Ništa nije ukusnije od domaće čorbice pre ručka. Leblebija je deo porodice biljaka koje spadaju u mahunarke. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti oduvek je bila bitna namirnica u ljudskoj ishrani. Današnje generacije ne znaju toliko o ovoj namirnici koja je u narodu poznata i kao slatki pasulj. Liči na zrno…
Leti nam najviše prijaju lagani obroci koji nas osvežavaju, ali ipak i zasite. Uz čorbe i potaže tu su neka jela sa povrćem koja brzo pripremaju. Sastojci: 500 g tikvica (1 veća ili 2 manje)80 g crnog luka440 g krompira (oko 3 komada)140 g šargarepe (oko 2 komada)so, biber, mirođijabeli…
Jednostavan recept za potaž od brokolija. Možete ga jesti i kao obrok i kao međuobrok. Sastojci: – 300 g brokolija– 1 veća šargarepa– 2 manja krompira– 1/2 šolje pavlaka za kuvanje– prstohvat bibera i soli po potrebi– crni i beli luk, po želji– 10 g seckanih badema, indijskog oraha ili…
Iako ovo jelo češće pravim od junećeg jezika, i sa svinjskim jezicima je odlično. Potrebno: 4 svinjska jezika1 glavica crnog luka2 čena belog luka1 šargarepa1 kašika paradajz pirea, 1dc soka od paradajza1 kašika mlevene paprike1 kašika kisele pavlakelovor, peršunso, biberljuta mlevena paprika po željibrašno Priprema: Jezike prokuvajte kratko u vodi.…
Ima li lepšeg ukusa od knedli koje se tope u ustima? Pravljenje savršenih knedli od griza su obavezna veština svake dobre kuvarice. A evo kako da ih napravite. Sastojci: – jaje– 90 g griza (oko 8 punih kašika)– 8 kapi ulja– prstohvat soli– kašičica seckanog lista peršuna, po želji Priprema:…
Čorbica je odlična, gusta, sasvim konkretna. Šunkica i pržena slanina daju joj malo „na jačini“, pa zaista nema potreba za nekim dodatnim, jakim jelima nakon ove čorbe. Pripremite neku pogaču, kiflice i biće sasvim dovoljno. Sastojci: 1 glavica crnog luka100 g + 100 g barene slanine1 – 2 kašike ulja200…
Vitezovi, čuvari vinograda-pudari, uvek su umeli i hteli da naprave lepo jelo. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su oni dodavali po svojoj želji, jednostavno ubacivali sve ono što imaju. Ovaj paprikaš se pravi i u drugoj verziji, samo od piletine, ali mi vam nudimo…
Potrebno: 2 šnicle jelenskog teleta (ako ne možete pronaći divljač, možete probati sa goveđim šniclama)2 glavice luka4 čena belog luka2dcl paradajza1 kašika koncentrata paradajza2dcl crnog vina2 lista lovoraruzmarinkašikica šećeraso,biber Priprema: Na zagrejanoj svinjskoj masti zapeći šnicle (par minuta sa svake strane). Izvaditi meso i na toj istoj masti izdinstati crni…
Često kuvam samo za nas dvoje, a ovaj put sam pravio paprikaš od fazana sa domaćim rezancima. Ta ptica, u svakom obliku, svojom veličinom taman dođe za dve osobe. Sastojci (za 2 osobe) 1 fazan1 glavica crnog luka1 čen belog luka1 kašika paradajz pirea1 feferona ljutalovorov listso, biber u zrnujedna…
Nikad brže do ukusnog jela na kašiku. Sastojci: manji crni luk1 šargarepa1 koren paškanata1 celer1 glavica karfiola200 – 300 g piletineso,biber Priprema: Dinstati luk, šargarepu, paškanat i celer (prethodno isečeno na sitno sve). Zatim dodati piletinu isečenu na kockice i nju dobro propržiti. Kada je gotovo dodati cvetove karfiola i…
Potrebno: 150g šampinjona250g bukovača1 glavica luka2 čena belog luka1 šargarepa1 kašika paradajz pirea1 kašika slatke mlevene paprikeso, biber, vegetaljute mlevene paprike po želji Priprema: Luk iseckati i dugo dinstati. Dok ne postone skroz mekan. Dodati sitno seckanu šargarepu i beli luk i nastaviti dinstati dok šargarepa malo ne omekani. Dodati…
Sastojci 2kg jelena2kg divlje svinje4 veće glavice crnog luka4 čena belog lukalovorcrno vinoso, biber2 kocke šećeraslatka i ljuta mlevena paprikavelika kašika masti Priprema Luk iseći i dinstati u kotliću na svinjoj masti. Količinu masti možete smanjiti ako u paprikaš dodate 2 svinjska papka (sveža). Kada malo omekani, dodati meso divljači.…

Možda će vas interesovati i...