KAO U POSLASTIČARNICI: Princes krofne sa kremom koji pravi veliku razliku

KAO U POSLASTIČARNICI: Princes krofne sa kremom koji pravi veliku razliku
Desert koji svi obožavaju.

Princes krofne ne spadaju u kolače koji se brzo i lako prave. Ipak, kada završite sa pripremom shvatićete da se trud isplati.

Sastojci
Testo za krofnice:

200 ml vode,
100 ml ulja,
150 gr oštrog brašna,
1 kašika šećera,
4 jaja

Poslastičarski krem:

5 žumanaca,
750 ml mleka,
200 gr šećera,
100 gr gustina,
100 gr maslaca
500 ml slatke pavlake

Priprema:

Staviti 600 ml mleka da provri, a ostatak od 150 ml umutiti sa žumacima, šećerom i gustinom. Kada mleko provri, pomešajte sa umućenom smesom i vratite na srednju temperaturu da se kuva. Skuvan krem istresite u jednu posudu, prekrijte folijom i ostavite da se hladi.

Odmah potom pravite krofnice. Pomešati vodu i ulje, dodati šećer pa staviti na vatru da provri, a onda dodati brašno. Ostaviti da se prohladi desetak minuta. Dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom.

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni pa špricem istiskivati testo za krofnice ili kašikom ih oblikovati.

Peći na 200 stepeni 25 minuta, pa potom smanjiti temperaturu na 130 pa peći još 10-15 minuta. Nakon tog vremena ugasite rernu i malo otvorite vrata, pa ih tako još 5 minuta ostavite.

Kada se ohlade, secite na pola. Krofnice se pune prvo poslastičarskim kremom, a onda slatkom pavlakom.

Izvor: Lepa & srećna

Otvorena pita prepuna fila
Foto: Letina kuhinja

Otvorena pita prepuna fila

Sastojci:

  • 500gr brašna
  • 1 supena kašika soli
  • 2 supene kašike ulja
  • 300ml mlake vode
  • svinjska masta

Sastojci za nadev:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika masti
  • 500ml kiselog mleka
  • 4 jaja
  • So
  • Vlašac
  • Biber
  • Beli luk u prahu
 

Priprema: Sastojke za testo sjediniti i umesiti glatko testo. Kada odstoji, preseći na četiri dela i razvući oklagijom. Tri dela premazati svinjskom masti. Složiti jedan preko drugog pa ostaviti da odstoji. Zatim razviti testo, premazati mašću i iseći. Opet pustiti da testo odmori, nakon toga razviti veliki krug i prebaciti ga u posudu za pečenje, sipati fil, a stranice zatvoriti. Peći na 200 stepeni 25-30min. Prijatno!

Izvor: stil.kurir.rs

Plazma kocke sa bananama i čokoladom

Plazma, čokolada i banane, fantastična poslastica koja je idealna za sve prilike. Nije vam potrebno neko posebno kulinarsko umeće kako biste je napravili, a u nastavku saznajte i kako.

Sastojci

Podloga:

– 300 grama plazma keksa (250 grama mlevenog + 50 grama lomljenih komadića)
– 150 ml ceđenog soka od narandže
– dve kašike šećera u prahu
– 80 grama omekšalog putera

Fil:

– 300 grama mlevenog plazma keksa
– 400 grama milerama
– jedna naseckana banana
– 130-150 grama (ili prema vašem ukusu) šećera u prahu
– 200 ml slatke pavlake za šlag

Glazura:

– 200 grama mlečne čokolade
– 150 ml slatke pavlake za šlag

LEDENO NEBO: Jako ukusna torta, gotova za tren

Sastojci

Biskvit:

– 7 bjelanjaka
– 7 žlica šećera
– 1 vanilin šećer
– 7 žlica brašna
– 1/2 praška za pecivo

Krema:

– 7 žumanjaka
– 7 žlica šećera
– 6 žlica brašna
– 3 vanilin šećera (ili par kapi vanil arome)
– 7 dcl mlijeka
– 25 dkg margarina za kolače ili maslaca

 

I još:

– 1 kesica šlaga

Priprema:

Dobro izbatit bjelanjke i šećer, dodat lagano brašno i prašak za pecivo. Stavit peć na 160 C, jedno 10-15 minuta, samo da se odvoji od ruba pleha, nikako duže da ti se ne presuši. Čim je gotov nabockaj ga vilicom i zalij sa 2 dcl vrelog mlijeka.

Za kremu

Sve sastojke dobro izbati i dodaj 1 dcl mlijeka, a 6 dcl mlijeka stavi da uzavre pa skuhaj lijepo u to kremu. Kad se ohladi dodaj maslo (ja stavljam margarina za kreme) 25 dkg piše, ali ja stavim 15 jer mi krema bude dosta gusta. I na vrh stavim šlag kremu od dolcele od vanilije, ti možeš onu dr. oetkera.

Izvor: http://zdravlje-i-kuhinja.live/

Vanilice: Starinski kolač koji svi vole!

Vanilice: Starinski kolač koji svi vole!

Sastojci
mast 200 g
brašno 500 g
žumance 1
jaje 1
mleveni orasi 300 g
sok od limuna 1
šećer 4 kašike
pekmez od kajsija 100-150 g

Kako pripremiti:
Mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance, jedno celo jaje, šećer i sok od jednog limuna. Potom dodati brašno, izručiti sve na dasku za mešenje, zamesiti testo i oklagijom razvući koru 1/2 santimetra debelu. Kalupom za vanilice vaditi pogačice, svaku umočiti u ulupani sneg od belanceta, pa onda posuti mlevenim orasima, ređati u pleh, staviti u rernu i peći, ali paziti da ostanu bele. Pečene vanilice premazati pekmezom, sastaviti dve i dve, posuti ih šećerom zamirisanim vanilom i služiti.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Osvežavajući kolač sa bananama, jabukama i orasima

BEZ MARGARINA I JAJA: Osvežavajući kolač sa bananama, jabukama i orasima (VIDEO)

Posle obilnog ručka, zasladite se osvežavajućim voćnim kolačem.

Sastojci:

100 g ptit ber keksa
3 banane
2 veće jabuke
100 g mlevenih oraha
200 g mlevene plazme
400 ml mleka
1 puding sa ukusom vanile (40-42g)
3-4 kašike šećera
250 ml slatke pavlake
rendana čokolada za dekoraciju

Priprema:

U kalup dimenzija 28×18 cm poređajte ptit ber keks. Banane ispasirajte, a jabuke očistite i izrendajte, a zatim sjedinite. Dodajte orahe i plazmu, a posle svakog dodavanja promešajte. Premažite preko keksa.

U mleko dodajte šećer i puding, pa kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Za to vreme umutite slatku pavlaku. Ohlađeni puding umutite i dodajte 2 pune kašike umućene slatke pavlake, pa promešajte.

Premažite preko voćnog fila i poravnajte. Poslednji sloj je šlag i njega poravnajte. Dekorišite rendanom čokoladom.

{vembed Y=ANfNoredtvI}

 

Izvor: kuvajmolako

Suve šljive u čokoladi

Suve šljive u čokoladi

Da li ste pre za tradicionalne kolače ili nešto modernije? Nešto brzo, jednostavno, bez pečenja, a ukusno i dekorativno… Suve šljive u čokoladi, može?

Suve šljive u čokoladi, sastojci:

200 g suvih šljiva bez koštica
Recept nedelje: Suve šljive u čokoladi 2
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas
100 g marcipana
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica rendane kore pomorandže
200 g crne čokolade
1 kašika kakao praha

Suve šljive u čokoladi, priprema:

Marcipan sjedinite sa vanilin šećerom i koricom pomorandže.

Podelite ga na onoliko deeova koliko ima suvih šljiva.

Napunite ih marcipanom.

Čokoladu istopite, umačite suve šljive i ređajte ih u papirne korpice ili na tacnu koju ste obložili papirom za pečenje.

Kada se čokolada stegne, šljive uvaljajte u kakao prah.

Napomene:

Marcipan nije obavezan, šljive možete puniti čime kod želite – orasima, baremima, lešnicima…

Možete koristiti crnu čokoladu, mlečnu, belu ili kombinaciju.

Svako prema svom ukusu.

Ja sam u čokoladu dodala ulje pomorandže.

Čokoladu možete otopiti na niskoj temperaturi (ili u rerni ili mikrotalasnoj) bez dodazaka ili uz dodatak ulja, kako god vam je lakše.

Izvor: domacicazavas.blogspot.com

LAŽNA BAKLAVA
Foto: Cooking

LAŽNA BAKLAVA: Za 20 minuta na vašem stolu ukusan kolač sa orasima (VIDEO)

Tražiće se parče više.

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
prstohvat soli
2 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike brašna
2 kašike griza
150 g oraha

Za agdu:

300 g šećera (može i manje, u originalnom receptu piše 500 g šećera)
10 g vanilin šećera
400 ml vode
1 limun
cimet

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli. Dodajte šećer i nastavite da mutite. U sneg od belanaca postepeno dodajte 5 žumanaca i dobro umutite.

Zatim dodajte griz, brašno, prašak za pecivo i orahe. Špatulom sjedinite sve sastojke.

Tepsiju dimenzija 40×20 cm premažite uljem i pospite ravnomerno brašnom. Izlijte smesu u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180°C.

Za to vreme pripremite agdu. U šerpicu sipajte šećer, vanilin šećer, vodu, limun i cimet, pa stavite na ringlu da provri. Nakon toga kuvajte još 5 minuta.

Pečenu vruću koru isecite na kockice i prelijte vrućom agdom. Ostavite kolač da se dobro ohladi.

{vembed Y=xXXoyUzmH1A}

 

Izvor: cooking.rs

 

BELI ŠVARCVALD
Foto: Printscreen/YT/Kuvajmo lako

NAJPOZNATIJA TORTA BEZ PEČENJA: Ovakvu još niste probali – recept za BELI ŠVARCVALD (VIDEO)

Ako vam dolaze gosti ili imate neko slavlje obavezno napravite ovu glamuroznu tortu. Beli švarcvald se jednostavno pravi i ne peče se.

Sastojci:

Za koru:

250 g mlevenog keksa
50 g mlevenih lešnika, badema ili oraha
2 kašike belog eurokrema
100 g maslaca ili margarina
70 ml soka narandze

Za voćni fil:

200 g višanja
100 ml vode
3-4 kašike šećera (probajte)
2 pune kašike gustina

Za beli fil:

200 g abc krem sira
3 kašike šećera u prahu (50g)
1 vanilin šećer
200 ml slatke pavlake

Za glazuru:

100 g bele čokolade za kuvanje
50 ml slatke pavlake

Priprema:

Za koru: Pomešajte keks i mlevene orahe (ili bademe ili lešnike), pa dodajte eurokrem (beli deo) i istopljeni margarin. Dobro sjedinite, pa dodajte sok od pomorandže. Pleh prečnika 22 cm malo pospite sa mlevenim keksom, pa izručite smesu. Dobro utabajte da se sve poravna i slegne.

Za voćni fil: Višnje i vodu sameljite u blenderu. Dodajte šećer i gustin, pa kuvajte do željene gustine. Prohladite 5 minuta, pa sipajte preko kore i poravnajte. Ostavite da se dobro ohladi.

Za beli fil: Pomešajte krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro sjedinite. Umutite slatku pavlaku da dobijete čvrstu smesu.

a pola mućenja pavlaci dodajte smesu sa krem sirom i nastavite da mutite. Beli sloj premažite pažljivo preko voćnog.

Za glazuru: Slatku pavlaku otopite sa čokoladom na pari. Prelijte kolač i ostavite da se stegne.

{vembed Y=YdHFhVMNpiw}

 

Izvor: kuvajmolako

TORTA BANJALUČANKA
Izvor: Shutterstock

TORTA BANJALUČANKA: starinski kolač sa orasima i čokoladom

Sastojci:

Za koru:

8 belanaca
8 kašika šećera
250 gr mlevenih ili seckanih oraha
3 kašike brašna
1 kašika kakao praha

Fil:

8 žumanaca
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
200 gr putera
200 gr čokolade za kuvanje

Priprema:

Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i dobro umutiti.

Polako umešati mlevene orahe, brašno i kakao prah.

Peći na 200C stepeni dok ne bude čista čačkalica koju ubodete u koru.

Fil:

Žumanca, šećer i vanilu dobro umutiti i na pari skuvati u gust krem.

Kad je krem dovoljno gust, ohladiti ga i dodati umućeni puter.

Premazati krem preko kolača, rashladiti i preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Najbolji recepti

ŠUMSKA PRIČA: Najbolji voćni kolač koji ćete probati
Foto: YT/Kuvajmo lako

ŠUMSKA PRIČA: Najbolji voćni kolač koji ćete probati (VIDEO)

Jednostavan recept bogatog ukusa.

Sastojci:

Za koru:

3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike mleka
3 kašike ulja
1 vanilin šećer
3 pune kašike brašna
1/2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

300 g voćnog miksa/šumsko voće
120-150 g šećera
1 puding (40g) sa ukusom jagode ili maline ili vanile
250 ml vode

Još:

120g šlag kreme (u videu šlag krema sa ukusom slatke pavlake)
mleko prema uputstvu (u videu 240 ml)
malo čokolade za dekoraciju

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom dok ne posvetle, zatim dodajte ulje, mleko, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Nastavite da mutite.

Pleh dimenzija 24×22 cm obložite pek papirom i izlijte smesu. Pecite na 180°C nekih 12-15 minuta. Proverite čačkalicom.

U šumsko voće dodajte šećer i vodu (150 ml). Kuvajte voće, kad provri još 2 minuta. Puding rastvorite u preostaloj vodi (100 ml). Zatim dodajte puding i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i prohladite 10-15 minuta. Sipajte preko kore i ostavite da se skroz ohladi i stegne.

Šlag umutite prema uputstvu, pa stavite preko kolača. Izrendajte čokoladu preko.

{vembed Y=p5X9CyE7KX0}

Izvor: kuvajmolako

Kremasta torta sa piškotama, bananama i pudingom od vanile
Foto:Kuvajmo lako

NE PEČE SE I NE KUVA: Kremasta torta sa piškotama, bananama i pudingom od vanile ZA 15 MINUTA (VIDEO)

Ukusan desert za koji vam šporet uopšte ne treba. Ako volite piškote i banane onda obavezno isprobajte ovu brzu poslasticu.

Sastojci:

210 g piškota
150 ml mleka za natapanje piškota
1 vanilin šećer
400 g kisele pavlake 20%mm
100 g šećera u prahu
1 puding sa ukusom vanile bez kuvanja
300 ml mleka za mućenje pudinga
600 g banana (2 veće ili tri male banane)
100 g šlag kreme

Za karamel preliv:

3 kašike šećera
10 g maslaca
80 ml slatke pavlake

Priprema:

Kiselu pavlaku i šećer u prahu dobro sjedinite.

Puding i mleko umutite. U mleko sipajte vanilin šećer i potopite piškote, pa ređajte na pleh.

Preko piškota namažite ½ fila od kisele pavlake i šećera u prahu, pa red banana, pa ½ fila od pudinga od vanile.

Zatim ponovite postupak. Red piškota, druga polovina fila od kisele pavlake, banane, pa druga polovina fila od pudinga.

Umutite šlag po uputstvu sa kesice i premažite tortu. Možete da napravite karamel preliv i da dekorišete tortu. Ili jednostavno možete sa kupovnim.

{vembed Y=BoZtDIyGx08}

Izvor: kuvajmolako

Pita sa jabukama i mlevenim orasima
Foto: Bakina i dekina kuhinja

Pita sa jabukama i mlevenim orasima (VIDEO)

Odličan desert posle ručka ili uz kafu sa prijateljima.

Sastojci:

1/2 kg gotovih tankih kora
3 veće jabuke prokisle
100 g suvog grožđa
cimet
100 g mlevenih oraha
200 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 soka limuna i narandže
ulje

Priprema:

Jabuke izrendajte, dodajte orahe, cimet, suvo grožđe i po želji šećer. Sve dobro promešajte. Koru raširite, pa je pouljite, preko stavite drugu koru i isto je pouljite.

Na dno kore po širini stavite nekoliko kašika fila, pa urolajte. Ređajte u podmazan pleh. Rolnice isecite oštrim nožem ili makazama. Premažite uljem, pa pecite na 200°C oko 30 min. da lepo porumene.

Pročitajte i: Evo kakve palačinke jede Megan Foks
U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i kolutove limuna i narandže. Skuvajte gust sirup, pa ohladite. Čim se rolnice zarumene izvadite iz rerne i prelijte sirupom, pa ostavite da upiju. Servirajte hladne.

{vembed Y=B-r3kAqEA70}

Izvor: bakinaidekinakuhinja

Krempita
Foto: Shutterstock

DOMAĆI KOLAČI: Najbolji recept za krempitu

Kad kažemo "kao iz poslastičarnice" za neki kolač to je kompliment, a za neki bi dobra domaćica rekla da je to skoro uvreda... zato za ovu krempitu kažemo, samo: najbolja!

Sastojci:

6 žumanca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna

Fil:

6 belanaca
19 kašika šećera
4 kesice pudinga od vanile
1 l vode prah-šećer za posipanje

Priprema:

Umutite varjačom 3 žumanceta s 3 kašike šećera, 1,5 kašikom ulja,1,5 kašikom mleka i 3 kašike brašna. Koru razvucite u manjem plehu obloženom pek-papirom i pecite na 200 stepeni.

Postupak ponovite još jednom, dobićete dve kore.

Dobro umutite belanca s 15 kašika šećera. Vodu zakuvajte s preostalim šećerom, pa ukuvajte puding od vanile i mešajte dok se ne zgusne.

Dok je još vruće dodajte polako u umućena belanca uz neprestalno mućenje, sve dok se masa lepo ne sjedini. Donja kora neka ostane u plehu, preko nje stavite vruću umućenu masu, a preko tog fila stavite gornju koru.

Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite kolač u frižider. Secite kocke i svaku pospite prah-šećerom.

Vreme pripreme: 30 minuta.

Izvor: Lepa & srećna

POSNE RUSKE KAPE
Izvor: Profimedia

POSNE RUSKE KAPE: Sitni dekorativni kolači sa šubaricom od kokosa i čokolade

Sitni kremasti kolači poznati pod nazivom "ruske kape", "kozačke kape" ili samo "šubarice" obavezan su desert na svakom slavlju. Dajemo vam recept za dane posta!

Sastojci:

200 g brašna
10 kašika šećera
1 prašak za pecivo
2 dl kisele vode
0,5 dl ulja
2 pune kašike kakao praha

Za fil:

500 ml sojinog mleka
200 g šećera
2 vanil šećera
3 kašike gustina
3kašike brašna
250 g posnog margarina

Za glazuru:

100 g posne čokolade
3 kašike ulja
kokos za valjanje

Priprema:

U činiju sipati sastojke za koru i sjediniti ih žicom za mućenje.

Pleh (38×26 cm) obložiti papirom, sipati smesu i staviti koru da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200C 15min.

Na isti način napraviti jos jednu koru. Kada se kore ohlade, modlom za krofne (ili čašom) izvaditi 48 krugova.

Za fil staviti 4 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom.

Sa ostatkom mleka (1 dl) izmutiti brašno i gustin, pa ih skuvati u mleku.

Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umućenim margarinom, pa filovati kape.

Na jedan krug staviti punu kašičicu fila, preklopiti drugim krugom, pa bočne strane premazati filom i uvaljati u kokos.

Ukupno ćete dobiti 24 ruske kape. Za glazuru otopiti posnu čokoladu sa uljem pa na svaku kapu sipati po kašičicu. Ohladiti ih do služenja.

Izvor: Posna jela

recept za vojvođansku česnicu od kupovnih kora

KAKO SE PRAVI SLATKA BOŽIĆNA ČESNICA: recept za vojvođansku česnicu od kupovnih kora

Tradicionalna česnica je uglavnom slana, ali Vojvođani prave slatku božićnu česnicu, obično sa orasima, ali se negde dodaje i mak ili suvo grožđe.

Sastojci:

5 jaja
3 čaše šećera
2 čaše ulja
1 čaša jogurta
2 čaše kisele vode
1 čaša griza
200 g oraha
200g suvog grožđa
prašak za pecivo
1 kg tankih kora

Priprema:

Za fil sve sastojke, osim kisele vode, izmiksati po redu u gornjoj listi.

Svaku koru poprskati kiselom vodom, a na svaku drugu koru stavljati fil.

Poslednju koru premazati filom.

Peći na 200C dok ne porumeni.

Kad se ispeče, izvaditi i pokriti sa krpom.

Ohladiti i služiti.

Izvor: Lepa & srećna

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima

Sastojci

1 kom. jaja
100 ml jogurta
1000 g brašna
3 kom. limuna
50 ml mleka
500 g mlevnog maka
100 g oraha
150 g maslaca
100 g suvog grožđa
1/2 kom. praška za pecivo
1/2 kom. svežeg kvasca
30 g šećera
30 g šećera u prahu
10 ml ulja

Priprema

Podignite kvasac u mešavini vode i mleka.

Stavite u podusu brašno i navedene sastojke. Dodajte kvasac i umesite testo.

Ostavite ga da naraste. Za to vreme pripremite fil: u dublju posudu stavite mak, pa dodajte vrleo mleko, šećer u prahu, suvo grožđe i iseckane orahe.

Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na tri dela.

Razvijte jedan deo testa u obliku pravougaonika. Koru premažite trećinom fila i uvijte u rolat.

Štrudlu stavite u pleh na papir za pečenje. Ponovite postupak i za sledeće dve štrudle. Pokrijte ih krpom po završetku i ostavite da malo narastu.

Za to vreme zagrejte rernu na 190 stepeni. Štrudlu premažite žumancetom i mlekom, pa je stavite da se peče.

Kada porumeni, prekrjte je alu-folijom da se lepo ispeče iznutra.

Temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite sat vremena. Prijatno!

 

 

PAVLOVA TORTA
Foto: Printscreen/YT/Recepttura

Klasika nikada ne izlazi iz mode: Provereno dobra PAVLOVA TORTA (VIDEO)

Ako jagodama dodate i borovnice, maline i banane učinićete ovu osvežavajuću tortu još ukusnijom.

Sastojci za Pavlovu tortu:

Za koru:

8 belanaca
500 g šećera u prahu
2 kašike sirćeta

Za fil:

600 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 kašika ekstrakta vanile
1 banana
300 g jagoda
150 g borovnica
150 g malina
1 limun

Priprema Pavlove torte:

Umutite belanca u čvrst šne, a na pola mućenja dodajte šećer u prahu i sirće. Na 3 pek papira nacrtajte krugove prečnika 20 cm i okrenite papire naopačke (nacrtani deo mora biti ispod).

Stavite papir na preokrenutu tepsiju na kojoj će se kore peći i unutar kruga kašikom stavljajte šne.

Ispecite 3 kore. Pecite u zagrejanoj rerni na 120°C svaku po sat vremena. Nakon pečenja ostavite kore u rerni da se ohlade jer će tada manje pucati.

Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanile.

Limun presecite i iscedite sok od obe polovine. Bananu iseckajte i umočite u sok od limuna. Jagode otopite, ocedite i iseckajte na kriške. Maline i borovnice takođe odmrznite i ocedite.

Na ohlađenu koru stavite trećinu fila, po spoljašnjim ivicama poređajte jagode, a unutar njih banane.

Stavite novu koru i ponovite postupak s voćem. Treću koru nakon šlaga obilato ukrasite preostalim voćem.

Tortu ohladite barem sat vremena pre serviranja.

{vembed Y=d1Alc32yTDY}

 

Izvor: recepttura

ANANAS TORTA

ANANAS TORTA: bakin recept za kremastu tortu

Sastojci za Ananas tortu:

1/2 l mleka
200 gr šećera
2 pudinga od vanile
150 gr čokolade (bele)
125 gr putera (margarina)
1 pakovanje piškota (veće)
1 pavlaka (kisela)
300 gr šlag kreme
250 gr šlag pene
1 konzerva ananasa (manja)

Priprema Anans torte:

Mleko skuvati sa 7 kašika šećera pa tu ukuvati puding i u vrelo dodati čokoladu i dobro izmešati.

Kad se dobro ohladi dodati umućen margarin koji ste izmešali sa ostatkom šećera.

Umutiti šlag kremu pa u nju dodati pola pavlake.

Obruč za pečenje torte staviti na poslužavnik pa u njega poredjati prvo pakovanje piškota koje ste umočili u sok od ananasa.

Njih premazati žutim kremom.

Zatim drugo pakovanje piškota.

Na njih staviti prvi deo bele kreme, pa poredjati ananas pa drugi deo bele kreme. Odozgo staviti umućen šlag (pena). Ukrasiti po želji.

Redjanje: piškote + žut krem + piškote + beli krem + ananas + beli krem + šlag

Izvor: Kod bake u gostima

Čokoladni kolač sa karamelom

Čokoladni kolač sa karamelom

Sastojci za Čokoladni kolač sa karamelom

160 g brašna
1 kom. jaja
120 g crne čokolade
30 g kakaa
190 g maslaca
30 g mlevenih badema
60 ml slatke pavlake
2 g soli
350 g šećera
2 ml arome vanile

Priprema Čokoladnog kolača sa karamelom

Pomešajte brašno, badem, kakao, 50 g šećera, malo soli, 120 putera i dodajte jedno umućeno jaje.

Potom dodajte vanilu i dve kašike hladne vode, pa sve umesite.

Testo umotajte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom ga izvadite, istanjite oklagijom ili pivskom flašom i stavite ga u pleh.

Ostavite testo da odstoji još pola sata u frižideru, zatim preko njega stavite papir za pečenje i pecite pola sata na 180 stepeni.

Ostavite koru da se hladi. Pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na umerenoj temperaturi i protresite povremeno šerpu kako bi se lepo karamelizovalo.

Kada šećer dobije željenu boju, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Sklonite sa vatre, dodajte malo soli, pomešajte sve sa slatkom pavlakom i sipajte smesu preko kore.

Pomešajte čokoladu i slatku pavlaku i istopite u mikrotalasnoj.

Time prelijte kolač, a kada se ohladi, servirajte.