Tiramisu sa šumskim voćem

Sastojci

250 g maskarpone sira
250 g svežeg krem sira
90 g šećera
kašičica semenki vanile iz mahune
kašičica cimeta
150 ml slatke pavlake
250 g medenjaka
120 ml espresa
40 ml „bejlis” likera
600 g smrznutog bobičastog voća
kakao

Priprema

1. Pomešati obe vrste sira, šecer, vanilu i cimet. Umutiti slatku pavlaku i umešati u smesu. Iseci medenjake na komade. Pomešati espreso i „bejlis”.

2. Na dna šest caša poreati sloj medenjaka, pa poprskati polovinom mešavine od espresa. Poređati pola voća, pa prekriti slojem krema. Ponoviti i završiti kremom.

3. Prekriti caše folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati, da keks omekša. Posuti debelim slojem kakaa.

Izvor: Stvar ukusa

Štrudla sa makom

Sastojci:

• čaša brašna 5
• kašika šećera 17
• kašika mlevenog keksa 5
• kašika višnjevače 5
• čaša ulja 1
• čaša mleka 2,5
• čaša vode 1
• suvi kvasac 1
• čaša maka 3
• kašika ulja 5

Uputstvo za pripremu:

Umlačiti čašu mleka, čašu vode, sjediniti sa kvascem i 5 kašika šećera. U veću posudu staviti 5 čaša brašna, 5 kašika mlevenog keksa, 5 kašika višnjevače, čašu ulja. Zatim dodati kvasac i ostaviti testo pod krpom 1 sat.

Na blagoj temperaturi skuvati 1,5 čašu mleka, 3 čaše maka, 5 kašika ulja i 12 kašika šećera. Uz pomoć malo brašna testo podeliti u 3 dela, razvući i filovati. Peći na 160 stepeni oko 35 minuta.. Prijatno:)

Izvor: Super recepti

Čokoladni kolač s makom po bakinom receptu

Varijanta kolača sa makom koja nas je oduševila!

Sastojci:

2 jogurta
100 g griza
100 ml ulja
150 g šećera
200 g brašna
100 g čokolade za mešenje
1 prašak za pecivo
100 g maka

Priprema:

1. U sud sipati jogurt, dodati ulje, šećer, griz, brašno, prašak za pecivo i sve dobro izjednačiti.

2. Pleh podmazati i posuti malo brašnom i sipati gotivu izmešanu smešu.

3. Peći u rerni na 180 stepeni C oko 35-40 min.

4. Pečen kolač preliti glazurom čokolade.

Izvor: Kod bake u gostima

Čokoladne štangle gotove za 10 minuta

Sastojci:

200 g crne čokolade
40 g margarina
2 kašike meda
175 g oraha (ili lešnika)

Priprema:

Orahe izlomiti na krupnije komade.

Med, margarin i čokoladu rastopiti u šerpi, dodati orahe, promešati i razliti u dublji kalup.

Ostaviti na hladno da se stegne, zatim iseći na štangle i servirati.

Izvor: Kuhinjica

Češki kolač Juliška koji morate probati

Sastojci

Za koru:
6 jaja
200 g šećera
4 kašika kakaoa
5 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za fil:
Preostali preliv za koru (mleko + šećer)
150 g mlevenih oraha
125 g margarina
rendana čokolada

Priprema

1. Umutite belanca, pa dodajte šećer postepeno muteći. Zatim u smesu dodajte žumance i mutite još malo. Nakon toga smesi dodajte kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve ne sjedini.

2. Koru pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

3. Za preliv za koru prokuvajte 150 g šećera u 200 ml mleka.

4. Kada koru izvadite iz rerne onako vrelu prelijte sa polovinom ovog vrelog preliva i ostavite da se ohladi.

5. U vreo preliv dodajte orahe pa ostavite da se fil ohladi. Dodajte mu umućen margarin i sve to namažite na ohlađenu koru. Preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.

Izvor: Stil

Slatkiš gotov za 15 minuta: Ruske čajne bombice

Sastojci

1 šolja putera
1 kašičica vanila ekstrakta
6 kašika šećera u prahu
2 šolje brašna
1 šolja mlevenih oraha
1/3 šolje šećera u prahu za dekoraciju

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180C.
2. Dobro umutite puter i ekstrakt od vanile. Polako dodajte šećer i brašno.
3. Zatim dodajte orahe.
4. Od testa napravite kuglice. Na leh stavite papir za pečenje i pecite u rerni 10-tak minuta.
5. Kada se ohlade pospite prah šećer po njima.

Izvor: Stvar ukusa

Švarcvald torta

Sastojci

Za tamni biskvit:

60 g maslaca
100 g seckane čokolade
6 jaja
180 g šećera
kašičica rendane limunove kore
120 g brašna
80 g gustina
20 g kakaa

Za fil i ukrašavanje:

720 ml kompota od višanja bez koštica
600 ml slatke pavlake
3 kesice učvršćivača za šlag
2 kesice vanilin šećera
4 kašike višnjevače
kašika gustina
80 g šećera
1/2 kašičice cimeta
koktel-višnje
50 g krupno izrendane čokolade

Priprema

1. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Rastopiti maslac. Čokoladu rastopiti na pari.

2. Odvojiti belanca od žumanaca. Žumancima dodati 6 kašika tople vode i šećer, pa mutiti da nastane bela pena. Umešati limunovu koru i rastopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca, pa ih dodati masi sa žumancima. Brašno pomešati sa gustinom i kakaom, pa dodati ulupanim jajima. Umešati rastopljeni maslac.

3. Masu sipati u podmazani okrugli kalup (prečnika 26 cm), pa peći 35 minuta. Izvaditi biskvit, staviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, izvaditi ga iz kalupa i dva puta vodoravno preseći.

4. Ocediti višnje, sakupiti sok. Ulupati slatku pavlaku sa učvršćivačem za šlag i vanilin šećerom. Donji i srednji biskvit preliti sa po 2 kašike soka od višanja i višnjevače.

5. Gustin razmutiti u malo soka od višanja. Skuvati višnje sa preostalim sokom, šećerom i cimetom, pa umešati gustin i ostaviti sve da jednom prokuva. Skinuti sa šporeta. Višnje rasporediti po donjem biskvitu. Staviti srednji biskvit. Premazati 1/3 slatke pavlake. Staviti 3. biskvit. Tortu premazati preostalom pavlakom, ostaviti malo za ukrašavanje tako što ćete masu sipati u špric za tortu i istisnuti. Poređati koktel-višnje i posuti izrendanom čokoladom.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Copyright: Facebook/Tasty

Čokoladna sladoled torta! Da li postoji nešto bolje?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade, ovo je poslastica za vas!

Obavezno probajte ovu ukusnu tortu, lako se pravi, a svima se dopada zbog svog bogatog čokoladnog ukusa.

Potrebno je:

- pola kutije gotove smese za braunije,
- 1 jaje,
- malo vode,
- 2 štangle čokolade za kuvanje,
- 3 žumanceta,
- 1/4 šolje šećera,
- 3 belanceta,
- 1 šolja slatke pavlake,
- 1 šolja bele čokolade.

Način pripreme:

Polovinu smese za gotove braunije izmiksajte sa jednim jajetom i sa malo vode. Prespite u pleh i ispecite koru.

U međuvremenu istopite čokoladu. Zatim umutite žumanca, prokuvajte ih malo na pari i dodajte šećer i otopljenu čokoladu. Dodajte zatim umućena tri belanceta i umućenu slatku pavlaku. Dobro promešajte da sipajte preko kore.

Ukrasite sa istopljenom belom čokoladom i ostavite u zamrzivaču šest do osam sati.

Uživajte!

Izvor: Super recepti

Čokoladni kolač gotov za 20 minuta

Ukoliko vam iznenada dođu gosti, ili se, vašim ukućanima jede nešto slatko, ovo je recept za vas.

Sastojci:

1 l mleka
200 g gustina
1,5 šolja oko 300 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
5o g maslaca
3 kašike meda
1 kesica vanilin šećera
oko 30 kom čokoladnih keksića

Priprema:

U većoj posudi izmešati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer. Mleko podgrejati da bude mlako, sipati po malo u smesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno mešanje dok se ne zgusne. U vruću smesu dodati maslac i med i mešati da se istope.
U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smesu, ostaviti 3-4 kašike, stavljati keks. Premazati ostatkom smese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći. Ukrasiti po želji.

Izvor: zdravljeihrana.info

Foto: Stvar ukusa

Najpoznatiji sremski slatkiš: Tradicionalni recept za štrudlu

Sastojci

1 kg brašna
250 g masti
1 jaje
kockica kvasca
malo mleka
malo soli
malo šećera
Mak, orasi (po želji za fil)

Priprema

1 . Kockicu kvasca potopiti u malo mleka sa šećerom i malo soli. Kad naraste, sipati u posudu, izmešati sa brašnom, dodati jaje i mast, pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto.

2. Podelite umešenu smesu na 4 dela i oklagijom razvucite kore. Svaku koru filujte po želji i izboru: sa makom, orasima, rogačem, rendanim jabukama...

3. Preko fila poprskati malo ulja, saviti u obliku štrudle i složiti u pleh. Ostaviti jedan sat da još malo naraste, a potom peći u zagrejanoj rerni. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.

Izvor: Bašta balkana

Voćna koktel torta

Sastojci:

Za koru:
• čokolada za kuvanje 100 g
• maslac 125 g
• šećer 125 g
• jaja 3
• brašno 50 g
• prašak za pecivo 1 kašičica
• mleveni orasi 100 g

Za fil:
• voće (maline i kupine) 400 g
• voda 200 ml
• šećer 50 g
• gustin 30 g
• Za krem:
• slatka pavlaka 400 ml
• šećer 50 g
• dr. oetker kremfix 1 kom.
• liker Cherry Brandy 50 ml
• rum 50 ml
• maline malo

Uputstvo za pripremu:

Mikserom umutiti maslac da bude gladak. Postepeno umešati šećer. Umešati žumanca jedno po jedno. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, prosejati i umešati srednjom brzinom. Kratko umešati rendanu čokoladu i orahe. Belanca čvrsto umutiti i pažljivo umešati. Testo sipati u kalup, staviti u rernu zagrejanu na 180 C i peći oko 35 min.

Za fil u šerpu sipati voće i dodati vodu i šećer. Gustin razmutiti sa malo vode. Kada provri voće dodati gustin i mešati da se masa zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

Za krem u činiji izmešati rum sa likerom, malinama i šećerom. Čvrsto umutiti slatku pavlaku i dodati kremfix. Umućenu slatku pavlaku dodati u činiju i sve zajedno dobro izmešati.

Koru premazati filom a preko fila premazati krem. Ukrasiti rendanom čokoladom.

Izvor: Super recepti

Švedska badem torta

Za švedsku badem potrebni su vam: šećer, bademi, puter, slatka pavlaka...

Potrebno je:

8 jaja, 200 g slatke pavlake, 400 g šećera, 200 g neoljuštenih mlevenih badema, 250 g mekog putera, 100 g pečenih listića badema za ukrašavanje i 40 g šećera u prahu za posipanje.

Priprema:

1. Na srednjoj temperaturi skuvajte slatku pavlaku i 200 g šećera, ali pazite da je proključa. Sklonite s ringle i brzo umešajte žumanca da se ne bi napravile grudvice. Vratite na šporet i kuvajte na laganoj vatri pet minuta, stalno muteći žicom.

2. Kad se zgusne, krem pokrijte plastičnom folijom i ohladite. Mikserom umutite komade putera, sipajte kašiku po kašiku krema i miksujte dok smesa ne bude penasta. Bitno je da puter i krem imaju istu temperaturu. Posudu poklopite i stavite u frižider.

3. Mikserom umutite čvrst sneg od četiri belanceta i 100 g šećera, lagano umešajte 100 g mlevenih badema, sipajte u podmazan okrugli kalup i pecite u rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Na isti način ispecite još jednu koru.

4. Ohlađenu koru nafilujte trećinom krema, poravnajte, poklopite drugom korom, a zatim ceo kolač premažite kremom. Odmah ukrasite pečenim listićima badema, pospite šećerom u prahu, ohladite u frižideru, isecite na kriške i poslužite.

Izvor: Novosti

Foto: Thinkstock / ilustracija

Sladoled od nutele: Recept za početnike od samo 4 sastojka

Najslađe letnje osveženje za sve uzraste svakako je sladoled, a omiljeni slatki namaz bez konkurencije je nutela.

Donosimo vam recept za sladoled od Nutele za koji vam treba vrlo malo vremena i samo četiri sastojka.

Sastojci:

- Srednja tegla nutele (oko 250 g)
- 500 ml slatke pavlake
- 300 g kondenzovanog mleka
- Čokolada s lešnicima ili bela čokolada

Priprema:

1. U posudu za mućenje ulijte slatku pavlaku i kondenzovano mleko

2. Mikserom dobro umutite sastojke dok ne dobijete kremastu, belu masu

3. U masu dodajte nutelu i sve dobro izmešajte dok masa ne postane pastelno smeđa. Budite strpljivi jer će nuteli trebati nešto duže da se rastopi i poveže s ostatkom smese

4. Čokoladu razmrvite na komadiće, ubacite ih u smjesu i sve lagano izmešajte

5. Sladoled sipajte u plastičnu posudu s poklopcem, stavite u zamrzivač na 4 do 5 sati i vaš je sladoled gotov!

Savet: Ukoliko želite da sladoled bude ekstra kremast zamrznite ga na 4 sata, potom izvadite, prelijte u blender ili posudu za miksanje, izmiksajte i vratite u zamrzivač na još 4 sata.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: Thinkstock

Ovakav sutlijaš još niste probali

Svetski kuvari su ovim trikom zaludeli svet. Isprobajte i vi.

Sutlijaš je mnogima omiljena poslastica iz detinjstva, a ukoliko vam je dosadilo da ga jedete isključivo sa cimetom, svetski kuvari su otkrili tajni sastojak i potpuno transformisali ovu poslasticu

Sastojci:

200 g pirinča
250 g šećera
1 kesica želatina u prahu
1 kašika cimeta
1 vanilin šećer
1 litar mleka
šlag

Priprema:

U šerpu sipati mleko, staviti na ringlu, malo ugrejati, pa dodati 3 kašike šećera i cimet. Promešati i dodati pirinač. Povremeno mešajući, kuvati sutlijaš dok se ne zgusne. Dodati vanilin šećer i promešati.

Rastvoriti želatin u vodi i ostaviti da omekša, pa dodati u sutlijaš. Preostali šećer sipati u drugu šerpu i pržiti dok ne dobijete karamel masu zlatne boje. U kalup za kuglof staviti karamel, dodati preko sutlijaš i ubaciti da se suši u rerni 30 minuta na 50 stepeni. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Ohlađeno prevrnuti na tacnu, tako da karamel dođe gore. Mikserom ummutiti mleko i šlag, pa sredinu napuniti pomoću šprica, a potom šlagom ukrasiti i spoljašnju ivicu. Po želji odozgo ukrasiti orašastim plodovima.

Izvor: bastabalkana.com

Bakina kuhinja - vanilice

Sastojci

500 gr brašna
150 gr. margarina
150 gr masti
200 ge. šećera u prahu
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
malo džema
korica limuna

Priprema

Umutiti mikserom mast i margarin sa 100 gr prah šećera u koji smo dodali i jaja. Kad se penasto umuti dodati limunovu koricu , vanilin šećer brašno prašak za pecivo. Sve dobro umesiti u glatko testo.
Razviti oklagijom testo pola sam. debljine i vaditi vanilice i radjati u pleh. Odmaknuti jednu od drugog jer će one narasti. Peći na 180 stepeni C oko 10 - 15 mi. .Pečene vaniice mazati džemom pa poklapati drugim krugom valjati u prah šećer.Sladite se dragi moji!

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Printscreen/FB/Proper Tasty

Ukusna pita od čokolade i voća koja se sprema za pet minuta

Ovo prosto morate da probate...

Ukoliko volite slatkiše, a nemate puno vremena za pripremanje kolača, predlažemo vam da probate ovu ukusnu pitu sa čokoladom i voćem.


Potrebno je:

- lisnato testo,
- malo istopljene čokolade,
. malo rendane čokolade,
- 1 banana,
- par jagoda,
- šaka badema,
- 1 jaje.

Postupak:

Razvaljajte lisnato testo u pravougaonik, pa ga isecite na četiri dela, pa svaki taj deo po dijagonali na pola. Dobijete trougliće zatim složite u krug.

Premažite lisnato testo istopljenom čokoladom, pa pospite rendanom čokoladom u krug. Dodajte seckanu bananu i par isečenih jagoda ili drugog voća po izboru.

Pospite sa seckanim bademima, pa savijte trougliće na unutra, kao na snimku.

Premažite testo jajetom i stavite da se peče 25 minuta na 180 stepeni.

Prelijte sa malo čokolade, pospite šećerom u prahu i uživajte!

Izvor: Super recepti

Knedle sa šljivama: Najjednostavniji način za pravljenje omiljene letnje poslastice

Ko ne voli knedle sa šljivama, ne zna šta je uživanje.

Sastojci

120 g instant pirea
200 g brašna
4 dl vode
3 kašike ulja + malo prezli za prženje
1 jaje
šljive po potrebi
šećer po potrebi

Priprema

Zamesite testo od instant krompir pirea, brašna, jajeta, 3 kašičice ulja i vode. Šljive prepolovite, i uvaljajte u šećer, savetuje Stvarukusa.rs

Od testa odvojite komad i razvucite na pobrašnjenoj površini krug prečnika 7-8 cm i debljine oko pola centimetra. Stavite polovinu šljive na sredinu kruga i uvijte je testom, a zatim uvaljajte rukama. (Veličina testa za svaku knedlu zavisi od veličine šljiva).

Na šporet stavite dublju šerpu s vodom i zagrevajte dok ne počne da ključa. Spuštajte knedle u ključalu vodu. Kada knedle isplivaju na površinu, izvadite ih pomuću rešetkaste kašike i propržite u tiganju s prezlama na malo ulja.

Knedle pospite šećerom i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Brzi kolač sa plazmom

Sastojci

36 komada plazma keksa
600 ml mleka + 100 ml za umakanje keksa
1 puding od čokolade ili vanile
5 kašika šećera
3 kašike gustina
2 kašike kakaoa
125 g margarina

Priprema

1. Pomešajte puding, kakao, šećer i gustin sa 100 ml mleka, a ostatak stavite da provri.

2. Kad provri zakuvajte umućenu smesu i mešajte dok se ne zgusne.

3. Kad se zgusne sklonite sa vatre, pa dodajte margarin u vrelo i mešajte dok se ne sjedini i ne umuti.

4. U usku posudu za hleb stavite kesu, pa složite 12 komada plazma keksa umočenog u mleko, pa preko njega prelijte 1/3 fila.

5. Postupak ponovite još dva puta.

6. Poklopite vrhovima kese pa stavite u frižider da se stegne.

7. Kad se stegne okrenite na tacnu i dekorišite po želji.

Izvor: Haber.ba

Domaći sladoled na štapiću od jogurta i šumskog voća

Sastojci

2 šoljice šumskog voća (svežeg ili smrznutog)
2 kašike meda
1 kašičica ekstrata od vanile (po želji)
400 ml jogurta
50 ml mleka
½ šolje muslija

Priprema

1. Šumsko voće i 1 kašiku meda umutite mikserom. Ako želite da imate komadiće voća u sladoledu, mutite samo nekoliko sekundi.

2. Pomešajte jogurt, mleko, 1 kašiku meda i ekstrat vanile. U to dodajte voće i samo lagano prođite nožem tako da smesa bude šarena.

3. Napunite kalupe za sladoled do pola, pa dodajte malo muslija. Svaki kalup lupite o radnu površinu kako bi višak vazduha izašao. Nakon toga napunite kalupe do vrha i za kraj pospite sa još malo muslija.

4. Ponovno lupite svaki kalup i stavite drvene štapiće. Držite u zamrzivaču najmanje 6 sati.

Izvor: Kiwi

Omiljeni čokoladni kolač od samo 3 sastojka

Sastojci

3 jaja
1/2 šoljice glatkog brašna
250 grama tamne čokolade

Priprema

1. Izmiksajte jaja sa brašnom. Na pari otopite čokoladu i pomešajte sa sastojcima dok ne dobijete kompaktnu kremastu smesu.

2. Napunite smesom 1/3 keramičkih kalupa ili kalupe za mafine.

3. Pecite ih do 10 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.

Savet: Kolač možete da dekorišete sezonskim voćem ili da servirate sa kuglom sladoleda.

Izvor: 24 sata.hr