Torta sa malinama

Brza i jednostavna. Pravila sam je već sto puta i svaki put se smaže, nikad ne dosadi. Lagana i osvežavajuća, a još lakše se pravi. Tortu sam pravila za rodjendan i nosila na poklon, tako da sam je slikala frižideru pa nam fotkica i nije nešto dobra, ali verujte torta je fe – no – me – nalna!

Sastojci:

1 l slatke pavlake, slatko vrhnje, vrhnje za šlag
250 gr šećera u prahu
600 gr kisele pavlake, kiselo vrhnje
4 paketa piškota ( kod nas ima 13 komada u paketu )
600 gr smrznutih malina
300 ml mleka za umakanje piškota


priprema:

Ulupati slatku pavlaku, pa dodati kiselu i šećer u prahu pa opet umutiti.

Fil je gotov.

Podeliti piškote na 3 jednaka dela.

Umakati prvi deo piškota i slagati u pravougaonik 17 komada, toliko i za drugi red a treći 16 komada ili kako je već u vašim paketima.

Kada poslažete prvi sloj piškota nanesite sloj fila, pa 300 gr malina, preko njih nanesite sloj fila.

Opet red piškota, krema, malina i krema, pa odgore ostatak piškota umoćenih u mleko i ostatak krema odgore i okolo.

Dekoracija po izboru.

OStavite tortu da odstoji nekoliko sati, da piškote omekane, a maline otpuste.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Voćna madjarica

Još jedna u nizu sitnih, predivnih kolača, sa koricama kao prava madjarica i dva krema….vanila i na primer višnja, ili možda malina…hm….mada volim i onaj voćni mix, ali i …..jagode….pa sad ne znam…. Koji god ukus odaberete nećete pogrešiti!vocna madjarica

Za 5 korica:

300 gr oštrog brašna t-400
400 gr mekog brašna t-400 ( 300 za mešenje i 100 za razvlačenje )
200 gr margarina ili maslaca
2 jaja
200 gr šećera
10 gr praška za pecivo ( 1 kesica )
180 gr kisele pavlake ( 1 mala pavlaka )
Fil I:

500 ml mleka
8 kašika šećera
8 kašika gustina ( nišesta )
2 vanilin šećera
200 gr margarina
Fil II:

500 gr crvenog voća
2 pudinga od maline ili jagode
2 kašike šećera
oko 200 ml vode ( objasniću u receptu )


Priprema:

Prvo pravimo fil sa gustinom. Pomešati gustin i šećer sa malo hladnog mleka a ostatak mleka i vanilin šećer staviti da provri.

Kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Dok se hladi pravimo kore.

Margarin mora da je sobne temperature.

Iseći ga pa dodati 600 gr brašna i izmedju dlanova utrljati margarin sve dok se ne dobiju praškaste male grudvice.

Zatim dodati dodati jaja, šećer, kiselu pavlaku i prašak za pecivo pa umesiti mekano i glatko testo.

Moguće daće vam trebati još malo brašna da se testo domesi a to zavisi od toga koliko su jaja krupna, maslac ili margarin masni, kao i kisela pavlaka.

Testo premesiti na stolu pa staviti u posudu i prekriti folijom ili kesom, pa ostaviti 15 minuta da odstoji.

Uključiti rernu na 180 stepeni, a testo podeliti na 5 jednakih delova, otprilike svaki komad testa je težak oko 270 gr.

Na obrnutom plehu od rerne razvući tanku koricu. Ne mora da bude baš veličine pleha koji je otprilike 40 x 30 cm, nego par centimetara manje.

Mi smo pekli 13 minuta jednu koru, a dok se ona pekla razvukli smo drugu, tako možete i vi.

Kore treba da ostanu svetle, mogu malo po ivicama da požute, tako ćete znati da su korice pečene.

Zatim praviti voćni fil.

Ispasirati voće koje ste odabrali ( maline, kupine, jagode, višnje, mix ) pa dodati vode tako da bude sve zajedno 700 ml.

Pomešati puding i šećer pa dodati oko 200 ml te mešavine vode i voća a ostatak staviti da provri.

Kada provri zakuvati masu sa pudingom i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre da se hladi.

Dok se korice i voćni fil ohlade ohladiće se i smesa sa gustinom.

Izmutiti margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjenu masu od gustina i sve umutiti.

Filovati kore: kora, beli fil, kora, vocni fil, kora, beli fil, kora, voćni fil i odgore peta korica. Odgore se može staviti bela čokolada, ko voli crna, može se posuti samo šećerom u prahu, šlag, ili preliv za torte u koji dodate malo boje.

Ostaviti kolač da odstoji da korice odpuste pa se može seći i služiti.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Pahuljaste kiflice za 20 minuta

Da, za pripremu ovih slatkih kiflica vam treba 20 minuta jer se ne čeka ništa da odstoji i naraste, a ipak dobijamo kiflice koje se tope u ustima. Svi sastojci se zbućkaju, umesi se, ne treba kao kiselom testo vremena da se uveže i čim se to desi mešenje je gotovo. Sastav testa je nešto kao korice od kolača madjarica, znači prhke, a kada kažemo da je nešto prhko onda je okolo hrskavo, a kada zagrizete ono se fino mrvi i topi u ustima. Od ove mere sam dobila 48 kiflica

Sastojci za testo:

200 gr maslaca ili masti ( koristila sam maslac )
2 kašike šećera
1 jaje
200 ml jogurta
pola kašičice soli
10 gr ili jedna kesica praška za pecivo
500 gr mekog brašna + da se malo premesi i razvuče
Punjenje po izboru : koristila sam pekmez i eurokrem – eurokrem mi se bolje pokazao jer ni jedna nije iscurela, dok je pekmez na nekima našao svoj put napolje + šećer u prahu

 
Priprema:

Umutiti omekšao maslac ili mast sa šećerom.

Dodati jaje i jogurt pa opet umutiti. Zatim dodati svo brašno, so i prašak za pecivo i mesiti testo.

Prvo će vam se učiniti da je previše brašna ali nije, nastavite da mesite. Lagano prebacujte testo i brašno zajedno. Nema potrebe da stiskate jako.

Na kraju kada je skoro gotovo pospite po stolu malo brašna, izvadite testo i na stolu lagano premesite.

Dobijeno testo delite na 2 dela.

Uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Svaki deo uz malo brašna razvucite u krug.

Ja sam delila na 8 delova, pa onda svaki na 3, ali može i na dva. Krug mi je bio dosta velik i nisam želela velike kifle nego srednje veličine.

Na svaki deo stavite na početak pekmez ili eurokrem ili čokoladu na primer, pa prebacite donji deo testa preko nadeva i onda oko nadeva testo utapkajte prstom, da se lepo zatvori, posle samo urolajte kiflicu.

Poslažite u pleh i pecite dok ne krenu da rumene. Treba da ostanu svetle. Kada dobiju po rubovima žutu boju ili blago porumene gotove su. Ne brinite, i ako ih malo duže pecnete biće one savršene. Deluju nepečeno al su pečene. Ostavite da se prohlade pa uvaljajte u šećer u prahu.

 

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Milk šnite

Milk šnite bez miksera i šporeta, za samo 15 minuta gotove. Morate malo da sačekate da se stegne, al za letnje vreme prava poslastica. Dobije se baš dosta komada i deca ga obožavaju. U ovom receptu nisam mutila slatku pavlaku kako to obično rade, nisam htela da dobijem ukus šlaga, nego ukus mlečnog, osvežavajućeg krema. Količinu pavlake možete i sami da regulišete, ako niste ljubitelj, možete da dodate krem sir ili mascarpone.

Sastojci:

2 gotove kakao kore
300 gr kisele pavlake
100 gr meda
500 ml slatke pavlake ( zasladjene )
10 gr želatina ( 1 kesica )
6 kašika vode
mleko za premazivanje kora


Priprema:

Obe kore natopiti sa po malo mleka.

Želatin potopiti u vodu.

Pomešati pavlaku i med i žicom izraditi.

Sipati slatku pavlaku pa i nju izmešati.

Otopiti želatin, možete na način kako je prikazano u videu ili na neki svoj.

Želatinu dodati dve kašike fila i sjediniti.

Sad tu masu istresti nazad u fil i sve izraditi žicom.

Ostaviti 10 – 15 minuta.

Za to vreme spremiti kalup ili pleh i u njega prebaciti koru sa folijom.

Naliti celo fil i preklopiti drugom korom.

Krajeve folije prebaciti preko, da kolač zadrži formu.

Ne stiskati.

Staviti u frižider da se stegne, najbolje preko noći.

Odlična varijanta je sat vremena u friz, a onda 2 – 3h u frižider.

Skinuti foliju, iseći u šnite.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Torta Kraljica Čokolade (VIDEO)

Jedna kremasta, predivna torta sa filom koji se ne kuva, dok je korica sa kakaom i peče se. Umesto nje može čak i keks korica, ukoliko baš žurite ili jednostavno nećete ništa da pečete. Ova količina krem sira sprečava onaj teški ukus čokolade i daje finu kremastu strukturu torti. Pogledajte video zapis pripreme ove torte i ako vam se dopao podelite sa prijateljima.

Kora:

3 jaja
3 kašike šećera
2 kašike kakaoa
1 kašika brašna
5 gr praška za pecivo
Filovi:

500 ml slatke pavlake
500 gr krem sira
200 gr šećera u prahu ili po ukusu
150 gr crne čokolade
160 gr mlečne čokolade
160 gr bele čokolade
Dekoracija po želji

{vembed Y=LfNkSID46Ng}
Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Ulupati belanca sa šećerom da se dobije čvrsta pena.

Dodati žumanca i opet sve umutiti.

Na kraju dodati prosejano brašno i kakao sa praškom za pecivo i sve sjediniti.

Istresti u kalup 26cm u koji ste stavili papir za pečenje, pa koricu peći oko 20 minuta.

Otopiti sve tri vrste čokolade.

Najjednostavnije je u mikrotalasnoj na laganoj vatri, odmah do odmrzavanja. Tada nikako neće zagoreti.

Dok se čokolade prohlade praviti bazu.

Pomešati krem sir i šećer u prahu.

Umutiti slatku pavlaku mekano.

Pomešati krem sir i slatku pavlaku.

Podeliti na tri dela, pa u svaki dodati po jednu vrstu čokolade i sjedniti.

Na koricu naneti filove počevši od najtamnijeg. Dekorisati po želji i dobro ohladiti.

U videu je torta stajala samo sat vremena u frižideru i možete videti da je dosta čvrsta.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

 

Karamel rolat u oblandi sa keksom i kokosom

Jednostavan i fin kolačić. Brzo se pravi, odličan je izbor za sitne kolače, fino se stegne. Ako vam preostane jedna oblanda i ne znate šta biste dodali od kolačića preporučujem baš roladicu u oblandi.

Karamel rolat u oblandi sa keksom i kokosom

Prvi deo – karamel:

5 kašika šećera
200 ml mleka
200 gr mlevenog keksa
Drugi deo – kokos i mleko u prahu:

3 kašike vode
3 kašike šećera
100 gr maslaca
100 gr mleka u prahu
50 gr kokosa


Priprema:

Pokvasiti kuhinjsku krpu, ocediti i staviti na sto.

Staviti na nju oblandu, saviti krajeve preko oblande, a oblandu blago rukom pritisnuti na krpu.

Pazite da vam se oblanda ne pokvasi previše jer onda nekako postane žilava pri sečenju i jedenju.

Staviti na srednju vatru šećer da se otopi. Posebno zagrejati mleko kako vam proces kuvanja ne bi bio dugačak i mleko isparilo, pa kada dodate keks bude suviše gusto.

Kada se šećer otopio naliti toplo, može i vrelo mleko, pazite reakcija je malo burna, mešati dok se šećer ne otopi i skloniti sa vatre pa dodati keks. Ako vam masa ipak postane gusta samo malo, vrlo malo ulijte mleka i promešajte.

Odmah mažite na oblandu, samo 1cm na gornjoj i donjoj strani ostavite nenamazan, samo nožem razvucite blago po njemu. Ovako namazana oblanda kada je budete motali u sredini neće imati previše fila, a na ivicama će se lepo slepiti.

Čim premažete pravite drugi fil.

Pomešati šećer i vodu, dodati iseckan maslac i staviti na vatru da provri.

Čim provri dodati mleko i kokos pa mikserom dobro umutiti.

I ovde pazite da ne bude pregusto, ako nije mazivo samo malo sipnite mleka i izmutite.

Nanesite kašikom svuda po malo fila na karamel deo i razvucite.

Nemojte istresti na jednu gomilu teško će se razvući.

Pošto razmažete, polako uvijte rolat po malo pritiskajući ga kako vam ne bi ostao vazduh unutra.

Uvijen rolat uvijte u papir za pečenje ili foliju i odložite u frižider.

Pazite kako ga ostavljate, da dole bude strana koja se gde se oblanda zadnja uvila i zalepila, a ne kao ja… samo sam bućnula u frižider pa nisam gledala, tako da mi je spoj gore umesto dole.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

Čokoladne kocke sa kikirikijem

Čokoladne kocke koje će vas oduševiti i ukusom i lakom pripremom.

Sastojci:

1 kutija oreo keksa
1 kašičica praška za pecivo
100-110 ml mleka
120 g mlečne čokolade
2-3 kašike seckanog kikirikija

Priprema:

Izdrobite oreo, pa dodajte prašak za pecivo i mleko.

Dobro sjedinite, pa ostavite nekih 5 minuta, da se sav oreo otopi. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom.

Pecite na 160°C nekih 15-20 minuta.

Ohlađeni kolač isecite na kocke, a čokoladu istopite na pari, pa pomešajte sa kikirikijem.

Umočite isečen i ohlađen kolač u istopljenu čokoladu.

Možete dekorisati sa istopljenom čokoladom.

Stavite u frižider na pola sata da se čokolada stegne.

izvor: domacirecepti.net

PITA OD VIŠANJA ILI PITA S VIŠNJAMA

Recept{vembed Y=z4c6yEoOZ6A}


Pita od višanja ili pita s višnjama recept idealan za vikend. Osvježavajući, slatko kiselkasti i baš onakav kolač kakav treba biti

U glatko Tena brašno dodati sol, šećer, vanil šećer, prašak za pecivo i po želji ribanu koricu limuna. Točne količine su navedene, osim u videu i gore na vrhu stranice u popisu sastojaka (piše: otvori za listu sastojaka)
Sada suhe sastojke dobro promiješati pa dodati jaja, hladan maslac narezan na listiće i kiselo vrhnje pa umijesiti loptu tijesta
Spremiti u hladnjak sat vremena da tijesto za pitu od višanja odmori i da se dobro ohladi i očvrsne
U lonac dodati 3 dl vode i višnje. Mogu biti zamrznute koje sam ja stavio ili svježe, bitno da su višnjama odstranjene odnosno maknute koštice
U posebnu čašicu ili manji lončić dodati 2 dl hladne vode i kukuruzni škrob pa dobro promiješati kako ne bi bilo grudica
U lonac s vodom i višnjama dodati šećer, vanil šećer i rum po želji i ukusu, pa zakuhati na srednje jakoj vatri
Kada je zakuhalo, pasirati gnječilicom za pire ili sa štapnim mikserom, narednih nekoliko minuta ili koliko vam već treba, istovremeno kuhajući
Dodati kukuruzni škrob prethodno razmućen u hladnoj vodi pa nastaviti kuhati narednih 20 minuta uz povremena odnosno česta miješanja
Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi i malo očvrsne do upotrebe, znači oko 20 minuta. Na kraju može biti mlako, samo ne smije biti vruće
Tijesto za pitu od višanja izvaditi iz hladnjaka i ako ste sve napravili kako treba, težina bi trebala biti nešto manja od 1 kilograma, baš kako sam pokazao u video receptu
Podijeliti na 3 jednaka dijela i svaki dio razviti / stanjiti na dimenzije lima 35×20 cm, kojeg ste prethodno premazali s malo maslaca, pobrašnili a višak brašna otresli
Prvi dio tijesta odmotati preko lima pa probušiti ravnomjerno vilicom pa dodati polovicu nadjeva s višnjama
Staviti drugi dio tijesta, probušiti vilicom pa istresti preostali nadjev s višnjama
Za kraj staviti i posljednji, treći dio tijesta pa također kao i prethodne dvije kore, probušiti s vilicom

 


 Pita od višanja ili pita s višnjama se peče pola sata na 170 C sa uključenim ventilatorom na vrući zrak.

SAVJET: Ako ćete peći bez ventilatora, sa uključenim gornjim i donjim grijačem, tada se pita od višanja peče također oko pola sata ali na 175 C. Svakako savjetujem da provjerite situaciju obzirom da svatko poznaje svoju pećnicu najbolje. Bitno da ne potamni prejako odozgora a opet nadjev s višnjama mora očvrsnuti reduciranjem i pečenjem

 Izvaditi van iz pećnice i preokrenuti, kako bi pita od višanja bila ravnije i vizualno ljepša

 Ostaviti da se pokrivena hladi oko pola sata pa narezati i posipati sa šećerom u prahu te poslužiti. Može dugo stajati ali naravno da neće dugo izdržati

Prije pripreme savjetujem da obavezno pogledate dinamičan recept kako ne biste propustili neki bitan dio u receptu za pitu od višanja

izvor: sasina-kuhinja.com

Letnja plazma torta (VIDEO)

Lagana i fina. Jako lepo se oseti ukus plazma keksa jer ga ima dosta, a fini krem od vanile koji se inače idealno slaže uz plazma keks pravi još lepši i puniji ukus same torte.

 Krem:

3 jaja
180 gr šećera
90 gr skroba / gustin / nišesta
750 ml mleka
100 gr maslaca
200 gr kisele pavlake
ekstrakt vanile

Plazma deo:

500 gr mlevenog plazma keksa
150 ml mleka
150 gr maslaca

Priprema:

Jajima dodati šećer i gustin, promešati pa naliti malo hladnog mleka od onih 750 ml, a ostatak staviti da provri.

Masu sa gustinom dobro izmešati da nema grudvica, a zatim zakuvati masu i mešati dok se ne zgusne.

Na kraju kuvanja kratko fil umutiti mikserom.

Skinuti sa vatre, dodati maslac i ekstrak vanile, pa mešati dok se maslac ne otopi i ne sjediniti sa filom, odmah dodati pavlaku i sve sjediniti.

Ostaviti da se prohladi dok izmešate sastojke za korice.

Pomešati keks, otopljen maslac i mleko i dobro to uraditi, da maslac i mleko dodju u dodir sa svim keksom, kako ne bi bilo suvih delova keksa.

Promešati opet fil.

Kalup 26cm premazati blago uljem, kako bi kasnije obruč lakše skinuli.

Podeliti plazma deo na 4 dela. Dobijete 4 puta po 200 gr.

Na dno staviti prvi deo, pa preliti sa četvrtinom fila. Tako uraditi do kraja.

Imamo 4 dela keksa i 4 dela fila.

Kada premažete zadnji staviti u frižider na hladjenje i stezanje nekoliko sati.

Skinuti obruč, dekorisati po želji i poslužiti.

{vembed Y=J_DSgsXsckY}

Izvor: brzikolaci.com

Baron torta

Baron torta

 Raskošna kombinacija čokolade i malina. U ovoj kombinaciji maline daju onaj dodatni kiselkasti ukus koji pravi ravnotežu izmedju teške i slatke čokolade i čini ovu tortu posebno  interesantnom za one koji vole da spoje više ukusa u jedan.

Korice – peku se 4 korice – sastojci za jednu:

  • 4 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 puna kašika kakaoa
  • 1 puna kašika brašna

Čokoladni fil:

  • 16 žumanaca
  • 2 cela jaja
  • 350 g šećera
  • 300 g crne čokolade
  • 375 g margarina ili maslaca

Žele od malina:

  • 600 g malina
  • 6 dl vode
  • 15 kašika šećera
  • 1 kesica želatina  10 g
  • 50 ml vode za želatin
  • 2 kesice pudinga od malina

 



Priprema:

Prvo praviti žele.

Maline ocediti od viška vode, ukoliko su bile zaledjene.

Dodati 400ml vode i šećer pa staviti na vatru.

Želatin preliti sa 50 ml vode.

Puding razmutiti u ostatku vode ( 200 ml ).

Kada masa provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre pa dodati nabubreli želatin.

Dobro izmešati pa ostaviti da se hladi.

Za korice ulupati penasto belanca sa šećerom, mutiti dok se ne dobije čvrsta pena pa dodati brašno i kakao i sve sjediniti.

baron torta

Istresti u obložen pleh 35 x 25cm i staviti da se peče  prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pa smanjiti na 180 i peći izmedju 15 i 20 minuta zavisno od rerne.

Kada ispečete korice praviti fil od žumanaca.

Umutiti žumanca sa šećerom pa staviti na paru da se kuva. Kuvati nekih 15 minuta, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi pa ostaviti fil da se ohladi.

Ulupati penasto margarin ili maslac pa dodati ohladjen fil i sve zajedno umutiti.

Filovati po želji, može da ide korica, čoko fil, pa malina fil, pa opet korica a moze i na ovaj način, kao na fotografiji, korica, čoko fil, kora, malina fil, kora, čoko fil, kora malina fil i preko malo čokoladnog fila ili  kako god želite…

Fil do malina filovati mlak kako biste uspeli da ga razvučete pre nego što se potpuno stegne. Ukoliko se plašite da će taj fil da se ohladi pre nego što sve završite pravite ga posle pečenja korice a pre čokoladnog  fila.

Dekorisati po želji, najbolje glazurom od čokolade. Otopiti 150 gr čokolade sa 3 kašike ulja, sačekati minut – dva da se prohladi pa preliti preko torte.

Ohladiti pa poslužiti.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

Korona torta

Korona torta

Kako sam ovu tortu onako na brzinu smislila, jer mi je trebalo nešto brzo i kremasto, nisam imala ime… Smišljala sam razne nazive, ali svi su već nekako “potrošeni” i u šali izmedju supruga i mene, a u jeku sadašnjih dešavanja samo je isplivao ovaj naziv. Pomalo se ispostavilo da naziv nije baš prikladan, razmišljala sam da ga promenim u torta sa turskim keksom,a onda opet čak i sa ovim nazivom je našla mesto medju tortama i rado se pravi, što i pokazuje broj pregleda samog recepta…tako da…naziv torte u ovom slučaju može i da se zanemari. Torta je napravljena od turskog keksa, slatke i kisele pavlake i dva sloja čokolade. Torta je manjih dimenzija, onako, porodična, ukoliko vam je potrebna veća, slobodno povećajte mere. Pred kraj recepta imate fotografiju kako izgleda presek turskog keksa. Možete ga pronaći u svim većim trgovinama, prodavnici zdrave hrane ili kod preprodavaca iz Madjarske.

Za jednu manju tortu, dimenzija 30 x 20 cm potrebno je:

1 pakovanje turskog keksa ( 300 gr )
100 gr šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
400 gr kisele pavlake
200 gr čokolade za kuvanje
5 kašika ulja
5 kašika mleka ( ili opciono više ako bude gusto )

Priprema:

Podeliti keks na tri jednaka dela.

Najbolje bi bilo da imate kalup 30 x 20 cm, neku tepsiju ili nešto slično. Mogu i slične dimenzija poput 25 x 25 cm, 23 x 33cm.

Meni je najlakše da pravim sve u kalupu, pa posle samo skinem, ili u tepsiji pa onda okrenem samo tortu i skinem foliju.

Vi uradite kako je vama najlakše.korona tortakorona tortakorona torta

Pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu pa umutiti.

Slatku pavlaku lagano umutiti, kao šlag.

Spojiti i slatku i kiselu pavlaku pa ih zajedno umutiti.

Ako vam se desi da se zgusnu slobodno uspite mleka pa izmešajte.

Keks nije potrebno umakati u mleko, tanak je i otpustiće.

U tepsiju, na dno staviti foliju pa poslagati red keksa.

Otopiti čokoladu sa uljem, izmešati pa dodati mleko i sve sjediniti.

Otapati u mikrotalasnoj zagrejavajući na laganoj vatri po minut, sve dok se ne otopi.

Na keks namazati jednu petinu pripremljenog fila.

Poravnati pa naneti pola otopljene čokolade, Razvući i staviti u frižider da se stegne.

Kada se steglo, za nekih 10 minuta ponovo premazati petinu fila, poslagati drugi red keksa, opet fil, red čokolade, sačekate da se stegne, preko četvrta petina fila i odgore treći red keksa koji možete malo premazati mlekom.

Pošto je torta kod mene u tepsiji i tako će odstajati dok keks ne otpusti, ostalo mi je fila koji sam sačuvala da premažem preko keksa kad izvadim tortu uz tepsije.

Ukoliko slažete na tacnu mažite odmah preko keksa.turski keks

Posle nekoliko sati okrenuti tortu na tacnu, pa donji red keksa koji je sad gore premazati mlekom i ostatkom fila, koji se sad verovatno stegnuo ali lako ga možete razbiti sa malo mleka.

Dekoracija po želji. Ja sam dodatno narendala čokolade.

Prijatno.

izvor: domacirecepti.net

ČIZKEJK ZA MANJE OD 5 MINUTA: Nova verzija popularnog kolača

ČIZKEJK ZA MANJE OD 5 MINUTA: Nova verzija popularnog kolača

Čizkejk u čaši je nov način da pripremite stari dobro provereni kolač.

Čizkejk se obično ne peče i pravi se sa raznovrsnim sastojcima. Ali, isto tako postoji i zapečena verzija popularnog kolača. Sada se pojavio čizkejk u čaši za koji vam je potrebno manje od 5 minuta. Sve što treba da uradite je da smućkate sastojke i sipate u čašu. Ovo je desert za jednu osobu, ali ako želite možete da napravite više manjih i da služite kao elegantnu poslasticu koja će ulepšati svako vaše slavlje.

Ako želite da vaš čizkejk bude pravi domaćinski onda sami napravite krem sir. Umesto omiljenog džema možete da sipate preko nutelu.

Sastojci:

4 kašike mlevenog keksa
1 kašika istopljenog maslaca
4 kašike krem sira
2 kašike kisele pavlake ili jogurta
2,5 kašike šećer
¼ kašičice ekstrakta vanile

Za preliv:
džem od voća

Priprema:

U šolji pomešajte maslac i keks, pa utisnite u dno.

Krem sir, pavlaku, vanilu umutite i sipajte preko keksa.

Premažite džemom.

Stavite u frižider da se malo stegne.

Izvor: stvarukusa.rs

Čokoladne kocke sa kikirikijem

Čokoladne kocke sa kikirikijem

Čokoladne kocke koje će vas oduševiti i ukusom i lakom pripremom.

Ljubitelji čokolade će se obradovati ovom receptu. Oreo keks preliven mlečnom čokoladom je idealan desert za sve one koji vole brze poslastice. Napravite sa lakoćom i obradujte svoje najmilije.

Sastojci:

1 kutija oreo keksa
1 kašičica praška za pecivo
100-110 ml mleka
120 g mlečne čokolade
2-3 kašike seckanog kikirikija

Priprema:

Izdrobite oreo, pa dodajte prašak za pecivo i mleko.

Dobro sjedinite, pa ostavite nekih 5 minuta, da se sav oreo otopi. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom.

Pecite na 160°C nekih 15-20 minuta.

Ohlađeni kolač isecite na kocke, a čokoladu istopite na pari, pa pomešajte sa kikirikijem.

Umočite isečen i ohlađen kolač u istopljenu čokoladu.

Možete dekorisati sa istopljenom čokoladom.

Stavite u frižider na pola sata da se čokolada stegne.

{vembed Y=JqY0XtkkUE}

Izvor: Vinastar Channel

EUROKREM TORTA

EUROKREM TORTA: Fantastična kombinacija ukusa (VIDEO)

Ne postoji osoba koja ne voli eurokrem, a ovakva kombinacija će vam se sigurno svideti kada se koristi kao fil za kremastu tortu.

Zasladite se posle obilnog ručka.

Sastojci:

500 ml slatke pavlake
200 g krem sira
2 vanilin šećera
150 g belog eurokrema (2 pune kašike)
150 g tamnog eurokrema (2 pune kašike)
1 pakovanje piškota (105g)
150 ml mleka

Za dekoraciju:

seckana čokolada
seckana čokoladna napolitanka

Priprema:

Krem sir i vanilin šećer sjedinite.

Slatku pavlaku umutite, pa dodajte krem sir i dobro promešajte.

Smesu podelite na 2 jednaka dela. Zatim u jedan deo dodajte svetli eurokrem, a u drugi deo tamni.

U tepsiju ređajte piškote umočene u mleko, pa preko prvo tamni fil, lepo poravnajte, a zatim i svetli fil.

Dekorišite po želji.

{vembed Y=VrD8mSeDZzM}

 

Izvor: kuvajmolako

Bajadere sa orasima i prelivom od čokolade
Foto: Serpica.net

Bajadere sa orasima i prelivom od čokolade

Bajadere su valjda najbrži kolači koji se mogu napraviti. Mogu se praviti sa kokosom, lešnicima, orasima, kikirikijem….

Potrebno:

200 g mlevenog keksa
200g mlevenih oraha
400g šećera
200g margarina
1,5dcl vode
50 g čokolade
Za glazuru istopite 100g čokolade sa malo ulja.

Priprema:

Prokuvati vodu sa šećerom,dodati margarin i kad se istopi skloniti sa šporeta pa dodati mleveni keks i orahe.

Izmešati masu, podeliti na dva dela. U jedan staviti otopljenu čokoladu, drugi ostaje svetao.

Pouljite malo tacnu ili pleh, istresite tamniji deo.

Rastanjite,pa preko njega stavite svetli deo.

Rukama rastanjite i taj deo blago pritiskajući. Prelijte sa glazurom od čokolade.

Ostavite da se stegne u frižideru pa secite.

Izvor: serpica.net

Torta “Pavlova” sa jagodama
Foto: Profimedia

Torta “Pavlova” sa jagodama

Laka, nežna, prozračna i zavodljiva… najlepša “balerina” među tortama…

Sastojci (za 12 parčića):

5 belanaca
so
400 g šećera
2 kašičice skroba
2 kašičice vanilin-šećera
200 g slatke pavlake
150 g punomasne pavlake
500 g jagoda
3 kašike sirupa od vanile
nekoliko listića nane

Priprema:

Zagrejte rernu na 100 stepeni. Stavite belanca u posudu za mućenje, dodajte prstohvat soli i mutite mikserom postupno dodajući 270 g šećera sve dok ne dobijete čvrst sneg.

Umešajte skrob i vanilin-šećer, pa smesu nanesite na papir za pečenje u obliku kruga. Stavite da se suši u rerni 3-4 sata. Izvadite koru i ostavite da se ohladi.

Ulupajte slatku pavlaku, dodajte preostali šećer, pa umešajte i kiselu pavlaku i nafilujte koru.

Operite i očistite jagode, pa ih presecite uzduž. Nakapajte ih sirupom od vanile i poređajte po torti, pa ukrasite listićima nane i poslužite.

Vreme pripreme: 30 minuta + 3-4 sata sušenja

(lepaisrecna.mondo.rs)

KINDER BUENO
Foto: Printscreen/YT

KINDER BUENO KOLAČ BEZ PEČENJA: Ovako nešto niste probali do sad

Spoj napolitanki, ukusnog i kremastog fila i glazura od čokolade osvojiće vas na prvi zalogaj.

Sastojci:

300 g napolitanki
100 g čokolade
100 ml slatke pavlake

Za fil:

500 ml mleka
1,5 kesica pudinga sa ukusom vanile
250 g maskarpone sira
50 g šećera
10 g vanilin šećera
300 ml slatke pavlake
150 g pečenog lešnika
70 g šećera

Za glazuru:

100 ml slatke pavlake
100 g tamne čokolade
kikiriki, lešnici

Priprema:

Otopite čokoladu i slatku pavlaku, a zatim 3 ivice napolitanke umočite u otopljenu čokoladu i ređajte u pleh dimenzija 30×23 cm koji ste obložili pek papirom.

Puding od vanile pomešate sa 50 g šećera, vanilin šećerom i 100 ml mleka. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte smesu sa pudingom i kuvajte dok se ne zgusne uz konstantno mešanje. Pokrijte i ostavite da se ohladi. U maskarpone sir postepeno dodajte ohlađeni puding i umutite. Zatim umutite slatku pavlaku i pomešajte sa smesom od maskarpone sira i pudinga.

Otopite šećer, pa dodajte lešnike. Kratko kuvajte zajedno, a zatim dobijenu smesu sipajte na pek papir i ostavite da se ohladi. Nakon toga izlomite, stavite u blender i usitnite. Dodajte u fil i lepo promešajte.

Fil sipajte preko napolitanki i ostavite da se ohladi u frižideru sat vremena. Preko sipajte čokoladnu glazuru koju ste dobili tako što ste otopili čokoladu i slatku pavlaku zajedno, pa pospite drobljenim kikirikijem, lešnikom…

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

Izvor: stvarukusa.rs

Kinder torta
Foto: Recepti Milica Mihailović

Kinder torta: Najkremastija i najukusnija (VIDEO)

Svima omiljena, biće zvezda vaše svečane trpeze.

Sastojci:

Za koru:

5 belanaca
125g šećera
1.5 kašike sirćeta
100 g seckanih lešnika
200 g čokoladnog krema (za premazivanje)

Za fil:

5 žumanaca
5 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
3 kašika gustina
1/2 margarina
750 ml mleka
200 g čokolade
5 kašika mlevenog keksa

Priprema:

Pomešajte sastojke za koru i dobro ujednačite žicom. Ispecite je. A kada je gotova stavite je na tacnu i premažite kremom.

Za fil prvo zakuvajte mleko a zatim u malo mleka koje ste odvojili dodajte žumanca, gustin, šećer i prah za puding pa sve lepo umešajte žicom i zakuvajte.

Sklonite sa ringle pa u to umutite margarin. Podelite na pola pa u jednu polovinu dodajte otopljenu čokoladu. Umutite mikserom.

Ubacite žuti deo fila u kesu ili špric pa filujte tortu. Zatim to ponovite i sa crnim filom. Pospite mlevenim keksom.

{vembed Y=ZxeAXfmVm6Q}

Izvor: Recepti Milica Mihailović (Youtube)

KREMPITA TORTA
Foto: Shutterstock

KREMPITA TORTA: Kremasta poslastica sa čarobnim ukusom, izgleda divno na svečanom stolu

Odlična torta sa vrlo ukusnim filom koji se jednostavno pravi.

Sastojci:

Za koru:
3 žumanceta
1 celo jaje
3 kašike šećera
3 kašike vruće vode
2 pune kasike brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

15 kašika šećera
1 l vode
3 pudinga od vanile
6 belanaca
i još 7 kašika šećera

Priprema:

Umutiti žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo.

Na kraju sipati i vruću vodu, umutiti sve i peći desetak minuta na 200C stepeni.

Ohladiti koru i staviti na tacnu pa staviti obruč na tortu.

Skuvati pudinge u litri vode sa 15 kašika šećera.

Umutiti belanca sa 7 kašika šećera u čvrst šlag.

Sipati vreo puding u belanca, muteći polako mikserom.

Ohladiti fil pa ga polako sipajte u obruč i prekrijte pa stavite u frižider da se dobro rashladi.

Ukrasite po želji.

Izvor: Lepa & srećna

Janoš torta: Mekani biskvit sa filom od čokolade i oraha

Janoš torta: Mekani biskvit sa filom od čokolade i oraha

Sočna poslastica koju možete služiti na različitim proslavama.

Sastojci:

Kora

4 jaja
10 kašika vode
1/2 praška za pecivo
300g šećera u prahu
200g brašna
100g mlevenih oraha

Fil

100g mlevenih oraha
100g čokolade za kuvanje
50g margarina

Dekoracija

500g šlag krema

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanca pa belanca umutiti u čvrst sneg. U žumanca dodati šećer i mutiti penasto. Dodati vodu, brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati mlevene orahe i sve to umutiti mikserom. Na kraju varjačom sjediniti sa izmućenim belancima.

Peći koru na 180 stepeni 25 minuta.

Za fil čokoladu otopiti sa margarinom dodati orahe pa sve umešati.

Ispečenu koru ohladiti, preseći na pola i filovati. Prekriti umućenim šlagom i ukrasiti voćem. Prijatno

Izvor: stvarukusa.rs