OMILJENA POSLASTICA SVIM GENERACIJAMA: Grilijaš torta

Starinska poslastica koja je položila sve ispite vremena i još uvek je omiljena među svim generacijama.

SASTOJCI:

12 jaja

12 kašika šećera

6 punih kašika brašna

360 g grilijaša (napravljenog od 160 g šećera i 200 g mlevenih oraha)

Fil:

6 jaja

10 kašika šećera

140 g čokolade

250 g maslaca

2 kesice vanilin šećera

Grilijaš za posipanje (po želji):

200 g šećera

300 g seckanih oraha

Glazura:

100 g maslaca

160 g mlečne čokolade

200 g kiselog mleka

600 g šećera u prahu

2 kesice vanilin šećera

PRIPREMA

1.  Prvo spremite grilijaš. Na tihoj vatri rastopite šećer kao svetli karamel, dodajte mlevene orahe i dobro promešajte. Izručite na nauljeni tanjir. Kad se ohladi sameljite ili usitnite u avanu.

2. Za svaku koru penasto umutite 4 belanceta, dodajte 4 kašike šećera, 4 žumanceta, 2 pune kašike brašna i 120 g mlevenog grilijaša. Ispecite tri takva patišpanja u dobro podmazanom plehu. Za fil kuvajte na pari jaja umućena sa šećerom  i vanilin šećerom, na kraju dodajte čokoladu. Kad se ohladi, umešajte penasto umućen maslac.

3. Posebno pripremite još jedan grilijaš za posipanje po istom postupku, samo što treba da bude krupniji nego za fil. Filujte kore i svaku obilno posipajte krupnim grilijašem. Gornju koru samo nafilujte, kao i celu tortu sa strane. Sa strane nanesite i krupni grilijaš. Ostavite da se prohladi u frižideru, pa zatim nanesite završnu glazuru.

4. Maslac i čokoladu rastopite i malo prohladite. Kiselo mleko, šećer u prahu i vanilu dobro izmiksujte, dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro sjedinite. Premažite tortu i ukrasite po želji.

Izvor: Stvarukusa.rs

Ledene kocke

Sastojci:

- jaja10 komada

- brasna 10 kasika

- secera 10 kasika

- kakao 3 kasika

- prasak za pecivo 1 komad

- mleko 1 litra

- brasno/gustin12 kasika

- vanilin secer 2 komada

- secera 18 kasika

- cokolada 100 gr

- uljamalo

- mleko 2 dl

- secer 4 kasike

Uputstvo za pripremu:

Odvojiti zumanca i belanca, te mikserom zumanca dobro umutiti sa secerom i dodati 10 kasika brasna, prasak za pecivo i kakao, potom umesati u smesu umucena belanca. Piskotu izliti u tepsiju koju smo prethodno nauljili i pobrasnjavili, te je peci na 180 C oko 15-20 minuta.

Dok se piskota pece, staviti 200 ml mleka da provri sa 4 kasike secera, te gotovu piskotu odmah preliti cim se izvadi iz rerne da bude socna i ostaviti je da se ohladi.

U litru mleka stavimo 18 kasika secera i dva vanilin secera i ostavimo da provri. Kada provri, umesamo 12 kasika brasna ili gustina koji smo prethodno razmutili u malo hladnog mleka, te kuvamo fil dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi, filujemo piskotu i pripremamo cokoladnu glazuru.

Cokoladu za kuvanje topimo sa malo ulja i prelivamo krem. Kolac ostaviti u frizider na nekoliko sati te ostaviti da se ohladi i stegne. Kolac secemo na kocke i sluzimo ga hladan. Prijatno!

Jesenja poslastica: Kuglof od kestena

Sastojci:

- puter 125g

- šećer 150g

- jaja3 kom.

- brašno 200g

- mleveni badem (sirovi) 50g

- mleko 200ml

- kesten pire 200g

- slatka pavlaka 150ml

- vanilin šećer1 kesica

- prašak za pecivo 1 kesica

- cimet 1 mala k.

- čokolada za kuvanje 50g

Uputstvo za pripremu:

Pomešati sve suve sastojke: brašno, badem, cimet i prašak za pecivo. U mleko i slatku pavlaku umešati kesten pire (tako da se kesten pire skroz otopi i nema grudvica). Penasto izmiksati puter sa šećerom i dodavati jedno po jedno jaje. U tu smesu ručno dodavati, naizmenično, suve sastojke i smesu od mleka i kesten pirea. U modlu za kuglof uliti smesu. Raspodelite sitno naseckanu čokoladu po smesi i kašikom je umešajte u biskvit, samo da je pokrivena testom. Ona će prilikom pečenja lagano tonuti prema dole. Kuglof pecite na 180 stepeni 50 minuta. Pečeni kuglof možete zaliti otopljenom čokoladom ili jednostavno posuti šećerom u prahu.

Izvor: Super recepti

Sladoled torta sa belom čokoladom!

Torta ili sladoled? Ako se odlučite za ovaj recept, tu dilemu možete da zaboravite...

Sastojci:

Za beze koru:

8 belanaca

400 grama šećera

kašika sirćeta

 Za fil:

8 žumanaca

50 g šećera

1/2 l mleka

2 kesice šlaga

125 g margarina

3 kašike brašna

kesica pudinga od vanile

300 g bele čokolade

Priprema:

Umutite belanca, dodajte šećer pa dobro umutite, na kraju dodajte sirće. Pecite koru na 150°C oko 25 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje.

Skuvajte puding u mleku, dodajte umućene brašno, šećer i žumanca. Ohladite i sjedinite sa margarinom, šlagom i rastopljenom belom čokoladom (ostavite 50 g bele čokolade koju ćete narendati za ukras). Tortu stavite u frižider do služenja.

Autor: lisa.rs

Knedle sa šljivama

Sastojci:

- Voda 1l

- So 2 kašičice

- Secer 8 kašika

- Sljive 30kom

- Ulje1 šolja

- Brasno 300g

- Griz300g

- Prezle po ukusu

- Ulje po ukusu

- Vanilin secer3 kesice

- jaja 3 kom

Uputstvo za pripremu:

Litar vode staviti sa jednom soljom ulja i secerom i so staviti da provi u to dodati brasno i griz i staviti da se dobro ohladi. Uto ulupati 3 jaja i rukama mesati dok se lepo nesjedni smesa. Ujednu serpicu staviti vodu da vri i uzeti rukama i oblikovati knedle posto su lepsljive obavezno da umacete ruku u vodu i tako oblikovati knedle staviti sljivu i uviti u knedlu zati staviti u vrelu vodu da vri kada isplivaju na povrsinu tad su gotove zatim u tiganju staviti ulje i prezle i malo proprziti i ubaciti knedlu i malo prziti. po zelji moze te sipati vanilin secer i ako hocete jos sladje stavite secer obican Prijatno

Izvor: Super recepti

Ekspresne kuglice od keksa

Od mase za ove bombice možete da napravite pregršt različitih varijanti.

Sastojci

250 g mlevenog keksa

125 g margarina (ili puter)

125 g šećera

100 g mlevenih oraha (badema ili lešnika)

1 vanilin šećer

150 g rendane čokolade

50 g kokosa

1dl gaziranog soka od pomorandže ili mleka (po ukusu i želji)

Priprema

1. Penasto umutiti margarin (ili puter) i dodati šećer, zatim mleveni keks, čokoladu, vanilin šećer i orahe (bademe ili lešnik). Sve dobro umesiti.

2. Praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.

Napomena: Za one koji ne vole kokos, kuglice se mogu uvaljati u mlevene orahe, bademe, lešnike, rendanu čokoladu, prah šećer, kristal šećer ili mleveni keks. A mogu se preliti istopljenom čokoladom (crnom ili belom) ili prelivom od šećera (u koji se može dodati boja).

Jabuke u šlafroku

Sastojci:

- jabuka 1 kg

- vanilin šećera 2 komada

- kašikice cimeta pola

- jaja2 komada

- mleka 500 ml

- brašna 350 gr

- so prstohvat

- ulja300 ml

Uputstvo za pripremu:

Jabuke oljustite i izvadite im sredinu pa ih narezite na kolutice debljine od oko pola centimetara. Pospite ih vanilin secerom i cimetom i ostavite ih da odstoje oko 15 minuta.

Mikserom umutiti jaja, mleko, brasno i so da dobijete gustu smesu koju takodje ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Jabuke umesajte u smesu i przite u dubokom ulju do zlatne boje. Przene jabuke izvadite na upijajuci papir kako bi se upila suvisna masnoca.

Napomena:

Jabuke pospite secerom u prahu i sluzite ih tople ili hladne! Prijatno!

Starinski kolač od jabuka

Ovako su mesile naše bake...

POTREBNO JE:

ZA KORU: 3 jaja, 12 kašika Sunoko šećera, 10 kašika ulja, 12 kašika mleka, 12 kašika brašna, 1/2 praška za pecivo.

ZA FIL: 1 kg jabuka, po želji Sunoko šećera, cimet.

PRIPREMA:

Umešajte mikserom sastojke za koru. Izlijte pola smese u pleh (20×30) i zapecite. U međuvremenu jabuke oljuštite, narendajte, pospite Sunoko šećerom po želji, u zavisnosti od toga koliko su jabuke kisele, pa ih dinstajte par minuta. Dodajte cimet i izlijte pripremljeni fil na polupečeno testo, prelijte ostatkom smese za koru i ispecite do kraja.

Autor: Žena

Sladoled torta

Sastojci:

- za koru:

- belanaca 6

- secer 6 kasika

- brasno 6 kasika

- prasak za pecivo 1 kesica

- mleko200 ml

- za Čokoladni fil :

- mleko 400 ml

- zumanca 3

- secer 4 kasike

- puding od cokolade 1 kesica

- brasno 1 kasika

- gustin 1 kasika

- cokolada 100 g

- maslac ili margarin125 g

- za vanil fil :

- mleko 400 ml

- zumanca 3

- secer 4 kasike

- puding od vanile 1 kesica

- brasno 1 kasika

- gustin 1 kasika

- vanilin secer1 kesica

- maslac ili margarin125 g

- i još:

- slag100 g

- mleko ili voda 180 ml

Uputstvo za pripremu:

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati brašno i prašak za pecivo i izmešati. Usuti u pleh (25x35cm), podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C.

Pečenu i malo prohlađenu koru staviti na tacnu i preliti je toplim mlekom.

Žumanca umutiti sa šećerom, dodati puding od cokolade, gustin, brašno i malo mleka, izmešati. Preostalo mleko zagrejati, usuti umućenu smesu i kuvati da se zgusne. Skloniti sa ringle, dodati čokoladu i mešati da se otopi. Dobro ohladiti i pomešati sa umućenim margarinom ili maslacem. Čokoladni fil staviti preko kore.

Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati puding od vanile, gustin, brašno i malo mleka, izmešati. Preostalo mleko zagrejati, usuti umućenu smesu i kuvati da se zgusne. Dobro ohladiti i pomešati sa umućenim margarinom ili maslacem. Vanil fil staviti preko čokoladnog.

Šlag umutiti sa mlekom ili vodom i staviti preko vanil fila. Tortu ukrasiti čokoladnim mrvicama.

Ostaviti tortu da se ohladi i stegne. Uživajte u ukusu!

Izvor: Super recepti

Grčka baklava

Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.

SASTOJCI:

500 g tankih kora

Šerbet: 

6 dl vode

500 g šećera

1-2 limuna

Fil: 

150 g šećera

2,5 dl vode 

2-3 kašike griza

250-300 g oraha 

Priprema

1. Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sečene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promešajte. Kore presecite na dva dela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.

2. Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite pre služenja.

Izvor: Stvarukusa.rs

Torta sa jabukama i pudingom od vanile

Sočna i prelepa torta sa jabukama.

SASTOJCI:

Za testo:

250 g brašna 

kašičica praška ca pecivo 

100 g šećera 

vanilin šećer

kašičica rendane kore limuna

125 g maslaca

jaje

Za fil:

kilogram jabuka 

sok limuna

145 g šećera

2 pudinga od vanile

vanilin šećer 

750 ml soka od jabuke 

400 ml šlaga 

2 učvršćivača šlaga

50 g suvog grožđa 

Ukrašavanje:

Listići badema

PRIPREMA:

1. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom, korom limuna. Dodati maslac i jaje i sve pomešati. Testo u foliji hladiti 30 minuta.

2. Kalup (prečnika 26 cm) podmazati i sa 2/3 testa obložiti dno. Od ostatka testa formirati 4 cm visoku ivicu i čvrsto je priljubiti uz ivice kalupa.

3. Jabuke oljuštiti i sitno ih iseći. Pomešati ih sa sokom limuna i 3 kašike šećera. Odmah rasporediti po testu.

4. Rernu zagrejati na 170 stepeni. Od vanilin praška za puding, 100 g šećera, vanilin šećera i jabukovog soka (umesto mleka) skuvati puding kao i obično. Još vruću masu odmah sipati preko jabuka i posuti suvim grožđem. Kolač peći 50-60 minuta, izvaditi i ostaviti da se hladi u kalupu.

5. Tek pred serviranje izvaditi tortu iz kalupa, premazati je gusto čvrsto ulupanom pavlakom sa učvršćivačem za šlag.

6. Listićima badema ukrasiti tortu.

Izvor: Stvarukusa.rs

Čokoladna mus torta

Sastojci

300 g čokolade za kuvanje, izlomljene

150 g putera

5 jaja

50 g šećera

kakao prah za posipanje

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 C. Stavite papir za pečenje u kalup za torte ili ga nauljite.

2. Na pari otopite čokoladu i puter.

3. Umutite šećer i jaja dok se ne stvori pena svetle boje.

4. Istopljenu čokoladu dodajte jajima i dobro promešajte.

5. Sipajte smesu u kalup za pečenje i pecite u rerni oko 20 minuta.

6. Sačekajte da se torta ohladi. izvadite je iz kalupa i pospite kakao prahom ili dekorišite po želj

Izvor: Stvar ukusa

Doboš torta

Sastojci

Kore:

6 jaja

120 g šećera u prahu

120 g brašna

30 g maslaca

150 g šećera

2 kapi sirćeta

Fil:

6 jaja

170 g šećera u prahu

100 g rendane čokolade

200 g maslaca

kesica vanillin šećera

šlag iz kesice ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju

Priprema

1. Umutite žumanca sa prah šećerom i postepeno dodajte brašno, prethodno čvrsto umućena belanca i  istopljen maslac. Od ove smese ispecite 6-10 kora (kore pecite na dnu naopako prevrnute šerpe ili okruglog pleha, posute bašnom). Istopite šećer sa sirćetom i dobijeni karamel prelijte preko najuspelije kore, a dok se karamel još nije stvdrnuo nožem označite parčiće.

2. Za fil umutite jaja, šećer u prahu i rendanu čokoladu, pa mutite dok se smesa ne zgusne. Ohladite smesu, a zatim dodajte vanilu, maslac i sve dobro umutite. Ređajte red kore red fila, a na kraju stavite koru sa karamelom i ukrasite je šlagom po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Pita sa orasima

Sastojci za testo:

350 g brašna

1/2 kesice praška za pecivo

130 g margarina

180 g šećera

2 jaja

Sastojci za nadev:

250 g mlevenih orasa

200 g šećera

120 ml mleka

1 kesica vanilin šećera

po ukusu cimeta

Dodatni sastojci:

šećer u prahu

Priprema:

U brašno umešajte prašak za pecivo i razmrvite margarin, dodajte šećer i jaja, pa zamesite prhko testo. Ukoliko je potrebno, dodajte malo mleka. Izrađeno testo podelite na dva jednaka dela, pa razvaljajte na veličinu pleha. Prvi deo stavite u pleh, premazan margarinom i posut brašnom.

Nadev: Mlevene orase sjedinite sa šećerom i prelijte kipućim mlekom. Zatim dodajte vanilin šećer i cimeta, po ukusu. Ostavite da se nadev ohladi, pa premažite preko testa. Prekrijte drugim listom testa, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 ºC, oko 40 minuta. Pečenu pitu secite na kocke, pospite sa šećerom u prahu i poslužite!

Keksići s jogurtom

Sastojci:

3jaja

1 čaša šećera

1 čaša ulja

1 čaša jogurta

1 čaša mleka

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

Oko 1200g mekog brašna

50g šećera u prahu za posipanje. 

(čaša = 2dl)

Priprema:

Jaja umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje, jogurt, mleko. Postepeno dodavati brašno (sa praškom za pecivom) i umesiti glatko testo. 

Rastanjiti testo na 1cm debljine pa modlicama vaditi razne oblike.

Peći na papiru za pečenje, na 180 dok ne porumene (u mom slučaju 15min)

Posuti keksiće šećerom u prahu.

Izvor: Gastronomija

Kolač sa makom bez jaja

Sastojci:

- brašno 2 čaše

- šećer 2 čaše

- mleko 2 čaše

- ulje1 čaša

- prašak za pecivo 1 kesica

- mleveni mak 100 g

GLAZURA:

- čokolada 100 g

- ulje 4 kašike

Uputstvo za pripremu:

U činiji za mućenje sjediniti prvo sve suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, šećer i mleveni mak). Nakon toga dodati tečne sastojke tj. mleko i ulje, i sve dobro izmešati žicom za mućenje, kako bi se sastojci sjedinili.

Dobijenu smesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh, i peći kolač na 250 stepeni 30 minuta.

Kada je kolač pečen, ostaviti ga još malo u rerni, a za to vreme otopiti čokoladu sa uljem.

Gotov kolač izvaditi iz rerne i preliti ga pripremljenom glazurom. Prijatno!

Napomena:

Ovo je zaista jedan divan kolač za sve ljubitelje maka. Izdašan je i izuzetno mekan, a ukoliko želite da vam korica tj, glazura bude malo "hrskavija", kada se kolač ohladi možete ga na kratko staviti u frižider. Uživajte u divnim ukusima maka i čokolade!

izvor: Super recepti

Tiramisu sa mandarinama

Mandarine ovaj kolač čine osvežavajućim.

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja 

malo soli

150 g šećera

100 g brašna

50 g mlevenih badema

Za fil i ukrašavanje:

1 kesica želatina

4 žumanceta

100 g šećera

500 g sremskog sira

kašičica kore od limuna

50 ml instant kafe

4 kašike konjaka

4 kašike amareta

200 g mandarina

2 kašičice kakaa

Priprema:

1. Zagrejati rernu na 175 stepeni. Obložiti okvir za kolače peki papirom (prečnika 26 cm). Razdvojiti žumanca i belanca. Belanca umutiti sa malo soli. Žumanca umutiti sa šećerom i 2 kašike vruće vode. Umešati umućena belanca, žumanca, brašno i bademe. Sipati testo u okvir za kolače i peći 40 minuta. Izvaditi pečeni biskvit iz okvira i pustiti ga da se ohladi.

2. Pripremiti želatin. Žumanca umutiti sa šećerom i dodavati sir i koru od limuna, malo po malo. Umešati želatin.

3. Pomešati kafu sa konjakom i amaretom. Preseći biskvit na dve kore. Donju koru staviti u okvir za kolače i poprskati alkoholnom kafom. Premazati polovinom krema. Polovinu mandarina poređati preko krema. Poklopiti drugom korom i premazati polovinom preostalog krema. Poređati preostale mandarine i odozgo staviti ostatak krema. Ukrasiti tortu kakaom i držati je u frižideru 3 sata pre serviranja. Pre serviranja izvaditi tortu iz okvira i servirati je prelivenu istopljenom čokoladom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Frape od jagoda

Ovaj kremasti napitak možete ukrasiti šlagom i komadićima voća.

Sastojci:

500 g jagoda 

150 g šećera u prahu 

2 kesice vanilin-šećera 

5 dl jogurta 

2 dl umućene slatke pavlake

malo limunovog soka

 

Priprema:

Očišćene i oprane jagode iseckajte na male komadiće, pospite šećerom, vanilin-šećerom i ostavite da odstoje 45 minuta. Zatim ih izmiksujte, dodajte jogurt i limunov sok, pa lagano umešajte slatku pavlaku. Izlijte u čaše i ostavite da se hladi.

Autor: stvarukusa.rs

Jabuke punjene orasima

Sastojci

- 6 kiselih jabuka

- sok jednog limuna

- 100 g sirovog marcipana

- 50 g suvog grožđa mariniranog u rumu

- 350 g maslaca

- 100 ml belog vina

- 200 ml soka od jabuka

- 100 g meda

- 200 g pšeničnog brašna

- 150 g šećera

- 100 g mlevenih oraha

Priprema

1. Jabuke oprati i izdubiti deo sa košticama. Odseći „poklopac„ sa jabuka, pa ih poprskati limunovim sokom. Iseći marcipan, pa ga zamesiti sa suvim grožđem i masom napuniti jabuke. Rastopiti 200 g maslaca, pa ga pomešati sa vinom, sokom i medom, staviti u pekač i poređati jabuke.

2. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Prosejati brašno na radni sto, pa sipati šećer i mlevene orahe. Dodati preostali maslac, pa rukama sjedini sve sastojke, tako da nastane kompaktna masa. Jabuke napuniti masom sa orasima i peći u rerni 30 minuta.

3. Izvaditi pečene jabuke iz rerne i dekorativno ih servirati na plitke desertne tanjire. Po želji ukrasiti listićima matičnjaka i odmah servirati.

Izvor: Stvar ukusa

Čupavci

Sastojci

Testo:

2 jajeta

350 g šećera

125g margarina ili maslaca

2dl mleka

300g brašna

1 prašak za pecivo

Čokoladni preliv:

250g šećera

125g margarina ili maslaca 

4 štangle čokolade

10 kašika mleka

I još:

300g kokosovog brašna

Priprema

1. Sve sastojke za testo izmešati i sipati u podmazan pleh. Peći na 220 stepeni dok ne porumeni. Kada se prohladi iseći na jednake kocke.

2. Sve sastojke prokuvati i u vruć fil umakati kocke, a zatim ih valjati u kokos. 

Izvor: Stvar ukusa