VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM

VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM

 

VEGANSKI TART SA LIMUNOM I KOKOSOM
Za 6 malih tartova ili jedan tart prečnika 22cm

Korica:
50 g kokosovog brašna ili tostiranih listića kokosa
100 g blanširanih badema
100 g urmi (ako koristite sveže, počnite sa 2-3 urme pa dodajte po potrebi)
50 g suvih kajsija
2-3 kašike agavinog ili javorovog sirupa

Fil:
250 ml kokosovog mleka
Sok i korica od jednog limuna
50 ml agavinog ili javorovog sirupa
1 kesica bourbon vanilinog šećera
Prstohvat soli
Na vrh noža kurkume, samo zbog boje
½ kašičice agar-agar praha

Dekoracija po izboru

Priprema:

Prvo pripremite koricu tako što ćete sve sastojke izmiksati u seckalici dok ne dobijete teksturu takvu da kada pritisnete prstima, ostaje kompaktno. Ja sam iz dva puta miksala prvo urme, kajsije, kokos i agavin sirup a onda posebno samlela bademe pa pomešala sa vlažnim sastojcima. Smesu podelite 6 jednakih delova pa utisnite u kalupe. Najbolje je da prvo stavite prozirnu foliju pa da preko stavite smesu, kako biste lakše vadili nakon hlađenja. Kalupe stavite u zamrzivač dok pripremite fil.

Ukoliko ostane smese, možete da napravite i kuglice. Jako je ukusna smesa pa će vam dobro doći kao užina koju možete poneti sa sobom bilo gde.

U međuvremenu u šerpicu stavite sve sastojke za fil, stavite na ringlu i pustite da provri na srednjoj jačini. Kuvajte uz mešanje nekoliko minuta a zatim sklonite sa vatre i prohladite. Izvadite kalupe iz frižidera, stavite ih na ravan poslužavnik pa u tako hladne kalupe sipajte pripremljen fil. Vratite u frižider na sat vremena, da se stegne. Ukoliko želite da ubrzate, možete ih staviti i u zamrzivač. Brzo se steže, ne morate oko toga da brinete.

Ohlađene i stegnute tartove dekorišite po vašem ukusu. Čuvajte ih u frižider, najbolje u zatvorenoj kutiji. Mogu potrajati i nekoliko dana.

izvor:milinkuvar.com

 

 

 

Možda će vas interesovati i ovo: