Izbegnite trovanje hranom i vodite računa koliko kuvana jaja stoje posle Vaskrsa Nakon Vaskrsa, mnoge domaćice interesuje odgovor na pitanje- koji je rok trajanja kuvanih jaja? Ukoliko su adekvatno čuvana, rok trajanja kuvanih jaja može biti i po nekoliko dana. Jaja su veoma ukusan i hranljiv obrok. Sadrže proteine i…
Pre nekoliko stotina godina monasi su ga redovno jeli u posne dane – bio je to njihov način da izbegnu stroga crkvena pravila. Dabar ima rep bez dlaka koji pomalo podseća na peraje i delimično živi u vodi. Zato je, prema mišljenju monaha, mogao da prođe i kao riba. Danas…
Somelijer Mark Oldman kaže da ne treba da vas bude stid kada u restoranu birate najjeftinije vino pošto je ono najčešće boljeg kvaliteta od onih neznatno skupljih Nemate dovoljno novca, a ne želite ni da pijete loše vino? I zato u restoranu ne naručujete najjeftinije, nego drugo ili treće iznad…
Kafa sadrži sastojke koji dobro utiču na naše zdravlje, pa tako i na jetru. To su antioksidansi, hranjive materije i vitamini. Visok nivo antioksidansa pomaže sprečavanju pojave različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog creva. Takođe, kafa sadrži polifenole, biljne sastojke jakog antioksidativnog dejstva koji sprečavaju upale…
U poslednje vreme raste broj naučnika koji zagovaraju teoriju da doručak ne samo da je bespotreban obrok, već i da škodi organizmu. Biohemičar Terens Kili tako u svojoj najnovijoj knjizi " Breakfast is a Dangerous Meal" tvrdi da je zahvaljujući preskakanju doručka od 2008. godine uspeo da izleči dijabetes tipa…
Prirodne boje će učiniti da vaša jaja izgledaju baš zanimljivo! Crveni kupus za plava i zelena jaja Potrebno vam je:JajaCrveni kupusVodaSirćeLedSoda bikarbona Priprema:1. Odsecite onoliko kupusa koliko porocenite da vam je taman, sitno ga iseckajte i stavite u šerpu sa vodom. Dubina treba da je tolika da jaja, kada ih…
Nakon raznih kiselih salata, turšija i kupusa, proleće je pravo vreme za osveženje uz mladi luk. Ovo povrće je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje. Mladi luk možete da jedete svež ili kao dodatak jelima. Šta god da odlučite, obogatiće vaše telo vitaminima,…
Već duže vreme vlada trend eliminacije glutena iz ishrane, ali Američko udruženje kardiologa upozorava da to može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Osobe koje bez ikakvog opravdanog razloga izbegavaju gluten u većem su riziku od dijabetesa tipa 2, otkrili su naučnici. Stručnjaci Univerziteta Harvard pregledali su tri studije o uticaju…
Većina ljudi ne obraća pažnju na nalepnice na kori voća, već ih instinktivno skida pre jela. Čak i kada ih primeti, retko ko zna šta te deklaracije znače. Ali, one nisu tamo bez razloga, objašnjavaju stručnjaci. Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva…
Preterujete sa slaninom? Nikad ne grickate bademe? To su neke od navika koje naučnici povezuju sa povećanim rizikom od smrti izazvane srčanim bolestima, šlogom i dijabetesom. Prejedanje ili izbegavanje konzumacije određenih namirnica doprinosi gotovo polovini smrtnih slučajeva u SAD, pokazala je nova studija. “Dobre” namirnice, koje ljudi ne jedu dovoljno…
Rotkvice podstiču lučenje probavnih sokova i rad creva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Svež sok dobijen od rotkvice je stari narodni lek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za lečenje upale žučne kese. Rotkvice takođe povoljno deluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, pa…
Često jedemo jabuke, ali pitanje je koliko često pojedemo i njihove koštice. Postoje oni koji ih smatraju otrovnim, dok drugi drže da su zdrava grickalica. Koštice jabuka sadrže biljni spoj zvan amigdalin. Osim jabuka, sadrže ga bademi, koštice breskve, trešnje i marelice. Spoj služi u hemijskoj odbrani semenke, a netaknut…

Možda će vas interesovati i...