Nutela čizkejk

Potrebno:

75 g putera, 400 g nutele, 100 g pečenog (iseckanog) lešnika, 500 g krem sira, 60 g šećera u prahu

Priprema:

Izmrvite puter i dodajte veću kašiku nutele i dobro promešajte dok sve ne postane gusta smesa. Potom dodajte 25 g lešnika i promešajte. Sve to postavite u posudu i ostavite u frižider da se hladi. U pleh u kojem će se nalaziti kolač pomešajte krem sir i šećer u prahu, a zatim dodajte preostalu nutelu i sve promešajte. Zatim uzmite prethodno pripremljenu smesu iz frižidera i pospite je preko. Preostalih 75 g lešnika dobro izmrvite i pospite, a kolač ostavite u frižideru najmanje 4 sata pre služenja.

Čizkejk sa malinama

Potrebno:

300 g mlevenog keksa, 2 dl mleka, 100 g maslaca, 500 g slatke pavlake, kisela pavlaka, kesica želatina, 100 g šećera, 300 g smrznutih malina

Priprema:

Umutiti 300 g mlevenog keksa sa 2 dl mleka i 100 g maslaca. Od dobijene smese napraviti koru. Za fil umutiti 500 g slatke pavlake sa jednom kiselom pavlakom i smesu staviti preko kore. Rastvoriti jednu kesicu želatina sa 4 kašike vode i ostaviti da odstoji deset minuta. Potom dodati 100 g šećera, rastopiti na šporetu i dodati 300 g smrznutih malina. Kuvati uz povremeno mešanje dok se maline ne istope. Kada se glazura dobro ohladi preliti preko fila.

Čizkejk sa višnjama

Potrebno:

200 g mlevenog keksa, 125 g maslaca, 2 kašike meda, 300 g sirnog namaza, 160 g šećera u prahu, 250 ml biljne slatke pavlake, kašika soka od limuna, kesica želatina u prahu, belog, kesica želatina u prahu, crvenog, 300 g višanja, 200 ml soka ili vode, 4 kašike šećera

Priprema:

Mleveni keks, maslac i med sjediniti u kompaktnu masu. Na dnu kalupa (25-26 cm), kome se otvaraju stranice, staviti masu od keksa. Pritisnuti i izravnati. Sirni namaz izručiti u odgovarajuću posudu, dodati šećer u prahu i izmiksati, a onda dodati sok od limuna. Posebno izmiksati slatku pavlaku i onda je umešati u smesu sa sirom. Jednu kesicu želatina spremiti prema uputstvu sa kesice. Kada je želatin nabubreo, malo ga par sekundi zagrejati na ringli da se otopi, a onda ga sipati u fil sa sirom. Sve zajedno izmešati. Fil preručiti u kalup i sipati preko keksa. Izravnati i ostaviti u frižider da se ohladi. U međuvremenu spremiti preliv sa višnjama. Želatin spremiti prema uputstvu sa kesice i ostaviti da nabubri. Višnje preliti sa sokom koji su pustile ili sa vodom, dodati šećer i staviti da se kuva. Kuvati oko 10 minuta, skloniti sa vatre i onda umešati nabubreli želatin. Promešati i ostaviti desetak minuta da se preliv prohladi. Kada se preliv prohladio, sipati ga preko ohlađenog fila od sira i staviti u frižider na dalje hlađenje. Pre skidanja obruča, obavezno tanjim nožem odvojiti ivice.

Palačinke sa jabukama

Potrebno:

2 manje jabuke, 1 kašika meda, 80 g brašna, 1 kašika šećera, 1 dl mleka, 3 jajeta, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica đumbira, na vrh noža soli.

ZA NADEV: 1 jabuka

Priprema:

Očistiti i narendisati 2 jabuke. Posuti ih đumbirom, dodati rastopljeni med i usuti malo mlake vode. U drugoj posudi: umutiti jaja s malo soli, potom dodati šećer i cimet. Sipati mleko u koje je dodata kašika vode. Sjediniti obe smese i dobro izmešati. Od ove mase peći palačinke. Gotove palačinke savijati u trokut, a nadevati kriškama jabuke.

Palačinke sa orasima i rumom

Potrebno:

ZA NADEV: 180 g mlevenih oraha, 1/2 dl ruma, 150 g šećera, 60 g maslaca, 20 g suvog grožđa, 1/2 dl mleka

ZA PRELIV: 100 g čokolade u prahu, 50 g kakaoa, 150 g šećera, 3 žumanca, 2 dl mleka, 1 dl slatke pavlake, 20 g skrobnog brašna, 1 dl ruma

Priprema:

Orahe prelijte vrelim mleko, umešajte šećer, rastopljeni maslac, suvo grožđe i rum. Namažite na palačinke i savijte ih u trougao. Prokuvajte sastojke za preliv dok se ne zgusne i zalijte palačinke.

Čokoladne palačinke

Potrebno:

1/2 - 2/3 l mleka, 2 jaja, brašno, malo mineralne vode (samo da malo zapeni smesu), 1 vanilin šećer, 1 kašika kakaa u prahu, malo soli

 Priprema:

Pomešajte sve sastojke u jednu homogenu smesu. Ovaj recept za palačinke je poseban i po tome što u smesu stavljamo kakao prah koji će dati egzotičan izgled čokoladnim palačinkama. U palačinke možete staviti razne namaze, orahe, bademe, suvo voće, komadiće svežeg voća, te ukrasiti sa šlagom, sladoledom i raznim prelivima.

Kolač od malina

Potrebno:

500 g mlevenog keksa

6 kašika šećera u prahu

125 ml oranžade ili fante

210 g margarina

200 g mlevenih oraha

300 g malina

100 g čokolade za kuvanje

3 kašikice ulja

Priprema:

Pomešati kekse, šečer, sok i margarin kog ste ostavili na sobnoj temperaturi da omekša.

Dodati mlevene orahe i dobro izmešati. Pažljivo umešati maline.

Staviti u kalup ili neku modlu.

Na laganoj temperaturi rastopiti čokoladu s uljem i preliti preko kolača.

Kruške u karamelu

Potrebno:

80 g brašna, 120 g kukuruznog brašna, 150 maslaca, 190 g šećera, 3 jajeta, kašičica praška za pecivo, 100 g mlevenih badema, 3–4 kruške, so

Priprema:

U sud sipajte 70 g šećera, dodajte tri kašike vode i kuvajte dok ne dobijete tamniji karamel. Sud skinite s vatre i dodajte 20 g isečenog maslaca, pa mešajte da se maslac rastopi. Karamel sipajte u okrugli podmazani kalup. Oljuštene i očišćene prepolovljene kruške složite na dno kalupa s karamelom. Preostali maslac i preostali šećer umutite. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, uz stalno mućenje, pa obe vrste brašna izmešane s praškom za pecivo, mlevene bademe i so. Lagano izmešajte i preručite u kalup. Pecite oko jedan sat na 180 stepeni. Ohlađen desert izvadite iz kalupa i poslužite.

Brze knedle sa šljivama

Potrebno:

1/2 kg krompira

15 dkg brašna

3 dkg maslaca ili masti

jaje

so

1/2 kg šljiva

voda

6 dkg masti

4 dkg prezle

Priprema:

Krompir se opere i kuva, oguli, pasira. Dok je još topao, izradi se na dasci s brašnom, maslacem, jajem i soli u glatko testo, izvalja se  i reže u pravougaonike. U svaki se umota dobro obrisana šljiva. 

 

Okruglice se kuvaju u slanoj vodi 5 minuta, ocede i poliju maslacem, u kojem smo popržili prezlu. Uz to se servira šećer, da ih svako može zasladiti po volji ili ih možete zasladiti i nekim pekmezom.

Kolač od eurokrema

Potrebno:

    2 jaja

    2 čaše šećera

    2 čaše mleka

    1 čaša ulja

    2 čaše mlevenih oraha ili keksa

    2 čaše brasna

    1 prašak za pecivo

    1 kašika kakaoa

    1 veće pakovanje eurokrema (ne manje od 300 gr)

Priprema:

Belanca odvojiti od žumanaca, umutiti ih, pa onda postepeno dodavati šećer pa žumanca.

Dobro umutiti. Dodati mleko, ulje, orahe, brašno, prašak za pecivo, kakao.

Sve izmešati i uliti u podmazan i brašnom posut pleh.

Peći na 180 stepeni oko 20 min.

Kada se kolać prohladi premazati ga sa eurokremom i posuti orasima ili keksom.

Čokoladni mus

Potrebno:

5 jaja

200 g crne čokolade

190 g šećera

125 ml slatke pavlake

2 kesice vanilinog šećera

Priprema:

 Razdvojiti žumanca od belanaca. Izlomiti čokoladu i istopiti je na pari (staviti je u šerpicu, pa onda šerpicu staviti u veću šerpu sa ključalom vodom).

Umutiti odvojeno, u jednoj činiji belanca sa 100 g šećera, a u drugoj slatku pavlaku. Umutiti u trećoj činiji žumanca i vanilin šećer.

 

Umešati čokoladu u krem od žumanaca. U dobijenu smesu pažljivo umešati umućenu slatku pavlaku i, tek na kraju, polako umešati i umućena belanca. Pripremljeni mus staviti u friz.

Bombice sa jabukama i kokosom

Potrebno:

1 kilograma jabuka

1/2 kilograma šećera

1 kesica cimeta u prahu

350-400 grama mlevenog keksa

1 kesica kokosovog brašna

Priprema:

Oljuštite jabuke, isecite na kriške i skuvajte ih sa šećerom, bez vode.

Dodajte mleveni keks i cimet.

Napravite bombice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Kesten u čokoladi

Potrebno:

500 g ispasiranog kestena, 150 g margarina, 150 g prah šećera, 1vanilin šećer, malo arome ruma za preliv, 200 g crne čokolade za kuvanje, 2 supene kašike ulja

Priprema:

Penasto umutite margarin i prah šećer. Dodajte pasirani kesten i rum. Izmešajte i pravite oblik po želji. Možete praviti kuglice, šapice... Ostavite da se ohladi u frižideru ili zamrzivaču. U sud stavite ulje i crnu čokoladu. Kada se otopi oblike od kestena umačite i stavljajte na papir za pečenje da se osuše.

Oblande sa alvom

Potrebno:

1 pakovanje oblandi, 500 g alve

Priprema:

Alvu izmrvite i ugrejte u tiganju. Na oblandu stavite otopljenu alvu i pritisnite drugom korom. Tako ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Pritisnite dobro i ohladite. Kada se ohladi isecite na kocke.

Bajadera

Potrebno:

800 g šećera

1/2 litre vode

250 g maslaca

300 g orasa

300 g mlevenih keksa (petit beurre ili slično)

75 dkg čokolade

Glazura

150 g čokolade za kuvanje

75 g maslaca

Ukuvani šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuvati dok se sav šećer otopi, a smesa postane sirupasta)

Priprema:

Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovo počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orase i kekse. Podeliti masu na dva dela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dve boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti staniolom te prvo uliti tamnu, a onda svetlu smesu. Preko svega preliti glazuru. 

Napomena: U originalnom receptu za bajaderu glazura se radi od 150g čokolade i kašike masti.

Griz sa sirom i višnjama

Potrebno:

4 jaja, 120 g šećera, 80 g griza, 125 g kiselog mleka, 500 g sitnog sira, rendana kora 1 limuna, malo soli, 300 g višanja, šećer u prahu.

Priprema:

Odvojite belanca od žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg, dodajući lagano 50 g šećera. Umutite žumanca sa šećerom i malo soli da se dobije fina kremasta masa. Moja Kravica Kuhinjica sitan sir, kiselo mleko, griz i koru limuna dodajte umućenim žumancima, pa sve sjedinite. Sneg masu dodavajte malo po malo sve vreme muteći mikserom. Dodajte pola količine višanja lagano mešajući kašikom. Sipajte testo u pripremljeni pravougaoni kalup premazan sa malo putera i posut brašnom. Ostale višnje raspodelite preko i stavite kolač da se peče u već zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 40 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.

Pita sa sirom i orasima

Potrebno:

 ZA TESTO:

4 žumanca, 200 g šećera, 200 g margarina, 320 g brašna, 1/2  praška za pecivo.

ZA FIL OD ORAHA:

150 g oraha (ili maka), 80 g šećera, 2-3 kašike ruma.

ZA FIL OD SIRA:

500 g sitnog sira, 4 belanca, 180 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike oštrog brašna.

Priprema:

Umesite testo od brašna, praška za pecivo, šećera i omekšalog margarina koji treba da mešate dok ne postane mrvičast, zatim dodavajte jedno po jedno žumance i mesite dok testo ne postane glatko. Testo podelite na dva dela, jedan stavite u frižider, a drugi u zamrzivač. Orahe (ili mak) za nadev pomešajte sa šećerom, pa prelijte rumom i dobro izmešajte. Za nadev od Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira, belanca umutite u sneg uz dodatak pola količine šećera. Kad je sneg čvrst dodajte preostali šećer, vanilin šećer i oštro brašno. Na kraju umešajte Moja Kravica Kuhinjica sitni sir. Nakon što je testo odležalo u frižideru potrebno ga je premesiti, razvaljajte za kalup veličine 22x30 cm, pa stavite na dno kalupa. Preko testa ravnomerno rasporedite nadev od oraha, a preko njega nadev od Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira. Preko Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira narendajte zamrznuti komad testa. Pecite 30-35 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni. Ohladiti, iseći na male kockice i posuti šećerom u prahu.

Klasični nemački kolač sa sirom

Potrebno:

ZA TESTO:

200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g šećera, kesica vanilin šećera, 1 jaje, 100 g maslaca.

ZA KREM:

125 g otopljenog maslaca, 250 g šećera, 4 jaja, 50 g brašna, kesica pudinga od vanile, 1 kg sitnog sira, 3 kašike mleka.

Priprema:

Odvojiti žumance od belanca. Žumance ostaviti sa strane, trebaće kasnije za  premazivanje kolača. Od belanca i ostalih sastojaka napravite sipkavo testo. Okrugli pleh za kolače premažite sa malo maslaca i rasporedite testo, pri tom krajeve malo uzdignite. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Otopljeni maslac, puding-prah, brašno, jaja i šećer lepo umutite. Dodajte Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira i mleko. Napunite testo, pa premažite onim žumancem koje ste ostavili sa strane. Pecite u rerni oko 60 minuta. Otvorite vrata rerne i tako ostavite da se ohladi, pa tek onda izvadite.

Mini markiza

Potrebno:

Manja kutija piškota, 125 g maslaca, 4 jajeta, 125 g šećera, 150 g čokolade, pola šolje mleka, kašičica ekstrakta vanile, 2 kesice burbon vanilin šećera, 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Manju posudu u kojoj ćete spremati tortu premažite maslacem. Mleko sipajte u duboki tanjir i pomešajte ga s ekstratom vanile, pa umačite piškote koje ste prethodno nožem isekli na visinu posude. Odvojite žumanca od belanaca, pa penasto umutite maslac i žumanca. U to polako dodajte otopljenu čokoladu i mešajte mikserom da se masa ujednači. Čvrsto ulupajte belanca sa šećerom i laganim pokretima ih umešajte u prvi deo fila. Polovinu mase sipajte u pripremljenu posudu i po njoj naslažite preostale komadiće piškota koje ste prethodno umočili u mleko. Sipajte ostatak fila i markizu stavite u zamrzivač. Sat pre služenja izvadite posudu, kratko je uronite u toplu vodu, pa okrenite na tanjir, a potom preklopite drugim tanjirom i opet okrenite, tako da zaobljeni deo piškota bude gore.

Brzi tiramisu

Potrebno:

250 g neslanog sremskog ili maskarpone sira, kesica vanilin šećera, 3 kašike ruma, 100 ml jake instant kafe, 150 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu, manja kutija piškota, kakao

Priprema:

U sir dodajte vanilin šećer, dve kašike ohlađene kafe i kašiku ruma, pa sve dobro izmešajte. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, ali tako da pavlaka ostane malo ređa, da se sliva sa kašike, pa je sjedinite sa umućenim sirom. U čaše sipajte po malo krema, preko stavite sloj piškota umočenih u kafu, a odozgo opet sipajte krem. Stavite čaše na pola sata u frižider, a pre posluživanja obilno pospite kakaom, pa ukrasite piškotama i listićima nane.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.