Blondies sa malinama i belom čokoladom

 

Sastojci:

240 g bele čokolade
150 g putera
170 g šećera
1 kašika ekstrakta vanile
4 jaja
250 g brašna
150 g malina
150 g bele čokolade, za posipanje

Priprema:

Puter i čokoladu stavite u šerpicu pa zagrejte na srednjoj jačini da se čokolada i puter sjedine. Sklonite sa vatre pa stavite u činiju. Dodajte šećer i umutite. Dodajte jaja i ekstrakt vanile pa sve umutite da se sjedini. Dodajte brašno pa ponovo sve umutite. Dodajte maline i sjedinite varjačom da maline ostanu cele. Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje (veličina kalupa 20×30 cm). Pecite 35 minuta na 180 stepeni.

Kolač izvadite iz kalupa tek kada se potpuno ohladi. Nakon toga ga možete hladiti i u frižideru, pa tek onda iseći. Poslužite sa kuglom sladoleda ili sa svežim malinama i šećerom u prahu, kako god da vam je draže.

Prijatno!

izvor:milinkuvar.com

Čizkejk tart sa makom, bademima i kupinama

Sastojci:
Korica ↓

200g brašna

100 g krupno mlevenih badema

3 kašike smeđeg šećera

prstohvat cimeta

125 g putera

3 kašike vanila ekstrakta

Fil ↓

400 g krem sira

3 jajeta

4 kašike smeđeg šećera

200 g mlevenog maka

150 ml slatke pavlake

Ganaš ↓

100 g čokolade sa minimum 60% kako delova

150 ml slatke pavlake

30 g putera

400 g kupina

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni i preipremite kalup za tart sa odvojivim dnom prečnika 24 cm. Možete ih kupiti u kineskim radnjama i stvarno su povoljne a mnogo olakšavaju posao u pripremi ovakvih deserta. Zatim, pomešajte brašno i krupno mleveni badem sa šećerom i cimetom pa dodajte puter seckan na komade. Prstim mrvite puter kroz brašno dok ne dobijete ujednačeno mrvičastu smesu. Ulijte vanilin ekstrakt pa zamesite testo toliko da dobijete loptu. Nemojte mesiti previše jer testo treba da ostane hladno.

Ali, ima jedna caka: ovo testo može da se razvuče na pobrašnjenoj radno površini ali nije dovoljno kompaktno da ga u komadu prebacite u kalup. Pa tako rastanjeno u delovima prebacite u kalup i pritiskajte u dno i stranice dok ne dobijete ujednačenu koru. Dakle, popunite prvo dno, pa uglove pa se onda testom penjete uz stranice kalupa sve vreme utiskujući prstima i obavezno po ćoškovima ostavite malo više testa jer je taj deo njosetljiviji. Ako testo viri iz kalupa, isecite ravno nožem da uklonite višak. Bušnite viljuškom dno na nekoliko mesta pa pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta.

Za to vreme pripremite fil: Umutite jaja i šećer da postane blago penasto. Umešajte slatku pavlaku i krem sir pa dodajte i mak na kraju. Sve dobro sjedinite. Smesa će biti retka, nešto blizu gustini testa za palačinke, ako ne i ređe. Kada se korica ispekla, izvadite kalup iz rerne i u tako vruće ulijte fil od maka. Vratite u rernu na još 40 minuta.

Fil će tokom pečenja potamneti i možda pući – ne brinite oko toga. Ispečeno ostavite da se ohladi na sobnoj tempraturi. Kada se delimično ohladilo, tada spremite ganaš. Zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa sklonite sa vatre i dodajte puter i izlomljenu čokoladu. Sačekajte pola minuta pa onda varjačom dobro umešajte da smesa postane ujednačena. Prelijte preko fila i ravnomerno rasporedite. Preko poređajte oprane kupine (pospite listićima badema ako želite) i ohladite do kraja na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider. Najbolje je da prenoći da bi sve dostiglo pravu konzistenciju i ukusi se umirili.

izvor:milinkuvar.com

Cupcakes sa šumskim voćem

Cupcakes sa šumskim voćem su mi skroz adekvatan slatkiš za prvomajski ručak. Posebno ako odlazite negde u prirodu na roštiljanje ili kod nekoga u goste, pa vam treba nešto lagano posle svog tog mesa. Mnogo mi se dopada biskvitni deo, mogla bih samog da ga jedem, bez ikakvih problema. Voće je ovog puta miks bobičastog, ali ako vam se to ne pravi, možete staviti bilo koji džem koji inače volite u palačinkama, na primer i biće sigurno sjajna kombinacija.

Za gornji deo sam napravila puter krem sa krem sirom i kondenzovanim mlekom. Odličan je za cupcake-ove a kondenzovano mleko dodaje još jedan sloj ukusa – ovaj divni vanil biksvit i divno šumsko voće biće obogaćeni blagim ukusom karamelizovanog mleka – sjajna kombinacija!

Fil na prvu deluje nedovoljno čvrsto, ali ne brinite, nakon hlađenja u frižideru postaće u potpunosti kompaktan i čvrst. Voće će se takođe nakon hlađenja stegnuti. Ukoliko ove kolačiće želite da napravite nekoliko dana ranije, najbolje je da ih nakon filovanja stavite u jednu plastičnu kutiju i držite poklopljene, kako fil ne bi pokupio mirise frižidera.

Sastojci:

Testo za 12 mafina:
125 g omekšalog Premia putera
100 g Premia šećera
1 Premia vanilin šećer
2 Premia jajeta
½ kašičice sitno rendane korice pomorandže
130 ml mleka + 1 kašika limunovog soka
150 g Premia glatkog brašna T400
1 kašičica Premia praška za pecivo
½ kašičice Premia sode bikarbone

Voćni fil:
150 g Premia smrznutog letnjeg miksa
2-3 kašike Premia šećera
1 kašika gustina
50 ml vode

Puter krem:
125 g Premia putera
100 g Premia krem maslaca
100 g kondenzovanog mleka

Dekoracija, po ukusu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni a pleh za mafine obložite papirnim korpicama. U činiji pomešajte omekšali puter sa šećerom i vanilinim šećerom. Dodajte jaja i koricu pomorandže pa dobro sjedinite. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu i mleko koje ste pomešali sa limunovim sokom. Sve dobro izmešajte tek toliko da se sjedini i nema grudvica. Podelite testo u 12 korpica za mafine pa pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni. Izvadite mafine iz pleha i ohladite ih.

U međuvremenu pripremite voćni fil. U šerpicu stavite vodu, gustin, voće i šećer pa izmešajte i stavite na ringlu. Mešajet sve vreme i kuvajte nekoliko minuta da se voće zgusne. Sklonite sa ringle pa preručite u tanjir i ostavite da se ohladi.

U mafinima napravite udubljenje. Vrhom oštrog noža zasecite kao da pravite kvadrat, pa onda samo izvucite isečeni deo. U udubljenje stavite ohlađeno voće pa sve zajedno stavite u frižider, da se hladi dok ne pripremite fil za preko.

Omekšali puter dobro umutite mikserom, zatim dodajte krem maslac i ponovo dobro umutite. Na kraju, dodajte kondenzovano mleko i sjedinite mikserom. Preručite u dresir kesu sa okruglim nastavkom pa istisnite na ohlađene mafine onako kako želite. Ja sam ovog puta stavila malo manje fila, ali ima ga dovoljno da svaki mafin bogato nafilujete. Ukrasite po želji.

izvor:milinkuvar.com

Kapkejkovi sa šargarepom

Sastijci:
3 manje Nature’s Promise šargarepe, oko 100 g
1 Premia jaje L veličine
1 kašika ekstrakta vanile
60 ml Premia suncokretovog ulja
50 g smeđeg ili belog šećera
60 g pirea od jabuke
130 g Premia brašna T400 glatko
½ kašičice Premia sode bikarbone

Fil:
200 ml slatke pavlake
Oko 100 g Premia šećera u prahu
150 g maskarpone sira
1 kašika soka od pomorandže

Dekoracija:
Seckani orasi
Čokoladice u obliku zeke

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Šargarepu oljuštite i izrendajte na sitno. Dodajte joj jaje, vanilu, ulje, smeđi šećer i pire od jabuke. Izmešajte pa dodajte brašno i sodu bikarbonu. Izmešajte da se sve sjedini. Sipajte u korpice za mafine tako da budu ¾ puni. Pecite oko 25 minuta u zagrejanoj rerni.

Za fil umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte šećer u prahu, maskarpone sir i sok od pomorandže. Sve sjedinite u lep krem pa preručite u dresir kesu. Nafilujte kolače pa ukrasite seckanim orasima i čokoladicama.

izvor:milinkuvar.com

Čokoladni cupcakes sa malinama i bademastim frostingom

 

Sastojci:

50g kakao praha
240ml vrele vode
175g brašna
12 g praška za pecivo
1/2 kašičice soli
125g putera, na sobnoj temperaturi
2 jajeta
120g šećera
70g šećera u prahu
120g smrznutih malina
50g omekšalog putera
oko 200g šećera u prahu
3 kašika mleka
1/2 kašičice arome badema

Priprema:

Prelijte kakao vrelom vodom, sjedinite i ostavite da odstoji 20 minuta. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. U trećoj posudi penasto umutite puter sa šećerom i šećerom u prahu pa postepeno dodajte jedno po jedno jaje (muteći konstantno). Dodajte i mešavinu brašna, mutite tek toliko da se sjedine. Dodajte kakao smesu pa mutite dok se ne dobije glatka i fina smesa pa umešajte i maline. Postavite papirne korpice u pleh za mafine. Napunite ih skoro do vrha i pecite na 190 stepeni, u zagrejanoj rerni, 20 minuta. Dok se peku pripremite frosting. Omekšali puter mutite mikserom dok ne pobeli i ne postane penast. Postepeno dodavati šećer i mleko sve dok ne dobijete kremastu masu koja je dovoljno gusta da ne spada sa kašike. Na kraju umešajte i aromu badema. Ukoliko je potrebno dodajte još šećera ili još mleka da doterate gustinu. Kada su cupcakes pečeni izvadite ih iz rerne i ohladite. Ohlađene kolačiće ukrasite frostingom i ukrasnim jestivim perlicama.

izvor:milinkuvar.com

Plazma beli Egipat

Sastojci za 10 Osoba/e

60 g mlevene plazme
10 belance
150 g šećera
50 g maskarpone sira
300 ml pavlake za šlag
10 ml arome vanile
5 ml limunovog soka
1 g morske soli
150 ml mleka
210 g mlevenih lešnika
10 zumance
80 g gustina
1 kom. vanilin šećera
100 g bele čokolade
80 g maslaca
30 g šećera u prahu

Započni pripremu

Biskviti Belance sobne temperature mutiti mikserom, dodavati kašičicu po kašičicu šećera uz neprekidno mućenje. U čvrsti sneg lagano kašikom umiješati navedene sastojke. Na 3 masna papira olovkom iscrtati krugove prečnika 26 cm, okrenuti ih i lagano nauljiti. Podeliti smesu na 3 kruga i poravnati. Svaku koru peći peći oko 10 minuta u pećnici zagrejanoj na 180 °C. Žuti krem Žumance, gustin i vanillin šećer umutiti s malo hladnog mleka, preliti preostalim vrućim mlekom i kuhati nekoliko minuta na laganoj vatri. Umešati belu čokoladu i ohladiti. Maslac umutiti mikserom, dodati šećer i umutiti. Dodati kremi zajedno s umućenom pavlakom i umutiti mikserom. Beli krem Pavlaku za šlag i mascarpone umutiti mikserom, dodati preostale sastojke. Na tacnu staviti obruč i slagati tortu. Na prvi biskvit staviti trećinu žute kreme te polovinu bele kreme. Ponoviti postupak, tortu završiti biskvitom i hladiti nekoliko sati. Ukloniti obruč te tortu premazati preostalom kremom i mlevenim lešnicima. Stranice torte ukrasiti čokoladnim pločicama.

izvor:maxi.rs

TURSKA BAKLAVA SA ORASIMA

 

Sastojci:

1 pakovanje tankih kora za pitu

300 g krupno mlevenih oraha

1/2 kašičice mlevenog kardamoma ili cimeta

250 g putera

Sirup ↓

400 g šećera

500 ml vode

Priprema:

Skuvajte sirup od vode i šećera taako što ćete ih pomešati u šerpi i staviti da provre zajedno. Kuvajte još 10-ak minuta tj. dok se sirup blago ne zgusne. Sklonit sirup sa vatre i ostavite do korišćenja. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kore skrojite prema posudi u kojoj ćete ih peći. Ja sam koristila vatrostalnu činiju dimenzija 20×30 cm. Orahe sameljite na krupno ili na sitnije ukoliko vam se tako više dopada i pomešajte ih sa kaardamomom/cimetom. Puter otopite.

Premažite dno posude puterom a zatim stavite jednu koru. Premažite je putrom pa preklopite sledećom. Tako nastavite dok ne utrošite polovinu kora. Ne morate se truditi da potrošite sve kore, možete sami odredite koliko ćete potrošiti time što ćete naređati tako da budete zadovoljni visinom baklave. Negde na polovini pospite orahe pomešane sa kardamomom. Koru na koju stavljate orahe obavezno premažite puterom. A zatim nastavite sa korama i puterom do kraja. Kada ste završili, premažite puterom odozgo i stavite baklavu u frižider na 10 minuta.

Stajanje u frižideru će olakšati sečenje. Secite baklavu po vašoj želji. Ukoliko vm zafali ideja, možete da pogledate detaljna uputstva kako sam sekla baklavu sa makom pre nekoliko nedelja klikom ovde. Nakon sečenja prelijte ostatkom putera ukoliko ga ima. Pecite baklavu 20-ak minuta u zagrejanoj rerni a zatim je vrelu prelijte ohlađenim sirupom.

izvor:milinkuvar.com

 

Pečene jabuke punjene brusnicama, orasima i medom

Sastojci za 3 Osoba/e

200 g oraha
500 g jabuka
100 ml meda
300 g brusnice

Započni pripremu

Isecite jabuke napola i očistite ih od semenki, potom izdubite sredinu i napunite ih brusnicama, orasima i medom. Stavite da se peku u zagrejanoj rerni dok jabuke ne omekšaju. Uživajte u ovom zdravom veganskom desertu!

Prijatno!

izvor:maxi.rs

KROFNE SA GLAZUROM

 

Sastojci:
130 ml tople vode
60 ml mleka
2 kašike šećera
1 kašičica suvog kvasca ili polovina kocke svežeg
1 kašika vanilinog šećera
1 jaje
1 žumance
60 g putera sobne temeprature
450-500 g brašna T400 meko

Limun glazura:
Sok od jednog limuna (umesto limuna možete koristiti sok narandže, mleko, bilo koji bistri sok…)
200-250 g šećera u prahu

Čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka

Dekoracija:
Sve što imate i sve što volite ?

Priprema:

Pomešajte toplu vodu, mleko i kvasac sa šećerom. Dodajte vanilin šećer, jaje, žumance, puter i brašno, pa sve zajedno umesite u meko testo. Ukoliko mesite ručno, brašno dodajte postepeno, biće vam lakše. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i uz dodavanje brašna koliko je potrebno da se ne lepi, formirajte lepu kuglu od testa i stavite u čistu posudu koju ste premazali sa malo ulja ili putera. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.

Zatim, na pobrašnjenoj radnoj površini blago premesite testo pa razvucite rukama ili oklagijom na debljinu od jednog santimetra. Čašom za vodu vadite krugove a čašicom za rakiju vadite sredinu. Ređajte formirane krofne na papir posut brašnom a ostatak testa spojite i ponavljajte vađenje čašom dok imate testa. Neka krofne odstoje bez pokrivanja na papiru, da se osuše i lepo formiraju čvrstinu.

Za to vreme napravite limun glazuru tako što ćete postepeno mešati limunov sok i šećer u prahu dok ne dobijete glazuru gustien kao na videu. Ostavite sa strane i ne dajte da se stvori korica. Možete pokriti prozirnom folijom. Za čokoladnu glazuru na srednjoj jačini zagrejte mleko i čokoladu sve vreme mešajući, dok ne dobijete gust krem. Ostavite sa strane.

Na srednjoj jačini zagrejte 500 ml ulja i stavljajte testo u zagrejano ulje tako da ona strana koja je bila u dodiru sa papirom sada bude okrenuta na gore. Kada narastu i porumene, okrenite ih i pecite dok ne dobiju boju. Krofne se brzo prže, oko 2-3 minuta. Stavljajte ih na papirni ubrus. Kada se malo prohlade, uvaljajte jednu stranu krofne u glazuru po želji pa ukrasite seckanim koštunjavim voćem, perlicama, mrvicama, komadićima čokolade…

*Ukoliko pečete krofne u rerni, rernu zagrejte na 180 stepeni. Testo koje ste formirali u oblik krofne, postavite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da dobro odmore i narastu a onda ih pecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene. Videćete na jednoj od slika jednu krofnu bez glazure, sa šarenim mrvicama. To je Lenkina krofna koju je ona stavila u kalup za mafine i ja sam je tako ispekla. Bila je savršene teksture i super za glazuru ?

 izvor:milinkuvar.com

KIKIRIKI ŠTANGLICE

Sastojci:

250 g kikiriki putera

100 g putera

70 g pečenog slanog kikirikija

50 g sitnih ovsenih pahuljica

50 g šećera u prahu ili 40 g smeđeg šećera

40 g komadića zrna kakaoa (opciono)

1/4 kašičice soli

Za glazuru ↓

100 g čokolade sa 80% kakaoa

10 g putera

krupna morska so za posipanje (opciono)

Priprema:

U šerpu stavite kikiriki puter, puter, kikiriki koji ste iseckali na krupno, ovsene pahuljice, šećer, zrna kakaoa i so. Na tihoj vatri kuvajte toliko da se sve istopi, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre. Željeni kalup obložite prozirnom folijom. Koristila sam četvrtasti kalup za pečenje hleba, a vi koristite oblik koji želite.

Ulijte smesu u kalup i stavite u zamrzivač na sat vremena. Zapravo, držite u zamrzivaaču toliko da se smesa stegne. Izvadite kalup iz zamrzivača. Tamnu čokoladu i puter otopite na pari pa prelijte preko kolača. Nakon minut-dva preko pospite krupnu morsku so. Ovo vam se možda čini kao nepotrebno, ali ta so će izbalansirati celu stvar.

Ostavite da se čokolada stegne i oštrim nožem isecite na štanglice ili kocke. Dobro je da nož zagrejete pod mlazom vruće vode, osušte ga krpom i onda sečete – tako čokolada neće pucati.

Ukoliko se odlučite za pravljenje kuglica, onda smesu držite u frizu toliko da se stegne pa onda kašikom vadite smesu i dlanovima formirajte kuglice. Ukoliko omekšaju, a verovatno hoće zbog toplote ruku, ponovo ih stavite u zamrzivač pa kada se stegnu svaku umočite u rastopljenu čokoladu. Možda će vam za kuglice trebati više čokolade.

izvor:milinkuvar.com

 

Rolat sa višnjama

Sastojci za 4 Osoba/e

500 g brašna
30 g griza
1 kom. jaja
25 kom. svežeg kvasca
250 ml mleka
100 g šećera
70 g šećera u prahu
3 g soli
300 g višanja

Započni pripremu

Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, šećera, vode, mleka, jaja i malo soli. Razvucite testo oklagijom, pospite ga šećerom, grizom i po njemu rasporedite višnje. Urolajte testo i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Nakon 30 minuta pecite rolat u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Gotov rolat pospoite šećerom u prahu i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs

ČIZKEJK OD LIMUNA

Keks baza:
120 g čajnog keksa
2 kašike šećera
2 kašike mleka
1/2 kašike limunovog soka

Smesa od sira:
200 ml biljne slatke pavlake
120 g šećera
1 vanilin šećer
sok i korica od jednog limuna
400 g ella sira
1 želatin

Lemon curd:
2 jaja
140 g šećera
sok od 2 limuna
45 g putera
sitno rendana korica od 1 limuna

Priprema:

Keks sameljite. Ja to radim u električnoj seckalici, pa kad sameljem keks dodam ostale sastojke tek toliko da se napravi mrvicasta smesa. Zatim, tu smesu stavim u pripremljen kalup. Kada koristim kalup sa odvojivim dnom onda ne stavljam papir za pečenje, ali sada sam koristila kalup za pečenje hleba koji je dubok i ne bih u njemu mogla da isečem lepe parčiće.

Zatim sam kalup blago nauljila da bi se papir bolje zalepio, iskrojila papir prema kalupu pa sam ga dobro prilepila za dno i ivice. Keks smesu sam stavila na dno, onako kako sam vam opisala gore. I stavila sam u frižider dok pripremam fil.

U velikoj činiji sam umutila slatku pavlaku, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Kada se umuti, ulijte sok limun. Razmutite mikserom. U ovom trenutku će smesa naglo da se zgusne, ali bez brige. Ako koristite mlečnu slatku pavlaku, možda će ovo biti problem zbog limuna, pa je za ovaj konkretno recept ne preporučujem. Dodajte ella sir i dobro sve razmutite.

Zatim, želatin prelijte sa malo vode i ostavite da nabubri. Kada nabubri, zagrejte u mikrotalasnoj ili na ringli tek toliko da se želatin rastopi. Ulijte rastopljen želatin u smesu od sira pa ponovo sve razmutite. Preručite smesu u kalup sa keksom i poravnajte površinu. Ostavite u frižideru minimum 2 sata a idealno preko noći.

Lemon curd napravite tako što ćete sve sastojke staviti u šerpu i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne toliko da krema ostaje na poleđini kašike kada se izvadi iz šerpe. To je to. Čiz kejk isecite vlažnim nožem da bi vam presek bio čist i poslužite preliveno kremom od limuna (lemon curd).

izvor:milinkuvar.com

Pečene jabuke punjene brusnicama, orasima i medom

Sastojci za 3 Osoba/e

200 g oraha
500 g jabuka
100 ml meda
300 g brusnice

Započni pripremu
Isecite jabuke napola i očistite ih od semenki, potom izdubite sredinu i napunite ih brusnicama, orasima i medom. Stavite da se peku u zagrejanoj rerni dok jabuke ne omekšaju. Uživajte u ovom zdravom veganskom desertu! Prijatno!

izvor:maxi.rs

POŠIRANO VOĆE SA ENGLESKOM KREMOM

Poširano voće je jedan od najlepših načina da na kraju sezone u njemu uživate još malo. Bilo koju voćku koja raste na drvetu možete napraviti na ovaj način. Uz englesku kremu, vanilu i koricu limete dobićete pravi užitak.

Za mene je ovo jedan prefinjeni način da iskoristite voće. Iako breskve volim i u piti i sveže i u džemu, ovo je nekako nežnije od svake druge vrste pripreme voća. Kratko kuvanje i ušuškavanje na oblak baršunaste kreme – ma daj!

Engleski krem:
100 ml slatke pavlake
100 ml mleka
2 kašike vanilinog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
3 žumanceta
50 g šećera

Poširano voće:
300 ml vode
50 g smeđeg ili belog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
Nekoliko kriški limete
Voće, po izboru

Priprema:

U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko, ekstrakt vanile i vanilin šećer. Stavite da provri. Za to vreme, umutite žumanca sa šećerom. Kada je mleko provrelo u tankom mlazu ga dodajte umućenim žumancima, sve vreme mešajući žicom. Vratite u šerpu pa na ringlu i kuvajte nekoliko minuta dok se krem ne zgusne, sve vreme mešajući. Sklonite sa vatre i preručite u posudu za serviranje.

U odvojenoj šerpi skuvajte vodu, smeđi šećer, vanilin šećer i kriške limete. Pustite da provri pa dodajte voće koje ste isekli na kriške. Kuvajte 2-3 minuta, da voće blago omekša pa izvadite rupičastom kašikom. Servirajte voće na engleskoj kremi i pospite sa malo preostale tečnosti u kojoj se voće kuvalo.

izvor:milinkuvar.com

 

ČOKOLADA SA ORASIMA I SUVIM VOĆEM

ČOKOLADA SA ORASIMA I SUVIM VOĆEM
200 g kvalitetne tamne čokolade
orasi, bademi, lešnici ili pistaći
suvo voće, po želji
liofilizovano voće, po ukusu

Priprema:

Dve trećine čokolade istopite na tihoj vatri. Preostalu trećinu čokolade dodajte rastopljenoj čokoladi i mešajte dok se ne rastopi. Na papir za pečenje koji ste stavili na ravnu površinu, sipajte po kašiku rastopljene čokolade. Zatim, oblim delom kašike blago rasporedite čokoladu da dobijete krug.

Preko pažljivo poređajte željene dodatke preko rastopljene čokolade i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prebacite na hladno da se brže stegne. Zatim odvojite od papira za pečenje i poređajte u kutiju.

izvor:milinkuvar.com

Brzi čoko keks

Sastojci za 3 Osoba/e

90 g brašna
400 g mlečne čokolade
2 kom. jaja
50 g maslaca
130 g šećera
1/5 kom. praška za pecivo
3 g soli
1 kom. vanilin šećera

Započni pripremu
Istopite maslac i čokoladu na pari. Umutite mikserom jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte čokoladu s maslacem, brašno, prašak za pecivo, so i sve to dobro promešajte. Obložite pleh papirom za pečenje, potom kašikom oblikujte kolače i pecite ih 10 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Ostavite ih da se ohlade, a potom poslužite uz čaj ili kafu. Prijatno!

izvor:maxi.rs

VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM

 

VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM
Za 6 malih tartova ili jedan tart prečnika 22cm

Korica:
50 g kokosovog brašna ili tostiranih listića kokosa
100 g blanširanih badema
100 g urmi (ako koristite sveže, počnite sa 2-3 urme pa dodajte po potrebi)
50 g suvih kajsija
2-3 kašike agavinog ili javorovog sirupa

Fil:
250 ml kokosovog mleka
Sok i korica od jednog limuna
50 ml agavinog ili javorovog sirupa
1 kesica bourbon vanilinog šećera
Prstohvat soli
Na vrh noža kurkume, samo zbog boje
½ kašičice agar-agar praha

Dekoracija po izboru

Priprema:

Prvo pripremite koricu tako što ćete sve sastojke izmiksati u seckalici dok ne dobijete teksturu takvu da kada pritisnete prstima, ostaje kompaktno. Ja sam iz dva puta miksala prvo urme, kajsije, kokos i agavin sirup a onda posebno samlela bademe pa pomešala sa vlažnim sastojcima. Smesu podelite 6 jednakih delova pa utisnite u kalupe. Najbolje je da prvo stavite prozirnu foliju pa da preko stavite smesu, kako biste lakše vadili nakon hlađenja. Kalupe stavite u zamrzivač dok pripremite fil.

Ukoliko ostane smese, možete da napravite i kuglice. Jako je ukusna smesa pa će vam dobro doći kao užina koju možete poneti sa sobom bilo gde.

U međuvremenu u šerpicu stavite sve sastojke za fil, stavite na ringlu i pustite da provri na srednjoj jačini. Kuvajte uz mešanje nekoliko minuta a zatim sklonite sa vatre i prohladite. Izvadite kalupe iz frižidera, stavite ih na ravan poslužavnik pa u tako hladne kalupe sipajte pripremljen fil. Vratite u frižider na sat vremena, da se stegne. Ukoliko želite da ubrzate, možete ih staviti i u zamrzivač. Brzo se steže, ne morate oko toga da brinete.

Ohlađene i stegnute tartove dekorišite po vašem ukusu. Čuvajte ih u frižider, najbolje u zatvorenoj kutiji. Mogu potrajati i nekoliko dana.

izvor:milinkuvar.com

 

 

 

BRIGADEIRO KUGLICE

BRIGADEIRO KUGLICE

400 g ZASLAĐENOG kondenzovanog mleka (recept)
50 g putera
40 g kakao praha
prstohvat soli
čokoladne mrvice ili druge mrvice, po želji

Priprema:

Puter rastopite na srednjoj jačini pa dodajte kondenzovano mleko i kuvajte uz mešanje da se sjedini. Dodajte prosejani kakao prah i so pa kuvajte uz stalno mešanje 6-7 minuta da se smesa zgusne toliko da se vidi dno kada prođete varjačom.

Ohladite smesu u frižideru 1 sat a zatim formirajte kuglice dlanovima koje ste blago namazali puterom. Uvaljajte u kuglice po želji i poslužite. Čuvajte ih u frižideru.

izvor:milinkuvar.com

 

Domaća čokolada sa indijskim orahom

Sastojci za 3 Osoba/e

200 g indiјskih oraha
50 g kakaa
250 g margarina
250 g mleka u prahu
500 g šećera
Započni pripremu

Nauljite veliki pleh. Kuvajte šećer sa 100 ml vode dok se ne otopi. Sklonite sa ringle i dodajte mleko u prahu i kakao uz brzo mešanje. Dodajte margarin, dobro promešajte kako bi se otopio i dodajte indijski orah. Izručite smesu u pleh, poravnajte i ostavite da se stegne. Nakon toga isecite i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Čokoladni kolač sa malinama

Sastojci za 3 Osoba/e

95 g brašna
25 g mlečne čokolade
100 g crne čokolade
2 kom. jaja
50 g kakaa
200 g malina
2 g soli
115 g margarina
3 kom. vanilin šećera
140 g šećera

Započni pripremu

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Umutite margarin i šećer, dodajte jedno po jedno jaje i mešajte još dva minuta. Izmešajte brašno, kakao, so i sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom. Dodajte sitno iseckanu čokoladu i maline. Ubacite pola čokolade, a polovinu ostavite za preliv. Pecite oko 20 minuta. Kolač prelijte istopljenom čokoladom i ukrasite čokoladnim kremom. Servirajte i uživajte u ovoj poslastici. Prijatno!

izvor:maxi.rs