Ako ovako spremate brokoli, onda ne morate ni da ga jedete

Ako ovako spremate brokoli, onda ne morate ni da ga jedete

Većina ljudi sprema brokoli tako što ga kuva. Međutim, tako se uništavaju svi vredni nutrijenti iz tog povrća - vitamini B grupe i vitamin C. Čak i glukozinolati, za koje naučnici veruju da mogu da se bore protiv kancerogenih ćelija, razlažu se prilikom kuvanja u vodi.

Daleko bolji način za pripremu brokolija je kuvanje na pari. Ne treba vam čak ni posebno posuđe: dovoljno je da jednu manju činiju stavite iznad šerpe sa ključalom vodom i poklopite na nekoliko minuta.

Takođe, brokoli možete spremiti i u mikrotalasnoj, tako da očuva sva lekovita svojstva. Dovoljno je da napunite činiju brokolijem, dodate jednu kašiku vode i poklopite tanjirom. Zagrejte ga u mikrotalasnoj na nekoliko minuta i uživajte!

Studija iz novembra 2015. procenjivala je različite metode kuvanja povrća, uključujući i brokoli i zaključila da je spremanje na pari najbolji način da se očuvaju njegovi nutrijenti.

Izvor: B92

Možda će vas interesovati i ovo: