Prestanite da bacate hranu: Sedam stvarno dobrih ideja da iskoristite preostali sir iz frižidera

Prestanite da bacate hranu: Sedam stvarno dobrih ideja da iskoristite preostali sir iz frižidera

Od slatkog doručka preko kremastog predjela do ukusnog ručka, mogućnosti ima bezbroj

Iako možda nije tako jakog i bogatog ukusa kao što su feta ili parmezan, svež sir ima veliki broj namena i odličan je odabir za lagani, ukusan doručak. Međutim, čak i najkreativnija domaćica u kujni povremeno doživi da naprosto ne zna šta bi mogla da napravi i onda to parče sira stoji u frižideru i na kraju se pokvari, a nekada se pokvari pak previše brzo jer ga ne čuvate kako treba.

Da vam se to ne bi dešavalo, jer je bacanje hrane zaista greh, dajemo vam nekoliko praktičnih ideja kako ga uključite u recepte i nikad više ne bacite ni mrvicu ovog dragocenog mlečnog proizvoda.

Izblendirajte ga za namaz

Prebacite ostatke svežeg sira u blender i obradite ga dok se ne pretvori u kremastu smesu. Potom ga iskoristite na hlebu prelivenog s park kapi začinjenog ljutkastog maslinovog ulja.

Dodajte mu razne začine ili voće

Svež sir je zbog svoje blage arome odlična osnova za različite kombinacije sastojaka. Kada je reč o slanim ukusima, u u miks ubacite so, biber, iseckani vlašac, mešavinu mediteranskih ili italijanskih začina, a ako želite slatki doručak, siru dodajte cimet, muskatni oraščić, sveže i sušeno voće, usitnjene bademe, orahe, indijski orah i slično.

Ubacite ga u kajganu

Dodavanjem svežeg sira u mešavinu jaja za kajganu dobićete te kremasti doručak lepe teksture i odličnog ukusa, a pritom ćete uneti više proteina u svoju ishranu, što je uvek dobra ideja.

Iskoristite u palačinkama

Izblendajte svoj sir i ubacite ga u smesu za pahuljaste palačinke koje potom možete preliti rastopljenim putero, javorovim sirupom, dodati im džem, sveže voće, čokoladne prelive...

Dodajte u svoj zdravi smuti

Bez obzira na to da li volite više voćne ili smutije od povrća, svež sir će se sjajno slagati s odabranim namirnicama, a samom napitku dati kremoznost i povećati udio proteina koji unosite u telo.

Kombinujte ga s pastom

Iskoristite svež sir u kremastim sosovima, ubacite ga u lazanje, rasporedite po već posluženoj testenini i eksperimentišite s njim. Otkrićete da ide u maltene sve varijante.

Iskoristite ga u pireu

Sir ubacite u blender i pretvorite ga u krem, a zatim ga ubacite u svoj pire od krompira kako bi mu tekstura postala još slađa i glađa. Čuvena Bosonoga Kontesa, Ina Gartenu svoj pire ubacuje kozji sir i kune se u taj recept.

Izvor: 24sedam.rs

Možda će vas interesovati i ovo: