Tiramisu – kremasti kolač sa mascarpone sirom (VIDEO)

Veoma popularan desert, kremasta i neodoljiva poslastica tiramisu. Veoma lako se priprema, a sam dodatak mascarpone sira uz slatku pavlaku daje poseban kremast ukus ove poslastice. Lagana i ne preslatka krema u kombinaciji s piškotama umočenim u instant kafu dobitna su kombinacija koja će zadiviti vaše ukućane i goste.

Potrebno je:

150 gr piškota
3 žumanceta
100 gr prah šećera
300 gr mascarpone sira
200 ml. slatke pavlake
250 ml tečnosti instant kafe
rum
kakao

Priprema:
Skuvati instant kafu dodati rum i staviti da se hladi. U žumanca staviti šećer mikserom izmutiti i mešati na pari da se zgusne i termički obradi. Slatku pavlaku umutiti . U činiju staviti umućena žumanca dodati sir i slatku pavlaku pa sve lepo izjednačiti.

Pročitajte i: Koji izvor kofeina je najgori za vas?
Manji pleh obložiti providnom folijom, pa po dnu poredjati piškote koje ste provukli kroz instant kafu.

Preko piškota staviti pola kreme pa poredjati piškote. prekriti folijom pa ostaviti 20 min u zamamrzivač da se malo stegne.

Okrenuti na poslužavnik skinuti foliju i premazati ostatkom kreme.

Posuti kakom prahom ili čokoladnim prahom.

Mora ostati u frižideru nekoliko sati da lepo se ohladi. Ukus je neopisivo dobar praznik za naše nepce…

Uživajte !

{vembed Y=vFiEd6IBMpM}

 

Izvor:kodbakeugostima.blogspot.com

Čokoladni lava kolač: najlakši kolač od samo 3 sastojka

Brz i ukusan kolač koji osvaja na prvi zalogaj.

Želite li ukućane iznenaditi svojim kulinarskim sposobnostima, a nemate vremena i znanja za zahtevne kolače, ovaj je recept kao stvoren za vas. Isprobajte ukusne lava kolačiće od samo 3 sastojka koji u sredini skrivaju toplu čokoladnu kremu.

Sastojci:

– 3 jaja

– 1/4 šalice glatkog brašna

– 250 grama mliječne čokolade ili one za kuhanje

Priprema:

Jaja razbijte u posudu za miksiranje i dodajte brašno, pa sve zajedno izmešajte. Isprobajte ukusne lava kolačiće od samo 3 sastojka koji u sredini skrivaju toplu čokoladnu kremu. Čokoladu otopite i pomešajte sa sastojcima u posudi dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu. Pripremite papirnate korpice za mafine, pa dobijenom smesom napunite 1/3 korpice.

Pecite u pećnici na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok se kolačići ne speku spolja, a u sredini ostanu meki.

Pročitajte i: Nutelosi - najukusniji i najbrži kolač od samo 3 sastojka (VIDEO)

Savet:

Umesto papirnatih korpica smesu možete peći i u silikonskom kalupu

Umesto mlečne čokolade možete upotrebiti i onu za kuvanje

Lava kolačiće možete ukrasiti šećerom u prahu i poslužiti sa šlagom.

Izvor: kolaci.narodni-recepti

Desert gotov za 5 minuta: Kolač sa bananama i keksom koji se ne peče

Sastojci

250 grama keksa (po želji)

125 grama putera

3 kašike kokosa

2 zrele banane

250 grama krem sira

3 kašike kakaa

sok od 1 mandarine (može i limuna ili pomorandže)

ukras po želji

Priprema

1. Sameljite keks. Otopite maslac, pomešajte ga sa keksom, i kokosom. Stisnite u kalup.

2. Zajedno pomešajte banane i krem sir, pa dodajte kakao i sok.

3. Mešavinu raspodelite po keksu. Stavite kolač u fridžider i ostavite pola sata da se stisne.

4. Kolač dekorišite po želji - topljenom čokoladom ili voćem. Priprema traje pet minuta.

Izvor: Blic žena

Reform torta

Sastojci

10 belanaca
300 g sitnog šećera
300 g mlevenih oraha
2 kašike oštrog brašna

Fil:

10 žumanaca
200 g šećera
3 rebra čokolade
250 g omekšalog maslaca
3 kašike jake crne kafe

Dekoracija:

200 g čokolade

Priprema

1. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg, pa postepeno dodajte mlevene orahe naizmenično s oštrim brašnom. Od dobijene smese na iscrtanom pek papiru ispecite 4-5 okruglih kora. Kore treba peći na 180 stepeni, svaku 15-tak minuta ili dok ne dobije lagano zlatastu boju. Ohladitr ih.

2. Za fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte izlomljene kocke čokolade, stavite na paru i kuvajte mešajući dok smesa ne postane gusta. Skinite fil s vatre, dodajte proceđenu kafu i ohladite. Penasto umućen maslac umešajte u hladan fil.

3. Ispečene i ohlađene kore premažite filom, stavite jednu na drugu, pa tortu i spolja nafilujte. Hladite tortu 2-3 sata. Rashlađenu ukrasite, po želji, otopljenom čokoladom ili ostatkom fila.

Izvor: Stvar ukusa

Torta BELA HUANITA gotova za samo 15 minuta, NE PEČE SE

Potrebno je:

200 g napolitanki

10 kašika šećera

litar mleka

500 g šlaga

2 kesice želatina

Priprema:

Bela smesa se pravi tako što se skuvaju šećer i mleko. Zatim se ostavi da se ohladi, pa se u nju doda 2 želatina koja su razmućena u malo vode. Sve to presuti u neku veću posudu gde ćete dalje mutiti. Od 500 g šlaga odvojte oko 100 g za ukrašavanje odozgo. Preostalih 400 g umutite zajedno sa mlekom i šećerom.

Mutiti mikserom dok se ne dobije lepa kremasta smesa.

Zatim tepsiju ili kalup obložimo samoprijanjajućom folijom i tu sipamo deo bele smese. U preostali deo dodamo napolitanke koje smo prethodno izmrvili. Dobro izmešamo, tako da sve napolitanke budu u beloj smesi i onda to sipamo u kalup. Stavimo u frižider da se stegne. Mikserom umutimo preostali šlag i kiselu vodu ili mleko, pa kad se je torta hladna, izvadimo je i ukrasimo odozgo šlagom.

Po izboru za dekoraciju možete koristiti omiljeno voće, pečene lešnike, ribanu čokoladu, mlevene orah... Sve što volite.

Torta je spremna za služenje. Uživaje u kremastom ukusu ove fenomenalne torte.

Izvor: stvarukusa.rs

Voćni tiramisu spreman za 10 minuta

Sastojci

20 komada piškota

1 šolja maskarpone sira

1 ½ šolje slatke pavlake

1 šolja šećera

1 kašičica ekstrakta vanile

5 kašičica likera od maline

2/3 šolje džema od jagode

1 ½ šolje isečenih jagoda

1 šolja svežih malina

½ šolje borovnica

Priprema

1. Lagano premažite četvrtastu staklenu posudu nerafinisanim biljnim uljem, najbolje onim koje nema specifičan ukus i miris. Zatim rasporedite 10 komada piškota, najbolje po 5 u 2 reda, ako vam posuda dozvoljava.

2. U staklenoj činiji mikserom mutite slatku pavlaku 3 do 4 minuta, dok ne postane vazdušasta ali i čvrsta. Onda ubacite maskarpone sir koji je prethodno odležao na sobnoj temperaturi, ½ šolje šećera, ekstrakt vanile i 2 kašičice likera od maline.

3. U drugoj, manjoj činijici, pomešajte džem od jagode i 3 preostale kašičice likera od maline.

4. Sada u trećoj činiji pažljivo i lagano pomešajte sveže jagode, maline i borovnice sa drugom polovinom šolje šećera koja vam je ostala. Voće će odmah pustiti sokove, ali to je sasvim u redu za ovaj recept.

5. Preko piškota, prvo ravnomerno nanesite sloj od pola umućene slatke pavlake i maskarpone sira, zatim lepo razmažite polovinu smese od džema i likera, pa prekrijte sa polovinom voća.

6. Ponovite još jednom proceduru sa ostatkom „materijala“, dakle: piškote, kremasti fil, džem sa likerom, i na kraju voće.

7. Prekrijte providnom folijom, pa odložite u frižider na najmanje 4 sata. Obavezno služite hladno, i naravno – uživajte!

Isprobajte ga već ovog vikenda, dok je sveže voće još pri ruci.

Izvor: citymagazine.rs

RAJ ZA NEPCA: Starinske nezaboravne korice sa medom

Sastojci

Za korice:

16 kašika masti

16 kašika mleka

2 cela jaja

4 šake šećera

pola praška za pecivo

100 g meda

Fil:

pola litre mleka

2 pudinga od limuna ili vanile

1 margarin

2-3 vanilina šećera

mleveni orasi

Priprema

Korice:

Otopljenu mast mleko, jaja, šećer, prašak za pecivo i med pomešati i dobro zamesiti. Dodati brašno po potrebi tako da testo ne bude ni previše meko ni previše tvrdo. Kad se sve dobro sjedini podeliti na 4 dela i razviti kore. Peći na prevrnutom plehu dok ne porumeni i dobije lepu zlatnu boju.

Fil:

U pola litre mleka skuvati 2 pudinga od limuna ili vanile. Posebno umutiti 1 margarin. Kada se puding ohladi sjediniti ga sa margarinom. Dodati u to 2-3 vanilina šećera. Sve dobro umutiti.

Filovati korice jednu po jednu, odozgo ostaviti malo fila da se premaže i posuti mlevene orahe ili nožete staviti neko voće po izboru.

Pročitajte i: Jednostavan i brz: Starinski kolač sa šljivama

Potrebno je korice napraviti dan, dva ranije da bi imale vremena da odstoje i omekane da mogu lepo da se seku.

Uživajte u ovom fenomenalnom kolaču koji se topi u ustima.

Izvor: stvarukusa.rs

RAJ ZA NEPCA: Torta BELI EGIPAT osvaja na prvi zalogaj

Torta Beli Egipat je poslastica koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ukoliko imate priliku da je napravite nemojte se misliti ni jednog časa. Idealan spoj tankih, mekih korica i dva fila čini da ova torta bude uvek broj jedan.

Sastojci

Za kore (pleh 30 x 20 cm, 4 korice):

16 belanaca, 20 kašika šećera, 24 kašike mlevenih, pečenih lešnika.

Za fil:

12 žumanaca, 5 kašika šećera, 750 ml mleka, 6 kašika brašna, 250 g margarina ili maslaca, 100 g šećera u prahu, 100 g bele čokolade.

Još:

250 ml slatke pavlake, 200 g kisele pavlake ili krem sira, malo mlevenih pečenih lešnika ili oraha za posipanje

Priprema

Za jednu koru vam trebaju 4 belanca, 5 kašika šećera i 8 kašika mlevenih lešnika. Rernu zagrejte na 150 stepeni, ulmutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa umešajte lešnike.

Možete i da koristite veliki pleh od rerne i sastojke za kore pečete dva puta u duploj meri, a zatim ih presečete po sredini tako da dobijete dve korice. Malo zapeći, a onda sušiti oko 40 minuta ako pravite dve velike kore.

Za fil umutiti žumanca sa šećerom i brašnom pa doliti malo hladnog mleka (oko 100 ml), a ostatak staviti da provri, kao za puding. Kada provri, zakuvati masu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti sa vatre i dodati čokoladu. Izmešati, pa ostaviti da se ohladi.

Za to vreme umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađen fil i sve umutiti. Na sve 4 korice naneti po četvrtinu fila.

Umutiti slatku pavlaku, pa joj dodati kiselu pavlaku ili krem sir i sjediniti. Na tacnu stavite prvu koru sa filom, pa preko premazati beli fil od slatke pavlake i posuti mlevenim lešnicima. Preko stavite drugu koru, ponavljajte postupak sa preostalim korama i završiti posipanjem lešnika odozgo.

Držati tortu nekoliko sati u frižideru pre služenja. Možete da je ukrasite po želji voćem, čokoladom, orašastim plodovima...

Izvor: domacirecepti.net

TOPE SE U USTIMA: Originalne KINDER MILK ŠNITE

Sastojci

Kora:

5 jaja

5 kašika brašna

5 kašika šećera

2 kašike kakaa

malo praška za pecivo

1 vanilin šećer

Fil:

250 ml slatke pavlake

1 kesica šlag fix-a

2 kašike meda

1 vanilin šećer

Priprema

Odvojiti belanca i žumanca. U jednoj posudi penasto umutiti belanca, a žumanca sa šećerom, brašnom, kakaom, praškom za pecivo umutiti u drugoj posudi. Bitno je da se dobro umuti tako da smesa bude potpuno glatka. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodati u to 3 kašike umućenog belanceta, pa polako lagano mešati. Isključiti mikser i sve to preručiti u posudu sa belancima. Lagano varjačom mešati dok se sve lepo ne sjedini. Smesa se peče u podmazanom plehu na oko 180 stepeni oko 10 minuta. Od te jedne treba da dobijete dve kore, tako što ćete koru preseći na pola.

Umutiti dobro šlag pa mu dodati šlag fiks da bi se dobio čvrst krem. Zatim mu dodati i vanilin šečer i med. Krem je gotov. Nakon što se kora ohladila stavimo jednu polovinu kore i odozgo krem, pa preklopimo drugim delom kore. Bitno je da se kolač dobro ohladi u frižideru da bi se lepo sekao. Isecite na kockice i uživajte u ovom fenomenalnom kolaču.

Predlog: Ako volite čokoladu, možete staviti odozgo i glazuru od čokolade. Ne može da škodi.

Ukoliko vam je lakše kao zamenu za ove kore možete koristiti crne Vinccini gotove kore.

Prijatno!

Izvor: stvarukusa.rs

NE PEČE SE: Snikers sladoled torta

Sastojci

Sladoled:

1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mleka (iz frižidera)

3 zrele banane

1/2 šoljice (120 ml) maslaca od kikirikija

1 kašičica ekstrakta vanile

šaka sirovog kikirikija

prstohvat morske soli

Sloj s karamelom

1/2 šoljice (120 ml) maslaca od kikirikija

10 svježih urmi bez koštica

4 žlice ekstra devičanskog kokosovog ulja

1/2 šoljice (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka

1/2 kašičice ekstrakta vanile

prstohvat morske soli

glazura od čokoladnog preliva

grubo naseckani lešnici, za ukrašavanje

Priprema

1. Obložiti kalup za hleb veličine 9x19 cm papirom za pečenje. Staviti sa strane.

2. Otvoriti limenku kokosovog mleka, izvadi gustu belu kremu i stavi je u blender.

3. Dodati banane, maslac od kikirikija i vanilu i miksati dok ne bude glatko.

4. Uliti sladolednu mešavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomešati kikiriki i so pa posuti po sladoledu i stavi sa strane.

5. Staviti sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksati dok ne bude glatko. Po potrebi dodati malo vode da se dobije konzistenciju glatkog karamel preliva. Otprilike polovinu preliva izliti na sladoled. Ostatak sačuvaj sa strane.

6. Staviti kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne. Izvadi sladoled iz kalupa i stavi ga na tanjir za posluživanje.

7. Izliti ostatak karamelnog preliva na tortu, a na njega izliti čokoladnu glazuru. Posuti grubo mlevenim lešnicima. Pusti da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala).

Izvor: zdravakrava.24sata.hr

 

 

 

 

 

 

 

ORIGINALNI recept za DOMAĆI JAFA KOLAČ

Sastojci

Za koru:

4 jaja

24 kašike šećera

24 kašike ulja

24 kašike mleka

24 kašike brašna

1 prašak za pecivo

Za fil:

5 kašika šećera

1 čaša vode

4 kašike džema od kasija

1 smrznuta pomorandža

Glazura od čokolade

Priprema

Kora: Sve sastojke dobro umutiti i izliti u podmazan pleh. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta. Ostaviti da se kora potpuno ohladi. Preseći po debljini. Jedan deo ostaje drugi se izmrvi u fil.

Fil: U sud staviti da se istopi 1 čaša vode sa 5 kašika šećera. Kad se istopi dodati 4 kašike džema od kajsija, jedan deo kore koju ste presekli izdrobite i dodajte 1 izrendanu pomoranžu.

Sve dobro izmešati, a ako je tvrdo slobodno dodajte malo vode i džema da se masa sjednini.

Ovaj fil premazati preko kore i odozgo preliti glazurom od čokolade. Ukrasiti lešnicima.

Izvor: stvarukusa.rs

Domaći sladoled od samo 3 sastojka

Sastojci

- 4 šolje kokosovog krema ili punmasnog kokosovog mleka

- ½ čaše meda

- 1 + ½ kašike čistog vanilinog ekstrakta

- kokosove mrvice

- orašasti plodovi

- očišćena kora ananasa presečena na pola za serviranje

Priprema

1. U velikoj činiji pomešajte kokosovo mleko (ili krem), med i ekstrakt vanile.

2. Mikserom dobro promešajte sastojke kako bi se stvorila homogena smesa. U nju možete doadti orašaste plodove poput oraha, kikirikija, lešnika... dobra ideja je i korn-fleks.

3. Smesu prebaite u plastičnu kutiju i stavite je u frižider na minimum sat vemena. Servirajte kugle sladoleda u kori ananasa ili u ukrasnim činijicama za sladoled.

Prijatno!

Izvor: zenskimagazin.rs

Kremasta torta sa piškotama gotova za 10 minuta

Sastojci

5 kiselih pavlaka

2 velike kutije piškota

10 kašika šećera

2 kašike meda

1 kesica vanilin-šećera

malo ruma

500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)

šlag

Priprema

1. Poređajte piškote u dublji posudu (plastičnu kutiju) pa poređajte piškote. Na njih poređajte voće.

2. Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele.

3. Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga prekrijte umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.

Izvor: Lisa.rs

NE PEČE SE: Brza torta sa bananama i keksom, bez mleka i jaja

Sastojci

250 grama keksa (kakav god imate – čokoladni, obični, integralni)

125 grama putera

3 kašike kokosa

2 prezrele banane

250 grama krem sira

3 kašike kakaa

sok od 1 mandarine

Priprema

1. Sameljite keks. Otopite maslac i dodajte sa keksom i kokosom. Stisnite u kalup.

2. Zajedno izmiksajte banane i krem sir pa dodajte tri kašike kakaa i sok od jedne mandarine.

3. Miks raspodelite po keksu.

4. Odložite kolač u zamrzivač i ostavite pola sata da se stisne.

5. Ukrasite po želji.

Izvor: zadovoljna.hr

IZ VELIKOG NARODNOG KUVARA: Bosanski sevdidžan

Sastojci

4 jajeta

1 čaša od 2dl šećera u prahu

1 čaša rastopljenog putera

1 limun

1 čaša pšeničnog griza

1/4 čaše brašna

1 čaša slatke pavlake

250 g šećera

vanilin ekstrakt

Priprema

1. Belanca umutiti u čvrst šam. Slatku pavlaku ohladiti, pa i nju čvrsto umutiti.

2. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, dodati istruganu koricu limuna i rastopljen puter. Zatim umešati brašno i griz. Na kraju, dodati ulupanu pavlaku i šam od belanaca, sve dobro izmešati.

Izliti u podmazan i pobrašnjen pleh i peći na 180 stepeni, dok ne porumeni.

3. Za to vreme skuvati šećerni sirup od 250 gr šećera, 300 ml vode i vanilom. Neka vri nekoliko minuta. Ubaciti i kolutove limuna pri kraju.

4. Ispečen kolač još vruć lagano zaliti toplim sirupom i ostaviti da se ohladi. Potom ga čuvati na hladnom mestu, i služiti isečenog na kocke.

Izvor: Stvar ukusa

Recept iz Banata: Štrudla sa orasima

Sastojci

1/2kg brašna

1/2 kvasca

150g margarina

4,5dl mleka

200g + 2 kašike šećera

2 vanili šećera

1 jaje

350g mlevenih oraha

prstohvat soli

Priprema

1. U 2 decilitra mlakog mleka izdrobite kvasac, dodajte jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna i ostavite ga da nadođe. Preostalih 2,5dl mleka, 200g šećera i vanili šećer prokuvajte pa prelijte preko mlevenih oraha.

2. Nadošli kvasac pomešajte sa brašnom, omekšalim margarinom i jajetom, dodajte malo soli, na vrh noža, i umesite glatko testo.

3. Ostavite testo 20 minuta da odstoji, a zatim ga podelite na dva dela i od svakog razvijte pravougaonik, prekrijte ga filom od oraha i uvijte u manju štrudlu.

4. Položite štrudle u podmazani pleh i pecite ih na 180 stepeni oko 40-45 minuta, dok ne porumene.

5. Kada se prohlade, pospite ih mlevenim šećerom.

Izvor: srbijuvolimo.rs

Domaći sladoled od samo 3 sastojka

Sastojci

- 4 šolje kokosovog krema ili punmasnog kokosovog mleka

- ½ čaše meda

- 1 + ½ kašike čistog vanilinog ekstrakta

- kokosove mrvice

- orašasti plodovi

- očišćena kora ananasa presečena na pola za serviranje

Priprema

1. U velikoj činiji pomešajte kokosovo mleko (ili krem), med i ekstrakt vanile.

2. Mikserom dobro promešajte sastojke kako bi se stvorila homogena smesa. U nju možete doadti orašaste plodove poput oraha, kikirikija, lešnika... dobra ideja je i korn-fleks.

3. Smesu prebaite u plastičnu kutiju i stavite je u frižider na minimum sat vemena. Servirajte kugle sladoleda u kori ananasa ili u ukrasnim činijicama za sladoled.

Prijatno!

Izvor: zenskimagazin.rs

Palačinke s jabukama

Sastojci

4 jajeta
4 kašike brašna
100 g šećera
200 ml mleka
1 prstohvat soli
4 manje kiselkaste jabuke
2 kašike soka od limuna
4 kašike putera
1/2 kašike mlevenog cimeta
po želji šećer u prahu

Priprema

1. Umutite jaja da dobijete penu. Dodajte brašno, 50 g šećera, mleko i so, pa izmešajte sve u glatko testo.

2. Jabuke oljuštite, izdubite im sredinu sa semenkama i vodoravno ih isecite na kolutove i odmah pokapajte sokom od limuna da ne potamne.

3. Zagrejte u tiganju kašičicu putera, dodajte 1/4 jabuka, prelijte 1/4 testa. Ispecite palačinku da sa obe strane bude zlatnožuta. Ponovite postupak dok ne potrošite sve testo i jabuke. Gotove palačinke ostavite u rerni zagrejanoj na 70 stepeni.

4. Pre posluživanja izmešajte cimet i preostali šećer, pospite palačinke i iznesite na sto. Ako želite, pospite ih i sa malo šećera u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

Kruške u vinu

Sastojci

4 kruške
1 limun
400 ml crnog vina
150 g žutog šećera
1 korica cimeta
1 kašičica gustina

Priprema

1. Oljuštiti kruške, ostaviti im peteljke, a donji deo poravnati da bi mogle da stoje.

2. Poprskati ih sokom od 1 limuna pomešanog sa 100 ml vode (da ne bi potamnele) i staviti na stranu.

3. U šerpu sipati vino i 100 ml vode, dodati šećer i koricu cimeta, pa ostavite da provri. Dodati kruške i na laganoj vatri kuvati petnaestak minuta. Kruške izvadite na tanjire, a 2/3 vina odliti. U preostalo vino dodati kašičicu gustina pa mešajući kuvati dok se ne zgusne.

4. Sos preliti po kruškama i ukrasiti listićima nane.

Izvor: Stvar ukusa

Kremasti kolač od 3 sastojka

Sastojci

1/2 l mleka

110 g šećera

70 g griza

vanila krem

1/2 l mleka

150 g šećera

3 žumanca

1 puding od vanile

2 kašike brašna

1 vanilin šećer

150 g maslaca ili margarina

šne od belanaca

3 belanca

90 g šećera

3 kašike vode

Priprema

Karamel krem

Ugrejati mleko da bude vrelo. Šećer istopiti u karamel, dodati mleko i promešati dok se karamel ne istopi u mleku. Dodati griz i kuvati na umerenoj temperaturi desetak minuta. Izliti u duguljasti kalup obložen folijom. Ostaviti da se ohladi.

Vanila krem

Brašno, puding, žumanca, šećer i vanila šećer izmešati sa malo mleka, ostatak staviti da prokuva. U vrelo mleko zakuvati smesu i kuvati 2,3 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac i sjediniti sa vanila kremom muteći mikserom. Staviti preko prve kreme.

Ostaviti nekoliko sati ili preko noći u frižideru.

Šne od belanaca

Za belanca, šećer i vodu kuvati nekoliko minuta dok se šećer ne istopi i ne stvori se sirup. Umutiti belanca u čvrst sneg, dodavati vreo sirup neprestano muteći mikserom. Ostaviti da se ohladi pa ukrasiti kolač.

Ako vam se na sviđaju belanca, stavite šlag.

Napomena: Kolač je jako kremast, te je jednostavnije da ga pravite u manjoj tepsji, nego u dubokom kalupu.

Izvor: Maminajela