10 najboljih namirnica za topljenje masnih naslaga

10 najboljih namirnica za topljenje masnih naslaga

Ove namirnice uvrstite na svoj jelovnik kako biste organizmu olakšali proces korišćenja masnog tkiva za energiju!

Da raščistimo odmah na početku, ne postoji ni jedna namirnica na svetu koju ćete jesti i pritom gubiti kilograme. Niste ih preko noći dobili, ne možete ih ni preko noći izgubiti. Nažalost!

Ali, postoje namirnice koje podstiču brže topljenje masnog tkiva, ali i uz njih morate imati uravnoteženu ishranu i baviti se nekim oblikom fizičke aktivnosti.

1. Avokado

Avokado je odlična namirnica za gubitak masnih naslaga ako se ugljeni hidrati u ishrani zameni sa njim. Dodatno, avokado sadrži šećer manoheptuloze, koji je povezan sa smanjivanjem insulina jer je višak insulina direktno povezan s taloženjem masnog tkiva. Održavanje normalnog nivoa insulina može značiti i manje masnog tkiva.

Predlog konzumacije: Istiskajte polovinu zrelog avokada vilicom. Dodajte pola paradajza izrezanog na kockice. Prelite s pola limuna (ili limete) i dodajte so i biber, po želji. Ubacite sve zajedno u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Mažite na pirinčane ili integralne (neslane) krekere.

2. Čili papričice

Kapsaicin kojeg imaju čili papričice, povećava termogenezu, stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Nutrition utvrdilo je da kapsaicin jača metabolizam, ali i može smanjiti osećaj gladi i povećati osećaj sitosti.

Predlog konzumacije: Izmešajte pola šoljice soka narandže, dve kašike maslinovog ulja i jednu iseckanu čili papričicu, i napravite marinadu. Uzmite pileća prsa i namažite ih marinadom i ostavite u frižideru najmanje sat vremena (može i do 24 sata). Pripremite na tiganju bez korištenja dodatnih masnoća.

3. Jaja

Naučnici sa Univerziteta Sent Luis dokazali su u jednom istraživanju da ispitanici koji su za doručak dobijali 2 jajeta imali su osećaj sitosti duže tokom dana i jeli su manje za ručak, od grupe ispitanika koja je jela doručak koji nije sadržao jaja. Nutricionisti ističu da se jede celo jaje: žumance obiluje zdravim mastima, vitaminima A, D i E, a i većina proteina iz jajeta nalazi se upravo u žumancetu.

Predlog konzumacije: Uzmite šaku svežeg spanaća i narežite ga na listiće. Stavite spanać u tiganj koji ste prethodno zagreali i dodali mu vode da prekrije dno. Umutite dva jajeta i prelite spanć nakon što je lagano omekšao. Mešajte kajganu dok ne dobije željenu čvrstinu.

4. Đumbir

Popularan u istočnjačkim kuhinjama, a sve popularniji i kod nas, đumbir podstiče metabolizam na dva načina: povećava mišićnu potrošnju kiseonika što rezultira većom potrošnjom kalorija i povećava proizvodnju mlečne kiseline koja povećava proizvodnju hormona rasta, a koji povećava količinu masnih ćelija koje se ispuštaju iz "rezervoara" i koriste za energiju.

Predlog konzumacije: Oljuštite i narežite na sitne komadiće svežeg đumbira. Pomešajte s belim lukom i svežim povrćem kojeg ste prethodno takođe naseckali na sitno: sveža paprika, tikvica i sl. Dodajte kašiku maslinovog ulja. Poslužite uz omiljeni izvor proteina poput belog mesa ili ribe.

5. Grejpfrut

U istraživanju u kojem je ispitanicima davano pola grejpfruta svakodnevno, bez drugih dodataka u njihovoj ishrani, rezultat je bio iznenađujuć: nakon 12 nedelja prosečni gubitak kilograma je iznosio gotovo 2 kilograma. Grejpfrut sadrži supstancu naringin, koji podstiče topljenje uskladištenih masnih ćelija. Osim toga, grejpfrut sadrži likopen, vitamine A i C i vlakna.

Predlog konzumacije: Ogulite pola grejpa i očistite kriške od kožice. Ubacite grejpfrut u blender, dodajte mu par listića svežeg bosiljka i par kockica leda. Smiksajte i uživajte!

6. Zeleni čaj

Dok je kofein poznat po svom fat-burning efektu, u zelenom čaju on zapravo nije njegovo najjače oružje u borbi protiv masnih ćelija: EGCG, fitohemikalija u zelenom čaju koja zelenom čaju daje niz zdravstvenih benefita, povećava metaboličku stopu i pojačava proces topljenja masnog tkiva. Prema istraživanju koje je objavio American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija četiri šoljice zelenog čaja na dan pomogla je ljudima da za osam nedelja izgube 3 kilograma.

Predlog konzumacije: Pomešajte dve šoljice zelenog čaja s pola šoljice soka grejpfruta i jednom šoljicom vode. Dodajte led po želji. Smiksajte i pijte tokom dana.

7. Nar 

Postoji li bolja reklama za nar od činjenice da ovo voće i do 300 puta bolje štiti azotni oksid u telu. A upravo je azotni oksid povezan s procesima topljenja masnog tkiva!

Predlog konzumacije: Pomešajte mericu proteina surutke s čašom 100%-tnog soka od nara.

8. Spanać

Šoljica kuvanog spanaća sadrži 41 kaloriju i dva snažna detoksifikacijska sastojka: glutation i alfa lipoičnu kiselinu. Pomaže smanjenju LDL (lošeg) holesterola iz vašeg probavnog trakta.

Predlog konzumacije: Ubacite šaku španaća u blender zajedno sa sokom ceđene narandže. Dodajte po želji kockice leda i smiksajte. Uživajte u zdravom smoothieju.

9. Losos

Omega-3 masne kiseline u lososu su tako snažne da mogu pojačati procese topljenja masnog tkiva, a usporiti procese nakupljanja masnog tkiva, zadržavajući zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Predlog konzumacije: Losos operite i osušite papirnim ubrusima. Narandžu dobro operite i osušite pre ribanja kore. Zagrejte tiganj i pecite svaku stranu lososa 1/2 do 1 minute. Napola pečen losos stavite na stranu sa kožicom na pleh s papirom za pečenje. Pospite losos narandžinom korom i pecite u zagrejanoj pećnici još desetak minuta.

10. Celovite žitarice

Vaše telo koristi dvaput više kalorija da bi razgradilo proizvode od ceog zrna žitarica (posebno one bogate vlaknima poput ovsenih pahuljica i smeđeg pirinča) nego procesuiranu hranu.

Predlog konzumacije: Zagrejte 2dl vode, dodajte 50 grama ovsenih pahuljica i malo cimeta. Mešajte dok smesa ne postigne željenu gustinu. Sipajte u činicu, a kad se malo ohladi dodajte pola merice proteina surutke i promešajte.

Izvor: fitness.hr

Možda će vas interesovati i ovo: