HLADNA SALATA SA TESTENINOM I KOZIJIM SIROM

Bio je jedan dug period u kojem sam ovakve obroke imala skoro svakog dana. Skuvana durum testenina, sveže povrće i začini. Bukvalno mi ništa drugo nije bilo potrebno. Zato mi je ova hladna salata sa testeninom i kozijim sirom baš dobro došla, da se podsetim tog lepog osećaja nakon ovakvog obroka.

Videćete u receptu da sam koristila razno povrće ali uopšte nije ključno da se toga pridržavate. Nekada sam znala da stavim samo paradajz i krastavac i opet bi bilo jako ukusno. A opet, ako vam treba posni obrok, slobodno izostavite sir a dodajte tunu iz salamure, na primer. Avokado će doprineti tome da sve bude ultra kremasto.

To vam je jedan od onih recepata što trpi mnogo izmena. Imam još jedan tip a to je da ovu salatu možete napraviti i bez ulja ako postite na vodi. Znam, jer sam je tako pravila mnogo puta ? Testeninu skuvajte, ohladite pod mlazom hladne vode i dobro ocedite. Preko ređajte seckano povrće i na kraju dodajte začine. Ostavite da stoji 20-ak minuta pa tek onda promešajte. Biće savršeno sočno i ukusno!

Sastojci:
200 g Premia kratke durum testenine po vašem izboru
2 kašičice soli

Povrće (količine birate sami):
Premia šećerac iz konzerve
Seckana ajsberg salata, Maxi pijaca
Sveži avokado
Ljubičasti luk
Sveži krastavac
Crvena paprika

Začini:
Premia ekstra devičansko maslinovo ulje
So, biber
Premia suvi začini (vlašac, mirođija, peršun, bosiljak, mešavina za picu, čili, beli luk, crni luk…)

150 g Premia Kozijeg sira

Priprema:

U šerpu sa 3 litra vode sipajte so i pustite da provri. Kada provri, dodajte testeninu i kuvajte je prema uputstvu sa pakovanja, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre, procedite, ohladite pod mlazom hladne vode i ocedite. Stavite u veću činiju. U međuvremenu iseckajte svo povrće i stavite preko testenine.

 

 


U odvojenoj posudici pomešajte začine i maslinovo ulje pa prelijte preko salate. Dobro izmešajte da se sve sjedini i da začini dopru da svakog komadića povrća. Ukoliko ne jedete salatu odmah, možda je bolje da ajsberg salatu stavite kasnije da ne bi omekšala od stajanja. Sve oplemenite mrvljenim kozijim sirom i spremno je za serviranje.

 

 

Salata sa breskvama i mocarelom

Sastojci za 2 Osoba/e

6 kom. breskvi
150 g mocarela sira
100 g rukole

Započni pripremu

Isecite breskve na pola i pržite ih nekoliko minuta u tiganju da omekšaju. Prebacite ih u činiju sa opranom rukolom i dodajte komadiće mocarele preko. Uživajte u ovom brzom i zdravom obroku!

Prijatno!

izvor:maxi.rs

 

Zapečena paprika u pavlaci

Skoro nisam jela ništa što me je ovako oduševilo. Obožavam papriku i sve što ima veze sa istom, pripremljenu na bilo koji način i uvek tragam za nekim novim receptom. Ovo je kombinacija salate sa belim lukom, ali bez sirćeta, i punjenih pohovanih paprika ali bez pohovanja, osvežava, razblažuje, a u isto vreme ima pun ukus. Nekome salata, a nekome prilog, mada meni više liči na prilog uz neko mes’ce.

Sastojci:

1kg mesnate babure paprike ( mada može bilo koja, mislim da bi sa rogom imalo poseban šmek )
oko 1 kašika soli ili po ukusu
malo bibera, opet po ukusu
100 ml ulja
180 gr, ili jedna mala kisela pavlaka
180 ml jogurta, opet jedna mala čaša ( ukoliko je veće pakovanje, sve mere mogu da idu na 200 ml )
100 ml vode
1 kašika brašna
beli luk po ukusu ( može biti svež, a i u granulama ili prahu )

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Papriku očistiti od peteljki pa preseći po sredini i onda svaki deo zavisno da li su paprike manje ili veće na dva ili tri dela.

Premazati uljem tepsiju pa redjati papriku, prvo jedan red koji malo nauljimo, pospemo solju i biberom pa drugi red.

Izmedju naseckamo belog luka ili pospemo granulama ili prahom. Uradite to po ukusu, neko voli da se oseti beli luk više, a neko manje. Doduše ima i onih koji uopšte ne vole, u tom slučaju samo ga izostaviti.

Tako pripremljenu papriku staviti u rernu da se peče oko sat vremena. Kod mene je bila baš mesnat apaprika pa dok je onako fino otpustila i malo se pecnula trebalo je oko sat vremena. Procenite po paprici koju vi budete stavili. Trebalo bi da je paprika otpustila, na vrhovima da ju je malo toplina rerne čak i zapekla, a na ubod viljšuskom da je mekana, nikako da se raspada.

Umutiti zatim kiselu pavlaku, jogurt i brašno, pa naliti vodu i opet umutiti. Na kraju dodati so i biber, može i peršunovog lista, malo belog luka i prahu ili granulama pa lagano prelivati preko paprike vodeći računa da svuda prelijete podjednako.

Paprika u tepsiji treba da je gusto poslagana, čak i jedna preko druge da bi kada se bude prelila cela bila u ovom “soku”.

Vratiti u rernu još 30 minuta ili dok ne procenite da je dovoljno.

Prijatno!

izvor:domacirecepti.net

 

Osvežavajuća salata sa spanaćem i kuvanim jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

50 g indiјskih oraha
2 kom. jaja
50 g kukuruza šećeraca
10 ml maslinovog ulja
200 g paradajza
400 g spanaća

Započni pripremu

Skuvajte dva jajeta. Oljuštite ih i presecite na četvrtine. Mladi spanać operite i ocedite, te stavite u posudu. Salati dodajte maslinovo ulje, so, paradajz, malo kukuruza iz konzerve i indijski orah. Kada ste promešali i sjedinili sve sastojke, servirajte preko kuvana jaja.

izvor:maxi.rs

Salata sa lignjama i belim vinom

Sastojci
Potrebno je:

800 g lignji
2 čaše kisele paprike
1 šaka mix maslina (crnih i zelenih)
1 srednja glavica crvenog luka
Preliv:

1 rakijska čašica vode od kuvanih lignji
1 rakijska čašica belog vina
1 rakijska čašica vinskog sirceta
1 rakijska čašica maslinovog ulja
1/2 kašičice mlevenog belog bibera
1/2 kašičice morske soli
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice ruzmarina
1/2 veze svežeg peršuna
Priprema

Najpre obariti lignje i ostaviti ih da se proglade. Prohladjene lignje iseći na kolutove. Isto to uraditi i sa paprikom, lukom i maslinama. Sve izmešati u istoj posudi.Salata sa lignjama i belim vinom
Preliv: Napraviti preliv tako što je potrebno sve sjediniti od sastojaka i ostaviti ga pripremljenog par minuta da odstoji pre zalivanja i sjedinjavanja sa salatom da bi otpustio sve arome začinskog bilja. Nakon što odstoji zaliti salatu i dobro je izmešati u više navrata. Prebaciti salatu u željenu činiju i preliti je sa preostalom tečnošću. Služiti hladno.Salata sa lignjama i belim vinom

izvor:recepti.com

Ljubičasta salata

Sastojci za 1 Osoba/e

30 ml limunovog soka
200 g ljubičastog kupusa
3 g soli
150 g šargarepe
100 g crvenog luka
15 ml maslinovog ulja

Započni pripremu

Iseckajte ljubičasti kupus i luk po želji, oljuštite šargarepu i isecite je na tanke trake. Posolite i dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka. Servirajte i uživajte u ovoj salati!

Avokado sa pesto sosom

Sastojci za 2 Osoba/e

3 g mirođije
2 kom. avokada
3 kom. peršuna
150 ml pesto sosa
3 g soli

Započni pripremu

Iseckajte avokado po želji. Dodajte mu pesto sos, posolite, začinite peršunom i mirođijom. Uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa dimljenim lososom, avokadom i mangom

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. avokada
1 kom. manga
400 g dimljenog lososa
50 g pirinča

Započni pripremu
Skuvajte pirinač sa solju. Isecite mango i avokado i servirajte sa dimljenim losom. Začinite po želji i dodajte pirinač. Uživajte u ovom brzom i lakom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Mleveno meso sa narandžom

Sastojci za 2 Osoba/e

100 g čeri paradajza
300 g mlevenog mesa
1 kom. narandže
100 g zelene salate

Započni pripremu

Na nauljenom tiganju izdinstajte crni luk, pa stavite i mleveno meso, posolite, pobiberite, dodajte malo vegete i aleve paprike. Oljuštite narandžu, isecite čeri paradajz i operite zelenu salatu. Servirajte i uživajte u ovom obroku!

izvor:maxi.rs

Papaja salata

Sastojci za 3 Osoba/e

2 kom. bibera
50 g zelene boranije
100 g crvenog luka
100 g čeri paradajza
30 g kikirikija
5 g korijandera
10 ml limunovog soka
5 g listova nane
200 g papaje
15 ml maslinovog ulja
2 g šećera
3 g soli

Započni pripremu

Stavite boraniju da se dinsta sa crnim lukom. Očistite unutrašnjost papaje i isecite je na tanke listiće. Prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, posolite, pobiberite, stavite kašičicu šećera. Dodajte kuvanu boraniju, potom i ostale začine i servirajte. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa rukolom i pomorandžom

Sastojci za 1 Osoba/e

200 kom. narandže
50 g rukole

Započni pripremu

Isecite očišćene pomorandže kao na fotografiji i operite rukolu, a potom servirajte. Uživajte u ovoj brzo pripremljenoj salati. Prijatno!

 

Salata sa cveklom, šunkom i jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. cveklе
3 kom. jaja
5 g soli
200 g praške šunke
3 g vegete

Započni pripremu

Na dno tegle stavite narendanu šunku, a potom narendanu cveklu iz konzerve. Skuvajte tri jaja i stavite preko cvekle žumanca koja ste izgnječili kroz cediljku. Posolite i začinite vegetom. Stavite na kraju iseckani mladi luk i uživajte u salati. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Prokelj sa slaninom

Sastojci za 3 Osoba/e

3 kom. bibera
400 g prokelja
200 g slanine
5 g soli

Započni pripremu

Izdinstajte prokelj u slanoj vodi. Zasebno ispržite komadiće slanine na malo ulja. Ocedite prokelj, pomešajte sa slaninom, posolite, pobiberite, servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa škampima, papajom i zelenom salatom

Sastojci za 1 Osoba/e

3 kom. bibera
200 g papaje
300 g škampi
5 g soli
200 g zelene salate

Započni pripremu

Očišćene škampe izdinstajte na ulju. Posolite i pobiberite. Očišćenu papaju izrendajte i dodajte opranoj zelenoj salati. Servirajte i uživajte u salati. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa gorgonzolom

 
 
Sastojci za 1 Osoba/e

200 g gorgonzola sira
10 ml maslinovog ulja
200 g šargarepe
3 g soli
200 g zelene salate
 
Započni pripremu
Operite listove zelene salate, dodajte oljuštenu i iseckanu šargarepu. Isecite gorgonzolu. Sve promešajte, dodajte malo maslinovog ulja i začina. Uživajte u ovom laganom obroku! Prijatno!
 
izvor:maxi.rs

Tuna salata sa grilovanim povrćem i jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

2 kom. jaja
2 kom. paprike
100 ml paradajz sosa
200 g paradajza
200 g tikvica
160 g tunjevinа

Započni pripremu

Isecite paradajz, papriku, tikvicu i propržite u gril tiganju. Skuvajte jaja. Zatim spojite tunjevinu sa grilovanim povrćem, preko stavite paradajz sos i preko nasečena kuvana jaja. Uživajte u ovom brzom i zdravom obroku.

izvor:maxi.rs

Kinoa sa krastavcima i leblebijama

Sastojci za 1 Osoba/e

100 g crnog luka
100 g krastavca
30 g leblebija
100 g kinoa
5 g soli

Započni pripremu
Stavite kinou sa vodom da proključa, pa kada upije svu vodu, nakon 15 minuta, posolite. Za to vreme ispržite leblebije u tiganju i isecite krastavac i crni luk na kolutove. Kada je kinoa gotova, servirajte, stavite preko krastavac, luk, leblebije i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa nudlama

 

Sastojci za 1 osoba/e

  • 3 kom. bibera
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 100 g pirinčanih rezanaca
  • 150 g paradajza
  • 150 g pasulja
  • 150 g kravljeg sira
  • 5 g soli
  • 200 g zelene salate

Započni pripremu

Nudle skuvajte u slanoj vodi. Operite zelenu salatu, očistite je, isecite paradajz, dodajte pasulj iz konzerve, sir i oceđene nudle. Posolite, pobiberite i začinite maslinovim uljem. Servirajte. Prijatno!

Pileća salata sa kikirikijem

Pileća salata sa kikirikijem i susamom, dobar proveren recept za hladno predjelo. Salatu moćete služiti sa slanim krekerima ili puniti mini princes krofnice.

Sastojci:

600g belog mesa
150g slanog pečenog kikirikija
100g susama
400 gr majoneza (opciono)
2 male pavlake
so

 Priprema:
Belo meso skuvati, grubo iseći na nekoliko komada, pa uzeti među dlanove i trljati dok se ne dobijete grublju končastu masu ili ih iscepkati. tako uraditi sa pola smese a pola iseći na kockice. Susam propržiti na 2 kašike ulje dok ne porumeni u tiganju. Kikiriki staviti u jaču kesu, pa tučkom grubo usitniti ili izblendirati. Spojiti sve sastojke, dodati so po potrebi i dobro ohladiti. Salata je redja, ali se stajanjem u frižideru lepo stegne. Salati možete dodati kukuruz šećerac, barenu šargarepu

izvor: domacirecepti.net

Salata od jaja

Salata ili prilog? Može oba. Uz dodatak krompira i šunke može da bude i ceo obrok.
Sastojci:

6 jaja, tvrdo kuvana, 2 cela i 4 belanca
1 kašika senfa
1 kašika jogurta
1 kašika majoneza
1 kašika maslinovog ulja
1/4 šolje iseckanog crnog luka
sso i biber po ukusu
Priprema:

Jaja odvojte, belace od žumanca, pa iseckajte dva cela i 4 belanca na kockice.
Pomešajte senf, jogurt, majonez i maslinovo ulje. Dodajte luk, jaja i začine pa pažljivo promešajte.

Ostavite bar sat vremena u fižideru pre serviranja.

izvor: domacirecepti.net