Čorba od krompira i praziluka

Čorba od krompira i praziluka

Jednostavna čorba od krompira i praziluka koja ne koristi prečice da pruži najbolji mogući ukus i teksturu.

Sastojci

2 kašike putera
2 velika praziluka, samo beli i svetlozeleni delovi, oprani i grubo iseckani
950 ml pilećeg bujona
2 srednja krompira, oljuštena i isečena na četvrtine
1 lovorov list
240 mleka
120 ml slatke pavlake
½ kašičice muškatnog oraščića
seckani vlasac ili mladi luk, za ukras
so, biber

Priprema

U velikom tiganju zagrejte puter na srednjoj vatri dok se ne rastopi. Dodajte praziluk, smanjite vatru i dinstajte, često mešajući, dok ne omekša, ali da ne zagori, 10 do 15 minuta.

Dodajtepileći bujon, krompir i lovorov list i lagano začinite solju i biberom. Pustite da provri na jakoj vatri, zatim smanjite na nisku, poklopite i kuvajte dok krompir ne omekša, oko 15 minuta.

Dodajte pavlaku i mleko u lonac. Uklonite i ubacite lovorov list. Ako je potrebno iz više puta prebacite supu u blender. Polako povećavajte brzinu blendera na najveću i blendajte dok smesa ne postane potpuno glatka.

Vratite supu u čistu šerpu. Možete ga pritisnuti kroz cediljku ako želite glatkiju teksturu. Prokuvajte supu na srednje jakoj vatri, često mešajući, a zatim sklonite sa vatre. Umutite narendani muškatni oraščić. Začinite po ukusu solju i biberom i poslužite sa vlašcem ili mladim lukom.

Toskanska supa od pasulja

Toskanska supa od pasulja

Ova ukusna supa je samo jedna verzija toskanske supe, a još je i bolja dan nakon što je napravite. Samo treba da ga zagrejete.

Sastojci

2 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk
1 šargarepa
2 stabljike celera
4 čena belog luka
¼ kašičice slatke crvene paprike
1 litar pilećeg bujona
300 g kuvanog ili konzerviranog belog pasulja


1 grančica ruzmarina
2 lovorova lista
250 listova kelja ili blitve
so biber
100 g slanina za posipanje

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno seckani luk, šargarepu i stabljike celera i dinstajte, mešajući, dok ne omekša, oko 3 minuta.

Zatim dodajte izgnječeni beli luk i crvenu papriku i dinstajte, neprestano mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut.

Prelijte pilećim bujonom, ubacite celu grančicu ruzmarina i lovorov list. Pojačajte vatru i pustite supu provri, pa smanjite, dodajte kelj ili blitvu isečen na trakice, poklopite i kuvajte 15 minuta.

Uklonite lovorov list i stabljike ruzmarina iz bujona. Deo pasulja možete izgnječiti viljuškom ako želite gušću supu. Možete dodati i 2 šolje supe i sve samleti štapnim mikserom.

Dodajte smesu (ili samo izgnječeni pasulj) zajedno sa delom koji niste iseckali u supu i promešajte da se sjedini.

Posolite i pobiberite po ukusu.

Slaninu propržite kratko na suvom tiganju dok ne postane hrskava. Stavite supu u tanjire i na vrh stavite malo pržene slanine. Poslužite dok je još vruće.

Recept za potaž od bundeve: Ona je odličan DIURETIK, jača IMUNITET i smanjuje rizik od razvoja MALIGNIH TUMORA

Bundeva sadrži brojne benefite po naše zdravlje, iako možda ne deluje tako, ali ona je puna beta karotena, snažnog antioksidansa koji jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja malignih tumora.

Takođe, tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom. Ona je pravi diuretik, a blagotvorna je i za one koji boluju od artritisa i gihta.

Razlozi zašto bundevu treba češće imati na jelovniku

Prebogata vlaknima pa nas tako duže čini sitima. Iz tog razloga je idealna za gubitak viška kilograma. Visok sadržaj vode u bundevinom mesu, oko 90 odsto, čini je korisnom namirnicom za redukcione režime ishrane. Sadrži celulozu i pektin i zato deluje dobro na probavni proces. U telu bundeve su i belančevine i ugljeni hidrati, ali ih ima neuporedivo manje nego u nekim drugim namirnicama. I to doprinosi činjenici da je bundeva idealna za režime gubljenja kilograma.

Pored toga, bundeva sadrži elemente koji utiču na pojačano lučenje hormona zadovoljstva - serotonina. Kada jedete bundevu, bićete bolje raspoloženi, manje gladni, pa će vam i dijeta, ako je držite, „pasti“ lakše.

Zahvaljujući beta-karotenu, bundeva se pokazala delotvornom i kod pooštravanja vida. Uz to, ona sadrži i vitamin A koji utiče na zdravlje mrežnjače.

Bundeva sarži 20 puta više vitamina C od preporučene doze, pa je tako sjajan izbor za jačanje imuniteta. Zbog svojih sastojaka, kao što je vitamin A i beta-karoten, bundeva podmlađuje kožu. Na kraju, upravo zbog beta- karotena, bundeva umanjuzje rizik od nekih vrsta kancera, kao što je rak prostate i rak pluća.

Bundeva i njene semenke bogate su magnezijumom

Seme bundeve je riznica magnezijuma – sadrži čak 48 odsto preporučene dnevne doze potrebne odraslim osobama. Dovoljne količine magnezijuma su važne za naše kompletno psihofizičko zdravlje. Ovaj mineral takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i utiče na sprečavanje srčanog udara. Semenke bundeve imaju veću hranljivu vrednost i više kalorija nego njeno „telo“, tačnije, 100 grama bundeve ima 500 kalorija.

Potaž od bundeve

Sastojci:
300 gr bundeve
2,3 šargarepe
2 čena belog luka
100 ml pavlake za kuvanje
so
biber

Priprema:

Povrće iseckati na kocke i staviti da se kuva.

Kada je kuvano, izvaditi malo vode iz šerpe (kako ne bi bio previše redak) i štapnim mikserom sve dobro izmiksati.

Dodati pavlaku, so i biber i pustiti da baci ključ.

Recept za nenadmašni, kremasti potaž od karfiola

Recept za nenadmašni, kremasti potaž od karfiola

Recept za kremasti potaž posle kog ćete zavoleti karfiol.

Sastojci:

– pola glavice karfiola srednje veličine

– šaka prokelja

– 2 krompira

– pola glavice crnog luka

– 2 kašike neutralne pavlake

– 1 mali komad maslaca

– 4 jaja (opciono)

– 2 kašike bundevinog ulja

– 1 kašika maslinovog ulja

– začini po ukusu

Priprema:

Operite, očistite i isecite karfiol i prokelj na sitne komade. Krompir oljuštite i isecite na komade.

Na kašiki maslinovog ulja propržite luk, pa dodajte karfiol, krompir i prokelj. Zatim postepeno dodajte oko jedan litar vode. Kada provri, pustite da se supa kuva na umerenoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.

Po želji, u međuvremenu pripremite poširana jaja.

Kada su svi sastojci omekšali, izmešajte ih štapnim mikserom. Zatim u potaž umešajte maslac, neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Sve dobro izmešati, pa ako potaž nije dovoljno kremast, dodajte još malo neutralne pavlake.

U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite.

Kremasta supa od 6 glavica belog luka

Recept za kojim je poludeo internet: Kremasta supa od 6 glavica belog luka i 1,8 miliona lajkova

Supa na prvu zvuči malo zastrašujuće (ili impresivno), ali ako odlučite da je pripremite, budite bez straha jer se radi o zapečenim glavicama koje se u rerni tranformišu u blag, karamelizovan krem koji miriše na beli luk, ali ne ubija snažnom aromom…


„Šest glavica belog luka“ može da zvuči kao neki starinski recept za teranje vampira, ali radi se kremastoj supi koja je na TikToku skupila 1,8 milona lajkova i više od 12 hiljada komentara.

Autorka TikTok videa, Foodwithliz napominje da količinu belog luka slobodno možete da smanjite na četiri glavice ako volite blažu aromu.

Sastojci za supu:

4-6 glavica belog luka
½ glavice luka
1 vezica majčine dušice
700 ml supe od povrća ili piletine
60 g parmezana
1 krompir (može i više ako želite gušću supu)
475 ml biljnog ili kravljeg mleka po izboru
60 ml suvog belog vina
krutoni i peršun za posipanje
sol, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Odrežite vrhove glavica belog luka pa unutrašnjost prelijte s malo maslinovog ulja i posolite. Zamotajte svaku posebno u aluminijsku foliju i pecite 45 minuta do sat vremena. Kad se ispeku pustite da se ohlade.
Krompir iseckajte na kockice pa ih kuvajte dok ne omekšaju (8-10 minuta).
Luk naseckajte i prodinstajte.
Ohlađeni beli luk istisnite iz ljuske i prebacite ga u blender.
Dodajte mu luk i komadiće krompira pa izmiksajte.
Ulijte šoljicu mleka pa miksajte dok smesa ne bude glatka.
Prebacite smesu u veliki lonac i zagrejte.
Dodajte preostalo mleko i supu i dodajte majčinu dušicu.
Sipajte i belo vino i kuvajte na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
U supu umešajte parmezan pa posolite i pobiberite po ukusu.
Prema želji ubacite i komadić maslaca.
Izvadite majčinu dušicu i sipajte juhu uz dodate kockice hleba i peršun.

Potaž od bundeve i šargarepe

Recept za potaž od bundeve i šargarepe koji ćete uvek praviti

Kada se zaželite tople i kremaste supe - nudimo vam recept za pravi potaž. Recep je za 6 osoba, a vi prilagodine mere ako ima potrebe.

Sastojci:

– 1,5 l vode

– 400 g bundeve (nasečene na kockice)

– 3 šargarepe (isečene na kolutove)

– 2 glavice crnog luka

– so, biber po ukuse

– svež krompir

– 2-3 cena belog luka

Priprema:

Bundevu, šargarepu, luk i krompir stavite u šerpu sa 1,5 litara vode i kuvajte 20 do 25 minuta.

Kada se povrće skuva, ocediti nešto više od polovine vode iz kutlače u kojoj je ostalo kuvano povrće.

Uzmite ručni mikser i izmiksajte povrće u pire da dobijete gustu masu (ako nemate ručni mikser, iscedite povrće i izblendajte).

Vratite na šporet, posolite i pobiberite. Čim provri kuvajte još dva minuta, pa sklonite sa šporeta, dodajte seckani svež peršun i beli luk, promešajte i ostavite sa strane.

Po želji možete dodati pavlaku, krutone ili kockice sira,

Hladna paradajz supa

Hladna paradajz supa

Hladna, osvežavajuća paradajz supa je rešenje da se osvežite tokom leta, ali je itekako dobra i u svim drugim situacijama. Poslužite uz seckani krastavac ili bruskete.

Sastojci

150 g svežeg paradajza
30 g luka
1 čen belog luka
Maslinovo ulje
200ml povrtnog bujona
So biber
2 lista svežeg bosiljka

Priprema

Na vrhu svežeg, zrelog paradajza isecite mali krst i nakratko ga uronite u ključalu vodu. Paradajz oljuštite, uklonite semenke i isecite na kockice.

Crni luk iseći na sitne kockice i pržiti na umerenoj temperaturi do zlatnožute boje. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite dok ne zamiriše.

U luk i beli luk dodajte sitno seckani paradajz, pržite nekoliko minuta i podlijte povrtnim bujonom. Nastavite sa kuvanjem pola sata. Paradajz se ne sme prekuvati i mora zadržati svežu kiselost. Po potrebi dodajte još bujona. Dodajte so, biber i bosiljak.

Ohladite i usitnite štapnim mikserom ili u višenamenskoj mašini za hranu. Poslužite ohlađeno i po želji dodajte malo svežeg krastavca isečenog na kockice.

Juneći paprikaš sa knedlama od hleba

Juneći paprikaš sa knedlama od hleba

Ovo jelo je idealno za hladne dane da nas zagreje i osveži. Goveđi gulaš je potrebno duže da se krčka da meso omekša, a za to vreme možete da pripremite knedle od hleba.

Sastojci

Knedle
500 g starog hleba
2 kašike ulja
150 grama dimljene šunke ili slanine
1 glavica crnog luka
250 ml mleka
2 jaja
100 grama brašna
1 kašika peršuna
½ kašičice soli

Gulaš
800g juneće kolenice (močinga)
600g crnog luka
50 g slanine
6 čena belog luka
2 šargarepe
250 g pasiranog paradajza
100 ml junećeg bujona
1 kašika svežeg peršuna
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika slatke paprike
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
¼ kašičice čili paprike (tucana paprika ljuta)
2 lovorova lista

Priprema

Knedle

Pripremite knedle tako što ćete hleb i šunku (ili slaninu) iseći na kockice i zajedno ih pržiti. Luk iseckati i propržiti na ulju.

U velikoj posudi pomešajte brašno, mleko, jaja, so i zamesite testo. Dodajte tostirani hleb, šunku i luk i sve dobro izmešajte. Iseckajte peršun i dodajte u smesu. Ostavite da odstoji pola sata.

Vlažnim rukama formirati knedle, posoliti vodu i ostaviti da provri. Dodajte knedle i kuvajte ih oko 10 minuta, a zatim ih ocedite.

Gulaš

Pripremite gulaš tako što ćete zagrejati maslinovo ulje i propržiti luk. Dodajte meso isečeno na kockice, poklopite i dinstajte oko 15 minuta.

Promešajte, dodajte malo bujona, poklopite i ostavite da se krčka 15 do 20 minuta na laganoj vatri.

U blenderu sjedinite slaninu, beli luk i peršun. Trebalo bi da dobijete nešto poput paštete. Odvojite kašičicu, a ostatak stavite u zamrzivač do sledeće upotrebe.

U paprikaš dodati iseckanu šargarepu, poklopiti i ostaviti da se krčka još sat i po. Za to vreme meso je kuvano, pa sve začinite - dodajte čili i pasirani paradajz i kašičicu paštete koju ste ranije pripremili. Dobro promešati. Dodajte lovorov list i dinstajte još 10 minuta.

Knedle podelite na tanjire, prelijte čorbe i poslužite.

Supa od šargarepe i tikve

Supa od šargarepe i tikvice

Zdrava i lagana čorba od šargarepe i tikvice

Sastojci

3 kom. bibera
100 g crnog luka
150 g pavlake
20 g semenki suncokreta
5 g soli
300 g šargarepe
500 g tikvica
30 ml ulja
5 g vegete

Priprema

Zagrejte ulje u šerpi, propržite iseckani luk na ulju, potom dodajte očišćenu i iseckanu tikvu i šargarepu.

Pržite minut, pa prelijte sa 750 ml vode. Kada su tikva i šargarepa kuvane, ostavite ih da se prohlade. Potom izblendirajte povrće.

Po potrebi dodajte još malo vode, kako biste dobili supu željene gustine.

Posolite, pobiberite i dodajte vegetu. Vratite da proključa još jednom, servrajte i pospite semenkama bundeve.

Prijatno!

Krompir čorba sa slaninom i sirom

Krompir čorba sa slaninom i sirom

Jedno starinsko jelo, idelano za porodične ručkove. Brzo je za pripremu, jeftini sastojci koje već imate u kući. Jelo kom ćete se vraćati.

Sastojci (za 4 osobe)

10 g aleve parike
10 g brašna
200 g krompira
100 g sira (trapist, edamer, mocarela)
100 g crnog luka
100 g slanine

Priprema

Stavite krompir da se kuva u vodi taman toliko da prekrije krompir. Kada je krompir skoro skuvan, dodajte 1,5 l vode i crni luk.

U tuganju propržite slaninu. Kada je slanina postala hrskava, izvadite je iz tiganja, a na masti koja je ostala od slanine izdinstajte crni luk, potom dodajte malo aleve paprike i malo brašna. Ukoliko slanina nije pustila dovoljno masnoće - dodajte ulje ili svinjsku mast.

Preručite zapršku u šerpu sa krompirom.

Ubacite slaninu koju ste propržili. Servirajte dok je toplo.

Narendajte sir odozgo i uživajte u ovom obroku!

Prijatno!

GULAŠ NA ŠPANSKI NAČIN: Brži od klasičnog, a 2 trik sastojka mu daju poseban šmek (VIDEO)

Španski gulaš je fantastičan predlog za današnji ručak.

Gulaš je tradicionalno jelo, a mi vam predlažemo da isprobate i španski recept za gulaš. Njemu treba manje vremena da se skuva, a Španci dodaju papriku, kisele krastavce i dimljenu kobasicu kako bi mu obogatili ukus. Ovako pripremljen gulaš će vam se sigurno dopasti, a možete da ga služite sa pire krompirom ili testeninom.

Sastojci:

2 crna luka
1,2 kg svinjskog mesa
1 kašika paradajz pirea
400 g seckanog pelata
1 l bujona od povrća
1 kašičica šećera
100 g kiselih krastavaca
2 paprike
1 dimljena kobasica
mirođija

Priprema:

U dubljoj šerpi propržite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte i meso isečeno na kockice.

Propržite, pa posolite i pobiberite, a onda dodajte i paradajz pire. Promšejate, pa sipajte bujon i paradajz pelat. Promešajte, smanjite vatru i poklopite, pa kuvajte nekih sat vremena.

Deset minuta pred kraj kuvanja dodajte sitno seckanu papriku i kisele krastavce, promešajte i dodajte seckanu dimljenu kobasicu. U gotovo jelo dodajte seckanu mirođiju i služite. 

{vembed Y=vLKzII1ElbA}

Izvor: MEAT RECIPES

Pileći paprikaš na rumunski način: Pikantan i sočan (VIDEO)

Danas vam predlažemo da za ručak napravite pileći paprikaš, ali na rumunski način. Oni za pripremu ovog jela kao osnovne namirnice isto koriste krompir i piletinu, ali za pikantniji ukus dodaju ljutu papričicu, kao i dosta začina i povrća koji ovo jelo čine još ukusnijim.

Sastojci:

600 g bataka
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašika ulja
so, biber
Još:
600 g krompira
2 crna luka
1 crvena paprika
1 ljuta papričica
4 bela luka
2 mlada luka
1 veza peršuna
1 veza mirođije
200 g čeri paradajza
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica korijandera

Priprema:

Isecite meso, pa posolite, pobiberite i pospite slatkom mlevenom paprikom.

Dodajte ulje i dobro promešajte da se sastojci sjedine, a onda marinirajte nekih 15 minuta. Propržite meso s obe strane, a u šerpi propržite krompir koji ste isekli krupno. Izvadite krompir iz tiganja, pa dodajte krupno sečeni crni luk i kada on omekša dodajte seckanu papriku i ljutu papričicu.

Kada se povrće isprži vratite meso i krompir. Dodajte seckani mladi luk, peršun i mirođiju, kao i seckani čeri paradajz, beli luk, posolite, pobiberite, pa pospite začinskom paprikom i korijanderom.

Dobro promešajte. Poklopite i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi.

{vembed Y=4zE2-AfVq_0}

Izvor: Dozus Cook

Knedle sa pilećom džigericom (sa prezlama)

Knedle sa pilećom džigericom (sa prezlama)

Mnogo volim knedle pa ih često i pravim, nekada sa grizom, a nekada i ovako sa prezlama. Poseban ukus je kada se doda pileća džigerica tako da evo i video recepta za sve ljubitelje.

Sastojci:

- 1 veće jaje
- 1 pileća džigerica
- 1 kašičica maslaca (ili mast, ulje)
- 5 ravnih kašika prezli
- 1 ravna kašika brašna
- malo soli
- malo bibera
- peršunovo lišće

 Priprema:

Džigericu usitnite i odvojite žilice. Dodajte žumance, brašno, prezle, so, maslac i iseckano lišće. Izmešajte da se sjedini.

Posebno umutite belance da bude penasto pa ga dodajte predhodnoj masi, promešajte i pravite male loptice.

Kada supa bude kuvana ubacite sve knedle i kuvajte ih oko 10 minuta. Poslužite i uživajte.

{vembed Y=NxaE0YL8sCY}

Izvor: serpica.net

Vojvođanska žuta supa

OVAKO SE U VOJVODINI PRAVI BISTRA PILEĆA SUPA: Trikovi iskusnih domaćica za najbolju "žutu" supu

Ako želite da supa bude baš bistra, obavezno je kuvajte na laganoj vetri, tek da krčka. 

Sastojci:

bataci, karabataci, pileća leđa... (meso sami izaberite)
5 krompira
3-4 veće šargarepe
1 koren pastrnjaka
2 korena peršuna
1 koren celera
2 crna luka
2 čena belog luka
svež celerov list
nekoliko zrna bibera
suvi začin po ukusu
sušeni peršun
rezanci (opciono: griz knedle)

Priprema:

Očistite i operite povrće, pa poređajte u šerpu. Prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Zatim dodajte i meso.

Na ringli propržite polutke crnog luka, pa i njih dodajte u šerpu. Posolite i pospite biberom, pa kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i poklopite, pa kuvajte nekih 2 sata. Ostavite da odstoji nekih 10 minuta da talog padne na dno, pa procedite.

Proceđenu supu ostavite još 10 minuta, pa ponovo procedite, kako bi bila skroz bistra. U tu šerpu dodajte seckanu šargarepu i malo krompira, a ako želite možete da dodate i meso, a ne morate.

Stavite na šporet i kad krene da ključa ponovo dodajte rezanca ili knedle koje ste napravili i kuvajte još minuta, dva.

Izvor: Stvar ukusa

Svečana bela čorba za slave i praznike

Recept za belu čorbu koja se najčešće pravi za slave, praznike, svadbe. 

Uvek skuvam pun lonac pa je jedemo dva dana. Meni dovoljna kao obrok i uvek se sipa tanjir, dva više.  Ja je kuvam često, sasvim običnim danima jer je mnogo volimo.

Sastojci:

- oko 1 kg. pilećeg mesa (sa kostima, bez kostiju je to oko 600 gr. čistog mesa)
- 200 gr. paštrnaka
- 200 gr. peršuna
- 350 gr. šargarepe
- 400 gr. krompira
- 250 gr. luka
- 100 gr. celera
- 1 čen belog luka
- 150 gr. graška
- lovorov list
- lišce peršuna
- so, biber, vegeta (suvi začin) sve po ukusu

Legir:

- 200 gr. kisele pavlake
- 1 jaje
- sok od jednog limuna

- 100 gr. maslaca ili ulje
- 1 puna kašika brašna

Priprema:

U lonac stavite meso nalijte 5 litara vode i neka krene da kuva. Ogulite svo povrce, operite ga i stavite u lonac zajedno sa mesom.

Sve neka kuva dok ne omeksa. Izvadite iz supe, ostavite da se hladi pa usitnite.
U lonac (drugi) rastopite maslac, kratko propržite brašno pa nalijte pola litre supe i promešajte.

Dodajte iseckano meso i povrće, ostatak supe, peršunovo lišće i kuvajte još 15 - 20 minuta.

U medjuvremenu dodajte začine.

Kada ste sklonili sa ringle u vrelu čorbu umešajte legir. Umutite jaje, pavlaku, limun. 

{vembed Y=G_J6Sg-L01U}

Izvor: serpica.net

KAKO SE PRAVI TELEĆA ČORBA: Ovo je najbolji recept, a tajna je pripremi mesa

Uz ovaj recept napravićete najbolju teleću čorbu.

Teleća čorba je krcata mesom i povrćem, a možete da se služi pre ručka ili kao zamena za glavni obrok. Kažu da je najbolja ona iz kafane, ali uz ovaj recept nadmašićete i nju. Obavezno meso prvo propržite jer će tako biti ukusnije. 

Sastojci:

600 g telećeg mesa
1 crni luk
2-3 kašike ulja
2 l vode
2 šargarepe
2 krompira
2-3 lista lovora
2 kašike brašna
1 kašičica slatke mlevene paprike
2 žumanceta
200 g kisele pavlake
1 veza peršuna peršun
sok od limuna

Priprema:

U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani luk, a kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice.

Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu, biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isečenu šargarepu i krompir. Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju.

Pomešajte brašno, slatku mlevenu papriku sa vodom i sjedintie tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smesu sipajte u supu. Kuvajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela.

Dobro promešajte i vaša čorba je gotova.

Izvor: Stvar ukusa

VIDEO Kako lako i efikasno pripremiti paprikaš po receptu Entonija Burdena

ENTHONI Bourdain je bio nadaren kuvar, pripovedač i pisac koji je skoro dve decenije vodio televizijske gledaoce širom sveta kroz uzbudljiva istraživanja različitih kultura i kuhinja. Kroz svoje televizijske emisije i knjige, pomogao je široj publici da drugačije razmišlja o hrani, putovanjima i sebi.

Zalagao se za marginalizovane grupe i vodio kampanje za bezbednije uslove rada u ugostiteljstvu. Nije sa nama od 2018. godine, ali ga se rado sećamo kroz njegove emisije koje se i danas redovno prikazuju na televizijskim kanalima.

Klasika francuske kuhinje

Burgundska čorba, ili boeuf bourguignon na francuskom, je klasično jelo iz regiona Burgundije u Francuskoj. Poznata kuvarica Džulija Čajld opisala ga je kao "jedno od najukusnijih jela od govedine koje je čovek ikada napravio". U 19. veku ovaj gulaš nije uživao veliki ugled jer se često pravio od ostataka kuvanog mesa, ali je u 20. veku postao standard francuske kuhinje, posebno u pariskim bistroima.

U ovom videu, Bourdain nam pokazuje kako da napravimo jednostavnu verziju ovog popularnog jela koristeći pristupačne sastojke i jednostavne tehnike.

{vembed Y=NUPNOevHvzc}

Priprema

Glavna karakteristika Burdenovog recepta je njegova jednostavnost. Koristi samo nekoliko osnovnih sastojaka i oslanja se na sporo kuvanje da bi stvorio bogat i ukusan gulaš. Prvi korak je priprema sastojaka. U videu nam pokazuje kako da bezbedno i efikasno seckamo luk pomoću oštrog noža i podseća nas da uvek uguramo prste kada sečemo kako bismo izbegli povrede.

Zatim peče govedinu u serijama kako bi se osiguralo da se svaki komad ravnomerno skuva i da temperatura u loncu ne padne previše. Preporučio je da se koriste jeftiniji komadi kao što je goveđi vrat jer sadrže masnoću koja će se istopiti i dati čorbi gustoću i prijatan ukus.

Meso je isekao na veće komade i začinio ga solju i biberom neposredno pre nego što je počeo da prži. Kada svo meso dobije lepu, tamnobraon boju, Burden ga odlaže i u šerpu dodaje luk koji prži deset minuta na laganoj vatri.

Kada je luk omekšao, prelio ga je još vinom, za koje kaže da ne mora da bude previše dobro, ali da ipak bude dovoljno dobro za piće. On se našalio da jeftino vino koje koristi verovatno potiče iz Jugoslavije. U ovom delu ističe značaj tehnike deglaziranja, odnosno struganja karamelizovanih komada mesa i luka koji su se zalepili za dno lonca.

Zatim je pustio da vino provri i vratio meso u lonac i dodao začinsko bilje i šargarepu isečenu na krupnije komade. Rekao je da bi pazio da šargarepu ne prekuva ako bi ovo jelo poslužio u finom restoranu, ali to mu nije ni najmanji problem kada kuva čorba za sebe i svoje prijatelje.

Ostavio je varivo da se kuva na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2 sata i preporučio proveru i mešanje svakih 15 minuta. On je naglasio da je vaša jedina odgovornost od sada da vodite računa da dno lonca ne izgori. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.

Sastojci:

900 ggovedine
1 luk, naseckan
2 šargarepe, oguljene i narezane na komade
2 čena belog luka, sitno iseckanog
1 list lovora
1 grančica majčine dušice
470 ml crnog vina
so, biber
maslinovo ulje

Priprema

Meso isecite na komade i začinite solju i biberom.

Zagrejte lonac sa teškim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte toliko maslinovog ulja da prekrije dno šerpe.

Pržite govedinu u serijama, pazeći da ne prenatrpate lonac. Kada porumeni sa svih strana, izvadite govedinu i ostavite sa strane.

Dodajte luk u šerpu i dinstajte dok ne postane providan, oko 5 minuta.

Dodajte beli luk i dinstajte još 30 sekundi do 1 minut.

Sipajte crno vino i deglazirajte lonac tako što ćete drvenom kašikom sastrugati sve zapečene komadiće sa dna.

Vratite govedinu u šerpu, zajedno sa šargarepom, lovorovim listom i timijanom.

Dodajte dovoljno vode da pokrije govedinu i povrće.

Stavite gulaš da provri i kuvajte 1,5 do 2 sata ili dok govedina potpuno ne omekša.

Uklonite lovorov list i grančicu timijana. Poslužite toplo sa hrskavim hlebom ili prelijte pire krompirom.

Izvor: index.hr

PARADAJZ ČORBA ZA POČETNIKE: Kremasta i bogatog ukusa - jelo koje se praktično samo sprema

Ako imate pelat u frižideru napravite najukusniju paradajz čorbu.

Domaća paradajz čorba se uglavnom pravi od svežeg paradajza, ali i pelat je od koristi. Dobićete jednako kremastu strukturu i bogat ukus paradajza. Isprobajte!

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja
2 kašike neslanog putera
1 glavica crnog luka
6 čenova belog luka
2 konzerve pelata (u komadu)
3 šolje vode ili pilećeg bujona
1 kašika šećera
3/4 šolje pavlake za kuvanje
sveži bosiljak

Priprema:

U šerpu sipajte maslinovo ulje i puter i kada se zagreje dodajte sitno seckani crni luk. Kada crni luk omekša dodajte i mleveni beli. Nakon 3-4 minuta sipajte pelat, a onda i bujon (pravi se tako što pileću kocku supe pomešate sa 3 čaše vrele vode).

Pošećerite, posolite i pobiberite, pa promešajte i kuvajte nekih 10 minuta, dok ne krene da ključa.

Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još pola sata, pa sklonite sa šporeta. Štapnim mikserom sjednite sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Pospite seckanim bosiljkom i služite. Prijatno!

Napomena: Nemojte da koristite blender velike brzine, jer maslinovo ulje može da postane gorko. Ako nemate štapni mikser koristite gnječilicu za pire krompir kako bi sjedinili sastojke.

Izvor: Stvar ukusa

Svinjski gulaš

SVINJSKI GULAŠ - JELO KOJE SE NE ODBIJA: Fantastična ideja za ukusan ručak koju možete da služite sa pire krompirom

Gulaš je uvek dobra ideja za ručak, pogotovo ako ne mora dugo da se kuva. Sočno meso u sosu sa povrćem je ručak koji će svi hteti da probaju. Još kada ga poslužite sa pire krompirom ili makaronama, onda je to potpuni pogodak. Prilog nije obavezan, ali u tom slučaju napravite domaću lepinju i poslužite vruću sa gulašem. Salata je isto dobra opcija, npr. zelena salata.

Sastojci:

700 g svinjetine
2 kašičice soja sosa
1 kašičica vorčester sosa
kim, so, biber
150 g crnog luka
150 g šampinjona
1/2 praziluka
1 paprika babura
3 čena belog luka
200 ml paradajz sosa
300 ml bujona
1 kašičica skroba

Priprema:

Isecite meso na kockice, pa preko sipajte soja sos, vorčester sos i začinite. Dobro rukama promešajte da se svi sastojci sjedine.

Pokrijte i ostavite da stoji nekih pola sata. Crni luk, pečurke, beli luk, praziluk i papriku iseckajte. U zagrejanom tiganju na malo ulja prvo propržite meso, pa ga izvadite.

U isti tiganj dodajte pečurke i luk. Kada se prodinstaju sipajte paradajz sok.

Zatim dodajte papriku i beli luk. Kada se sve to prodinsta stavite u šerpu u koju ste preručili meso. dodajte bujon, a skrob pomešajte sa vodom, pa sipajte i to.

Ako želite dodajte i čili sosa malo. Kuvajte nekih 5-10 minuta.

{vembed Y=fvugB6O7510}

Izvor: RBB Recepti

Čorba sa kukuruzom i piletinom

Ukusna i lagana čorba omiljena u mojoj kući. Može da zameni obrok u letnjim danima.

Potrebno:

- 400 gr. pilećih prsa
- 250 gr. kukuruza šećerca
- 1 šargarepa
- 1 kockica maslaca ili ulje
- peršunovo lišće
- 1 kašika gustina ili brašna
- oko 1 litra vode
- 200 ml neutralne pavlake
- so
- biber

Priprema:

Priprema ovog jela je vrlo jednostavna:

Iseckati meso, dodat sve ostale sastojke i dinstati oko 5 minuta.

Naliti vode. Kada voda provri dodati začine. Pred kraj kuvanja dodati neutralnu pavlaku za kuvanje.

Čorba se kuva oko 20 minuta.