Saveti dr Oza: Šta da jedete leti

Ljudima koji su ujutro puni energije, ali "pregore" u popodnevnim satima i postaju usporeni, dr Oz propisuje terapiju hranom koja hidratizuje telo.

"Nedostatak energije često je posledica dehidracije, zbog koje se javlja osećaj tromosti i letargije. Da bi telo opskrbili tečnošću, ujutro na prazan stomak popijte čašu tople vode s limunom koji će organizam obogatiti vitaminima", savetuje slavni lekar dr Mehmet Oz.

Ako vam ujutro treba kofeinski doping, popijte šolju zelenog čaja, koji je savršena mešavina kofeina i hranjivih materija i to će vam pomoći da se nosite s dnevnim stresom.

"Tečnost telu možete nadomestiti i namirnicama koje su bogate vodom, poput krastavaca, celera, rotkvice, paradajza i paprike, koje možete jednostavno dodati omiljenoj salati koju jedete uz ručak", kaže slavni lekar.

Pad energije u popodnevnim satima efikasno će, tvrdi, sprečiti i kokosov čips bogat zdravim mastima i uljima koja su dobra za mozak.

Smuti s kivijem vraća energiju

Ako se tokom celog dana osećate umorno i iscrpljeno, pomoći će kivi. Jednostavni šećeri daće vam brzu "injekciju" energije. Osim što sadrži dvostruko više kalijuma od banane i dvostruko više vitamina C od naranče, kivi ima i 2,5 grama vlakana, usporava apsorpciju šećera, osigurava dugotrajan osećaj sitosti i sprečava energetske padove.

Samo dva kivija na dan osiguraće količinu energije dovoljnu da izdržite sve dnevne izazove, kaže dr Oz. Savetuje da kivi pojedete uz doručak ili kao osvežavajući međuobrok sredinom jutra.

"Za još moćniji energetski doping kiviju možete dodati i matča prah. To je vrsta zelenog čaja koja je na glasu kao jedan od najjačih prirodnih preparata za povećanje energije, a zahvaljujući obilju antioksidansa koje sadrži, štiti i jetru i bubrege. Stoga popodnevnu šoljicu kafe zamenite čašom smutija sa kašičicom matča praha", savetuje dr Oz.

Ozova superkaša

Kako biste izbegli osećaj gladi već sredinom jutra, pojedite doručak koji je bogat proteinima i vlaknima. To mogu biti jaja na oko sa ovsenim pahuljicama ili jogurt kom ste dodali malo borovnica. Vlakna će usporiti probavu, a u kombinaciji s njima proteini će obrok učiniti zasitnijim pa ćete pojesti manje, a tako ćete osigurati visok nivo energije tokom jutra.

Jutro započnite porcijom zobene kaše s crnom melasom. Taj zdravi zaslađivač bogat gvožđem, magnezijumom i kalcijumom dr Oz preporučuje ženama koje pate od anemije, a ona je krivac za umor i nizak nivo energije.

Pet blagodeti kivija:

Čuva vid  - lutein iz kivija pomaže pri filtriranju štetnog plavog svetla, što sprečava bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Jača srce - unosom dijetalnih vlakana smanjuje se količina holesterola što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Jača imunitet - s obzirom na to da ima više vitamina C od pomorandže, jača imunitet i može sprečiti razne vrste infekcija.

Reguliše pritisak - kivi ima više kalijuma od banana. Kalijum je zaslužan za zdravlje krvnih sudova i kontrolu krvnog pritiska.

Sprečava akne  - loša ishrana i manjak vitamina E kojim obiluje kivi odražavaju se na kožu na kojoj izbijaju akne.

Domaće pločice podižu energiju i sprečavaju večernje prejedanje

Energetske pločice delotvorne su kada vas muče iscrpljenost i pad koncentracije u popodnevnim satima. Sastojci koji su vam potrebni za pripremu pločica su šolja kuvanog ovsa, 1/3 šolje suvih višanja, 1/2 šolje maslaca od kikirikija, 3 kašike meda i kašika ekstrakta vanile.

U činiji pomešajte sve sastojke i smesu ravnomerno rasporedite u pleh za pečenje. Ostavite u frižider na dva sata pa isecite u pločice. Dobijena količina dovoljna je za nedelju dana. Čuvajte je u frižideru i nakon ručka pojedite po jednu pločicu.

Nivo energije lako je podići disanjem

Stres ubrzava disanje, što može smanjiti dotok kiseonika u mozak.

"Kad god osetite da vam ponestaje energije, vrh jezika postavite iza gornjih zuba pa udahnite kroz nos brojeći do četiri. Zatim držite dah brojeći do sedam pa izdahnite kada izbrojite do osam", savetuje dr Oz.

Izvor: Zdrava krava

NEVEROVATNA POSLASTICA: Nožem je zasekla glavicu luka i stavila je u rernu

Za početak, odsecite deo luka pri dnu kako bi mogao da stoji bez podrške

Kuvari se dosete različitih kreativnih stvari kako bi iznenadili svoje degustatore, a ovo je jedna od stvari kojom se svi oduševe.

Za početak, odsecite deo luka pri dnu kako bi mogao da stoji bez podrške. Zatim pri vrhu nožem zasecite u obliku krsta.

Time ćete dobiti četiri dela, koje ćete opet preseći na pola i imaćete osam delova koji su pričvršćeni za osnovu. Kada sve to uradite sa svim glavicama luka, smestite ih u veliku činiju u koju ćete zatim nasuti tri kašike maslinovog ulja i dve kašike balzamiko sirćeta.

Kada su sve glavice dobro premazane, smestite ih na pleh, posolite i pobiberite po ukusu, prekrijte ih aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni na 20 do 30 minuta.

Evo šta sve možete sa kesom smrznutog graška!

Za zdrave zelene zalogaje može vam poslužiti i pakovanje smrznutog svežeg graška čiji su ukus i nutritivna vrednost nepromenjeni, a osim toga - povoljan je.

Grašak dolazi iz porodice mahunarki, u njemu su uživali još stari Rimljani, Egipćani i Grci, a danas se koristi u celom svetu. 

Jako je hranjiv i bogat vlaknima, a samo jedna šoljica kuvanog graška (160 g) osigurava 134 kalorije i samo 0,4 grama masti.

Veoma je bogat proteinima, u jednoj šoljici graška nalazi se 8,6 grama što zadovoljava 17 posto preporučenog dnevnog unosa za proteinima i 8,8 g vlakana što zadovoljava čak 35 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Osim toga, ova pristupačna i povoljna namirnica sjajan je izvor brojnih minerala i vitamina, u prvom redu A, C, B1, K i folata i mangana. 

Zašto biste od smrznutog graška pravili samo kuvana jela? 

Odmrznite ga, kratko prokuvajte i ohlađen ubacite u mikser s omiljenim začinima i dobićete ukusan i zdrav zeleni namaz. Kombinujte namirnice i začine i uživajte u finim ukusima.

U uzavrelu vodu stavite grašak i kuvajte dva-tri minuta, a zatim ga potopite u hladnu vodu kako bi zadržao zelenu boju i da biste sprečili dalje kuvanje. Kad se grašak ohladi, pripremajte ga na sledeće načine:

Namaz s pršutom i ljutenicom

Zagrejte rernu na 180°C i na lim koji ste obložili papirom za pečenje stavite kriške pršute i pecite dok ne postanu hrskave (10-15) minuta. Kad se ohlade, razlomite ih na komadiće.

U blender stavite jednu šoljicu graška, četvrtinu šoljice zrelog avokada, jednu veliku kašiku maslinovog ulja i četvrtinu čajne kašičice soli i mutite dok ne dobijete glatku smesu. 

Desetak manjih kriški tostiranog hleba premažite namazom i ukrasite komadićima hrskave pršute i komadima pržene ljutenice. 

Zeleni humus

U blenderu izmiksajte jednu šoljicu graška i četvrtinu šoljice belog pasulja, istisnite jedan čen belog luka, dodajte dve čajne kašičice limunovog soka, dve kašike namaza od susama, pola čajne kašike mlevenog kumina i pola kašičice soli i mutite dok ne dobijete glatku smesu.

Na desetak manjih kriški tostiranog hleba namažite namaz i ukrasite ga zrnima graška pa pokapajte s ekstra devičanskim maslinovim uljem i posipajte sveže mlevenim biberom.

Zeleni namaz s mentom i rikotom

U blenderu izmešajte jednu šoljicu graška, dve čajne kašičice sveže mente, dve velike kašike maslinovog ulja, jednu kašiku naseckanih pinjola i pola čajne kašičice limunovog soka pa mutite dok ne dobijete glatku smesu koju ćete posoliti prema potrebi.

Tostirane komade hleba premažite s jednom velikom kašikom sveže rikote (oko desetak manjih kriški hleba). Na svaku stavite dve kašičice izmiksanog graška pa ukrasite svežim naseckanim listićima mente i izrendanom koricom limuna i pokapajte ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Izvor: Cure.ba

Ove namirnice i začini pomažu u mršavljenju

Mršavljenje može biti mnogo lakše ukoliko poboljšate ukus hrane korišćenjem određenih začina. Da biste pospešili ovaj mukotrpni posao, uvrstite u ishranu sledeće začine.

Crveni i beli luk 

Ove ukusne namirnice sadrže fitohemikalije koje razlažu masne naslage u ogranizmu, istovremeno razlažući i holesterol; eliminišu viruse, bakterije i gljivice te štite od srčanih oboljenja. 

Kurkuma 

Kurkuma je najveći izvor beta – karotena, antioksidanta koji štiti jetru od slobodnih radikala. Ona pomaže i metabolizam masti, smanjenjem stope skladištenja masti u ćelijama jetre. Pored toga, istraživanja pokazuju da ovaj začin može smanjiti i rizik od nastanka Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. 

Cimet 

Istraživanja pokazuju da jedna četvrtina do jedne kašičice cimeta pomaže metabolizam šećera i do dvadeset puta bolje nego kada se cimet ne konzumira. Višak šećera u krvi može dovesti do skladištenja masnih naslaga. Pošto cimet balansira nivo šećera u krvi, on ujedno stabilizuje nivo energije i utiče pozitivno na raspoloženje. 

Feferoni 

Kako biste poboljšali i ubrzali metabolizam, konzumirajte feferone. Kapsaicin, njihov aktivni sastojak, značajno poboljšava sagorevanje masti. Pored toga, feferoni podižu i nivo energije. 

Izvor: Lisa

10 najboljih namirnica za topljenje masnih naslaga

Ove namirnice uvrstite na svoj jelovnik kako biste organizmu olakšali proces korišćenja masnog tkiva za energiju!

Da raščistimo odmah na početku, ne postoji ni jedna namirnica na svetu koju ćete jesti i pritom gubiti kilograme. Niste ih preko noći dobili, ne možete ih ni preko noći izgubiti. Nažalost!

Ali, postoje namirnice koje podstiču brže topljenje masnog tkiva, ali i uz njih morate imati uravnoteženu ishranu i baviti se nekim oblikom fizičke aktivnosti.

1. Avokado

Avokado je odlična namirnica za gubitak masnih naslaga ako se ugljeni hidrati u ishrani zameni sa njim. Dodatno, avokado sadrži šećer manoheptuloze, koji je povezan sa smanjivanjem insulina jer je višak insulina direktno povezan s taloženjem masnog tkiva. Održavanje normalnog nivoa insulina može značiti i manje masnog tkiva.

Predlog konzumacije: Istiskajte polovinu zrelog avokada vilicom. Dodajte pola paradajza izrezanog na kockice. Prelite s pola limuna (ili limete) i dodajte so i biber, po želji. Ubacite sve zajedno u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Mažite na pirinčane ili integralne (neslane) krekere.

2. Čili papričice

Kapsaicin kojeg imaju čili papričice, povećava termogenezu, stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Nutrition utvrdilo je da kapsaicin jača metabolizam, ali i može smanjiti osećaj gladi i povećati osećaj sitosti.

Predlog konzumacije: Izmešajte pola šoljice soka narandže, dve kašike maslinovog ulja i jednu iseckanu čili papričicu, i napravite marinadu. Uzmite pileća prsa i namažite ih marinadom i ostavite u frižideru najmanje sat vremena (može i do 24 sata). Pripremite na tiganju bez korištenja dodatnih masnoća.

3. Jaja

Naučnici sa Univerziteta Sent Luis dokazali su u jednom istraživanju da ispitanici koji su za doručak dobijali 2 jajeta imali su osećaj sitosti duže tokom dana i jeli su manje za ručak, od grupe ispitanika koja je jela doručak koji nije sadržao jaja. Nutricionisti ističu da se jede celo jaje: žumance obiluje zdravim mastima, vitaminima A, D i E, a i većina proteina iz jajeta nalazi se upravo u žumancetu.

Predlog konzumacije: Uzmite šaku svežeg spanaća i narežite ga na listiće. Stavite spanać u tiganj koji ste prethodno zagreali i dodali mu vode da prekrije dno. Umutite dva jajeta i prelite spanć nakon što je lagano omekšao. Mešajte kajganu dok ne dobije željenu čvrstinu.

4. Đumbir

Popularan u istočnjačkim kuhinjama, a sve popularniji i kod nas, đumbir podstiče metabolizam na dva načina: povećava mišićnu potrošnju kiseonika što rezultira većom potrošnjom kalorija i povećava proizvodnju mlečne kiseline koja povećava proizvodnju hormona rasta, a koji povećava količinu masnih ćelija koje se ispuštaju iz "rezervoara" i koriste za energiju.

Predlog konzumacije: Oljuštite i narežite na sitne komadiće svežeg đumbira. Pomešajte s belim lukom i svežim povrćem kojeg ste prethodno takođe naseckali na sitno: sveža paprika, tikvica i sl. Dodajte kašiku maslinovog ulja. Poslužite uz omiljeni izvor proteina poput belog mesa ili ribe.

5. Grejpfrut

U istraživanju u kojem je ispitanicima davano pola grejpfruta svakodnevno, bez drugih dodataka u njihovoj ishrani, rezultat je bio iznenađujuć: nakon 12 nedelja prosečni gubitak kilograma je iznosio gotovo 2 kilograma. Grejpfrut sadrži supstancu naringin, koji podstiče topljenje uskladištenih masnih ćelija. Osim toga, grejpfrut sadrži likopen, vitamine A i C i vlakna.

Predlog konzumacije: Ogulite pola grejpa i očistite kriške od kožice. Ubacite grejpfrut u blender, dodajte mu par listića svežeg bosiljka i par kockica leda. Smiksajte i uživajte!

6. Zeleni čaj

Dok je kofein poznat po svom fat-burning efektu, u zelenom čaju on zapravo nije njegovo najjače oružje u borbi protiv masnih ćelija: EGCG, fitohemikalija u zelenom čaju koja zelenom čaju daje niz zdravstvenih benefita, povećava metaboličku stopu i pojačava proces topljenja masnog tkiva. Prema istraživanju koje je objavio American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija četiri šoljice zelenog čaja na dan pomogla je ljudima da za osam nedelja izgube 3 kilograma.

Predlog konzumacije: Pomešajte dve šoljice zelenog čaja s pola šoljice soka grejpfruta i jednom šoljicom vode. Dodajte led po želji. Smiksajte i pijte tokom dana.

7. Nar 

Postoji li bolja reklama za nar od činjenice da ovo voće i do 300 puta bolje štiti azotni oksid u telu. A upravo je azotni oksid povezan s procesima topljenja masnog tkiva!

Predlog konzumacije: Pomešajte mericu proteina surutke s čašom 100%-tnog soka od nara.

8. Spanać

Šoljica kuvanog spanaća sadrži 41 kaloriju i dva snažna detoksifikacijska sastojka: glutation i alfa lipoičnu kiselinu. Pomaže smanjenju LDL (lošeg) holesterola iz vašeg probavnog trakta.

Predlog konzumacije: Ubacite šaku španaća u blender zajedno sa sokom ceđene narandže. Dodajte po želji kockice leda i smiksajte. Uživajte u zdravom smoothieju.

9. Losos

Omega-3 masne kiseline u lososu su tako snažne da mogu pojačati procese topljenja masnog tkiva, a usporiti procese nakupljanja masnog tkiva, zadržavajući zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Predlog konzumacije: Losos operite i osušite papirnim ubrusima. Narandžu dobro operite i osušite pre ribanja kore. Zagrejte tiganj i pecite svaku stranu lososa 1/2 do 1 minute. Napola pečen losos stavite na stranu sa kožicom na pleh s papirom za pečenje. Pospite losos narandžinom korom i pecite u zagrejanoj pećnici još desetak minuta.

10. Celovite žitarice

Vaše telo koristi dvaput više kalorija da bi razgradilo proizvode od ceog zrna žitarica (posebno one bogate vlaknima poput ovsenih pahuljica i smeđeg pirinča) nego procesuiranu hranu.

Predlog konzumacije: Zagrejte 2dl vode, dodajte 50 grama ovsenih pahuljica i malo cimeta. Mešajte dok smesa ne postigne željenu gustinu. Sipajte u činicu, a kad se malo ohladi dodajte pola merice proteina surutke i promešajte.

Izvor: fitness.hr

3 trika za savršene krofne

Miris vrućih krofni se širi kuhinjom a vaši ukućani jedva čekaju da gricnu svoje omiljene poslastice. Da bi ugođaj u krofnama bio vrhunski, važno je da one budu mekane i ne previše masne.

Zbog toga vam predstavljamo efikasne trikove koji će vam pomoći da ispržite savršene krofne.

Pogledajte i recept Bakine krofne

- Važno je da svi sastojci budu topli, odnosno na sobnoj temperaturi. Brašno možete zagrejati u rerni na temperaturi od 20 stepeni oko 2 minuta.

- Dodajte smesi kašičicu rakije kako krofne ne bi upile masnoću tokom prženja. Takođe, uvek vodite računa da temperatura ulja bude dovoljno visoka. Ukoliko temperatura spadne, dobićete ne baš privlačne masne krofne.

- Prašak za pecivo će sprečiti preterano stvaranje rupica u krofnama, pa dodajte uobičajenom receptu bar pola kesice.

Izvor: stvar ukusa

Kako se pravilno koristi svež kvasac u pripremi peciva

Kako bi vam peciva bila mekana i ukusna, važno je da znate osnovna pravila mešenja s kvascem.

 

Priprema testa sa svežim kvascem ima mnogo prednosti. Kvasac pecivima daje specifičnu aromu i volumen. Međutim, veoma je važno da koristite na pravilan način kako biste iskoristili sve njegove prednosti.

Najvažnije je da kupite svež kvasac. Trebalo bi da bude ujednačene krem boje, bez tamnih mrlja. Ako ima promene u boji ili neprijatan miris, kvasac nije svež i ne bi trebalo da ga koristite.

Kvasac izmrvite ili stavite u posudu i izgnječite kašikom. S obzirom da se ponaša kao živi organizam, kvasac bi trebalo "nahraniti" kako bi reagovao i aktivirao se. To ćete uraditi tako što ćete izmrvljenom kvascu dodati mlaku vodu i, ako recept to dozvoljava, šećer. Voda mora biti temperature između 32 i 38 stepeni. Ukoliko je hladnija ili toplija od tih vrednosti, kvasac se neće aktivirati.

Pomešajte dobro mešavinu, dok se kvasac skroz ne rastvori.

Posudu s rastvorenim kvascem zatim stavite na toplo mesto. Kvascu je neophodna toplota kako bi se aktivirao i narastao. Samo vodite računa da mesto ne bude prevruće jer će to "ubiti" kvasac.

Kvascu je potrebno između 5 i 10 minuta da se aktivira, i tada će početi da peni i narasta. Aktiviran kvasac zatim dodajte ostalim sastojcima i nastavite pripremu peciva prema receptu.

Izvor: Stvar ukusa

Kako da ispečete palačinke u kalupu za mafine!?

Evo jedne pojednostavljene verzije palačinaka koje nećete morati da pečete jednu po jednu nego ćete ispeći čak 12 odjednom i to u kalupima za mafine.

Palačinke svi obožavamo, ali su nam one retko opcija za doručak jer se dosta vremena izgubi u pečenju. Ali mi smo pronašli način kako da ispečete 12 palačinaka odjednom.

Potrebni sastojci:

1 šolja mleka

6 jaja

1 šolja brašna

½ kašičice soli

1 kašičica vanila ekstrakta

¼ šolje otopljenog putera

Za nadev: čokoladni namaz, pekmez, kajgana, pržene kobasice...

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 200C. Sve sastojke osim putera dobro umutite električnim mikserom, puter dodajte na samom kraju pa sve dobro izmešajte.

Kalupe za mafine namastite pa ih punite smesom za palačinke tako da ispunite ¼ kalupa. Pecite dok se palačinke ne naduvaju – oko 15 minuta.

Palačinke izvadite iz rerne ostavite da se prohlade nekoliko minuta  i da se malo spuste, a zatim ih punite nadevima po želji. Ako želite slatki doručak u svaku palačinku stavite po kašiku čokoladnog namaza ili pekmeza, a za slanu varijantu punite ih kajganom sa kobasicama i slaninom.

Izvor: Lifepress magazin, Stvarukusa

Zaboravite na mikrotalasnu, ovo je najbolji način da odmrznete piletinu

Dešava se i najboljima da kupe sve namirnice, počnu sa spremanjem ručka, a onda shvate da meso još uvek nisu odledili.

Džef Porter, autor knjige „Kuvanje za početnike” objašnjava zbog čega je hladna voda najbolji način da odmrzenete piletinu.

Iako mnogi misle da je najsigurniji način odmrzavanja da ostavite uveče meso na radnoj površini, Poter kaže da to nije najbolje rešenje, jer bi meso moglo da se pokvari.

Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici takođe nije dobro rešenje, jer se meso uglavnom skuva na nekim mestima, dok se na drugim jednostavno ne odledi.

Prema rečima ovog čuvenog kulinarskog maga, najbolje i najbrže ćete odlediti meso ako ga ostavite da odstoji u hladnoj vodi ili ga jednostavno stavite u sudoperu i odvrnite slavinu.

izvor: Super recepti

Kako da pečeno meso uvek bude mekano i sočno

Primenite naše savete i uživajte u najukusniijem pečenom mesu.

Pečenje mesa se čini lako – samo komad mesa stavite u rernu i pečete, ali zašto vam onda nekako uvek ispadne tvrdo i suvo? U tom slučaju ovi jednostavni saveti kuvarice Anabel Langbin dobro će vam doći i pečeno meso će biti sočno i mekano.

Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, poput manjeg komadića drveta, pa ako meso prerežete preko tih mišića, dobićete komade koji su znatno mekši zbog manjeg broja vlakana. Vrlo je važno meso pre sečenja ostaviti da jedno vreme odstoji. Naime, ako meso počnete da sečete odmah nakon pečenja svi prirodni sokovi će iscuriti, boja neće biti ujednačena, a meso će biti još uvek u procesu pečenja tako da će na kraju biti tvrdo, piše taste.com.

Ostavljanjem pečenog komada mesa da se malo ohladi nakon pečenja ključno je za ravnomernu raspodelu sokova kroz celi komad mesa, izjednačavanje boje, a na kraju meso postaje mekše, a samim time i ukusnije, savetuje kuvarica Anabel.

Kako bi pečeno meso bilo sočno i meko, nakon pečenja ga izvadite iz rerne i pokrijte papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odmori oko pola sata. Pogledajte u kojem se smeru protežu mišićna vlakna u mesu, a ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na ivici. Zatim meso režite oštrim nožem popreko u odnosu na mišićna vlakna.

Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša. Osim toga, meso svakako režite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.

Izvor: tportal

Narodni lek protiv kašlja i bronhitisa

Ovaj domaći lek će vam pomoći da se rešite upornog kašlja i poboljšati zdravlje pluća.

Mnogi ljudi imaju različite probleme s plućima, a najčešći su astma, bronhitis i različiti oblici kašlja. Problemi s plućima mogu biti uzrokovani kako infekcijama, tako i različitim drugim stanjima, alergijama i naravno pušenjem.

Prenosimo vam u narodu poznati lek protiv ovih problema, posebno astme kako plućne tako i srčane. Ovaj lek su pripremale u različitim varijacijama još naše bake.

Pogledajte i Pomoć kod kašlja iz povrća i bilja

Evo što vam je potrebno i kako se priprema:

- pola kilograma crvenog luka

- pola kilograma šećera

- 2 limuna

- 1,5 litra vode

- 7 velikih kašika domaćeg meda

Šećer u metalnoj posudi umereno zagrevajte i mešajte dok ne porumeni, dodajte sitno iseckani luk, kratko propržite i dodajte vodu. Sve skupa kuvajte da voda vri na umerenoj temperaturi dok ne ispari 1/3 vode. Potom pustite da se ohladi, dodajte sok od 2 isceđena limuna i med i sve to dobro mešajte da se potpuno ujednači. Ostavite da odstoji, a zatim smesu procedite (od komadića luka) i sipajte u staklenu bocu.

Potrebno je koristiti 1 supenu kašiku napitka pre svakog obroka dok se kompletna količina ne potroši. Po potrebi napravite novu mešavinu i ponavljajte postupak dok vam se zdravstveno stanje ne poboljša.

Napomena: Obavezno se konsultujte s lekarom pre upotrebe prirodnih lekova.

Izvor: magazin.ba

(VIDEO) Kako da JUČERAŠNJI HLEB opet bude HRSKAV I SVEŽ?

Šta je potreno da uradite da vaš hleb opet bude hrskav i vruć?

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Hleb prethodno kratko stavite pod mlaz vode da bude vlažan.

Zatim ga stavite u zagrejanu rernu i ostavite pet do sedam minuta. Kada ga budet izvadili biće svež i vruć.

Evo i videa koji će vam pomoći da se snađete.

Autor: dnevno.rs

Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća

 

Jedite voće i povrće bez bojazni od unošenja toksičnih materija u organizam…

Sveže voće i povrće koje kupujemo često je tretirano pesticidima i veoma je bitno da ga očistimo kako bismo izbegli i najmanju mogućnost da u organizam unesemo toksične supstance. 

Zbog toga vam predstavljamo jednostavan trik koji će vam pomoći da dezinfikujete i temeljno očistite zdrave namirnice. 

U veliku posudu sipajte vodu i pola šoljice sirćeta. Zatim u ovu mešavinu stavite svoje voće ili povrće i neka tako stoji 15 minuta, a zatim ga dobro isperite. 

Sirće može da neutrališe i 98% bakterija i pesticida koji se nalaze na svežim namirnicama. Ovakvim postupkom ste sigurni da je sve što pojedete zaista dobro za vaše zdravlje. 

Izvor: Stvar ukusa

Doručak za tren oka: 3 načina za spremanje jaja u mikrotalasnoj

Jaja su tradicionalan doručak, ali niste uvek raspoloženi da pržite i prljate tiganje i šporet. U takvim mometima, mikrotalasna može odlično da vam posluži. Zato pogledajte ova tri neverovatno brza i jednostavna načina da spremite omiljeni doručak - i to sve u onom tanjigu iz kog ćete da jedete.

KAJGANA

Podmažite keramičku posudu uljem, i u nju stavite jaja. Izmutite ih viljuškom, i dodajte sve što inače stavljate u kajganu. Budite kreativni - kačkavalj, šunka, luk, pečurke, kiseli krastavčići, spanać... Posolite i sve dobro izmešajte, pa stavite u mikrotalsnu na najjače podešavanje na jedan minut. Izvadite, promešajte, pa vratite na 30 sekundi. Doručak je spreman!

NA OKO

Izgledaju kao da su sa tiganja, a zapravo se spremaju u tanjiru. Tanjir morate da podgrejete, pa ga zato prvo stavite na dva minuta u mikrotalasnu, Izvadite ga pažljivo, stavite malo putera i razbijte jaje. Malo probušite žumance vrhom noža, kako ne bi eksplodiralo u mikrotalasnoj. Pecite 45 sekundi, pa ako belance još uvek nije spremno, kuvajte još petnaestak minuta.

POŠIRANA

Neverovatno, ali najlakši način da se naprave poširana jaja je upravo u mikrotalasnoj. Napunite staklenu činiju vodom, i unutra razbijte jedno jaje. Pokrijte tanjirom, i sve tako ubacite u mikrotalasnu na minut. Proverite da li je gotovo - belance bi trebalo skoro u potpunosti da pokrije žumance. Ako nije gotovo, kuvajte još desetak sekundi.

Kako pravilno da isečete pečeno pile

Evo nekoliko saveta koji će vam olakšati serviranje pečenog pileta.

Savršeno jelo za svečani ručak je pečeno pile. Međutim, njegovo sečenje može da vam napravi probleme. Zbog toga vam predstavljamo savete za pravilno sečenje pečenog mesa.

U samo nekoliko poteza nožem možete da dobijete savršeno isečeno pile, a da pritom ništa ne bacite.

Najpre krenite od bataka i njih odsecite, zatim jednim potezom noža presecite pile na pola.

Ovi saveti će vam uštedeti vreme, ukoliko pažljivo budete pratili instrukcije za sečenje. 

Autor: Stvar ukusa

Napravite testo za picu za 10 minuta

Savladajte recept za testo za picu koje će vam uspeti svaki put – od brašna, praška za pecivo, sode bikarbone i grčkog jogurta. Grčki jogurt omiljen je širom sveta zbog svoje guste i kremaste teksture nalik na pavlaku, ali i zato što sadrži gotovo dva puta više proteina od klasičnog jogurta.

Sastojci za testo:

200 g brašna

prstohvat soli

¼ kašičice sode bikarbone

½ paketića praška za pecivo

200 g grčkog jogurta

Priprema:

1. Suve sastojke pomešajte i prosejte.

2. Tako pripremljenom brašnu dodajte grčki jogurt pa mesite 5 do 8 minuta dok ne dobijete čvrstu kuglu koja se ne lepi za prste.

3. Testo potom razvucite na željenu debljinu, dodajte mu omiljene dodatke, pa stavite da pečete na uobičajen način.

Pogledajte i Najčešće greške u pripremi pice

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Ovo su najzdravije jesenje namirnice! Evo kako da ih upotrebite!

Izlečite prehladu, očistite lice i izbrišite bore pomoću ovih namirnica.

Jabuke

One pomažu u snižavanju lošeg holesterola i bogate su antioksidansom kvercetinom koji omogućuje bolji protok kiseonika u pluća. Takođe su odličan izvor vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta i u borbi s prehladama. Jabuka srednje veličine sadrži 14 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je probavilo. Osim toga, ovo voće je odličan odabir za doručak jer pokreće metabolizam.

Karfiol

Slično kao i jabuke bogat je vitaminom C. Smatra se kako jedna porcija sadrži oko 77 posto preporučenog dnevnog unosa. Karfiol je bogat antioksidansima koji brišu bore i fitonutrijentima koji smanjuju rizik od raka pluća. Zbog toga se posebno preporučuje pušačima. 

Nar 

Ovo voće se zbog obilja vitamina C, folne kiseline i vitamina A i E, kao i kalija naziva supervoćem. U soku šipka nalaze se tri bitna polifenola koji su moćni antioksidansi, a po čijem je delovanju šipak snažniji od brusnica, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa a pomaže i u borbi s depresijom. Osim toga pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa. 

Bundeva

Ona je odlična namirnica za sve one koje muče alergije. Bundeva je bogata vitaminom C koji snižava nivo histamina, i cinkom i vitaminom A koji jačaju imunološki sistem. Takođe, ona blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a posebno se preporučuje ljudima s bolestima želuca i creva. 

Kelj

Ovo povrće bogato je vitaminom A, C i E, mangezijom i karotenoidima koji jačaju imunitet i pomažu u izgradnji vlasi.  Kelj čisti toksine iz organizma što je neophodno za zdrav organizam. Takođe pomaže u ublažavanju kašlja kod ljudi koji pate od alergije. 

Mandarine

One sadrže dvostruko više vitamina C nego narandže, a bogate su folnom kiselinom i beta karotenom neophodnim za zdravu probavu. Mandarine su odličan izvor pektina koji sprečava apsorpciju holesterola na zidovima krvnih sudova, a samim tim i rizik od gojaznosti. Pektin je ujedno zadužen za regulaciju šećera u krvi, što znači da mandarine deluju zasitno i ne izazivaju stalan osećaj gladi.

Prokelj

Ovo povrće odličan je izvor vitamina A i C, proteina, gvožđa i kalijuma. Takođe bogat je folnom kiselinom koja je zaslužna za povećanje plodnosti i kod muškaraca i kod žena, a bogat izvor vitamina povećava šanse preživljavanja spermatozoida u materici. Osim toga, sadrži fitonutrijent koji pomaže u regulaciji nivoa hormona kod žena.

Izvor: 24sata.hr, stvarukusa.rs

Ove namirnice nikako ne treba podgrevati

Zbog današnjeg ubrzanog načina života sveže pripremljeni obroci postaju sve veći luksuz, a podgrejana hrana kojoj pribegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja. Saznajte koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate, a kojima ne smeta kratka ponovna termička obrada.

Podgrevanje hrane uopšteno nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži jedinjenja koja prilikom podgrevanja postaju štetna, odnosno toksična. Među onima koje spadaju u rizičnu grupu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, izdvajamo: 

Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga jedite u isključivo svežem obliku. 

Sastav pečuraka se zbog svojih proteina lako menja pa postaju štetne. Zato se preporučuje da ih samo blago zagrejete do 70 stepeni. 

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kad je kuvan, ali ohlađen. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja procenta otpornog skroba koji ima probiotsko dejstvo. 

Meso zagrevanjem postaje strano našem telu, zbog promene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama, menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nesvarljiva, a samim tim i toksična. 

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrevanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama, poput mesa živine, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečnih proizvoda i jela koja sadrže mleko, sir i jaja. Kod jela s ovim namirnicama podgrevanje ne bi trebalo da bude opcija. 

Namirnice čiji se sastav podgrevanjem ne menja mnogo su integralne žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. To su pirinač, proso, ječam i zob.

Savet: Podgrevanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrejete samo tečnost, a ovaj postupak se preporučuje i kad je varivo u pitanju. Ukoliko kuvate velike porcije hrane pre konzumiranja, pametno je rasporediti ih u manje porcije kako biste izbegli podgrevanje u više navrata. 

Topla vodena kupka idealno je rešenje za grejanje ribe i mesa, jer na ovaj način odgovarajuća temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih supstanci u namirnicama. 

Izvor: zadovoljna.hr

Oljuštite glavicu belog luka za 10 sekundi

Zaboravite sve uobičajene načine za ljuštenje belog luka i pogledajte kako da to jednostavno učinite za 10 sekundi.

Uobičajen i često primenjivan način za ljuštenje belog luka je udaranje glavice nožem i zatim ljuštenje čenova.

Nova, revolucionarna metoda će vam ubrzati i olakšati pripremanje omiljenih jela.

Na dasci za sečenje, rukom udarite glavicu belog luka.

Zatim uzmite dve činije iste veličine i u jednu od njih stavite čenove razbijene glavice.

Poklopite činiju drugom činijom i jako tresite.  Za deset sekundi,  ili čak i manje, dobićete oljuštene čenove belog luka.

Pogledajte video i ubrzajte pripremu omiljenih specijaliteta.

Postavljanje i dekoracija kuhinjskog stola

Sto u kući, čak i kada ne dolaze gosti, treba da bude lepo postavljen. Sto uvek treba da bude pokriven stolnjakom. Ako su ručak ili večera svečani, preporučuje se beli stolnjak od kvalitetnog materijala (npr. damasta), a salvete treba da su u istom tonu. Stolnjak mora da bude savršeno čist i ispeglan. Za ručak ili večeru koji nisu svečani mogu se upotrebiti i stolnjaci u boji, šareni, karirani i sl.

Pribor za jelo postavlja se tako što se viljuška postavi levo, a nož desno od tanjira. Kašika se postavlja desno od noža, sa spoljne strane. Kašike, viljuške i nož treba postaviti tako da im drške budu okrenute prema ivici stola, a oštrica noža prema tanjiru.

Kod jednostavnog rasporeda pribora za jelo, kada se jede u vlastitoj kući, obično se postavlja veliki plitki tanjir, a na njega duboki tanjir za supu. Ako se služi i predjelo, onda se stavlja manji tanjir za predjelo, sa posebnom viljuškom i nožem.

Kada se priređuje ručak ili večera za goste, postavljanje stola je nešto komplikovanije. Ako se služi više jela, valja staviti odgovarajući pribor, ali nikada više od tri viljuške i tri noža. Ako se pre glavnog jela služi riba, obavezno se postavlja poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož između kašike i noža za glavno jelo.

Ko nema pribor za ribu, može je jesti samo viljuškom i komadićem hleba. Viljuška za ribu stavlja se pre viljuške za meso. Dobro je ako viljuška za ribu ima drugačiji oblik, npr ako je nešto manja. U tom slučaju, s leve strane tanjira biće postavljene dve viljuške, a sa desne jedan nož.

Kašičice i male viljuške za desert mogu se staviti s gornje strane tanjira, s drškom okrenutom prema desnoj ruci.

Posuda za kompot, zajedno sa kašičicom, postavlja se levo od tanjirića za salatu. Na tanjir se stavlja složena salveta, a isečeni komad hleba u korpicu. Posude za so i biber takođe su uobičajeni predmeti na stolu. Na stolu bi trebalo da se nalazi i bokal sa vodom i čaša za svaku osobu. Ako se pije voda, postavlja se čaša od 2 dl, a za vino čaša od 1 dl. Čaše se na stolu ne okreću naopako, već se postavljaju tako da se u njih može odmah sipati.

Veliki pribor za vađenje jela (velika kašika za supu, kašika za varivo i pribor za vađenje mesa, salate..) stavlja se na sto desno od domaćice.