Spremite ukusni domaći sušeni paradajz u maslinovom ulju

U toplim letjim danima idealna nam je prilika da prikupumo povrće koje ćemo spremati u tegle. Savršen za takve prilike je mali paradajz čeri, koji nam može biti jako ukusno začinjena zimnica. To je sušeni paradajz u maslinovom ulju, za čiji recept sigurno imamo sastojke, ako ih pak nemamo veoma su lako dostupni.

Postupak pravljenja uopšte nije težak, lako ga prave i početnici u kuvanju, a zaista pruža veliko zadovoljstvo ukusa. Za ovaj domaći recept ne trebamo ni odvajati mnogo vremena ni truda, potrebno je samo dosta ljubavi prema ovom zdravom povrću, koji obiluje vitaminon C.Pored vitamina C, paradajz ima dosta lekovita svojstva, jer je jedan od prirodnih antioksidanata.

Upotreba sušenog paradajza je daleko poznata i kao prilog jelima, kao salata, a takođe se koristi i u samim pripremama raznih jela. Kada smo se naoružali voljom i zeljom da nas na jesen sačeka tegla prepuna dobrih i zdravih ukusa bacimo se na posao.

Potrebni sastojci

od 15 do 20 čeri paradajza
1 kašika sitne majčine dušice i dve vezice
3 čenja belog luka
1 kašika svežeg usitnjenog ruzmarina
250 ml maslonovog ulja
1 kašika šećera
malo kuhinjske soli
biber

Priprema u nekoliko koraka

Kada smo počeli sa pravljenjem ove zimnice najpre ćemo oprati i pripremiti čeri tako što ćemo svaki preseći na pola. Pleh u rerni potrebno je obložiti folijom i pažljivo ih ređati, tako da se međusobno ne dodiruju.Nakon toga prelićemo ih sa maslinovim uljem, i posuti po njima šećer, biber, so, majčinu dušicu i ruzmarin.

Pročitajte i: Šest namirnica za zdraviji i lepši ten
U zagrejanoj rerni na 100 stepeni sušimo naše čerije, dobrih 2 sata. Najbolje je početi prvo sa manjom temperaturom oko 50 stepeni, pa kasnije povećavati. Nakon dva sata ćemo isključiti rernu i ostaviti ih tu na toplom još narednih pola sata.

Za to vreme možemo pripremiti teglu temeljo je oprati vrućom vodom i ostaviti da se prosusi. Kada je spreman i paradajz i tegla nastavljamo sa radom.

U čistu teglu na dno ćemo sipati prtohvat soli i bibera, a zatim poređati cele češnje belog luka i vezice majčine dušice. Sledeće što nas čeka je da poređamo fino osušeni paradajz, za koji ćemo se potruditi da pliva skroz u maslinovom ulju koje sipamo nakon ređanja. Vek sušenog paradajza koji se drži u ulju je oko 6 meseci, ukoliko smo ga skladištili u frižider.

Izvor: receptizasvakog.com

Salata sa makaronama i prazilukom

Salata sa makaronama i prazilukom

Jednostavna ali veoma ukusna salata, koja ide uz sva mesa, ali može poslužiti i kao obrok salata.

Sastojci

  • 1/2 kg makarona
  • 3 kisele pavlake
  • jedan veći praziluk
  • 400g šunke
  • 5 barenih jaja
  • malo majoneza
  • po ukusu so
  • kašičica senfa

Priprema

Makarone obariti. Oprati ih i dobro ocediti.

Praziluk sitno iseckati, šunku na kockice, jaja narendati. Dodati kašičicu senfa i so po ukusu. Sve to pomešati sa pavlakom i majonezom.

Vaša salata je već gotova :)

Služiti hladno kao prilog uz neko drugo jelo ili toplo kao glavni obrok.

Izvor: stvarukusa.rs

Ruska salata sa makaronama

Sastojci

1/2 kg makarona

2 kisele pavlake

čaša majoneza (čaša od jogurta)

1/2 kg iseckane šunke

200g kačkavalja

7-9 kiselih krastavčića

5 barenih jaja

malo senfa

so i biber

po ukusu može se dodati i povće, grašak, paprika, šargarepa

Priprema

Obariti makarone. Trebalo bi izabrati sitnije makarone, pužiće ili druge sitnije oblike. Oprati ih, iscediti i ostaviti da se ohaladi. Kad su dobro ohlađenje dodati u njih 2 kisele pavlake, čašu majoneza, iseckanu šunku, izrendani kačkavalj, krastavčiće, jaja i začine. Sve dobro izmešati.

Salatu treba napraviti bar dan ranije jer je makaronama potrebno vreme da upiju.

Napomena: Ako je salata mnogo suva, jer su makarone upile svu pavlaku, možete dodati još malo pavlake da bi bila salata bila sočna.

Izvor: stvarukusa.rs

Salata od cvekle, šargarepe i jabuke

Sastojci

1/2 šolje soka od pomorandže
2 kašičice soka od limuna
2 čena belog luka, ispasirana
so, biber
1/4 šolje maslinovog ulja
3 veće šargarepe
2 jabuke, oljuštene i isečene na četvrtine
1 velika cvekla

Priprema

1. Pomešajte sokove, ispasiran beli luk, so i biber. Dok mešate, polako dodajte maslinovo ulje.

2. Izrendajte cveklu, šargarepu i jabuke, a zatim ih dodajte u posudu sa pripremljenim prelivom.

3. Salatu služite 30 minuta nakon pripreme.

Izvor: Stvar ukusa

Pasulj na kosovski način: Najukusnija posna salata

Sastojci

500 grama pasulja tetovca

5 suvih (ljutih) paprika

2 čena belog luka

ulje

sirće

so

Priprema

1. Stavite pasulj noć ranije u hladnu vodu da bi se brže skuvao.

2. Skuvajte ga, a u međuvremenu potopite suve paprike u toplu vodu, ostavite ih oko 15 minuta, ocedite i sitno iseckajte.

3. Skuvani pasulj propasirajte, ubacite papričice, zgnječen beli luk, so, sirće, ulje i dobro promešajte.

Izvor: posnajela.rs

Vatrena crvena čili salata od pasulja

Sastojci

300 g skuvanog crvenog pasulja

3 paradajza srednje veličine

1 crvena slatka paprika

1 crvena ljuta paprika

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika jabukovog sirćeta

nekoliko listova bosiljka

so i biber

Priprema

1. U činiju stavite skuvan pasulj, paradajz iseckan na kockice, kao i slatku i ljutu papriku. Dodajte i iseckani bosiljak.

2. Prelijte uljem, sirćetom, posolite i pobiberite, promešajte.

3. Ova salata je najbolja kada odstoji nekih 10-15 minuta, mada je možete ostaviti i preko noći u frižideru, poklopljenu. Odlična je i sutradan.

Izvor: kuvarancije.com

Krompir salata sa jogurtom

Sastojci

kašičica soli
1 kg krompira
130 g jogurta
130 g majoneza
2 kašike šećera
3 glavice crnog luka srednje veličine
3 kašika soka od limuna
kašičica peršuna ili iseckanog vlašca

Priprema

1. Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i isecite na kolutove ili kockice. U velikoj činiji pomešajte majonez, jogurt, limunov sok, šećer i so. Dodajte krompir i luk isečen na kolutove. Protresite činiju da se sastojci sjedine.

2. Poklopljenu činiju držite na hladnom najmanje četiri sata pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

Obrok za 10 minuta: Salata sa tunjevinom i pasuljem

Sastojci

400 g tunjevine u ulju

konzerva od 400 g belog pasulja

400 g zelene boranije (sveže ili iz konzerve)

2 manje glavice crnog luka

soka od 1 limuna

60 ml maslinovog ulja

so, biber

kašičica majčine dušice i kašika seckanog peršuna

Priprema

1. Tunjevinu ocedite, a pasulj operite hladnom vodom i ostavite u cediljki.

2. Boraniju očistite, operite i kuvajte oko pet minuta u kipućoj slanoj vodi. Izvadite rešetkastom kašikom, operite hladnom vodom i isecite na komade duge tri, četiri centimetra.

3. Mladi luk očistite i izrežite na tanke kolutove. Tunjevinu viljuškom usitnite na komadiće, dodajte pasulj, boraniju, luk i sipajte u dekorativnu činiju.

4. Limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i začinsko bilje promešajte, prelijte salatu i servirajte posle 30 minuta, uz čašu belog vina.

Izvor: Novosti

Pileća Cezar salata sa testeninama

Sastojci

pakovanje paste (po izboru)

400g piletine propržene i iseckane na komade zalogaja

1 manja glavica zelene salate, grubo seckane

200 g čeri paradajza

1 čaša krutona

1 grčki jogurt

1/3 čaša svežeg parmezana

1/4 čaše pečenog badema

Priprema

1. Skuvajte pastu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, zatim je isperite hladnom vodom i procedite.

2. Pomešajte navedene sastojke i prelijte pastu.

3. Služite odmah ili odložite u frižider za sutradan.

Izvor: Stvar ukusa

Salata sa tofuom

Sastojci

Za tofu
300 g tofua
2 kašike sojinog ulja
2 prstohvata bibera
3 kašike soja sosa
2 kašike sirćeta od jabuke

Za salatu
1 glavica salate
so
3-4 kašike soka od limuna
malo kurkume
malo žutog šećera
1 kašika mlevenih badema
1 kašičica senfa
biber
1 kašika maslinovog ulja
4 kašike sojinog mleka

Priprema

1. Iseckati tofu. Kašiku soja ulja pomešati s biberom, soja sosom i sirćetom. Marinirati u tome tofu oko 30 minuta. Zagrejati ostatak sojinog ulja i ispržiti tofu.

2. Oprati i iscepkati salatu.

3. Pomešati so, sok od limuna, kurkumu, šećer, badem, biber, senf, ulje i sojino mleko. Preko salate servirati tofu preliti sosom.

Izvor: Stvar ukusa

Salata od tunjevine i pirinča

Sastojci

3 konzerve tunjevine
300 g pirinča
50 g maslina
150 g suvih šljiva
100 g mlevenih oraha
kesica šafrana
so, biber
sirće, ulje

Priprema

1. Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom.

2. U činiju ređajte red pirinča, red tunjevine, red iseckanih maslina, iseckanih suvih šljiva i oraha.

3. Dodajte začine po ukusu i lagano sve izmešajte.

Izvor: Stvar ukusa

Krompir salata sa jogurtom

Sastojci

kašičica soli
1 kg krompira
130 g jogurta
130 g majoneza
2 kašike šećera
3 glavice crnog luka srednje veličine
3 kašika soka od limuna
kašičica peršuna ili iseckanog vlašca

Priprema

1. Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i isecite na kolutove ili kockice. U velikoj činiji pomešajte majonez, jogurt, limunov sok, šećer i so. Dodajte krompir i luk isečen na kolutove. Protresite činiju da se sastojci sjedine.

2. Poklopljenu činiju držite na hladnom najmanje četiri sata pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

DALMATINSKA KUHINJA: Krompir i zelje sa mirisom mora

Sastojci

- 1/2kg zelja
- 2 veća krompira
- 4 kašike maslinovog ulja
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- ½ kašičice belog luka u prahu
- sok od pola limuna

Priprema

1. Krompir operemo i obarimo u ljusci. Za to vreme očistimo i operemo zelje i obarimo ga u malo vode.

2. Obarene krompire i zelje izdinstamo na srednjoj vatri dok se ulje ne upije, vodeći pri tom računa da se krompir ne raspadne. Na kraju dodamo sok od limuna, začinimo i serviramo.

Po želji možete dodati sir.

Izvor: zdravahrana.com

Salata od slatkog krompira sa šampinjonima i spanaćem

Sastojci

1 veliki slatki krompir
desetak pečuraka
200 g spanaća
2 paprike
desetak čeri paradajza (160g)
jabukovo sirće
cimet
so
maslinovo ulje

Priprema

1. Iseckajte slatki krompir u kockice i stavite na pleh za pečenje. Pospite maslinovim uljem i dodajte so, papriku i cimet.

2. Pecite 40 minuta na 200, dok ne omekša.

3. Pečurke iseckane na komade dinstajte na maslinovom ulju, dodajte so, dve kašičice jabukovog sirćeta i bibera.

4. Ovo bi trebalo da traje oko 7 minuta. na kraju dodajte spanać. Tretirajte još 2 do 3 minuta da postanete savršeno mekan.

5. Dodajte čeri paradajz.

6. Na kraju sve sjedinite i servirajte. Po želji dodati sočivo i servirati uz kriške limuna.

Izvor: Stvar ukusa

Pileća Cezar salata sa testeninama

Sastojci

pakovanje paste (po izboru)
400g piletine propržene i iseckane na komade zalogaja
1 manja glavica zelene salate, grubo seckane
200 g čeri paradajza
1 čaša krutona
1 grčki jogurt
1/3 čaša svežeg parmezana
1/4 čaše pečenog badema

Priprema

1. Skuvajte pastu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, zatim je isperite hladnom vodom i procedite.

2. Pomešajte navedene sastojke i prelijte pastu.

3. Služite odmah ili odložite u frižider za sutradan.

Izvor: Stvar ukusa

Letnja salata sa testeninom i tunjevinom

Sastojci

1 pakovanje testenine
2 čaše kisele pavlake
200 g majoneza
3 kuvana jaja
100 g kačkavalja
200 g tunjevine
100 g kukuruza
glavica crvenog luka
parmezan
origano
peršun
so

Priprema

1. Obarite testeninu po uputstvu na pakovanju u slanoj vodi, zatim pomešajte sa majonezom i pavlakom u koje ste dodali sitno iseckan peršun i origano.

2. Obarena jaja iseckajte na kockice i pomešajte sa tunjevinom, kukuruzom i narendanim kačkavaljem.

3. Sjedinite sa testeninom i pospite parmezan po želji i ukrasite iseckanim kolutovima crvenog luka.

Izvor: Stvar ukusa

Pikantna Cezar salata

Sastojci

6 čenova belog luka
kašika limunovog soka
3/4 šolje majoneza
5 fileta inćuna, iseckanih
6 kašika parmezana
1/4 šolje maslinovog ulja
kašičica vorčester sosa
4 šolje krutona (kockice starog hleba)
kašičica senfa
glavica zelene salate
so i biber po ukusu

Priprema

1. Izgnječite 3 čena belog luka i pomešajte sa majonezom, inćunima, 2 kašike parmezana, vorčester sosom, senfom i limunovim sokom. Po ukusu dodajte so i biber. Stavite preliv u frižider.

2. Zagrejte ulje, iseckajte preostale čenove belog luka na četvrtine pa ih stavite u vruće ulje. Povremeno ih promešajte dok ne poprime braon boju, a zatim ih izvadite iz tiganja. U ulje dodajte kockice hleba, pa i njih pržite uz mešanje dok ne potamne. Izvadite krutone iz ulja i psoolite i pobiberite ih i pomešajte sa belim lukom.

3. Iseckajte zelenu salatu i stavite je u veliku posudu. Prelijte pripremljenim prelivom, a zatim dodajte ostatak parmezana i hleb sa belim lukom.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: youtube printscreen

Pileća salata sa kikirikijem (VIDEO)

Ovu sočnu i ukusnu salatu jednostavno morate probati.

Potrebno:

350 pilećeg filea
200 g kisele pavlake
150 g majoneza
1 kašičica senfa
4-5 kiselih krastavčica
100 g pečenog kikirikija
100 g susama

Priprema:

Piletinu obarite, ohladite i iseckajte na kockice. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni. Kikiriki u blenderu usitnine, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjedinite, po ukusu posolite, ohladite i uživajte.

Napomena:

Ako koristite pečeni slani kikiriki, dodatno nije potrebno soliti. Svakako, salatu i naknadno možete posoliti ako mislite da je potrebno. Za slave i druge proslave, ovom salatom možete napuniti korpice ili koristiti kao fil za slane torte, rolate i minjone, ali samo sitnije iseckajte meso.

Izvor: minjina-kuhinjica.com

Salata sa tunjevinom i pasuljem

Sastojci

400 g tunjevine u ulju
konzerva od 400 g belog pasulja
400 g zelene boranije (sveže ili iz konzerve)
2 manje glavice crnog luka
soka od 1 limuna
60 ml maslinovog ulja
so, biber
kašičica majčine dušice i kašika seckanog peršuna

Priprema

1. Tunjevinu ocedite, a pasulj operite hladnom vodom i ostavite u cediljki.

2. Boraniju očistite, operite i kuvajte oko pet minuta u kipućoj slanoj vodi. Izvadite rešetkastom kašikom, operite hladnom vodom i isecite na komade duge tri, četiri centimetra.

3. Mladi luk očistite i izrežite na tanke kolutove. Tunjevinu viljuškom usitnite na komadiće, dodajte pasulj, boraniju, luk i sipajte u dekorativnu činiju.

4. Limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i začinsko bilje promešajte, prelijte salatu i servirajte posle 30 minuta, uz čašu belog vina.

Izvor: Novosti

Salata od testenine

Sastojci

250 g mocarela sira
4 kašike sirćeta
so, biber
8 kašika maslinovog ulja
veza bosiljka
500 g testenine
500 g čeri paradajza

Priprema

1. Sir iseći i staviti u činiju. U sirae umešati so i biber i, na kraju, ulje (najbolje žicom za mućenje). Bosiljak isprati, prosušiti, listiće iskidati. Sirće sa uljem i začinima sipati preko sira, dodati polovinu bosiljka. Poklopiti i ostaviti da 20 minuta odstoji.

2. Testeninu skuvati u posoljenoj vodi prema uputstvu sa kesice, procediti, preliti hldnom vodom, ostaviti da se ocedi. Paradajz oprati, očistiti i iseći na polovine. Testeninu, paradajz i preostali bosiljak umešati u sir.

Izvor: Stvar ukusa