Čizkejk tart sa makom, bademima i kupinama

Čizkejk tart sa makom, bademima i kupinama

Sastojci:
Korica ↓

200g brašna

100 g krupno mlevenih badema

3 kašike smeđeg šećera

prstohvat cimeta

125 g putera

3 kašike vanila ekstrakta

Fil ↓

400 g krem sira

3 jajeta

4 kašike smeđeg šećera

200 g mlevenog maka

150 ml slatke pavlake

Ganaš ↓

100 g čokolade sa minimum 60% kako delova

150 ml slatke pavlake

30 g putera

400 g kupina

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni i preipremite kalup za tart sa odvojivim dnom prečnika 24 cm. Možete ih kupiti u kineskim radnjama i stvarno su povoljne a mnogo olakšavaju posao u pripremi ovakvih deserta. Zatim, pomešajte brašno i krupno mleveni badem sa šećerom i cimetom pa dodajte puter seckan na komade. Prstim mrvite puter kroz brašno dok ne dobijete ujednačeno mrvičastu smesu. Ulijte vanilin ekstrakt pa zamesite testo toliko da dobijete loptu. Nemojte mesiti previše jer testo treba da ostane hladno.

Ali, ima jedna caka: ovo testo može da se razvuče na pobrašnjenoj radno površini ali nije dovoljno kompaktno da ga u komadu prebacite u kalup. Pa tako rastanjeno u delovima prebacite u kalup i pritiskajte u dno i stranice dok ne dobijete ujednačenu koru. Dakle, popunite prvo dno, pa uglove pa se onda testom penjete uz stranice kalupa sve vreme utiskujući prstima i obavezno po ćoškovima ostavite malo više testa jer je taj deo njosetljiviji. Ako testo viri iz kalupa, isecite ravno nožem da uklonite višak. Bušnite viljuškom dno na nekoliko mesta pa pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta.

Za to vreme pripremite fil: Umutite jaja i šećer da postane blago penasto. Umešajte slatku pavlaku i krem sir pa dodajte i mak na kraju. Sve dobro sjedinite. Smesa će biti retka, nešto blizu gustini testa za palačinke, ako ne i ređe. Kada se korica ispekla, izvadite kalup iz rerne i u tako vruće ulijte fil od maka. Vratite u rernu na još 40 minuta.

Fil će tokom pečenja potamneti i možda pući – ne brinite oko toga. Ispečeno ostavite da se ohladi na sobnoj tempraturi. Kada se delimično ohladilo, tada spremite ganaš. Zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa sklonite sa vatre i dodajte puter i izlomljenu čokoladu. Sačekajte pola minuta pa onda varjačom dobro umešajte da smesa postane ujednačena. Prelijte preko fila i ravnomerno rasporedite. Preko poređajte oprane kupine (pospite listićima badema ako želite) i ohladite do kraja na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider. Najbolje je da prenoći da bi sve dostiglo pravu konzistenciju i ukusi se umirili.

izvor:milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: