foto: Shutterstock

Dekoracija stola za slavu: Kako odabrati pravi stolnjak, tanjire, salvete

Iako slava u svojoj osnovi predstavlja čuvanje porodične tradicije običajima koji se ne menjaju, dekoracija trpeze pruža mogućnost da modernim elementima oplemenite rustičnu postavku stola.

Izbor jela i ukrašavanje slavske trpeze zavise od vas. Dekor prilagodite broju gostiju i izgledu i veličini prostorije da bi sve delovalo skladno.

Za manje prostore: jednobojnost i jednostavnost. Jednobojan stolnjak, jednostavan geometrijski dizajn posuđa i čaša, escajg svedenog dizajna bez previše detalja, da biste postigli elegantan i svečan efekat vaše trpeze.

Veliki stambeni prostor: pustite mašti na volju. Na raspolaganju vam stoji veliki izbor dezena stolnjaka, dekora na stolicama, svećnjaka i posuđa.

Ipak, važno je da trpeza bude u skladu s izgledom enterijera.

Stolnjak
Stolnjak, koji je u našoj tradiciji često rustičan, može imati svedeniju šaru, a ako ste tradicionalista koji bi da se okrene savremenom načinu života, jednobojni stolnjak možete razigrati tkaninom u nekoj kontrastnoj boji, što je zanimljiv način za postizanje dinamike.

Tanjiri
Bela boja servisa u kombinaciji sa zlatnom ornamentikom biće zanimljiv pandan belom cveću. Ovakvi tanjiri uvek će se lepo složiti s kontrastnim bojama pribora ili čaša. Nije bitno samo da postavite duboki tanjir na plitki, već je potrebno uskladiti i dezen tanjira s ostatkom stola, mada to ne mora da predstavlja specijalan zadatak. Dovoljno je odabrati dve do tri boje koje će se provlačiti vašom slavskom trpezom.

Escajg
Iako se često ne razmišlja o posebnosti escajga, on može biti vrlo dekorativan, kreativan, elegantan, jednostavan ili kakav god poželite. Dizajn kašika, viljušaka i noževa može biti jedina okosnica pri postavljanju stola za slavu. Čak i kada su svi drugi detalji izostavljeni, postići ćete utisak stila odabirom lepog i neuobičajenog escajga.

Domaćice koje su romantičnog raspoloženja, klasičan pribor mogu povezati nekom ukrasnom trakom ili mašnom u boji.

Čaše
Odabir čaša zavisiće od vrste pića koje ćete služiti. Tu će se svakako naći čaše za vodu i vino. Nemojte se opterećivati time da one budu istog dizajna ili stila. Čak će spoj čaša različite obrade i oblika biti zanimljiva dekoracija na jednostavno postavljenom slavskom stolu. Poigrajte se kombinovanjem visokih i niskih čaša, uskih i širokih, obojenih i neobojenih. Uparite ih prema njihovim različitostima, ali samo u okviru jednog mesta za sedenje.

Salvete
Salvete su neizostavni praktični ukras svake trpeze. Mogu biti papirne i platnene. Iskoristite salvete za dodatno ukrašavanje vašeg stola tako što ćete odabrati odgovarajuću boju i dezen koji će se uklopiti uz sve ostale već postavljene elemente. Ukoliko niste vešti u pravljenju figura od salveta, iskoristite mogućnost da je uvežete u “prsten”. Ali ako se niste pripremili za to, biće dovoljno jednostavno i uredno postaviti složenu salvetu pored tanjira.

Činije i poslužavnici
Činije i poslužavnici iznose se na sto kada svi sednu, ali upravo iz tog razloga se na njih obraća najveća pažnja. Potrebno je imati na umu da bi činije i poslužavnici, na kojima ćete iznositi hranu, trebalo da budu istog dizajna i boje, jer će jedino tako uspostaviti harmoniju u svom šarenilu peciva, salata, kolača i ostalih delikatesa.

Izvor: srbijuvolimo.rs

Starinski i zaboravljeni: 15 NAJBOLJIH BAKINIH TRIKOVA

Starinski i već pomalo zaboravljeni, ali veoma korisni saveti, dobro će doći svakoj domaćici.

Da li se sećate bakine kuhinje i kako je sve blistalo u njoj i kako je sve mirisalo na cimet i peršun i kako su na ringli su uvek stajale barem tri pune šerpe i šerpice?

Bake se skoro i ne sećate bez kecelje na cvetiće i sa varjačom u ruci. U kredencu je uvek bilo milion začina i unutra je sve tako lepo mirisalo na nju, mleko i nešto što sada znate da je bio muskatni oračšić.

Imala je baka i svoju svesku, uvek raskupusanu i sa oticima prstiju od džema ili brašna. Koristila je jednu malu drvenu olovku koju bi zarezivala sve dok može da stane u ruku. Pronađite tu svesku, to vam je naš savet.

Verujte da vredi više nego mapa zakopanog blaga Riđobradog i Henrija Morgana zajedno! U njoj ćete naći najmudrije i najbolje savete za lakši i lepši život u kuhinji.

Dok ne pronađete, evo par saveta koje smo mi skupili iz svezaka naših baka.

1. Prvo nešto lako. Ukoliko stavite varjaču (ne mora biti originalna bakina) poprečno preko šerpe u kojoj kuvate pastu, povrće ili bilo šta drugo u vodi što može lako da iskipi – to se neće desiti.

2. Nakon što isečete beli luk ili očistite ribu, neprijatni miris sa ruku ćete najlakše ukloniti tako što uzmete nerđajuću kašiku i pod mlazom vode je protrljate preko ruku, kao da je kašika sapun. Ne pitajte zašto, ali metal uklanja mirise sa kože.

3. Da bi vam karfiol ostao snežno beo i nakon kuvanja, u vodu dodajte malkice mleka i prstohvat soli.

4. Redak sos? Nije problem. Pomešajte kašičicu margarina i dve kašike mleka. Dodajte to u sos i gledajte kako se na vaše oči pretvara i duvan i žitak gusti sos, baš kao što ste isprva i zamislili.

5. Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali krompir ili testeninu. Bakina difenbahija nije bila onoliko velika, lepa i sjajna tek tako. Baka je uvek tu ohlađenu vodu sipala biljkama da ih nahrani hranljivim materijama koje ostaju u vodi.

6. Opet ste presolili supu i već ste se spremili da vam neko soli pamet kad je proba. Ne brinite. Oljuštite jedan krompir i dodajte ga u supu. On će upiti višak soli i sakriti sve tragove vaše greške.

7. Kako krompir ne bi proklijao (osim ako nije u naučne svrhe, da dete nosi na čas biologije kao rezultat kućnog eksperimenta), u džak ili zdelu ili kutiju sa krompirima ubacte i jednu jabuku. Ona će održavati red. Naravno, ne zauvek, pa bacite ponekad pogled i zamenite jabuku drugom njenom koleginicom ako se ova umorila.

8. Pre pečenja, limunovim sokom istrljajte pileće belo meso kako bi zaista i ostalo belo a postalo sočno.

9. Ne bacajte stari hleb. Da li ste nekad videli hleb u bakinom đubretu? Nismo ni mislili. Ono što je baka radila je sledeće: starom hlebu je koru ovlažila sa malo vode i stavila ga u rernu na srednju temperaturu, ne više od 10 minuta. Hleb posle takvog tretmana uvek izađe mlad i zdrav kao ruža.

10. Ukoliko u jednom danu spremate u pirinač i spanać, poslušajte baku i uradite sledeće: u vodi u kojoj ste skuvali spanać skuvajte posle i pirinač. Biće ukusniji ali i bogatiji za par vitamina.

11. U frižideru uvek držite šoljicu sa malo sirćeta i listovima nane kako se nikad ne bi osećali neprijatni mirisi.

12. Znamo da skoro svi imate super turbo veš mašine, ali da se kladimo da vam krpe nisu bele kao bakine! To je zato što ih ne ostavljate preko noći potopljene u vodu sa dve velike kašike sode bikarbone. Probajte pa se uverite i sami.

13. Kupili ste divan komad mesa ali ste ga nekako zaboravili ili niste stigli da ga spremite dok je bilo sveže? Nema problema, baka ga ne bi bacila. Ona bi ga pažljivo oprala a zatim držala 15 minuta u blagom čaju od kamilice.

14. Kad mleko iskipi po šporetu, a desi se i najboljima, brzo ugasite ringlu i pospite malo soli po njoj kako ne bi i komšije osetile šta vam se upravo desilo.

15. Kad smo već kod mleka, svako meso je lepše kada ga barem sat vremena potopite u mleko. Bilo da nameravate da ga pržite, pečete, pohujete ili bilo šta drugo.

I ZA KRAJ

Bakine ruke najlepše grle jer su uvek mekane i bele. I to najviše zato što ih je redovno čašćavala maskom od pire krompira. Topao i svež pire bi držala par minuta na rukama a zatim isprala prvo toplom pa hladnom vodom i namazala sokom od limuna. I to je to.

A posle kafice, sačuvajte soc i dodajte mu par kapi maslinovog ulja, prstohvat cimeta, kašičicu meda i kašićicu palente. A zatim obrišite sa spiska za kupovinu onaj preskupi piling! Bakin piling će vam pri sledećem kupanju preporoditi kožu.

Zna baka znanje, a sada znate i vi.

Sačuvajte soc i dodajte mu par kapi maslinovog ulja, prstohvat cimeta, kašičicu meda i kašićicu palente! Bakin piling će vam pri sledećem kupanju preporoditi kožu.

Izvor: agrosmart.net

Evo šta ZAPRAVO ZNAČE oznake na jajima u radnji i KOJA JE RAZLIKA između braon i belih jaja

Jaja su nam na meniju praktično svakog dana, a ipak ne znamo o njima onoliko koliko bi trebalo. Recimo, da li ste koja je razlika između braon i belih jaja, ili šta znače slova koja se nalaze na deklaraciji zalepljenoj za karton? Evo odgovora!

Kao što smo već najavili, u saradnji sa stručnjacima koji stoje iza aplikacije "Šta jedem?", svakog četvrtka razbijaćemo mitove o ishrani. Ovog četvrtka, pod lupom su nam jaja.

Jaje je skoro pa idealan izvor proteina. Ugljenih hidrata praktično nema, a jedno prosečno jaje ima 6,3g proteina i 5g masti, od čega je 99 odsto njih smešteno u žumancetu. Uz to, bogato je svim vitaminima osim vitamina C.

Međutim, postoje stvari koje sigurno ne znate o jajima, a morali biste pre nego što odaberete svoj karton jaja.

DA LI IMA RAZLIKE IZMEĐU BELIH I BRAON JAJA?

- Boja ljuske zavisi od pigmenta koji ljuska sadrži, ako ga ne sadrži – ljuska je bela. Boja može varirati i kod same koke kao individue. Prisutvo pigmenta ne ukazuje na kvalitet jajeta, ali treba istaći da proizvođači insistiraju na sortama koje imaju jaku i pigmentiranu ljusku u cilju lakše manipulacije i održavanja svežine jajeta. Može se dogoditi da je jaje sa poroznom i nepigmentiranom ljuskom zdravije, ukoliko se konzumira sveže (jaje seoskih domaćinstava) - objašnjava za Žena.rs Miroslav Otašević, inženjer prehrambene tehnologije i jedan od idejnih tvoraca projekta aplikacija "Šta jedem?" i "Nutri- Skener".

ZAŠTO JE TOLIKA RAZLIKA U VELIČINI IZMEĐU JAJA?

- Veličina jajeta zavisi od vrste i rase koke, spoljašnjih uticaja (ishrana, uzgoj, godišnje doba) i starosti koke. Što je koka starija i što se manje kreće, jaje je veće. U letnjim mesecima jaja su manja, jer sadržaj brže isparava kroz poroznu ljusku. Jaja su najveća u proleće. Važno je znati da veća jaja imaju više belanca u odnosu na žumance. U odnosu na svoje divlje pretke, kokoškino jaje se najviše povećalo (čak 70%). Težina kokošijeg jajeta je u proseku oko 60g (u granicama 40g-110g). Najteže zabeleženo je imalo 320g - objašnjava Miroslav Otašević.

KAKO BIRATI JAJA U RADNJI?

U vezi sa čuvanjem jaja, na tržištu se nalaze 3 kategorije:

- Sveža;

- Hlađena;

- Konzervisana.

Sveža jaja su ona koja su nehlađena i nekonzervisana. U nekim zemljama je dozvoljeno pranje jaja. Deklarisanjem jaja kao „svežih“ prodavac je dužan da maksimalno skrati vremensku distancu između proizvođača i potrošača.

Hlađena jaja se čuvaju u hladnjačama i njihova održivost može trajati i do pola godine.

Konzervisana jaja su ona koja se prelivaju krečnom vodom ili „vodenim staklom“ (10% rastvor natrijum-silikata) u cilju zapušavanja pora na ljusci.

Prema kvalitetu, kokošja jaja se stavljaju u promet kao:

1) Jaja ekstra kvaliteta (nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su 1. od dana proizvodnje);

2) Jaja prvog (I) kvalitet (nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su najkasnije 3. dana od dana proizvodnje);

3) Jaja drugog (II) kvaliteta;

4) Jaja trećeg (III) kvaliteta.

Jaja prvog (I) i jaja drugog (II) kvaliteta stavljaju se u promet klasirana prema masi u sedam klasa:

klasa (SU) 70 g i više od toga

klasa (S) manje od 70 g do 65 g

klasa (A) manje od 65 g do 60 g

klasa (B) manje od 60 g do 55 g

klasa (C) manje od 55 g do 50 g

klasa (D) manje od 50 g do 45 g

klasa (E) manje od 45 g

Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da se jaja ne klasiraju na osnovu ishrane živine i načina uzgoja.

Dakle, ako želite krupno jaje – dobićete najverovatnije jaje starije ili „lenje“ koke u kome je više belanca, a ako želite jaje mlađe i dinamičnije koke– dobićete sitnije jaje, sa većim udelom žumanca u odnosu na belance.

Izvor: zena.blic.rs

foto: Shutterstock

TOP 10 TRIKOVA: Od sada će vam svaki kolač ispasti savršeno

Pečenje kolača je, reći će mnogi čista nauka i zato je veoma važno da ne odstupate od recepta i ne eksperimentišete ukoliko niste baš iskusan poslastičar.

Samo jedna kašičica manje ili više nekog sastojka može napraviti veliku razliku. Ako testo mesite kraće ili duže od onoga što je preporučeno može doćii do poptpunog fijsaka.

Pored glavnog pravila da pažljivo pratite recept veoma je važno da tokom pečenja kolača znate i nekoliko trikova koji će vas za tren oka promovisati u pravog majstora za slatkiše.

1. Manji nered kad pripremate mafine

Ako ste ikada pripremali mafine, a sigurno jeste onda sigurno znate koliko je nezgodno sipati smesu u kalupe, bilo da to radite pomoću obične ili kašike za sladoled. Da biste olakšali ovaj deo posla kašiku premažite sa malo ulja i testo će samo skliznuti u korpicu, bez kapanja.

2. Puter u mikrotalasnoj

Topljenje putera u mikrotalasnoj je uvek dobar izbor ako želite ubrzati proces pravljenja kolača, ali samo ako to uradite na pravi način. Da bi se puter ravnomerno istopio, stavite ga na tanjirić i poklopite staklenom čašom pa tek onda otopite.

3. Napunite špric za ukrašavanje bez nereda

Špriceve za ukrašavanje je prilično nezgodno napuniti, posebno ako ga punite nešto tečnijom smesom. Da biste olakšali sebi, stavite špric u duboku čašu, ivice kese prebacite preko pa tek onda sipajte smesu.

4. Puter umesto ulja i margarina

Čak i ako vam u receptu stoji da u biskvit stavite ulje vi ga zamenite istom količinom otopljenog putera jer ćete dobiti puno bolji rezultat.

5. Zamrznite sirove keksiće

Koliko puta vam se desilo da umesite više keksića nego što vam je u tom trenutku potrebno? Višak testa nipošto nemojte bacati, već od njega oblikujte keks i zamrznite ih. Kad ih ispečete biće jednako ukusni kao i oni prvi.

6. Biskvit savršeno ravan za savršene torte

Moramo priznati da se i nama retko dešava da dobijemo biskvit koji je na vrhu savršeno ravan tako da bez problema možemo staviti glazuru ili krem. Da biste to sprečili oko tepsije zavežite komad vlažne tkanine koji će sprečiti da se sredina biskvita digne pre nego ostatak.

7. Koristite zdravije alternative puteru i ulju

Kad je u pitanju masnoća nemojte se ograničavati samo na puter ili ulje, kao zdraviju zamenu možete koristiti čak i avokado.

8. Da keks duže traje

Već smo spomenuli kako u većini slučajeva napravimo više keksića nego što bi trebalo, a da bi oni što duže ostali sveži spremite ih u plastičnu posudu zajedno sa komadićem jabuke ili sa malo hleba koji će održavati vlažnost.

9. Omekšajte smeđi šećer

Da tokom pečenja ne gubite vreme na razbijanje grudvica smeđeg šećera, stavite ga u plitku posudu, pokrijte vlažnim papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na 20 sekundi.

10. Ne bacajte zagorele mafine

Ako su vam mafini uhvatili malo na vrhu, nipošto ih nemojte bacati već zagoreli deo izrendajte na sitno rende, zamaskirajte nekom kremom i rešili ste problem.

Pečenje kolača je više nauka nego umetnost i zato je veoma važno da pazite na sitnice jer ćete na taj način izbeći moguće katastrofe. Verujte nam, naučili smo na teži način.

Izvor: opusteno.rs

REŠENA DILEMA: Da li je pileća džigerica zdrava ili je otrov za organizam?

Savremeni nutricionisti preporučuju izbegavanje džigerice u ishrani, a evo i zašto

Oni koji su kao deca bili sklonianemiji, dobro se sećaju pileće džigerice. Verovatno im je mama u skoro svako jelo ubacivala džigericu kako bi popravili krvnu sliku. Međutim ne možemo a da se ne zapitamo da li je ona zaista zdrava?

Savremeni nutricionisti preporučuju izbegavanje džigerice u ishrani, jer ima visok sadržaj holesterola i masti. Jedna pileća džigerica sadrži malo masti (2,86 grama od toga 0,9 grama zasićenih masti) i 248 miligrama holesterola.

Zdrave osobe troše manje od 300 miligrama holesterola dnevno, što znači da osobe sa poremećajem metabolizma masti, koje moraju da obrate pažnju na unos holesterola, mogu da konzumiraju džigericu povremeno i u manjim količinama.

Daleko veća zabluda je da su u džigerici zadržani svi toksini iz našeg tela koje je jetra prečistila, što je potpuno netačno.

Jetra (džigerica) jeste filter našeg tela i ima ulogu u odbrani organizma od mnogobrojnih toksičnih materija, međutim jetra neutrališe otrovne hemijske supstance i putem detoksikacije ih eliminiše iz tela, ne zadržavajući ih pri tom u sebi.

Džigerica je jeftina, zdrava i hranljiva životna namirnica i pravi je izvor vitamina (B, A, D, E, K) i minerala (bakra, gvožđa, cinka).

Od sadržaja vitamina najzastupljeniji je B vitamin. Jedna pileća džigerica sadrži 7,41 mikrograma vitamina B12, što je mnogo više od 2,4 miligrama ovog vitamina, koliko nam je dnevno potrebno.

Takođe, jedna džigerica sadrži 254 mikrograma folne kiseline, a dnevne potrebne su oko 400 mikrograma. Sadržaj vitamina A je takođe visok i ne bi trebalo konzumirati džigericu svaki dan u velikim količinama, jer uzimanje velikih količina vitamina A može da inhibira sposobnost tela da apsorbuje vitamin D.

Jedna pileća džigerica sadrži 5,12 miligrama gvožđa. Preporučeni dnevni unos gvožđa za muškarce iznosi 10 miligrama dok je za žene duplo veći, 18 do 22 miligrama.

Na kraju možemo zaključiti da konzumiranje pileće džigerice ne samo da nije štetno, nego može biti i veoma korisno, naravno ako vodimo računa o svom zdravlju i unosimo onoliko hranljivih materija koliko nam je preporučeno.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: Profimedia

TAJNA NAJUKUSNIJEG KROMPIRA: Spolja hrskav, unutra sočan i mekan!!!

Ako volite pečeni krompir i volite kad je onako hrskav i žut spolja, a opet suvkast i mekan iznutra, ovo je recept za vas! Jedan dodatan korak pre stavljanja u pećnicu će promeniti mnogo toga, a kad jednom probate, verovatno više nećete menjati način na koji spremate ovo jelo!

Hrskavi pečeni krompir

Verovatno ste već pomislili da vam baš i nije potreban recept za pečeni krompir. Operete, isečete, nauljite, posolite i ubacite da se peče! Istina, to ne deluje kao da je potrebno mnogo objašnjavanja. Naravno, takav krompir je sjajan, ali postoji i jedan malo drugačiji način pripreme, koji vam omogućava da dobijete fino hrskave i onako “rumene” kriške krompira! Ne zahteva više vremena, ako ne i manje, ali istina je da morate ispuniti par usputnih koraka!

Kad pečemo krompir na klasičan način, ukoliko ga sasvim ne prepečemo, obično ima mekanu ili pomalo gumenastu koricu. Sloj hrskave korice koji se stvori je veoma tanak i čim bude ispečen, para iz unutrašnjeg dela krompira je omekša.

Da bismo tome doskočili, treba ga najprije prokuvati, a zatim, uz dodatak masnoće, fino izmešati tek toliko da okrnjimo ivice i da dobije neki neuredan izgled. E, te skrobne mrvice i pukotine koje nastanu mešanjem su savšene za zadržavanje vruće masnoće, i zaslužne su za hrskav i dobro pečen krompir.

Mladi pečeni krompir

Na internetu se može pronaći mnogo verzija pripreme “savršenog pečenog krompira” i uglavnom sve navode postupak prokuvavanja, ceđenja, a zatim pečenja sa dodatkom masnoće i začina. Razlike se tiču načina i dužine kuvanja i pečenja, odabira masnoće i vrste krompira, kao i odabira začina i začinskih biljaka.

Priprema krompira za pečenje

U napomenama, u delu sa receptom sam navela neke predloge za izbor krompira i masnoće, ali tvrde da je najbolja kombinacija skrobni krompir i pačja ili svinjska mast. Čisto da znate!

Ako želite da jedete baš kuvan krompir, onda se on obično ostavlja ceo, naliva se hladnom vodom i trebalo bi so staviti tek pri kraju kuvanja. To će pomoći da se spoljašnji deo sačuva ceo dok unutrašnjost ne bude gotova. U suprotnom, može se dogoditi da se krompir spolja praktično rasipa, a da je iznutra još toliko čvrst da pruža otpor ako probodete vrhom noža. Takođe, ukoliko je deo onih jela koja se dugo kuvaju i važno je da krompir ostane ceo, trebalo bi jelo krčkati na veoma tihoj vatri, tako da biste izbegli to prekuvavanje spolja i rasipanje po jelu.

Pečeni krompir

U ovom receptu, koristimo ključalu vodu. Krompir je naseckan na komade (ili je sitan), kratko se kuva i ne smeta ako se spolja malo prekuva, štaviše to doprinosi hrkavijoj korici prilikom pečenja. Osim toga, sve traje 10-ak minuta kraće (dok perete i ljuštite, voda je već proključala). Ako vam to nije važno, onda možete raditi propisno.

Kako ispeći mladi krompir da bude hrskav i ukusan

Ovo jelo možete spremati tokom perioda kada ima mladih krompirića. U ovom slučaju, pečete ih cele, i na pola pečenja ih okrenete i lagano pritisnete kako bi se povećala površina koja dodiruje pleh.

Hrskavi krompir iz rerne

I naravno, ukoliko imate vreme, ali niste rasploženi da prljate dodatne sudove i gledate na sat, onda pripremite iste sastojke (izuzev vode), sve izmešajte i stavite da se peče oko sat vremena ili malčice više, uz povremeno mešanje. Nije baš isto, ali je i dalje fino, naročito ako ćete odmah služiti obrok.

Izvor: natanjiru.com

foto: Shutterstock

IMA RAZLIKE: Evo kad u kolače treba da stavljamo prašak za pecivo, a kad sodu bikarbonu

I soda bikarbona i prašak za pecivo imaju istu svrhu kod pripreme pekarskih proizvoda i zahvaljujući njima dobijamo lepe i visoke kolače ili slane zalogaje, ali ipak postoje razlike zbog koji se koriste u različitim receptima, pa nije svejedno ako ih zamenimo.

Iako imaju istu funkciju, soda bikarbona i prašak za pecivo ne koriste se u istim receptima, a to zapravo zavisi od ostalih sastojaka koje koristimo za pojedinu poslasticu ili pekarski proizvod.

Soda bikarbona

Soda bikarbona kada se kombinuje s kiselkastim sastojcima poput limunovog soka, stvara ugljen dioksid, a to je razlog zbog kojeg će kolač u pećnici dobiti volumen. Njegov ukus je pomalo gorak, ali gubi se ako je u kombinaciji sa sastojcima koji su kiselkasti.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu i već ima kiselinu u sebi, a njegov ukus je blag i neutralan. Zato kulinarski stručnjaci i ljubitelji fine hrane kažu da se prašak za pecivo najbolje slaže sa sastojcima koji su takođe neutralni, na primer sa mlekom.

Da li smemo zameniti sodu bikarbonu i prašak za pecivo?

Prašak za pecivo uspešno će zameniti sodu bikarbonu, ali ako planirate učiniti obrnuto, osetićete sodu bikarbonu odnosno metalan ukus u ustima. Jedan od primera je taj da se soda bikarbona oseća i u klasičnom kolaču od jogurta u koji uz prašak za pecivo idu osnovni sastojci poput brašna, šećera, jogurta i jaja.

Drugi problem koji bi vas mogao zadesiti je da se kolač neće lepo dignuti tokom pečenja, a to je zato što soda bikarbona nema kiselost koju ima prašak za pecivo.

Pročitajte i: JELO NA KAŠIKU: Boranija sa junetinom iz ekspres lonca
Takođe treba imati na umu da soda bikarbona ima tri do četiri puta jače delovanje od praška za pecivo pa za toliko umanjite količinu ako je koristite kao zamenu.

Kod recepata koji imaju mere na čaše možete stavljati četvrtinu kašičice sode bikarbone na jednu čašu brašna. Prašak za pecivo stavlja se u odnosu jedna kašičica na jednu čašu brašna.

Testirajte ako niste sigurni u rok trajanja

Neke namirnice poput meda nemaju rok trajanja dokle god su pravilno skladištene, no prašak za pecivo i soda bikarbona gube moć pa treba pripaziti na datum utisnut na pakovanju.

Možete ih testirati pre upotrebe, posebno ako je rok prošao. U čašu stavite tri kašike tople vode i dodajte pola kašičice praška za pecivo, pa polako promešajte. Ako je prašak za pecivo još dobar, voda će zapeniti, a ne valja ako nema reakcije.

Sodu bikarbonu testirajte s sirćetom u istoj razmeri kao što se radi s vodom i praškom za pecivo. Čim sipate sodu bikarbonu u sirće i počnete mešati, trebalo bi dobro zapeni.

Izvor: tportal.hr

Foto: Shutterstock

SUPER TRIK: Kako ukloniti masne naslage sa filtera kuhinjskog aspiratora?

Kada ste poslednji put zavirili ispod kuhinjskog aspiratora i proverili filtere?

Ako je prošlo dosta vremena ili to nikada niste uradili ovo neće biti lak posao. Svrha filtera je prikupljanje masti, pa ako vaš aspirator ne obavlja svoj posao dobro, najverovatnije se zapušio od previše masnih naslaga.

Osim toga, tokom vremena, masnoća može blokirati rad filtera, pa je izuzetno bitno da povremeno očistite sve filtere. Srećom, čišćenje može biti jednostavno.

Ovaj vodič će vam pokazati kako očistiti filter u sudoperi s kipućom vodom, soda bikarbonom i sredstvom za pranje sudova. Neki se filteri mogu prati u mašini za pranje posuđa, ali zavisno od toga koliko je vremena prošlo od poslednjeg čišćenja, odnosno koliko slojeva imaju masne naslage.

Da biste se rešili masnoće potrebno vam je:

Vrlo vruća ili kipuća voda
Kvalitetno sredstvo za pranje sudova
Soda bikarbona
Neabrazivna četka za četkanje
Papirnati ubrusi

Uputstvo:

Skinite filtere sa aspiratora
Napunite sudoperu ili posudu kipućom vodom.Što je voda više vruća, to je delotvornija.
Dodajte sodu bikarbonu, oko pola šoljive i sredstvo za pranje posuđa. Prođite četkom po vodi, sve dok ne postane penasta. Stavite masne filtere u vodu. Uronite masne filtere u vodu. Pustite ih da se natapaju bar 10 minuta.

Očistite filtere

Nakon natapanja prođite neabrazivnom četkom za čišćenje i očistite filtere. Ako je potrebno, dodajte još sredstva za pranje sudova na vašu četku tokom pranja.

Isperite i osušite filtere

Temeljno isperite filtere u toploj vodi i osušite papirnatim ubrusom ili čistom krpom.

Vratite čiste filtere i ponovite ceo postupak, ako je potrebno.

 

Izvor: jutarnji.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Shutterstock

Ovo je TAJNA NAJBOLJIH knedli za supu

Spremate ukusnu domaću supu, a nemate rezance. Ništa zato. Uz pomoć ovog recepta napravićete najukusnije i najmekše knedle koje ste ikada probali.

Potrebno je:

1 jaje
oko 3 kašike griza
malčice ulja
pola kašičice vegete

Priprema:

U tanjir razbijte jedno jaje, a onda ga viljuškom dobro umutite. Jaje mora biti penasto, što više, jer je to tajna da vaše knedle budu vazdušaste.

Polako postepeno dodajte griz i mešajte viljuškom da se ne naprave grudvice. U zavisnosti od veličine jajeta potrebno je oko 3 kašike griza.

Masa ne sme da bude preretka, da klizi po tanjiru, ali ne sme da bude ni mnogo gusta. Dodajte i vegetu, izmešajte i obavezno ostavite 5,6 minuta da odstoji. Onda ćete videti da li masa zaista dobre gustine, jer tek tad griz nabubri i dobije pravu gustinu.

Nakon što je testo za knedle gotovo, kašiku umočite u vruću supu, a zatim uzimajte knedle. Posle svake knedle umočite kašičicu u šerpu u kojoj se kuva supa, a ukoliko vam se knedla zalepi i ne sklizne lepo, operite je ili zamenite drugom da vam se ne bi i ostale knedle lepile za nju.

Stavljajte knedle u vruću supu i vratite na šporet da još malo kuvaju. Nakon 5 minuta knedle su kuvane i spremne za jelo.

Izvor: stvarukusa.rs

Saveti iskusnih domaćica: Evo šta sve treba da pripremite pre početka spremanja zimnice

Da bi vam zimnica bila što uspešnija, saznajte na vreme kojih saveta bi se trebalo pridržavati.

1. Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi delovi pažljivo odstrane.

2. Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo menja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i seckati neposredno pred pripremanje.

Pogledajte i 9 recepata za savršenu zimnicu

3. Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno pred preradu, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.

4. I namirnice i posuđe koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprekorno čisti, a ruke oprane pre početka svake nove faze rada.

5. Najbolje je da se posuđe, tegle i boce za zimnicu dobro isperu čistom toplom vodom, a zatim ostave da se ocede i osuše. Ako se brišu krpom ona mora da bude sasvim suva, čista i ispeglana.

6. Za ukuvavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika.

Pogledajte i DOMAĆA ILI KUPOVNA ZIMNICA: Šta se, zaista, više isplati?

7. Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba iskuvati pre upotrebe.

8. Ako boce s paradajzom zatvarate prirodnim crevom, povežite ih odozgo i komadom hartije ili krpice, jer neki insekti i miševi rado grickaju crevo.

9. Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i belanceta. Belance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrstasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slepe preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena.

10. Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

11. Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebi čisto vinsko sirće i esencija.

Pogledajte i Kako da uklonite nalepnice sa staklenih tegli i flaša?

12. Ako već koristite konzervenas, računajte da je kesica od 5 grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.

13. Zimnicu treba čuvati u suvoj, provetranoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Dobo je da se prozori pokriju tako da unutra bude mračno. Zimi ostavu treba provetravati jednom nedeljno, najbolje oko podneva.

14. Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se da na površinu pekmeza i mermelade stavite sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentara.

15. Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.

Izvor: agromedia.rs

Foto: Profimedia

TRIK KUVARA: Kuvani krompir nikada neće biti ukusniji ako mu dodate ove tri stvari koje koštaju 20 dinara

Kuvani krompir ima nezasluženu reputaciju dosadnog jela. Uglavnom na kraju završi u krompir pireu jer ga nismo dovoljno dobro skuvali, pa onda nema smisla služiti ga takvog. Ali, postoji trik da kuvani krompir uvek bude savršeno kuvan, sočan i dovoljan sam po sebi.

Stavite u vodu krompir, pa onda dodajte čen belog luka, jedan lovorov list i malo bibera. Po želji dodajte i druge začine za koje mislite da će se lepo slagati.

Onda dodajte hladnu vodu, dodajte so i stavite krompir da se kuva na srednjoj temperaturi. Pre nego što ga izvadite, proverite da li je definitivno gotov, i to tako što ćete u njega zabosti čačkalicu koja treba da izađe čista.

Kada vidite da je skuvan, procedite ga i odstranite sve začine. Dok je krompir još vruć, prepolovite ga i dodajte malo maslaca, oko dve kašičice. Možete dodati i još malo soli i bibera, i to je to! Vaš savršeni krompir je gotov.

Izvor: zena.blic.rs

Foto: Profimedia

Najbolji KULINARSKI TRIK za savršeno sočno meso: Pre pečenja uradite OVO, i nikada neće biti žilavo ili suvo!

Sočno, pečeno meso koje se prosto topi u ustima - nema ničeg ukusnije, čini nam se! Ipak, užitak može da pokvari kada je meso tvrdo, suvo i žilavo, pa se obrok pretvori u agoniju.

No, postoji jednostavno rešenje koje će doprineti da meso bude daleko ukusnije, čak i bez ikakvih priloga. Priznajemo, zahteva malo truda, ali vredi, posebno ako očekujete važne goste.

Dakle, sve što je potrebno da meso ne bi bilo suvo i bezukusno, jeste da pre termičke obrade (pečenja ili prženja) odstoji neko vreme u marinadi.

Marinadu pripremite po želji, ima bezbrpoj varijanti, a mi vam donosimo jednu prilično univerzalnu i jednostavnu.

Potrebni sastojci:

*pola šolje maslinovog ulja

*pola šolje piva

*kašika meda

*kašika soli

*3 čena belog luka

Izgnječite beli luk sve dok ne postane kremast, pa tome dodajte maslinovo ulje, so, pivo i med. Dobro izmešajte.

Meso isecite po želji na komade, ili šnicle, i prelijte marinadom. Ostavite u frižideru bar 3 sata (a najbolje i preko noći), pa se bacite na pečenje ili prženje!

Prijatno!

Izvor: zena.blic.rs

MOĆNO: Upalite list lovora u svojoj kući i posmatrajte šta će se desiti! (VIDEO)

Lovor je od davnina poznat kao lekovita biljka koja se koristi u kulinarstvu. Ipak, on se veoma često koristi i u druge svrhe.

Zapalite lovorov list,pustite ga da gori 10 minuta i videćete šta će se desiti!

Lišće ove osceljujuće i neverovatno zdrave biljke se koristi u alternativnoj medicini vekovima. Ljudi su ga koristili da naprave razne prirodne lekove za brojne zdravstvene probleme.

Ovo bilje se smatralo svetim od strane starih Grka i Rimljana. Da li ste znali da je pobednik Olimpijade imao lovorov venac na glavi koji je simbolizovao čast i slavu?

Mnogi ljudi širom sveta koriste lovor svakodnevno, najčešće kao začin koji dodaju svojim omiljenim jelima

Ovo zapravo naglašava koliko je lovor u prošlosti bio bitan, za šta zasigurno postoji i dobar razlog. Naime, ova biljka se često koristi kao začin, ali lekovita svojstva mnogih prirodnih sastojaka kao što su lovor i njegove bobice su dobro poznate već duže vreme.

Pre svega bi trebalo da znate da su najefikasnije aktivne supstance u lovoru pinen i cineol. Takođe mođemo spomenuti da sadrži esencijalna ulja koja imaju umirujuć efekat.

Ovo neverovatno bilje ima psihoaktivne supstance koje se aktiviraju žvakanjem njegovih listova. Ovi neverovatni efekti su opisani u raznim mitovima i legendama, poput one o proročanstvu u Delfiju, gde se žvaće lovor, da bi se videla budućnost.

Esencijalna ulja u lovorovom lišću imaju umirujuća dejstva na vaš um i telo kada ih zapalite.

Da biste umanjili stres i nervozu- samo zapalite jedan lovorov list u pepeljari, i ostavite ga da gori 10 minuta. Prostorija će biti ispunjena mirisima koji će delovati opuštajuće na sve članove vaše porodice.

Lovorovo lišće ima moćna antireumatska, antiseptička, diuretska, sedativna i antioksidantska svojstva. Lovor ima moć da popravi vaše raspoloženje, a njegovo lišće i bobice takođe se mogu koristiti prilikom tretiranja histerije, neurastenije i stomačnog gripa.

Izvor: webtribune.rs

Foto:Thinkstockphotos

Ovim mesnim zamenama unećete manje kalorija, a više proteina

Proteini su esencija svake zdrave ishrane, ali oni donose i više kalorija nego što bi nam bilo potrebno. Da biste postigli pravi balans, bili siti i zdravi trener Grejem Tomlinson sastavio je četiri primera zdravih mesnih zamena.

U samom opisu je naglasio da, s izuzetkom slanine, "manje kalorične alternative ujedno imaju i više belančevina".

Uz to, meso bogatije proteinima obično ima manje masti i obrnuto. Tomlinson savetuje da pileće batake zamenite belim mesom, tako štedite 112 kalorija i unosite 12 grama proteina više.

Ako umesto bifteka odaberete običnu šniclu unosite 198 kalorija manje i 4 grama proteina više. Slaninu zamenite svinjskim medaljonima i uštedite 65 kalorija.

Na kraju, goveđe mleveno meso možete da zamenite ćuretinom i unećete 276 kalorija manje, a 14 grama proteina više.

Izvor: Super žena

Nutricionisti savetuju: Izbegavajte ove sastojke u hrani

Ako primetite neki od ovih sastojaka na deklaraciji, držite se podalje od proizvoda koji ih sadrži...

Veštački zaslađivači

Tačno je da ova vrsta zaslađivača ne sadrži nikakve kalorije, ali njihovo negativno dejstvo znatno prevazilazi njihovu korisnost u dijeti. Povezuju se sa dijabetesom tipa 2 i povećanim unosom kalorija – veštački zaslađivači oko 700 puta jači su od prirodnih šećera, pa izaizvaju veću potrebu za slatkim.

Šećer

Ako se u bilo kakvom obliku javlja kao jedan od prva tri sastojka proizvoda, taj proizvod treba izbegavati u potpunosti.

Karamel boja

Iako su istraživanja koja su uputila na kancerogeno dejstvo karamel boje vršena na životinjama, najbolje je izbegavati proizvode koji sadrže ovaj sastojak.

Karaginan

U pitanju je supstanca za zgušnjavanje koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima i još nije u potpunosti dokazano da li je bezbedna za upotrebu ili ne. Zato je najbolje izbegavati je.

Trans masti

Veštačke nezasićene masti obično se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi im se produžio rok upotrebe. Nažalost, u isto vreme povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Mononatrijum glutaminat

Ova namirnica najzastupljeniji je pojačivač ukusa, ali izaziva zavisnost od hrane i gojaznost.

Fruktozni sirup

Fruktozni sirup obično ukazuje na to da je hrana prerađena i da obiluje veštačkim zaslađivačima. Hleb, kolači, kečap i dresing za salatu najčešće sadrže ovaj sastojak.

Izvor:b92

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta je najbolje jesti tokom letnjih vrućina?

Savetuje se da u svakodnevni meni uvrstimo sveže i sezonske namirnice. Izbegavati kofein i prženje hrane, a preporučuje se korišćenje hladno ceđenih ulja.

Preporučeni dnevni unos tečnosti razlikuje se od osobe do osobe, i to u zavisnosti od telesna mase, starosne dobi kao i fizičke aktivnosti. Potrebe za tečnošću se povećavaju tokom letnjih meseci i pri telesnoj aktivnosti, ali imajte na umu da pod dnevni unos tečnosti spada i voda koju u organizam unosimo kroz hranu, a ne samo voda ili drugi napici.

Opšta preporuka je da za svaki kilogram svoje telesne mase unesete 0,3 dl tečnosti, pa ako imate 60 kg preporučen vam je unos tečnosti od 1,8 litara. Ako ste na aktivnom odmoru, tada za svaki sat aktivnosti treba popiti oko pola litre tečnosti.

Potreba za unosom tečnosti može se, osim vodom, zadovoljiti i ceđenim sokovima od voća i povrća, bistrim supama, nezaslađenim toplim i hladnim čajevima, negaziranim pićima bez šećera ili mlekom. Pića koja sadrže kofein, tein i alkohol kao i zaslađeni napitci, bez obzira na količinu treba izbegavati.

Hladna pića rashlađuju samo gornji deo probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tela, stoga ne smanjuju temperaturu celog tela. Pića koja su na granici zaleđivanja uzrokuju više štete nego koristi, jer zbog velikih temperaturnih razlika štete onim delovima tela s kojima dolaze u dodir i dugoročno uzrokuju oštećenje površinskog tkiva probavnog trakta, čime stvaraju prostor za zadržavanje mikroorganizama i moguć razvoj upale. Bolji učinak imaju umereno rashlađena pića, dok samo hlađenje tela treba ostvariti boravkom u rashlađenim prostorima i tuširanjem.

Jedite puno voća, povrća, celovitih žitarica i pečurki. Na taj ćete način osigurati unos korisnih nutrijenata, vitamina, minerala, elektrolita, vlakana i vode. Pri tome ne zaboravite osnovne higijenske navike kao što su pranje voća i povrća. Osigurajte svoju dnevnu peticu – voće i povrće konzumirajte barem pet puta tokom dana, voće ujutro i za međuobroke, a povrće za ručak i večeru. Veličina jednog obroka voća ili povrća trebala bi stati u vašu šaku.

Jedite sveže i sezonske namirnice. Ne jedite voće odmah nakon obroka, jer tada zbog probavljanja prethodno unesene hrane voće fermentira i daje osećaj težine i nadutosti.

Pri konzumiranju masnoća tokom leta nije samo važno koliko nego i koju vrstu masnoća unosite. Unošenje masnoća svakako treba smanjiti. Koristite hladno ceđenja ulja poput maslinovog, koje sadrži kvalitetne masne kiseline, a savetuje se da izbegavate prženje.

Iskoristite leto za uživanje u ribi, plava riba sadrži mnogo korisnih sastojaka, uključujući višestruko nezasićene masne kiseline, vitamin D i vitamine skupine B. Obratite pažnju na svežinu ribe, posebno kod plave ribe, jer se tokom neadekvatnog čuvanja od ulova do ribarnice, stvara alergen histamin pa je moguća alergijska reakcija.

Izvori belančevina moraju biti raznoliki, nisu vredne samo belančevine životinjskog porekla, nego se preporučuju i belančevine biljnog porekla. S belančevinama ne treba preterivati jer se za razgradnju belančevina mora potrošiti više energije nego za razgradnju masti i ugljenohidrata, a to znači da se organizam više zagreva. Obroke treba podeliti na manje i jesti ih češće kako bi visina šećera u krvi bila ujednačena.

So je takođe važna za normalan rad ljudskog organizma. Ipak, treba biti oprezan pri soljenju hrane budući da je većina namirnica koje konzumiramo bogata solju pa na taj način unosimo dovoljno soli da se zadovolje dnevne potrebe organizma. Savetuje se da umesto soli u prirpemi hrane koristimo začinsko bilje.

U slučaju konzumiranja zdravstveno neispravne, bakteriološki zagađene hrane, čovek može oboleti od crevnih infekcija i dobiti simptome poput mučnine, dijareje, povraćanja i povišene temperature. Dijareja može biti opasna jer zbog povećanog gubitka tečnosti i elektrolita može dovesti do dehidracije, što se može očitovati slabošću i vrtoglavicom. Zbog toga je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite i piti što više vode, nezaslađenih čajeva i bistre supe. Kako bi izbegli trovanje hranom, važno je pravilno pristupati pripremi i čuvanju hrane.

Izvor: Danas

Foto: Thinkstock

Niste ni svesni da svakodnevno preterujete s ovim namirnicama

Hranljive namirnice dobre su za vaš organizam, ali samo u umerenoj količini...

Šnicla

Meso je odličan izvor proteina, gvožđa i cinka, a toliko je ukusno, da se često dešava da preteramo...

Zrava porcija: 120g (153kcal)
U ovom slučaju manje je više, i najbolje bi bilo kupiti mali komad kvalitetnog mesa nego preterivati sa manje kvalitetnim ali većim porcijama. Idealno parče je ono veličine dlana, bez bilo kakve masnoće.

Prevelika porcija: 300g (384kcal)
Kada sledeći put natrpate tanjir mesom, setite se da ovaj obrok dolazi sa cenom u vidu dodatnih kalorija i masnoća. Odstranite masnoću, presecite šniclu na pola i ostatak tanjira ispunite povrćem. Na taj način ne samo da niste preterali sa mesom, već ste uneli i porciju povrća.

Orašasti plodovi

Najbolji su sirovi, bez soli. Osim što će vas zasititi, doprineće smanjenju holesterola u krvi, a njihovim konzumiranjem unećete važne omega-3 masne kiseline, vlakna i proteine.

Zdrava porcija: 30g (182kcal)
Šačica orašastih plodova biće sasvim dovoljna i uzrokovaće smanjenje nivoa šećera u krvi

Prevelika porcija: 90g (432kcal)
Tri pune šake oraha, lešnika, badema, pistaća, kikirikija ili indijskog oraha imaju kalorija koliko i jedan ili dva normalna obroka. Naročito je problematičan brazilski orah jer je dozvoljeno jesti dva do četiri oraha dnevno.

Sir

Sir ima veliki procenat masti ali je odličan izvor kalcijuma, proteina i vitamina A i B12.

Zdrava porcija: 30g (121kcal)
Parče veličine kutije šibica dnevno obezbediće vam važne nutrijente, a 30g nekih vrsta sira zadovoljiće preko 20% dnevne potrebe za kalcijumom.

Prevelika porcija: 80g (323kJ)
Svako parče od 20g sadrži u proseku 80kcal, a sva četiri parčeta skoro 19g zasićenih masti.

Izvor: B92

foto: Shutterstock

Kako da pasterizujete jaja

Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete

Nema razloga da izbegavate recepte u kojima se koriste živa jaja. Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete.

Jaja prvo izvadite iz frižidera na pola sata da bi dostigla sobnu temperaturu. Zatim ih stavite u šerpu sa vodom, ubacite termometar i merite temperaturu vode. Vrh termometra ne treba da bude na dnu šerpe. Kada voda dostigne temperaturu od 60 stepeni celzijusa, neka jaja stoje u šerpi četiri minuta. Važno je da temperatura ne bude ni za stepen viša, jer žumance počinje da se kuva na temperaturi iznad 60 stepeni. Nakon četiri minuta, izvadite jaja, obrišite ih papirom, ostavite na sobnoj temperaturi pola sata, pa vratite u frižider, mada bi bilo najbolje da ovaj postupak primenite neposredno pre pripreme jela.

Drugi način je da razbijete jaje i da dodate dve kašike tečnosti, vode, limunovog soka, mleka i kuvate na slaboj vatri dok ne dođe blizu tačke ključanja, ali nikako da provri. Zatim tu smesu koristite u receptima.

Izvor: novosti.rs

Foto: Thinkstock

"Bela smrt": Koliko šećera smemo da unosimo dnevno?

Kada je unos šećera u organizam u pitanju, mogu se čuti različite stvari. Najčešće su one da su razne vrste "zdrave hrane" (musli, voćni jogurt, različiti zdravi slatkiši itd.) prepune šećera, kao i da unos jedne takve namirnice za jedan obrok možda može da zadovolji celodnevnu potrebu organizma za šećerom.

Ali nije samo čist, beli ili žuti, šećer u pitanju. Osim saharoze, tu su i glukoza, fruktoza, maltoza, kukuruzni sirup, hidrolizovani skrob, invertovani šećerni sirup i melasa. Sve su to vrste šećera koje se na različite načine upotrebaljavaju u proizvodnji hrane koji svakodnevno konzumiramo.

Stručnjaci za ishranu smatraju da šećeri ne bi trebalo da čine više od 5 odsto ukupne energije, odnosno unosa kalorija, koju sa hranom i pićem unesemo u organizam tokom dana.

A to, otprilike, iznosi 30 grama, odnosno oko 7,5 kafenih kašičica, piše britanski Metro.

Prema starosnoj dobi čoveka, tabela dnevnih vrednosti unosa šećera bi trebalo da izgleda ovako:

- Odrasli: ne više od 30 grama / ekvivalent 7 kockica šećera.

- Deca između 7 i 10 godina: ne više od 24 grama / ekvivalent 6 kockica šećera.

- Deca između 4 i 6 godina: ne više od 19 grama / ekvivalent 5 kockica šećera.

- Za decu starosti ispod 4 godine ne postoje definisane vrednosti, ali se preporučuje izbegavanje zaslađenih pića i hrane u koju je dodat šećer.

Ove količine odnose se na slobodne šećere, dakle one koji se hrani dodaju u procesu proizvodnje, kao i na šećere prisutne u medu, sirupima i voćnim sokovima.

Šećeri koji se mogu naći u mleku, voću i povrću ne smatraju se slobodim šećerima i na njihov unos nije neophodno obraćati posebnu pažnju. Ovi šećeri su, međutim, uračunati u ukupne količine šećera navedene na deklaracijama poroizvoda koji ih sadrže.

Izvor: B92

foto: Shutterstock

Savršen trik za čišćenje metalnih rešetki iz rerne

Domaćice znaju kako je teško očistiti metalne rešetke iz rerne. Međutim, postoji jedan trik koji će vam pomoći da ih temeljno operete, bez po muke!

Evo šta vam je potrebno za čišćenje metalnih rešetki:

Peškir

Topla voda

½ deterdženta za pranje suđa

Malo sode biakrbone

Malo limuna

Pogledajte i Očistite rernu bez upotrebe hemikalija

Postupak:

U kadu prostrite peškir, a zatim na njega stavite rešetke. Dodajte detedžent, limun i sodu bikarbonu, a zato kadu napunite toplom vodom, toliko da prekrije rešetke.

Ostavite da stoji oko 4 sata, a zatim uzmite sunđer i dobro očistite.

Sa čistom vodom isperite rešetke. Na taj način biće čiste i sjajne, kao kada ste kupili šporet.

Izvor: prva.rs