Recept za nenadmašni, kremasti potaž od karfiola

Recept za nenadmašni, kremasti potaž od karfiola

Recept za kremasti potaž posle kog ćete zavoleti karfiol.

Sastojci:

– pola glavice karfiola srednje veličine

– šaka prokelja

– 2 krompira

– pola glavice crnog luka

– 2 kašike neutralne pavlake

– 1 mali komad maslaca

– 4 jaja (opciono)

– 2 kašike bundevinog ulja

– 1 kašika maslinovog ulja

– začini po ukusu

Priprema:

Operite, očistite i isecite karfiol i prokelj na sitne komade. Krompir oljuštite i isecite na komade.

Na kašiki maslinovog ulja propržite luk, pa dodajte karfiol, krompir i prokelj. Zatim postepeno dodajte oko jedan litar vode. Kada provri, pustite da se supa kuva na umerenoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.

Po želji, u međuvremenu pripremite poširana jaja.

Kada su svi sastojci omekšali, izmešajte ih štapnim mikserom. Zatim u potaž umešajte maslac, neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Sve dobro izmešati, pa ako potaž nije dovoljno kremast, dodajte još malo neutralne pavlake.

U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite.

Možda će vas interesovati i ovo: