TIRAMISU SA BOROVNICAMA I VANILOM

TIRAMISU SA BOROVNICAMA I VANILOM

Uvek kada vidim maskarpone sir na polici u marketu, uzmem ga u ruku i odmah vratim na policu – kao, preskup mi je. Kada pomislim da ovako dobar i ukusan desert ustvari uopšte ne košta mnogo kada malo bolje izračunam, onda mi je žao što ga češće ne spremam. A to sve zbog skupog maskarpone sira koji i nije tako skup obzirom na to koja mu je namena. Na gramažu je skoro isto kao da kupim čokoladu za kuvanje koju uvek imam u kući jer je uvek i kupujem i nije mi skupa.Neki su sirevi naravno skuplji a neki povoljniji. Ja sam izabrala onaj koji se skoro pojavio kod nas, proizvodi ga Vindija iz Hrvatske. Povoljniji je u odnosu na sve druge a meni možda i najlepši koji sam koristila. Čak ima neku nežnu aromu koja mi je se jako dopada. Pored maskarpone sira, potrebne su vam piškote, malo jaja, malo kafe, nešto kakaoa i voća… Ovo je u osnovi recept za tiramisu koji već imam na blogu, samo obogaćen voćem i vanilom. Ukoliko želite dva sloja piškota povećajte količinu kafe i piškota u receptu za duplo.

Sastojci:

150 ml skuvane espreso kafe (možete koristiti i jače skuvanu nes kafu)

2 kašike ekstrakta badema ili amareto likera

2 jajeta, odvojeno žumanca i belanca

prstohvat soli

90 g šećera

1 štap vanile (koristite vanilin šećer ili ekstrakt ukoliko nemate vanilu)

250 g maskarpone sira

125 g piškota

200 g borovnica ili drugog svežeg bobičastog voća

2 – 3 kašike kakao praha

Priprema:

Skuvajte kafu i pomešajte je sa aromom badema ili likerom od badema pa ostavite sa strane da se hladi. Zatim, odvojite belanca i žumanca pa belanca umutite mikserom sa malo soli da se pretvore u sneg. Dodajte polovinu šećera i dobro umutite da se šećer istopi a sneg postane čvrst i sjajan. U međuvremenu umutite žumanca sa preostalim šećerom i vanilom da postanu penasta i promene boju. Dodajte maskarpone sir umućenim žumancima pa tu smesu postepeno dodajte umućenim belancima, sve vreme lagano mešajući varjačom da se sve sjedini. Voće operite i pripremite kakao prah i jednu malu cediljku kroz koju ćete ga posipati. U 6 čaša prvo stavite po malo maskarpone kreme, pa pospite sa nešto voća (rasporedite ga tako da ga ima svuda podjednako), pa zatim ređajte piškote koje ste prethodno izlomili na pola da mogu da stanu u čašu pa umočili u kafu, pospite kakaom pa prekrijte sa još kreme do vrha. Ponovo bogato pospite kakao prahom i dekorišite bobicama borovnica i listićima badema po želji. Ostavite u frižideru barem nekoliko sati do služenja, a najbolje preko noći.

izvor: milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: