Čuli ste za crni beli luk? Izgleda čudno, mada ukusan je i donosi brojne dobrobiti

Čuli ste za crni beli luk? Izgleda čudno, ukusan je i zdrav

Crni beli luk je jednostavno normalan beli luk koji je fermentisan kako bi dobio karakterističnu crnu boju i ukus.

Malardova reakcija i karamelizacija do kojih dolazi tokom fermentacije uzrokuju promenu sastava i ukusa belog luka.

Iako bi neki ljudi možda više voleli blaži i slađi ukus crnog belog luka od svežeg belog luka, važno je upamtiti da postoji malo naučnih dokaza koji podupiru tvrdnje o neverovatnim ili čudesnim zdravstvenim benefitima, prenosi timesofindia.com.

Uprkos tome, crni beli luk još uvek ima neke hranljive vrednosti, a neke od molekula koje se stvaraju tokom procesa fermentacije mogle bi biti korisne za zdravlje.

Evo nekoliko karakteristika crnog belog luka koje se često spominju:

1) Poboljšava imunitet

Među nekoliko materija pronađenih u crnom belom luku koje imaju antioksidativna svojstva je S-alil cistein (SAC). Pomažući telu u borbi protiv slobodnih radikala, antioksidansi mogu da smanje oksidativni stres. Dobro je poznato da beli luk, posebno crni, ima osobine koje podržavaju imunološki sistem. Sveži beli luk sadrži hemikaliju zvanu alicin, koja može da pomogne u modulaciji imunološkog sistema.

2) Protivupalno delovanje

Crni beli luk sadrži određene hemikalije koje mogu da imaju protivupalna svojstva. Smanjenje upale ključno je za očuvanje opšteg zdravlja jer je povezano s brojnim medicinskim poremećajima.

3) Održava srce zdravim

Jedinjenja u crnom belom luku mogu da koriste zdravlju kardiovaskularnog sistema, prema određenim istraživanjima. Posebno je proučavana sposobnost SAC-a da poboljša zdravlje srca podsticanjem zdravog nivoa holesterola.

4) Sadrži antikancerogena

Pretklinička istraživanja pokazuju da bi ekstrakti crnog belog luka mogli da budu antikancerogeni. Kako bi se u potpunosti razumela mehanika i njihova upotreba kod ljudi, potrebno je više istraživanja.

Kako iskoristiti crni beli luk u ishrani?​

Crni beli luk ima pikantan i sladak ukus. Između ostalog, može se koristiti za poboljšanje ukusa marinada, preliva i sosova. Dodajte crni beli luk receptima koji zahtevaju sveži beli luk kako biste im dali jedinstveni ukus. Dobro dopunjava i slane i slatke ukuse. Crni beli luk je mekan za žvakanje i lako se razmazuje ili gnječi. Namažite ga na tost ili krekere ili ga ubacite u sosove i namaze.

Izvor: danas.rs

Možda će vas interesovati i ovo: