka
1 vanilin šećer

Dodatak za punjenje
4 jabuke
1 vanilin šećer
šećer po želji
cimet
malo putera

Priprema

Od navedenih sastojaka zamesiti testo, odvojiti malo testa i sve staviti u frižider.

Skuvati puding i dodati pavlaku, dobro izmešati.

Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice i prodinstajte na malo putera, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Kuvajte oko 10 minuta, povremeno mešajući.

Razvaljajte testo, prebacite u tepsiju, prelijte pudingom i poređajte jabuke.

Pospite sa malo cimeta i vanilin šećera, izrendajte testo (koje ste odvojili na početku) i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Brza čokoladna torta sa šlagom

Brza čokoladna torta sa šlagom

Brza čokoladna torta bez pečenja sa šlagom koju ćete napraviti za čas. 

Sastojci

400 g piškota
400 ml šlaga (36% m.m.)
400 g čokolade za kuvanje
600 ml šlaga (36% m.m.)
4 kašike šećera u prahu
mleko za potapanje piškota

Priprema

Piškote nakratko umočite u mleko i stavite u kalup za tortu veličine 35 x 25 cm.

U šerpu staviti 400 ml pavlake za šlag sa 36% m.m. i zagrevati na niskoj temperaturi do ključanja (ne ključati).

Skinite sa vatre i u zagrejani šlag stavite 400 g čokolade za kuvanje koju ste izlomili na komade.

Ostavite tako 1-2 minuta i mešajte dok smesa ne postane glatka. Na taj način ste napravili klasičan ganaš. Ostavite da se malo ohladi.

Sipajte ganaš na piškote i stavite u frižider da se stegne.

Kada se ganaš ohladi i stisne, na njega stavite sloj piškote natopljenog mlekom.

600 ml dobro ohlađene pavlake za šlag sa 36% m.m. mešati do željene čvrstoće (ne mešati previše, prestanite kada postane čvrsto). U to dodajte 3-4 kašike šećera u prahu.

Stavite šlag na kekse i dobro ih poravnajte. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći.

Najjednostavniji cheesecake - recept kom ćete se uvek vraćati

Najjednostavniji cheesecake - recept kom ćete se uvek vraćati

Ovaj čizkejk (cheesecake) je neodoljivo kremast, a toliko ga je lako napraviti da će postati jedan od onih recepata kojima ćete se stalno vraćati.

Sastojci

Podloga
140 g mlevenog keksa po izboru
70 grama rastopljenog putera
65 šećera
Prstohvat soli

Punjenje
690 g mekog krem sira
4 veća jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g šećera

Preliv
450 g pavlake
1 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema

Podloga

Napravite podlogu tako što ćete pomešati sve sastojke i utisnuti smesu u okrugli kalup za torte prečnika 24 cm. Naravno, kalup prethodno podmažite. Dok pripremate fil, podlogu možete ostaviti u frižideru.

Punjenje

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Krem sir umutite mikserom dok ne postane penast, dodajte jedno po jedno jaje, vanilu i šećer. Mešajte na srednjoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine.

Smesu preliti preko podloge od keksa i staviti u rernu (u sredinu) i peći 45 minuta. Kolač treba da bude čvrst oko 7 cm od ivice tepsije, a da u sredini još uvek bude malo poput pudinga. Ostavite na roštilju 5 minuta i ostavite uključenu rernu.

Preliv

Napravite preliv tako što ćete pomešati pavlaku, šećer i vanilu. Nežno premažite preliv po površini torte i izravnajte ga. Stavite u rernu i pecite još 10 minuta.

Izvadite tortu iz rerne i ostavite u kalupu da se potpuno ohladi. Hlađenje će u potpunosti stisnuti vaš čizkejk. Pokrijte lagano krpom i ostavite da se hladi najmanje 6 sati, pa pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite.

Lava kolač po originalnom receptu kuvara koji ga je izmislio

Lava kolač po originalnom receptu kuvara koji ga je izmislio

Lava kolač je toliko savršen da je malo onih koji mogu da mu odole. Kremast i bogat ukusima, a tako jednostavan.

Kolač koji je nastao osamdesetih bio je predmet rasprava među kuvarima, jer bilo više njih koji su trvrdili da su ga izmislili.

Francuski kuvar Mišel Bras je rekao da je izmislio ovaj kolač 1981. godine, nakon dve godine eksperimentisanja. Francuski kuvar i čokolatijer Žak Tor potvrđuje da je takav dezert postojao u Francuskoj tokom osamdesetih.

Sa druge strane, francuski kuvar Žan-Žorž Vonžeriten tvrdi da je izmislio jelo u Njujorku 1987. godine. Jednostavno, čokoladni patišpan je izvadio ranije iz rerne i lava kolač je bio pred njim. Njemu se pripisuje popularizacija kolača u Americi, gde je ovaj kolač bio obavezna stavka na jelovnicima u restoranima tokom devedesetih.

Obe recepture nisu slične, iako je rezultat sličan. Brasov recept se pravi iz dva dela: smrznuto jezgro, prekriveno testom od pirinča, i pečeno u kalupu.

Vonžeritenova receptura je jednostavnija i danas se i kod nas češće pravi: smesa za čokoladni kolač od običnog brašna, kratko pečena u veoma vrućoj rerni, taj recept i donosimo.

Sastojci:

100g putera, plus dodatno za premazivanje
100g tamne čokolade, iseckane
150g svetlog smeđeg šećera
3 velika jaja
½ kašičice ekstrakta vanile
50g običnog brašna
slatka pavlaka, za posluživanje

Postupak

Ugrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa (180 stepeni sa ventilatorom/gas 6).

Dobro namastite 6 kalupa za sufle.

Stavite 100g putera i 100g iseckane tamne čokolade u posudu otpornu na toplotu. Postavite je iznad lonca sa vrelom vodom ili je stavite u mikrotalasnu i istopite u intervalima od 30 sekundi na niskoj temperaturi. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Ostavite da se malo ohladi, otprilike 15 minuta.

Pomoću električnog miksera umutite 150g svetlog smeđeg šećera. Zatim dodajte 3 velika jaja jedno po jedno, a potom ½ kašičice ekstrakta vanile i na kraju 50g običnog brašna. Podelite smesu između kalupa za sufle ili posuda.

Sada možete staviti smesu u frižider ili zamrzivač dok niste spremni da ih ispečete. Mogu se peći direktno iz zamrzivača 16 minuta, ili pecite odmah 10-12 minuta dok vrhovi ne postanu čvrsti na dodir, ali sredina i dalje treba da bude mekana.

Pažljivo prođite nožem oko ivice svakog suflea, zatim ih izvrnite na tanjire za posluživanje i poslužite sa slatkom pavlakom.

Recept za brzi čokoladni brauni sa bananama

Recept za brzi čokoladni brauni sa bananama

Kolač od samo dva sastojka kome je teško odoleti.

Sastojci:

– 350 g čokolade za kuvanje

– 3 dobro ispasirane banane

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh ili posudu za pečenje obložite papirom za pečenje;

Rastopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pečnici. U rastopljenu čokoladu dodajete pasirane banane i mešajte varjačom dok se smesa ne ujednači;

Prebacite smesu u pleh ili posudu za pečenje i pecite 35 do 40 minuta, dok rubovi kolača ne počnu da se odvajaju od zidova pleha ili druge posude za pečenje.

Ostavite kolač na sobnoj temperaturi da se stegne, oko pola sata, pre sečenja, pa poslužite.