CRÈME BRÛLÉE

CRÈME BRÛLÉE

Ovaj desert može biti savršeno rešenje za novogodišnje ili danposle posluženje. Dovoljno je svečano i nesvakidašnje a opet zaista jednostavno za pripremu. Ukoliko nemate ovakve posudice, razlijte smesu u nekom većem keramičkom ili vatrostalnom pekaču i malo prilagodite vreme pečenja. Krem će po završetku pečenja još biti mekan i pudingast na dodir, ali će se hlađenjem stegnuti i biti spreman za karamelizaciju šećera. Opet, ukoliko nemate kuhinjski brener, možete proces karamelizacije završiti i u rerni tako što ćete posuti krem ravnomernim slojem šećera i staviti u rernu na najviši nivo, pa pratiti kada da izvadite – sa slike vidite kako šećer nakon toga treba da izgleda. Ono što ćete kao rezultat dobiti je jako kremast hladan desert sa hrskavom tvrdom šećernom koricom na vrhu koju treba da razbijete kašičicom a zatim uživate u svakom zalogaju ♥.

Sastojci:

500 ml slatke pavlake

1 štap vanile (ili 1 kašika esktrakta vanile)

100g šećera

6 žumanaca

ekstra šećer za karamelizaciju

Priprema:

Zagrejati rernu na 150 stepeni. Pripremiti 8 keramčikih posudica za Crème brûlée ili jedan već keramički pekač. Slatku pavlaku sipati u šerpu zajedno sa semenkama koje ste izvadili iz mahune vanile – pustiti da provri. Smanjiti vatru pa kuvati 5-6 minuta uz povremeno mešanje. U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom da postanu vazdušasta i svetlija. Preliti umućena žumanca skuvanom slatkom pavlakom, sve vreme muteći srednjom brzinom miksera. Procedite kroz cediljku ukoliko su vam se stvorile grudvice. Sipati u pripremljene posudice tako da budu 2/3 pune. Poređati činije na dublji pleh pa naliti vrućom vodom do polovine visine posudica. Staviti pažljivo u rernu i peći 40-45 minuta (prilagodite vreme pečenja ukoliko koristite drugačije posude kako je objašnjeno u uvodu). Nakon pečenja, izvaditi pleh sa posudama iz rerne i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohlade pa ih prebacite u frižider na još sat-dva, najbolje preko noći. Pre služenja, u svaku posudicu sipati jednu kašičicu običnog šećera i protresti posudicu da se šećer rasporedi pa brenerom pažljivo karamelisati šećer ili to raditi metodom koju sam objasnila u uvodu.

Možda će vas interesovati i ovo: