"Feta eggs", odnosno jaja na oko s feta sirom, oduševljavaju korisnike društvenih mreža TikTok i Instagram.
Ovo jelo – jaja s feta sirom, privuklo je veliku pažnju u poslednje vreme.
Video snimke sa hashtagom #fetaeggs pogledalo je na TikTok-u više od 8 miliona ljudi, a hashtag u jednini - #fetaegg – skupio je još 2 miliona.
Recept za "feta eggs"
Potrebno je:
- 1 jaje
- feta sir 2 kašike
- pesto od bosiljka 1 kašika
- sos od paradajza 1 kašika
- so
- sveže mleveni crni biber
- mini tortilja 1 komad
Priprema:
U tiganju, zagrejanom na srednjoj vatri, stavite malo ulja i feta sir (zdrobljenu fetu posložite u krug). Kad sir počne da se topi, dodajte pesto ili sos od paradajza.
Razbijte jaje u sredinu tiganja, posolite i pobiberite prema ukusu. Poklopite.
Kad je jaje gotovo, poslužite ga na tortilji ili kriški tosta. Slobodno ukrasite sa još zdrobljenog feta sira.
Sataraš je jelo poreklom iz jugoistočne Evrope, specifično iz Srbije, Bosne, Hrvatske i Crne Gore. Osnovna verzija sataraša se pravi od povrća – uglavnom paradajza, paprike i luka, koji se dinstaju na maslinovom ili biljnom ulju. U nekim receptima se koriste i čili papričice za dodatni začin. Sataraš se često servira kao prilog ili se koristi kao osnova za druga jela, poput jela od pirinča ili testenina.
Sataraš se obično jede leti, kao toplo ili hladno jelo.
Sastojci za sataraš:
– 2 glavice crnog luka
– 4 žute paprike
– 4 zelene paprike
– 6 paradajza srednje veličine
– ulje za prženje
– so, biber
Priprema sataraša:
U veću posudu na šporetu staviti vodu da proključa. Za to vreme paradajzu zaseći kožicu na četiri jednaka dela.
Kada voda proključa stavite je sa strane, pa u nju staviti paradajz. Ostavite ga u vodi dok se drugo povrće čisti i seče.
Oljuštitii oba crvena luka, pa ih iseći na režnjeve. Zatim žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice. Na isti način pripremiti i zelene paprike.
Zatim izvaditi paradajz iz vode, pa ga oljuštiti i iseći na kockice. U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje.
Staviti luk i pržiti ga oko 10 minuta na srednje jakoj temperaturi uz mešanje. Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku, prenosi Danas.rs.
Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da se krčka 15 minuta. U posudu sipati iseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da se kuva oko 30 minuta. Za to vreme tečnost u satarašu će se redukovati.
Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još pet minuta.
Makaroni sa sirom su popularno jelo zbog svoje jednostavnosti, pristupačnosti i ukusa. Ovo jelo se lako priprema, a sastoji se od sastojaka koji su dostupni u većini domova i prodavnica. I naravno, deca obožavaju ovo jelo.
Sastojci za makarone sa sirom
Maslac 4 kašike Brašno 6 kašika Mleko 600 ml Voda 500 ml Makarone 350 g Sir gauda 150 g Sir mocarela 75 g Sir čedar sir 25 g Prezle 25 g so i biber po ukusu
Priprema makarona sa sirom
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Otopite maslac u šerpi (koju možete da koristite i za pečenje). Dodajte brašno i mešajte sve dok se ne stvori gusta pasta. Dodajte 350 ml mleka i nastavite da mešate, a kad smesa postane gušća dodajte i ostatak mleka. Zatim dodajte vodu, so i biber. Mešajte dok se sos ne zgusne, otprilike 2-3 minuta, a onda ubacite makarone.
Nastavite da mešate kako se testenina ne bi zalepila za dno. Kuvajte ih minut, pokrijte šerpu i prebacite je u rernu.
Pecite 10-12 minuta, izvadite, a rernu zatim pojačajte do kraja. U međuvremenu u testeninu dodajte narendanu gaudu, komadiće mocarele i čedar sira i lagano promešajte. Površinu pospite prezlama i vratite u rernu na 2-3 minuta kako bi se lagano zapeklo.
Pasulj sa mlevenim mesom se pravi u tiganju, vrlo je jednostavan za pripremu, a polizaćete prste!
Sastojci za Pasulj sa mlevenim mesom
1 kašika ulja
1 crveni luk, seckani
350 g mlevenog mesa
100 ml crvenog vina
300 ml paradajz sosa
800 g pasulja iz konzerve
seckani peršun za serviranje
Priprema:
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Pržite luk, povremeno mešajući, 5 minuta ili dok ne omekša. Ubacite mleveno meso u tiganj. Pržite i mešajte, da porumeni.
Sipajte crno vino, pa dodajte paradajz sos i mešajte da se sjedine. Kada počne da ključa, začinite solju i ubacite pasulj. Pokrijte i kuvajte 30 minuta na veoma laganoj vatri. Ako je potrebno, dodajte malo vrele vode da razblažite sos.
Čim pasulj omekša, a sos postane kremast, isključite vatru i pospite pre serviranja sa seckanim peršunom. Pasulj sa mlevenim mesom je prožet različitim ukusima, klasično jelo koje je izdašno i odlično za celu porodicu. Ukoliko volite ovakva jela, isprobajte i restovani pasulj.
Ako ste i vi među onima koje srce zaboli što bacaju hranu (u ovom slučaju pire krompir) , tada treba da znate da postoji način da iskoristite ostatke omiljenog priloga.
Mnogi među nama ne vide razlog zašto bismo bacali hranu kada se gotovo svaki deo namirnice može iskoristiti. Naročito ako imate volje i dovoljno mašte.
Jedna od namirnica koja je u tom pogledau zaista svestrana i korisna za upotrebu je i krompir. Njegovu koru tako, primera radi, možete iskoristiti za čips, a ostatke kuvanog krompira za salatu. Međutim, šta da napravite ako vam ostane pirea od krompira!?
Za ovo jelo će vam biti potreban pire krompir i preliv po izboru. Nekima će to biti šunka, losos ili spanać u kombinaciji sa sirom, drugima meso pripremljeno na gulaš, a u nastavku donosimo recept za punjenje s mlevenim mesom.
Pita od pire krompira s mlevenim mesom
Potrebno je:
- 1 kg pirea od krompira - 1 dcl pavlake za kuvanje - 1 kašika maslaca - ½ kašičice narendanog muškatnog oraščića - 100 g topljenog ili sira sa plemenitom plesni
Za preliv:
- 800 g mlevenog mesa (čista junetina ili mešano) - 100 g slanine - 2 glavice luka - 100 g graška (po želji) - 100 g kukuruza (po želji) - 100 g šargarepe (po želji) - 2 čena belog luka - 1 kašičica majčine dušice - 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna - 1 kašika mlevene crvene paprike (može i dimljene) - so, biber - maslinovo ulje
Priprema:
U dubljem tiganju na maslinovo ulje stavite obaren sitno naseckan luk. Kad se zastakli, dodajte slaninu dok ne pusti masnoću, pa zatim i meso - dok meso ne pusti vodu. Sada po želji dodajte so, biber, timijan, sitno naseckani beli luk, peršin i mlevenu crvenu papriku. Po potrebi dodajte vodu, dodajte povrće i pustite da krčka oko 15 minuta.
Za to vreme u činiji dobro pomešajte pire krompir s pavlakom za kuvanje, maslacem i muškatnim oraščićem. Po potrebi dodatno posolite.
U kalup za pitu istresite preliv, na njega dorađeni pire od krompira pa posipajte sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
Omlet je savršeno jelo za početak dana tj. za brz i zdrav doručak, ali i za lagani ručak. Stvar kod omleta nije u komplikovanim sastojcima, već u pravom tajmingu koliko jaja treba da budu u tiganju.
Džejmi Oliver priprema omlet na poseban način.
- Ovo je nešto što moja deca vole, nešto što volim da pravim za doručak, ručak, užinu i večeru - rekao je Džejmi Oliver.
Sastojci za omlet:
2 jaja
čedar sir
tost
ulje
Priprema:
Prvi korak je zagrevanje tiganja. Tiganj mora da bude vruć kada pripremate omlet.
Dok se tiganj greje, umutite dva jaja u činiji.
Zatim izrendajte malo čedar sira i uzmite parče tosta. Dodajte ulje u tiganj i jaja.
Džejmi kaže da bi trebalo da sačekate samo nekoliko sekundi da se jaja zgusnu, ne smeju se "preći" i postati suva. Znaćete da su spremna kada budu izgledala "svilenkasto".
Stavite sir na omlet i preklopite ga da se sir istopi.
Sočno meso i odličan balans ukusa, ideja za ručak koji ne treba preskočiti. Svinjska džigerica nije baš omiljeni komad mesa na našim trpezama, ali ako je spremite na ovaj način promenićete mišljenje o njoj. Sočno, ukusno, a jednostavno za napraviti.
Potrebni sastojci:
500 g svinjske džigerice 2 čaše kisele pavlake 1 kom praziluka 1 glavica crnog luka 20 ml pavlake za kuvanje 100 g brašna (tip 400) so, biber origano ulje
Svinjska džigerica u sosu od pavlake - Priprema:
Svinjsku džigericu očistite i isecite na kocke. Procedite je i osušite ubrusom, a zatim posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno i odložite na stranu.
Na srednjoj vatri prodinstajte iseckani crni luk, pa dodajte pripremljenu džigericu i iseckan praziluk. Dinstajte sve zajedno dok džigerica ne omekša.
Kiselu pavlaku umutite malo sa pavlakom za kuvanje, pa dodajte džigericu i promešajte.
Celu mešavinu ubacite u vatrostalnu posudu i stavite u rernu na 180 stepeni 10 minuta.
Ako primetite da treba, možete dodati još malo pavlake.
Najpre na laganoj vatri zagrejte ulje i maslac. Nakon što se zagreje , luk karamelizirajte najmanje 20 minuta. Kada je luk počeo da dobija boju i karamelizirati se, smanjite temperaturu i često mešajte još nekih 10 minuta. Sada dodajte ulje čilija, so, biber, beli luk u prahu i dobro promiješajte. Zatim dodajte i neutralnu pavlaku.
Pustite da se zajedno kuva još oko 5 minuta pre nego što dodate testeninu. Skuvajte testeninu al dente. Dodajte testeninu karamelizovanom luku i pustite da se testenina i umak kuvaju još par minuta da se dobro sjedine.
Na kraju sklonite sa vatre testeninu, dodajte svež peršun, poslužite i uživajte. Po želji po vrhu možete dodati i malo rendanog parmezana.
Fokača je najvazdušastije, najmirisnije testo, ali uglavnom svi recepti su tavni da vam je potrebno dva dana za fermentaciju testa. Ovaj recept nije takav.
Sastojci
1 ½ šolje brašna za hleb 1 ½ šolje belog pšeničnog brašna 2 kašičice soli 1 kašika belog šećera 1 (.25 unce) pakovanje instant kvasca 1 ⅓ šolje mlake vode (110 stepeni F/45 stepeni C) 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja 2 kašike seckanog svežeg ruzmarina 2 kašike rendanog parmezana
Priprema
Pomešajte oba brašna i so u velikoj posudi. Napravite udubljenje u sredini brašnaste smese; pospite šećer i kvasac u udubljenje. Pažljivo ulijte vodu u udubljenje. Ostavite da stoji dok kvasac ne počne da deluje, otprilike 5 minuta.
U udubljenje ulijte 2 kašike ulja. Kašikom promešajte sredinu smese, postepeno šireći područje koje mešate kako biste uključili sav prah.
Izručite testo na brašnom posutu površinu, i mesite samo dok ne postane glatko. Testo treba da bude meko.
Izvor: Ana Milošević/CityMagazine
U čistu posudu sipajte 1/2 kašičice ulja. Stavite testo u posudu, okrenuvši ga jednom da uljite vrh. Pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, 30 do 45 minuta.
Podmažite pleh sa 1 kašičicom ulja.
Pritisnite testo da se umiri i prebacite ga na pripremljeni pleh. Nežno pritisnite testo da bude debljine oko 1,25 cm.
Prelijte preostalih 1 1/2 kašičica ulja preko testa. Koristeći drvenu kašiku, pritisnite testo na razmak od 1,25 cm. Pospite ruzmarinom i parmezanom. Stavite u hladnu rernu na srednju policu. Stavite ravan pleh sa toplom vodom na policu ispod hleba. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči u veličini, 20 do 25 minuta.
Uključite rernu na 190 stepeni. Pecite fokaču dok ne porumeni odozgo, 20 do 25 minuta. Izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki. Poslužite toplo.
Iako postoji mnogo načina za pravljenje bureka, jedan od najboljih recepata predstavio je popularna influenserka iz Turske Ajsenur Altan.
Ona je na svom Jutjub kanalu objasnila kako Turci pripremaju mnogima omiljeno jelo.
U nastavku vam donosimo recept za upravo ovakav burek.
Zanimljivo je da ga sprema u tiganju, kao i da nije mastan kao onaj iz pekare. Takođe, ukoliko odlučite da napravite burek po ovom receptu, može biti gotov za 15 minuta.
Sastojci:
kore za pitu,
1 jaje,
1/3 šolje mleka,
1/3 šolje biljnog ulja + više za pečenje,
200 g feta sira ili mladog sira.
1 kašičica seckanog peršuna.
Priprema:
Prvo dobro izmešajte sir i peršun, a po želji možete u sir dodati i malo mocarele.
Umutite jaje, pa dodajte mleko i biljno ulje, dodajte mešavinu sira i peršuna i sve promešajte. Nauljite tepsiju i poredajte kore po ivicama tako da pokriju polovinu dna pleha.
Deo pripremljenog fila prelijte kašikom preko kore, odnosno preko dna pleha. Zatim pocepajte i zgužvajte kore i umočite u fil, da se dobro navlaže, pa rasporedite po plehu.
Zatim burek preklopite preko delova kore koji vise preko ivice tepsije i prelijte filom.
Na kraju prelijte ostatkom fila. Poklopite tepsiju i pecite dok burek ne porumeni, a zatim okrenite i pecite još malo.
Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica koje ne koštaju mnogo. Pasta „aglio e olio“ jedan je od takvih recepata.
Kao što ime kaže, u pitanju je pasta koja se pravi s belim lukom i maslinovim uljem, a koja potiče iz Napulja.
Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi dinstanja belog luka. Da bi pasta imala savršen ukus, beli luk je potrebno iseckati na sitne kriške i polako ga dinstati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnožutu boju.
Ako je beli luk bled, pasta neće imati punoću ukusa. Ako je pak pretaman, dobiće gorčinu koja će uništiti ukus celog obroka. Ljubitelji ljutog ukus u ovo jelo dodaju i čili u zrnu, koji obroku daje novu dimenziju.
Sastojci
400 grama špageta 125 ml maslinova ulja 5-6 čenova belog luka ½ kašičice čilija u zrnu so i biber po ukusu peršun
Priprema
Skuvajte testeninu prema uputstvu na ambalaži. Oljuštite beli luk i iseckajte na tanke kriške.
Sipajte maslinovo ulje u tiganj i zagrejte ga na laganoj vatri. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.
Kada ste zadovoljni bojom dinstanog belog luka, sve sipajte preko kuvane testenine i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a po želji dodajte i čili u zrnu.
Sogan dolma je jelo koje potiče iz Turske, ali se dugo smatralo neizostavnim delom i bosanske kuhinje. Donosimo vam osnovni recept, koji je po mnogima i najbolji.
Sastojci
Luk 600 g luka 100 ml sirćeta
Punjenje 100 g luka 400 mlevene junetine 80 g pirinča 2 kašike koncentrata paradajza 1 kašičica soli 1 jaje 1 kašika ulja
Glavice luka oljuštite i odrežite im vrhove, pa ih stavite da se kuvaju u vodi u koju ste dodali 100 ml sirćeta, pazite da se ne prekuvaju, biće dovoljno oko 15 minuta.
Kada je luk skuvan, vrelu vodu ocedite i prelijte ga hladnom. Lukovice moraju biti hladne kada odvojite slojeve.
Prstima istisnite slojeve, odnosno kolutove luka. Od jednog luka dobija se nekoliko glavica luka koje se puni nadevom.
Veći slojevi se pune prstima, a manji kašikom ili desertnim nožem.
Punjenje
Crni luk sitno iseckati i pomešati sa mlevenim mesom. Dodati pirinač, koncentrat paradajza, jaje, so, biber i ulje i sve dobro izmešati.
Fil punite prstima, ali ne do vrha, jer će fil nabubriti zbog pirinča, pa postoji opasnost da dolma pukne.
Punjene dolme stavite u šerpu i nalijte toplom vodom da budu pokrivene, pritisnite odozgo tanjirom ili drugim poklopcem koji je manji od lonca i kuvajte oko 40 minuta.
Napravite klasičnu zapršku tako što ćete na ulju propržiti brašno i mlevenu papriku i dodati u šerpu.
Beef Wellington je tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od junećeg bifteka pečenog u lisnatom testu.
Ovo je autorski recept Gordona Remzija za Beef Wellington koji se topi u ustima, a slavnog šefa kuhinje je pretvorio u mega zvezdu.
Sastojci za Beef Wellington (Govedinu Velington)
1 biftek od oko 400 grama
250 grama divljih pečuraka po izboru
1 grančica majčine dušice
2 kašičice senfa
250 grama lisnatog testa
4-6 kriški pršuta
1 žumance
malo maslinovog ulja
krupna morska so i sveže mleveni biber
Priprema:
Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite veče pre pripreme u frižider kako bi meso zadržalo svoj oblik.
Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućem tiganju dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jedan minut vremena. Posolite biftek i pobiberite ga.
Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.
U blenderu smiksajte divlje pečurke, koje ste prethodno očistili. Ispržite mešavinu na tiganju s listićima majčine dušice, nešto soli i bibera dok sva tečnost ne ispari iz njih i dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Sklonite pastu s vatre i pustite da se ohladi.
Razvucite lisnato testo u oblik pravougaonika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u frižider.
Na prozirnu foliju položite kriške pršute tako da prave pravougaonik. Preko pršute stavite pastu od pečuraka i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven pečurkama i pršutom. Stavite ga da se hladi na pola sata u frižider.
Na ohlađeno lisnato testo položite biftek zamotan pršutom i pečurkama. Mešavinom žumanca i vode premažite rubove lisnatog testa, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanca premažite preko vrha testa, a nožem nežno zarežite vrh.
Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na 15 do 20 minuta dok lisnato testo ne postane zlatno-žuto.
Izvadite iz rerne pa pustite da se ‘odmori’ 10 minuta pre nego što ga nasečete na kriške debljine oko 2,5 centimetra.
Ako ne volite kuvanu boraniju, probajte da je spremite zapečenu u rerni, sa pavlakom i kačkavaljem. Mada je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena boranija iz rerne veoma je ukusna i perfektan izbor za ručak za celu porodicu
Boranija je za mnoge domaćice čest izbor kad je priprema ručka u pitanju, jer ne samo što se jednostavno sprema, već je i zdrav obrok, uz dodatak povrća, puna značajnih vitamina i minerala.
Međutim, iako je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena varijanta takođe je veoma ukusna i hranljiva, a dopašće se i onima koji nisu ljubitelji kuvane boranije...
Zapečena boranija iz rerne
Sastojci:
450 g boranije 250 g pilećeg belog mesa 2 jajeta 300 g pavlake 150 g kačkavalja glavica crnog luka beli luk, šargarepa so, biber, začini po želji boranija
Priprema:
Luk naseckajte na sitno, pa ga dinstajte u šerpi na ulju. Sipajte naseckanu šargarepu i beli luk (2-3 čena), pa dinstajte i onda posle par minuta i dodajte boraniju. Začinite.
Piletinu propržite zasebno, pa dodajte u boraniju. Potom sve sipajte u vatrostalnu činiju ili pleh.
Jaja i pavlaku pomešajte, pa prelijte boraniju. Narendajte kačkavalj preko boranije.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Postoji milion recepata za batake, ali ako želite da budu izuzetno sočni napravite ih u sosu od piva i premažite medom.
Piletina je meso koje je najzastupljenije i koje nije preterano skupo. Može da se sprema na milion načina, sve zavisi od toga koji deo ste izabrali. Mi vam predlažemo da za današnji ručak napravite batake u sosu od piva, a kao prilog možete da poslužite krompir iz rerne sa krompirom. Ono što ove batake čini sočnim je aromatična glazura od meda i piva.
Sastojci:
6 bataka 1 crni luk 2 čena belog luka 1,5 čaša piva 2 kašičice meda ruzmarin, lovorov list
Recept za batake u sosu od piva:
Pripremite meso
Batake posolite, pobiberite i pospite slatkom paprikom, a onda prelijte maslinovim uljem. Lepo utrljajte začine i ulje u meso. Marinirajte batake 15 minuta, pa ih ispržite u tiganju. Izvadite meso iz tiganja.
Napravite sos
U istom tiganju propžite seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveni beli. Zatim dodaje lovorov list i ruzmarin, pa promešajte. Posle minut sipajte pola čaše piva, pa posolite i pobiberite. Opet promešajte i kuvajte dok pivo ne ispari.
Vratite meso u tiganj
Zatim vratite batake u tiganj, sipajte još jednu čau piva i poklopite. Krčkajte nekih 25 minuta, pa izvadite lovorov list i ruzmarin. Sipajte med preko bataka i premažite ih. Kada tečnost ispari, bataci su spremni za jelo.
Sa krompirom nema greške, još kada se iskombinuje na način kao u ovom receptu, postaje ručak bez mane.
Sastojci:
krompir 1 kg pečurke 300 g crni luk 1 glavica paradajz 2 komada majonez 2 kašike začinska paprika 1/2 kašičice suvi biljni začin 1 kašika ruzmarin 1/2 kašičice bosiljak 1/2 kašičice kačkavalj 200 g pavlaka za kuvanje 200 ml so i biber po ukusu
Priprema:
Krompir oljuštite, pa ga isecite na kolutove. Pečurke isecite na listiće, luk na rebarca, a paradajz na kolutove. U veliku činiju stavite krompir, luk, pečurke, majonez, papriku, so i biber, pa sve dobro izmešajte.
Posudu za pečenje lagano podmažite uljem i ubacite pripremljeni krompir. Sve prelijte pavlakom, pokrijte folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite oko 30-35 minuta dok krompir ne omekša.
Izvadite pleh, preko složite paradajz, pospite ga ruzmarinom i bosiljkom, a odozgo složite rendani sir. Vratite pleh u rernu i pecite bez pokrivanja još 10-15 minuta dok ne porumeni.