Sočivo i krompirići

Potrebno:

250 g krupnog sočiva, velika šargarepa, manji praziluk, so, 300 g krompira, 4 kašike maslinovog ulja, biber, pomorandža, 2 kašike vinskog sirćeta, 1-2 kašike meda, 100 g endivije (ako želite)

Priprema:

Sočivo operite u cediljci i kuvajte u kipućoj vodi oko 30 minuta. U međuvremenu šargarepu oljuštite, operite i iseckajte na sitne kockice. Praziluk očistite, operite i takođe iseckajte na kockice. Oko 5 minuta pre kraja kuvanja seckanu šargarepu i praziluk dodajte u sočivo. Dobro posolite. Krompir oljuštite, operite i isecite na manje kocke. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i na njemu oko 10 minuta propržite krompir uz mešanje. Začinite solju i biberom. Iscedite pomorandžu. Sok pomešajte sa sirćetom, solju, biberom i medom i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Endiviju očistite, operite, ocedite i iskidajte na komadiće. Sočivo ocedite u cediljci. Pomešajte krompir, sočivo i preliv sa sokom od pomorandže, još jednom dobro posolite i pobiberite. Ukoliko želite dodajte endiviju i servirajte.

Vegetarijanska salata sa sirom

Potrebno:

300 g belog sira, 300 g pšenice, 200 g oraha, 2 paprike, paradajz i dve ljute paprike, malo sirćeta, maslinovog ulja i morske soli.

Priprema:

Pšenicu staviti veče pre pripreme salate da se kuva. Isprati je u dve vode i pustiti da prokuva. Kuvati je 45 minuta. Zatim je skinuti sa šporeta, šerpu umotati u ćebe i ostaviti na toplom da prenoći. Sutradan samleti orahe, a paradajz i parike iseći na kockice. Pšenicu ocediti od vode i sipati u činiju. U pšenicu dodati mlevene orahe i povrće i dobro pomešati. Začiniti uljem i solju. Ubaciti pola narendanog  Balans+ belog sira sa probiotikom i polako promešati. Sa ostatkom sira posuti salatu.

Pasulj salata

Potrebno:

1/2 kg suhog pasulja (ili 1 kg mladog)

2 glavice luka

bučino ulje

sirće, so i biber po ukusu

 Priprema:

Suvi pasulj namočiti preko noći (mladi pasulj ne treba namakati). Sledeći dan, u lonac s hladnom, posoljenom vodom staviti pasulj i kuvati otprilike sat do sat i po.

Luk narezati na tanke kolutove. Kad je pasulj kuvan, ocediti ga, staviti u činiju i odmah topli začiniti bučinim uljem, sirćetom, dodati luk te po okusu i potrebi pobiberiti i dosoliti. Ostaviti da se ohladi pa poslužiti.

Ovako pripremljena salata može u frižideru stajati par dana. Pasulj salatu možete pripremiti i od konzerviranog pasulja, kojeg treba oprati, pa potom izmešati s lukom, uljem i sirćetom. Ako se priprema od konzerviranog pasulja, salatu pripremiti dan ranije kako bi pasulj "povukao“ sve ukuse.

Posna salata od tunjevine

Potrebno:

konzerva komadića tunjevine, 250 ml posnog majoneza, kašičica senfa, 0,5 kg belog krompira, veza svežeg vlašca, 100 g crnih maslina, 50 g mlevenih oraha, so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi pazeći da se ne prekuva. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je pomešajte s majonezom, senfom, orasima i seckanim vlašcem. Kuvani krompir ocedite i ubacite u pripremljen sos od tunjevine i majoneza. Na kraju dodajte masline i sve dobro izmešajte.

Salata od tikvica

Potrebno:

4 tikvice

300 g pavlake

2 čena belog luka

po potrebi mirođija

Priprema:

Tikvice oprati, oljuštiti i izrendati.Posoliti i ostaviti 15 minuta da puste vodu. Ocediti.

Beli luk sitno iseckati, dodati mirođiju i ocedjene tikvice, dodati malo bibera, zatim dodati pavlaku i sve izmešati.

Salata od kiselog kupusa

Potrebno:

1 glavica kiselog kupusa, aleva paprika, ulje

Priprema:

Kiseo kupus isecite na manje komade, pospite uljem i poslužite uz tucanu papriku.

Daikon salata

Potrebno:

1 okrugla bela rotkva, 2 dugačke daikon rotkve, šolja kuvanog pirinča, 300 ml posnog majoneza, 2 čena belog luka, 50 ml maslinovog ulja, 50 ml vinskog sirćeta, so, biber

 Priprema:

Oljuštite obe vrste rotkve, pa okruglu narendajte na sitno rende, a daikon rotkvu na krupnije. Posolite, pobiberite, prelijte vinskim sirćetom i izgnječite rukama. Ubacite kuvani pirinač, a u majonez dodajte propasiran beli luk, pa sve promešajte, rasporedite po manjem plehu obloženom folijom i dobro pritisnite. Kada se salata ohladi, secite je na kocke i poslužite uz zelenu salatu.

Salata od tunjevine

Potrebno:

1/2 kg testenine, 2 konzerve tunjevine, 6 kiselih krastavčića, 150 g kukuruza šećerca (po želji), 3 dl kisele pavlake, 150 gr majoneza, so, biber, malo peršunovog lista, malo origana.

Priprema:

Testeninu skuvajte, ocedite i ostavite da se dobro ohladi. Za to vreme napravite preliv: krastavčiće sitno iseckati, dodati skuvan i oceđen kukuruz, iseckan peršunov list, malo origana, tunjevinu (oceđenu od ulja i malo usitnjenu), so i biber. Dodajte  majonez i pavlaku, promešajte i prelite preko testenine. Sve dobro izmešajte i ukrasite po želji.

Šarena salata

Potrebno:

250 g šarenih rezanaca, 3 paradajza, 150 g gaude, 150 g šunke, 425 g kukuruza šećerca ,so.

ZA PRELIV:

1,5 dl kisele pavlake, 3 kašike sirćeta ili limunovog soka, 3 kašike kečapa, peršun , so nbiber.

Priprema:

Testeninu skuvajte i ostavite da se ohladi. Paradajz, sir i šunku isecite na kockice. Dodajte kukuruz i sve dobro izmešajte. Za preliv umutite kiselu pavlaku, sirće, kečap, so i biber. Testeninu pospite sitno seckanim peršunom. Preliv poslužite uz kuvane rezance.

Fusili sa piletinom

Potrebno:

200 g fusila, pola pečenog ili skuvanog pileta, glavica crnog luka, kesica struganog parmezana.

 ZA PRELIV:

3 kašike majoneza, 1 dl kisele pavlake, 2 grančice celerovog lišća, 1 kašičica senfa, so, biber.

Priprema:

U skuvane makarone dodajte na kockice isečenu piletinu i crni luk. Napravite preliv od majoneza, kisele pavlake, senfa, iseckanog celerovog lišća, soli i bibera. Sve lagano izmešajte, preko salate pospite parmezan i do služenja držite u frižideru.

Salata od makarona

Potrebno:

250 g makarona, tegla kiselih šampinjona, 400 g šunke, nekoliko kiselih krastavčića, 2 pavlake, 1-2 kašike majoneza, so, biber, origano.

Priprema:

Makarone skuvajte i ostavite da se ohlade. Šampinjone, šunku i kisele krastavce sitno isecite, dodajte barene makarone, pavlaku, majonez i začine. Sve dobro promešajte i poslužite.

Salata sa testeninom može da bude dobbro rešenje za obrok na poslu, ali i ukusna i lagana večera. Brzo se i jednostavno sprema. Evo nekoliko predloga.

Salata od testenine i pečuraka

Potrebno:

150 g šampinjona, 250 g testenine, 1 glavica crnog luka, 1 manji praziluk, 1 crvena paprika, začin, kim, ulje, so, biber.

Priprema:

Povrće sitno iseckajte i propržite na ulju. Dodajte šampinjone isečene na listiće, so, biber, tucani kim, na kolutiće isečen praziluk i sitno isečenu papriku. Preliti sa malo vode, poklopiti i na tihoj vatri uz povremeno mešanje kratko prodinstati. Masa od povrća i pečuraka treba da po završetku dinstanja ostane samo u sopstvenom soku. Zatim dodajte skuvane makarone, sjedinite i poslužite.

Salata od morskih plodova

Potrebno:

900 g morskih plodova, 10 strukova mladog luka, 1/2 glavice crvenog luka , 4 štapa celera, 150 g svežeg kravljeg sira, 1 paradajz, 1 zelena salata, 1 sok od limuna, 4 kašike maslinovog ulja, 2-3 kašike sveže isečenog peršuna, so, biber.

Priprema:

Plodove mora  prokuvajte. Dodajte sitno nasečen mladi luk, beli i zeleni deo, pola glavice luka iseckajte na sitne kockice, isecite 4 štapa celera na tanje kolutiće. Sir isecite na kockice. Zelenu salatu napravite kao i za običnu salatu. Dodajteplodove mora. Pospite kockicama  sira, seckanim peršunom. Sve ukrasite paradajzom isečenim na četvrtine.

Salata sa tikvicama i oslićem

Potrebno:

3 tikvice, 5 crvenih pečenih paprika, 100 g sitno seckanog mesa oslića,150 g kravljeg sira, 2 veze peršuna, so, biber, 1 glavica sitno seckanog belog luka, ulje za prženje, soja sos

Priprema:

U tiganju na malo ulja kratko propržite sitno seckani oslić i izvadite u posudu. Tikvice iseckajte na kolutove i u zasebnom tiganju propržite na ulju. Nakon toga propržite pečene paprike iscepkane na rezance, pa odložite u sud. U istom ulju pržite i seckani beli luk. Kada tečnost ispari dodajte začine. U činiju poređajte tikvice ukrug, dodajte oslić, sve prelijte belim lukom, a potom preko stavite paprike. Sir isecite na kolutove i poređajte preko paprika. Sve pospite peršunom i začinite soja sosom na kraju.

Služite ohlađeno.

Salata sa tunjevinom

Potrebno:

500 g svežeg spanaća, 250 g tunjevine iz konzerve, 250 g kravljeg sira, maslinovo ulje, so,  biber, sok od 1 limuna, so, beli luk

Priprema:

Spanać dobro operite i ostavite da se osuši. Tunjevinu ocedite od  ulja. Sir isecite na kockice, pospite sečenim belim lukom i biberom. Spanać začinite maslinovim uljem, solju i sokom  od limuna. Preko stavite oceđenu tunjevinu. Na kraju dodajte začinjeni sir.