Domaća pileća čorba po receptu naših baka

Sastojci

1 pile
2 šargarepe
1 koren peršuna
3 manje glavice crnog luka
1 praziluk
1 čaša mleka
1 jaje
začini: so, biber u zrnu, mleveni biber, lovorov list
veza peršuna

Priprema

1. Očišćeno povrće isecite na veće komade. Pile dobro operite i stavite ga u veću šerpu. Dodajte povrće i začine i sve to prelijte hladnom vodom.

2. Šerpu poklopite i sve zajedno kuvajte na laganoj temperaturi oko 2h (dok se meso ne raskuva). Kada se meso raskuva, izvadite ga iz šerpe i uklonite kosti i kožicu, a meso iskidajte na komade. Jedan deo mesa možete vratiti u čorbu, a drugi iskoristiti za neko drugo jelo.

3. Kada čorba bude pri kraju, umutite čašu mleka sa jednim jajetom i to dodajte čorbi dok vri. Krčkajte sve zajedno još 10 minuta. Na kraju pospite sitno iseckanim listićima svežeg peršuna.

4. Poslužite toplo.

Izvor: Opanak.rs

Krem supa od graška

Sastojci

3 šargarepe
2 kašike putera
2 kese smrznutog graška
150 g kisele pavlake
200 ml belog vina
so, biber
1–2 kašike šećera

Priprema

1. Očistiti šargarepu i iseći je na nešto deblje kolutove. Rastopiti puter u maloj šerpi i prodinstati šargarepu. Doliti malo vode i poklopiti. Krčkati 15 minuta.

2. U međuvremenu, u jednom velikom loncu zagrejati vodu i kuvati grašak oko 10 minuta. Odvojiti pola šoljice zrna za ukrašavanje. U stalo dodati šargarepu i ispasirati sve u blenderu. Umešati kiselu pavlaku, naliti belo vino, posoliti, pobiberiti i dodati šećer.

3. Servirati supu u činijicama i ukrasiti sa po nekoliko zrna graška. Služiti dok je topla, uz prepečeni hleb.

Izvor: Stvar ukusa

Jagnjeći gulaš

Sastojci

1 kg jagnjetine od buta
1/2 dl ulja
100 g luka
2 zelene paprike
400 g seckanog paradajza ili pelata
3 kašicice gustina
veza peršuna
kašika slatke aleve paprike

Priprema

1. Na ulju ispržite jagnjetinu sečenu na kocke, dodajte seckan luk i papriku takođe sečenu na kocke, pa sve zajedno pržite oko 5 minuta.

2. Stavite alevu papriku, seckan paradajz i sve zajedno dinstajte podlivajući vodom na umerenoj temperaturi.

3. Kad meso omekša, umešajte gustin koji ste razmutili u malo vode i zalijte s 3 dl vode da gulaš dobije odgovarajuću gustinu. Sve još kratko prokuvajte.

4. Gotov gulaš pospite seckanim peršunom. Jelo poslužite toplo, uz kuvani ili pečeni krompir.

Izvor: Stvar ukusa

Čorba od krompira sa slaninom

Sastojci

kilogram krompira
veza zeleni
100 g slanine
glavica crnog luka
2 kašike margarina
1500 ml supe od povrća (instant)
list lorbera
oko 200 g topljenog sira
so
biber
veza peršuna

Priprema

1. Oprati krompir, oljuštiti ga i iseći na kocke. Oprati zelen, očistiti je i sitno iseckati. Slaninu iseći na uzdužne, tanke trake- Zatim očistiti i crni luk i iseckati ga.

2. Zagrejati margarin u jednoj posudi. Prodinstati na margarinu crni luk, kockice krompira i zelen za supu. Zatim dodati supu od povrća i list lorbera i sve zajedno kuvati oko 30 minuta.

3. Odvaditi oko pet kašika povrća iz supe i ostaviti za posle, za garniranje. Posle toga izvaditi i lorberov list. Promešati supu. Dodati topljeni sir i sve mikserom izmešati. Začiniti solju i biberom.

4. Oprati peršun, otresti vodu sa njega i iseckati ga. U drugoj posudi hrskavo propržiti slaninu. Zatim je izvaditi i ostaviti na kuhinjskom papiru da se ocedi mast sa nje. Posle toga ostavljeno povrće opet dodati supi. Zatim garnirati slaninom i listićima peršuna.

Izvor: Stvar ukusa

Bakina kuhinja: Gulaš od pileće džigerice

Sastojci

500 g pileće džigerice
200 ml piva
2 glavice luka
2 crvene paprike sveže
2 šargarepe
50 ml ulja
4 čena belog luka
100 ml kuvanog paradajza
biber mleveni
1 kašičica mlevene paprike
može malo i tucane, ljute paprike
1 kašika gustina
začin

Priprema

1. Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati seckanu šargarepu i zelenu papriku. Kad se malo se navedeni sastojci proprže, dodati džigericu pivo i sve malo dinstati na tihoj vatri.

2. Zatim dodati alevu papriku i tucanu ljutu, ako je potrebno dolivati po malo vode. Kad se džigerica skuva dodati paradajz biber i začin.

3. U malo hladne vode izmešati 1 kašiku gustina sipati i izmešati. Gulaš mora da bude gušći. Kada provri, isključite šporet.

Izvor: Mladosti moja

Posna čorba od paradajza i pasulja

Sastojci

100 g posne testenine
jedna glavica crnog luka
2 čena belog luka
konzerva oljuštenog paradajza (820 ml)
300 ml kuvanog pasulja
500 ml instant supe od povrća
kašika maslinovog ulja
veza bosiljka, so, biber

Priprema

1. Zagrejati maslinovo ulje i na njemu propržiti sitno iseckan crni i beli luk. Kad postane staklast, dodati paradajz iz konzerve i oceđeni, kuvani pasulj.

2. Naliti instant supom i kuvati 15 minuta uz povremeno mešanje.

3. Posne testenine skuvati u slanoj vodi, pa ih ocediti i dodati u čorbu. Po ukusu začiniti solju, biberom i bosiljkom.

4. Poslužiti u dubokim tanjirima i ukrasiti listićima svežeg bosiljka.

Izvor: Stvar ukusa

Čorba od sira

Sastojci

2 praziluka
čen belog luka
2 kašike maslaca
800 ml supe od povrća
150 g kozjeg sira
100 ml Moja kravica Kuhinjica pavlaka za kuvanje
so, biber
2 kašike soka od limuna
2 kriške belog hleba
kašika maslaca
timijan

Napomena: Umesto kozjeg možete koristiti i kravlji sir.

Priprema

1.Očistiti praziluk i beli luk i sitno ih iseckati. U loncu zagrejati maslac i na njemu prodinstati praziluk i beli luk. Naliti supom od povrća i ostaviti da kuva. Isitniti sir i sa pavlakom dodati u čorbu. Mešati na blagoj vatri dok se ne istopi sir. Čorbu ispasirati štapnim mikserom, dodati so, biber i sok od limuna.

2. Hleb iseći na kockice i propržiti ih na vrelom maslacu. Čorbu servirati u činijice. Posuti seckanim timijanom. Dodati krutone.

Izvor: Stvar ukusa

Francuska supa od luka

 

Francuska supa od luka postala je poznata u celom svetu kada ju je čuvena kuvarica Džulija Čajld promovisala na američkoj televiziji. I dalje je popularna, a evo i recepta koji vodi do ovog savršenstva.

Tako je dobra da nećete poželeti ništa drugo osim nje!

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

- 4 kašike maslinovog ulja

- 2 kašike putera

- 6 šolja seckanog crnog luka

- 1 kašičica soli

- 1/2 kašičice šećera

- 3 kašike brašna

- 6 šolja goveđeg bujona

- 1 šolja belog vina

- 1/2 kašike seckane mirođije

- 1 lovorov list

- 1 francuska vekna hleba

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1/2 glavice seckanog crnog luka

- 3 kašike konjaka

- 350 g narendanog kačkavalja

- So

- Biber

- 120 g parmezana

Priprema:

Na ulju i puteru prodinstajte  crni luk na tihoj vatri. Dinstajte ga oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Dodajte so i šećer i nastavite da dinstate sve dok se luk ne karamelizuje i promeni boju. Dodajte jednu po jednu kašiku brašna, na svakih 30 sekundi, ali sve vreme mešajte kako jelo ne bi zagorelo. Dodajte jednu šolju goveđeg bujona i kuvajte nekoliko minuta. Potom dodajte ostatak supe, vino, mirođiju i lovor. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 40 minuta. Pred sam kraj dodajte konjak, još malo crnog luka i kačkavalj. Za to vreme isecite baget ili francusku veknu i svako parče premažite tankim slojem maslinovog ulja, a zatim ih zapecite u rerni na 160 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj povećajte temperaturu na 180 stepeni.

Sipajte supu u šolje, potom u svaku stavite parče hleba i parmezan. Potom sve zajedno zapecite u rerni na dva do tri minuta, tek toliko da se parmezan rastopi.

Izvor: Super recepti

Čorba od kukuruza

Kukuruz je izrazito kvalitetan izvor energije, a kukuruzna čorba savršena za organizam • Treba naglasiti kako se konzumacijom obroka koji sadrže značajan udeo vode dolazi do osećaja sitosti bez, istovremeno, preteranog kalorijskog unosa.

Priprema je jednostavna i brza, a kukuruzna čorba kao takva idealna je za konzumaciju nakon treninga.  

Sastojci:

300 g kuvanih zrna kukuruza šećerca 

50 g crvenog luka

3 čena belog luka

5 dcl vode

3 prstohvata soli

2 prstohvata bibera

Priprema:

Luk naseckan na sitne kockice i iseckan beli luk dinstajte na tavi s malo vode u trajanju od 20 min.

Dodajte kukuruz i nastavite dinstanje u trajanju od 5 min.

Štapnim mikserom izmiksajte prodinstani sadržaj.

Izmiksani sadržaj i vodu ulijte u posudu za kuvanje, posolite i pobiberite te kuvajte dok ne zakipi.

U kuvanu supu po želji možete dodati zrna kuvanog kukuruza. 

Treba naglasiti kako se konzumiranjem obroka koji sadrže značajan udeo vode dolazi do osećaja sitosti bez, istovremeno, preteranog kalorijskog unosa. 

Izvor: index.hr

Bistra pileća supa sa knedlama

Sastojci

- 150 g ovčijeg sira

- čen belog luka

- 2 kašičice maslinovog ulja

- kašika iseckane paprike

- kašika seckanog peršuna

- 30 g brašna

- 40 g parmezana

- jaje 

- so, biber

- šargarepa

- malo graška 

- 500 ml pileće supe

- kesica šafrana

- nekoliko grančica peršuna

Priprema

1. Ovčiji sir staviti u jednu posudu. Oljuštiti čen belog luka i sitno ga iseći. Zagrejati maslinovo ulje, pa na njemu izdinstati beli luk. Ostaviti da se malo ohladi, a zatim dodati siru. Sitno iseckanu papriku pomešati sa seckanim peršunom, braš nom, parmezanom i jajetom, a zatim začiniti solju i biberom.

2. Skuvati slanu vodu. Sa 2 kašičice praviti male knedle od mase sa sirom. Knedle staviti u slanu vodu da se skuvaju, kuvati ih 6-8 minuta. Knedle izvaditi iz vode pomoću velike kašike sa rupicama. Ostaviti ih da se ocede.

3. Šargarepu oprati, očistiti i iseckati. Supu zagrejati sa šafranom u jednoj šerpi. Dodati malo graška i kuvati par minuta.

4. Oprati peršun i prosušiti ga trešenjem, iščupkati listiće. Knedle od sira rasporediti po tanjirima, a zatim ih preliti vrelom supom. Servirati sa peršunom.

Savet:

Uz ovako pripremljenu supu može se jesti baget ili beli domaći hleb.

Izvor: Stvar ukusa

Bogata pileća čorba

Sastojci

300 g piletine

150 g povrća (šargarepa, celer, peršun, praziluk, karfiol)

1 i 1/4 l supe od kostiju (ili bujona)

40 g masnoće

20 g brašna

40 g luka

čen belog luka

5 g ljute paprike

1/2 dl belog vina ili soka od limuna

1/2 dl kisele pavlake

žumance

lovorov list, celer

so

Priprema

1. Piletini odstranite kosti, meso isecite na komadiće i dodajte sitno seckano povrće. Sve pristavite u supu od kostiju i kuvajte na laganoj vatri.

2. Posebno pripremite svetlu zapršku od brašna, luka, belog luka i paprike, zalijte hladnom vodom i dodajte u supu. Posolite, dodajte lovorov list. Čorbu na kraju zakiselite limunovim sokom ili vinom, prelijte kiselom pavlakom sa žumancetom i po želji dodajte seckan celer. 

Izvor: Stvar ukusa

Perkelt od ćureće džigerice

 

Sastojci:

• Ćureća džigerica 600 grama

• crni luk 3 glavice

• solikašičica

• beli luk 2 čena

• kima 1/2 kašičice

• 1 sveža paprika

• maslinovo ulje malo

• soka od paradajza 1,5 dcl.

• za prilog

• pire krompir ili po želji

Uputstvo za pripremu:

Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno sečeni crni luk. Džigericu iseći na kocke i dodati luku. Sve zajedno dinstati na umerenoj vatri da omekša. Papriku iseći na komade i dodati džigerici, posoliti, pozačiniti i dodati sok od paradajza. Kuvati poklopljeno da i paprika omekša. Kada je sve omekšalo dodajte sitno sečeni beli luk i pospite kimom. Kuvajte još 5-10 minuta. Poslužite uz pire krompir i kuvano povrće.

Izvor: Super recepti

Teleći ragu

ZA 4 osobe potrebno je:

500 g telećeg mesa, 

8 šargarepa, 1 limun, 

4 struka praziluka, 

1 glavica crnog luka, 

1 zrno karanfilčića, 

150 g šampinjona, 

1 kašika skrobnog brašna, 

1 dl krem pavlake, 

1 kašika sitno seckanog peršuna, 

ulje, so i biber.

Priprema

Narendajte koru od limuna i iscedite sok. Isecite meso na sitnije komade, stavite u šerpu, prelijte sokom od limuna i litrom hladne vode i zagrejte do ključanja. Očistite šargarepe, praziluk i crni luk. Stavite karanfilčić u glavicu crnog luka. Kada voda u šerpi sa mesom proključa, uklonite penu sa površine i dodajte očišćeno povrće. Poklopite i kuvajte dok meso potpuno ne omekša. Posolite i pobiberite po želji. Kuvano meso i povrće iscedite i stavite u činiju. Sačuvajte čorbicu. Očistite, sitno naseckajte i kratko prodinstajte šampinjone u tiganju sa malo ulja, na umerenoj temperaturi, pa prelijte preko mesa i povrća. U manjoj šerpi pomešajte skrobno brašno sa 2 kašike hladne vode, dodajte 1,5 dl sačuvane čorbice, rendanu limunovu koru i pavlaku i kuvajte 2 minuta na umerenoj temperaturi, stalno mešajući. Sosom prelijte meso, pospite seckanim peršunom i poslužite dok je toplo.

Izvor: Novosti

Gulaš od pečuraka

Sastojci:

• 1 kg pečuraka

• 400 g luka

• 400 g krompira sečenog na kockice

• 1/2 glavice belog luka

• 2 crvene mesnate pečene paprike

• 3 oljuštena paradajza

• ulje

• aleva paprika

• so, biber

Priprema:

Ispržite crni luk, dodajte isečene pečurke. Propržite, pa dodajte krompir, pariku, paradajz i krčkajte. Možete dolivati vodu ili vino ako ima potrebe.

Ko voli može da zaljuti i ljutim pečenim papričicama.

Izvor: Super recepti

Paprikaš sa šampinjonima

Ovo ukusno jelo možete napraviti i od više vrsta pečuraka.

Sastojci

4-5 kašika ulja

2 glavice crnog luka

500 g šampinjona

1 čen belog luka

2 veća krompira

1 jaje

3-4 kašike brašna

začini: mlevena paprika, lovorov list, biber, so, ljuta paprika, peršunov list,origano

Priprema

1. Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Kada porumeni, dodati alevu papriku, iseckane šampinjone, lovorov list i usitnjen beli luk. Dinstati dok ne ispari voda.

2. Krompir obariti posebno.

3. Umutiti jaje sa brašnom i u malo vode skuvati knedlice na uobičajen način.

4. Baren krompir  i knedlice staviti u šampinjone.

5. Začiniti po ukusu, naliti vodom u kojoj su se kuvale knedlice i krčkati oko pet minuta. Posuti peršunovim listom.

Izvor: Domaćica za vas

Klasičan kuvani grašak

Sastojci

1 kesa zamrznutog graška

1 veca glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

2  krompira

2-3 šargarepe

ulje

so

suvi biljni začini

mirođija

malo brašna

mlevena slatka paprika

malo šećera

peršun

Priprema

1. Na ulju isprzite sitno seckana oba luka, i dodajte pola male kasičice šećera.

2. Šargarepu ogulite, isecite na tanke kolutove, krompir na sitne kockice i dodajte na luk. Zatim dodajte grasak i sve zajedno malo jos propržite. Dodajte jednu kašiku brasna, aleve paprike po želji, i nalijte vrelom vodom (količina vode zavisi od željene gustine).

3. Pospite mirođijom, suvom ili svežom i poklopite da se kuva, povremeno promešajte. Kada je skoro gotovo (kad grašak omekša i bude željene gustine), posolite ili dodajte biljne začine i pospite peršunom.

Savet: Ako zelite da grašak spremite s mesom, prvo meso ispržite, izvadite iz šerpe, a onda tu pržite luk i ostalo. Na kraju pripreme graška vratite meso da se kuva zajedno s povrćem.

Izvor: Kod bake u gostima

Brza paradajz čorba

Sastojci

1/2 litre kuvanog paradajza

domaći rezanci (količina po želji)

3 kašike ulja

peršunov list

suvi začini po želji 

Priprema

U šerpu sipajte 2,5 l vode. Dodajte ulje i kuvan paradajz i pustiti da provri.

Zatim stavite rezance, začin i kad su rezanci kuvani (2-3 minuta) stavite seckan peršun. 

Izvor: Kod bake u gostima

Čorba od kelja i celera

Sastojci

glavica kelja

1 koren celera

1 krompir

glavica crnog luka

glavica belog luka

kašika hladno ceđenog ulja

1/2 kašičice bibera

kašičica morske soli

1/2 kašičice origana

1 lovorov list

kašika susama

Priprema

Dobro operite i očistite povrće i isecite na veće kocke, a kelj na četvrtine lista. Sve zajedno kuvajte, i dok je vruće izmiksujte u blenderu.

Po želji možete da dodate sok od 1/2 limuna.

Izvor: Stvar ukusa

Čorba s krompirom i spanaćem

Sastojci

1 l vode

1 kocka supe od povrća

2 veća krompira

2 kašike maslinovog ulja

2 čena belog luka

250 g šampinjona

½ manje glavice kelja

so, biber

1 dl bademovog, pirinčanog ili sojinog mleka

kašika listića peršuna

Priprema

1. Vodu sipajte u lonac i na jakoj vatri zagrejte do vrenja. Za to vreme očistite i nasecite krompir na kockice. Iseckajte što sitnije beli luk. Šampinjone isecite na listiće, a kelj (samo listove bez tvrdog dela) na tanke rezance.

2. Kad voda počne da vri, ubacite kocku za supu, a kad se rastopi, dodajte krompir i kuvajte dok ne omekša.

3. U tiganju ugrejte ulje i na njemu kratko, tek toliko da zamiriše, prodinstajte beli luk. Dodajte pečurke i kelj, pa dinstajte dok ne omekšaju. Kuvani krompir u supi ispasirajte štapnim mikserom (možete sve ispasirati, a možete i da deo krompira ostavite u komadićima).

4. Dodajte prodinstano povrće, zatim i bademovo ili sojino mleko, pa kuvajte dok se sve dobro zagreje. Posolite i pobiberite po ukusu i pospite listićima peršuna.

Izvor: Stvar ukusa

Čorba od pirinča i povrća

Sastojci

200 g pirinča

300 g kupusa

vezica peršuna

vezica bosiljka

manja glavica crnog luka

1,5 l bujona

ulje

so, biber

Priprema

1. Iseckajte što sitnije luk i kupus, pa ih propržite na ulju. Posolite, pobiberite i dolijte malo bujona. Kuvajte povrće na tihoj vatri.

2. Kada kupus omekša, dolijte ostatak bujona, sacekajte da proključa, pa dodajte pirinač. Kuvajte još 15-20 minuta. Gotovu čorbu pospite seckanim peršunom ili bosiljkom.

Izvor: Stvar ukusa