Da ne bismo u kupovinu išli svakodnevno, delimo sa vama savete kako da uštedite na vremenu i novcu i održite svežinu namirnica više dana. Da bi vam limun trajao i po nekoliko nedelja operite ga pod mlazom vode, stavite u čiste tegle, njih napunite vodom, ali ih nemojte zatvarati. Tegle…
Otkrivamo Vam male trikove koji olakšavaju posao u kuhinji, a hranu čine ukusnijom.Najpraktičniji saveti za pripremu obrokaZamolili smo najpoznatije stručnjake iz oblasti kulinarstva da nam otkriju bar neke gastronomske tajne koje primenjuju prilikom pripreme obroka. Ovo su njihovi odgovori: 1. Dejvid Burk (David Burke, Townhouse, New York)Za lakšu i bržu…
Kulinarske savete koji se prenose u porodici generacijski ništa ne može da zameni, ali trikovi i veštine vrsnih kuvara učiniće od vas pravog majstora kuhinje. Profesionalni kuvari brižno čuvaju svoje tajne i dele ih samo sa svojim učenicima. Ipak, neke od ovih tajnih veština se mogu otkriti. Femina je za…
Saznajte kada je ulje dovoljno zagrejano za prženje, kada prilikom kuvanja dodajete suvo začinsko bilje, a kada sveže, kako pripremiti vinaigrette dresing za salate i ispravno kuvati testeninu, kako ukloniti miris belog luka sa ruku... SAVETI DOBRE KULINARSKE PRAKSE 1. Kako biste efikasnije pripremili obrok, potrebno je da pre početka…
Posebno u zimskom periodu u supermarketima volimo da kupujemo salatu u kesi, opranu, iseckanu i spremnu za jelo. U ponudi su razne mešavine (zelena salata, rukola, bebi spanać...), ali - da li su jednako zdrave kao salata koju bismo kupili na pijaci? Nutricionistkinja Karolin Vilijams se pozabavila tim pitanjem i…
Meso je sastavni deo ishrane većine. Bez obzira da li više volite da jedete piletinu, svinjetinu ili govedinu, ove namirnice su odlični izvori proteina, ali i riboflavina, cinka, vitamina B6 i gvožđa. Međutim, meso ima i neke potencijalne zdravstvene rizike. Većina ljudi vodi računa da meso dobro zagreje pre konzumiranja,…
Kad pomislite na tragove od ulja koji ostaju po kuhinji i šporetu od prženja, dođe vam da odustanete od omiljenog obroka. Prženje je popularan način pripreme hrane u mnogim tradicionalnim kuhinjama. Iako pržena hrana nema sjajnu reputaciju među zagovornicima zdravog načina života, zbog ukusnog obroka spremni smo i da zažmurimo…
Pratite ove savete i pripremite najukusniji krompir do sada Bez obzira da li ga pečete, pržite ili gnječite, postoji nekoliko ključnih koraka koji mogu napraviti ili pokvariti konačno jelo. Neke sorte krompira su za neka jela prikladnija od drugih - na primer ako planirate da pečete, pržite, dinstate ili pravite…
Kada kuvamo i žurimo ili obavljamo dve stvari istovremeno, dešava se da dodamo malo više soli nego što je potrebno u jelo. Ako kuvamo pasulj i presolimo ga slučajno, ima nekoliko malih trikova kako da spasimo jelo. 1. Prva varijanta je da nasečete jabuku na komade i da je stavite…
Meso je najbolje da marinirate preko noći ili najmanje nekoliko sati pre pečenja, ali ako stvari krenu po zlu, meso sa roštilja biće gumeno ili bezukusno. Kako im se greške prilikom pripreme ne bi događale, profesionalni kuvari služe se trikom obrnutog mariniranja, a to znači da se nakon pečenja meso…
Nekada je dovoljan samo trenutak nepažnje. Svima nam se dogodilo da koliko god vodili računa da nam mleko koje kuvamo ne iskipi na šporet, odluta pažnja samo na trenutak i dogodi se upravo to. Posle toga nije lako obrisati ni šporet, a ni šerpu, pa često dežuramo pored šporeta da…
Volim reći da je ovo jedina ispravna prirpema velikih komada mesa ili celih pernatih životinja za pečenje u rerni. Izuzerv, naravno, onih jakih mesa (divljač i sl.) koje se drže u posebno pripremljenoj marinadi. Sa ovako pripremljanim mesom ne možete pogrešiti. Meso će biti sasvim dovoljno slano i mekano. Za…

Možda će vas interesovati i...