Domaća cvet-pogača
ZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES PLUS/ISTOCK/FROM_MY_POINT_OF_VIEW

Jednostavan recept koji će obožavati cela porodica: Domaća cvet-pogača

Uživaćete u ovom mekanom pecivu čija aroma će ispuniti vaš dom!
Ako volite domaće pecivo, predlažemo vam ovaj jednostavni recept za pogaču u obliku cveta.
Svaki komad možete odvojiti i tako dobiti zgodne zemičke uz ručak ili večeru.

Sastojci:

Kesica suvog kvasca

250 mililitara toplog mleka

Kašičica šećera

360 grama pšeničnog brašna

Četiri kašike maslinovog ulja

Dve kašičice soli

50 grama maslaca

Priprema:

Zagrejte mleko tako da bude toplo, i u činiji za mešenje u mleku rastvorite kvasac i šećer. Neka smesa odstoji pet minuta, zatim u nju polako dodajte maslinovo ulje, brašno i so i mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite da naraste na toplom mestu oko 45 minuta.

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo razvijte na debljinu od dva centimetra, i isecite na debele trake. Svaku traku premažite rastopljenim maslacem, zatim je umotajte tako da dobijete "ružu" i ređajte u pleh za pečenje. Pecite cvet-pogaču 20-30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Izvor: mondo.rs

Kapreze pasta
Foto: Youtube / dinneratthezoo

KAPREZE PASTA JE NAJBOLJE BRZO JELO: 3 sastojka i začini po ukusu, spremna za 15 minuta

Savršeni "kapreze" sastojci, ovoga puta u pasti!

Dobra je vruća, topla pa čak i hladna što je za jednu pastu pravo svetogrđe! Ali mora se priznati da je ova kombinacija uz posebno izabrane špagete zaista odlična u svim sezonama.

Koriste se kapelini - ultratanki špageti koji nas pomalo podsećaju i na nudle. Kuvaju se za samo pet minuta, pa čak i manje.

Sastojci:

300 gr kapelina
200 gr mocarela sira
6 zrelih paradajza
2 čena belog luka
6 kašika maslinovog ulja krupno seckan bosiljak
so i biber
mešavina italijanskih začina

Priprema:

Skuvajte pastu u posoljenoj vodi pa ocedite. U dubljem tiganju ugrejati maslinovo ulje i na tihoj vatri zgrejati italijanske začine (suvi bosiljak, origano i peršun) da puste miris.

Dodati oljušteni paradjz, isečen na kockice, ostavite da ga toplota samo kratko "probije", ne duže od 2 minuta.

Dodati skuvanu pastu i dobro promešati.

Ostaviti da se malo prohladi pre nego što dodate seckanu mocarelu i svež origano.

Izvor: lepa&srećna

Pohovana palenta sa šunkom i kačkavaljem
Foto: Shutterstock

Pohovana palenta sa šunkom i kačkavaljem

Sve je gotovo za 15 minuta a ukućani će obožavati ovo jelo.

Potrebno je:

150 g palente
400 ml vode
pola kašičice soli
100 g šunke
100 g kačkavalja

Za pohovanje:

3 jaja
10 kašika brašna
100 ml ulja

Za sos

1 čaša grčkog jogurta
1 kašičica senfa
malo seckanog peršuna

Priprema:

Stavite šerpu sa vodom, malo ulja i soli da proviri. Kad je blizu ključanja sipajte palentu i mešajte. Nakon 2 minuta palenta je gotova. Trebalo bi da vam bude gušća malo smesa da biste mogli da lakše oblikujete pljeskavice.

Palentu istresite na tacnu, koju ste obložili pek papirom. Rastanjite je i ostavite da se prohladi. Kad je dovoljno topla da možete da je uzmete u ruku vreme je za pravljenje pljeskavica.

Odvajajte komade palente pa u sredinu stavite komadić šunke i kačkavalja i zatvorite tako da ne može da iscuri napolje dok se prži.

Šunku i kačkavalj iseckan na kockice stavljate u sredinu svake pljeskavice.

U poseban tanjir umutite 2 jaja, poslolite. Pripremite i 10 kašika brašna. Svaku pljeskavicu uvaljate u jaja pa u brašno, u jaja pa u brašno i spuštajte u tiganj gde ste prethodno zagrejali ulje.

Pecite sa obe strane po malo dok ne dobije lepu žutu boju. Nakon toga, gotove pljeskavice ređajte na ubrus da se ocedi višak masnoće.

U manjoj posudi pomešajte grčki jogurt, senf i peršun. Palentu služite uz ovaj sos i biće svi oduševljeni.

 

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrskava slana štrudla od dizanog testa sa sirom i kajmakom
Foto: Shutterstock

Hrskava slana štrudla od dizanog testa sa sirom i kajmakom

Možda će vam zvučati komplikovano, ali jednostavno se priprema.

Potrebno nam je:

Testo:
1/2 l mlakog mleka
pola paketića kvasca
pola praška za pecivo
1 kašika soli
1 kašikica šećera
3 žumanca
1 šolja (2 dcl) ulja
700 gr mekog brašna

Na testo:
200 gr margarina

Fil:
1/2 kg svežeg ili mladog sira
2 vrhom pune kašike kajmaka
2 jajeta
1 kašikica soli

Premazivanje:
3 belanca

Priprema:

Mleko zagrejemo da bude mlako, niti hladno, niti da peče (podrazumeva test čistim prstom u mleko). Izmrvimo kvasac u mleko i pospemo šećerom. Ostavimo ga da nadodje. Za to vreme pomešamo u brašno prašak za pecivo i so. Na brašno sipamo nadošli kvasac i na to dodamo žumanca. Malo viljuškom pomešamo žumanca u mleko. To sve blago izmešamo varjačom i na kraju dodamo ulje.

Sad vadimo alat iz ormara – mikser i nastavak za testo (onaj spiralni).

Prvo mutimo polako, dok se ne sjedine sastojci, posle pojačamo brzinu i mutimo dok ne bude skroz glatko. U ovoj fazi ne ostavljamo testo da raste, nego ga malo pospemo brašnom i izvadimo na brašnom posutu dasku. Tu ga razijemo na 1 cm debljine. Margarin iz frižidera narendamo preko testa, testo zamotamo u rolnu i sad ga ostavimo pola sata prekrivenog krpom da miruje i naraste.

Kada je naraslo, podelimo ga na tri dela. Svaki deo razvijemo tako da dobijemo štrudlu dužine tepsije. Razvijeno testo premažemo filom, koji smo spremili od sira, kajmaka, soli i jaja (a trebalo nam je čitavih pet minuta), tako što smo sve pomešali i mikserom dobro umutili (ovaj put obični dodaci za mikser). Tako premazano, uvijemo u štrudlu i stavimo u nauljenu tepsiju na koju smo stavili i papir za pečenje.

Pripremljene štrudle premažemo belancem koje smo blago umutili. Rernu ugrejemo na maksimum, stavimo štrudle da se peku, smanjimo temperaturu na 200˚C. Pečemo štrudle nekih 45 minuta.

 

Izvor: kuvajmo-blogovski.com

ROLAT OD TIKVICA SA ŠUNKOM I KAČKAVALJEM
Foto: Shutterstock

ROLAT OD TIKVICA SA ŠUNKOM I KAČKAVALJEM: Ukusno slano predjelo

Sastojci

4 jajeta
2 tikvice
200 gr šunke
150 gr dimljenog kačkavalja
50 gr parmezana
po ukusu peršun ili mirođija
ulje i brašno za pleh
so i biber

Priprema

Uključite rernu da bude već vruća kad počnete pripremu.

Umutite jaja, posolite i pobiberite.

Dodajte rendani parmezan i peršun ili mirođiju.

Tikvice izrendajte i odmah umešajte u jaja.

Sipajte u dobro podmazan pleh, postavljen pek papirom koji treba takođe podmazati i posuti brašnom.

Pecite na 180 C stepeni oko 20 do 25 minuta.

Izvadite iz rerne, ostavite da se malo prohladi pa pažljivo odvojite od papira.

Na novom papiru pečena jaja i tikvice filujte šunkom i sirom pa smotajte rolat.

Pecite u rerni još samo desetak minuta, da se kačkavalj otopi.

Izvor: Lepa&Srećna

Tapas, španski zalogaji - Donosimo vam recept za urme u pršuti

Tapas poznata španska užina i zalogaji su važan deo španske kulture.

Tapas se uglavnom jede u društvu, stojeći u velikom broju tapas lokala koji predstavljaju pravo gastronomsko bogastvo Španije. Španci popunjavaju vreme između ručka i večere, obilascima (Tapeo) različitih tapas barova. Uglavnom se poslužuju zalogaji sa maslinama, ribom i morskim plodovima, suhomesnati proizvodi, povrće…

Postoje mnogi mitovi koji se vezuju za poreklo tapasa. Jedan je da su slani zalogaji postavljani na čaše sa šerijem kako bi se sprečilo da muve uleću u piće. Sami zalogaji su zbog soli izazivali dodatnu žeđ, pa je ovo bio način da se podigne prodaja u barovima. Reč “tapa” na španskom znači “pokrivanje”.

Zalogaji se služe ili pojedinačno ili zajedno, nekoliko različitih vrsta na jednom poslužavniku, a uz njih se piju šeri ili vino.

Neki od najpopularnijih tapas zalogaja su :
›› Serrano šunka
›› Masline i sir (npr. Manchego)
›› Ćuftice od mesa (albondigas)
›› Marinirani ili prženi inćuni
›› Chorizo kobasica
›› Slani bakalar (bacalao)
›› Prženi kolutovi lignja (kalamares)
›› Mali krompir sa slanom korom (papas arrugadas)
›› Sušeni paradajz
›› Krem od belog luka (alioli) sa hlebom ili krompirom
›› Omlet od krompira

Urme u serano pršuti

12 urmi
12 listova šunke Serrano
12 malih listova žalfije
75 g svežeg sira
1 kašika seckanih oraha
So
Biber

Priprema:

Orahe pomešajte sa sirom i začinite solju i biberom po ukusu.

Zaseći urme, ukloniti koštice i urme napuniti sirom.

Čvrsto umotati svaku urmu serrano šunku i list žalfije i peći u rerni oko 5 minuta na 180 ° C.

Izvor: hrana-pice-price.com

Testenina sa šunkom i pavlakom prelivena sosom od pečuraka

Testenina sa šunkom i pavlakom prelivena sosom od pečuraka (VIDEO)

Recept za veoma ukusan obrok, koji se brzo sprema.

Sastojci:

200 g testenine
1 jaje
200 g kisele pavlake
2 kašike instant supe iz kesice od pečuraka
3 kisela krastavca
150 g šunke isečene na kockice
200 ml mleka malo sira kačkavalj

Priprema:

Testeninu skuvati, procediti i malo prohladiti. Jaje umutiti, dodati pavlaku i izjednačiti.

Šunku iseći na kockice kao i krastavčiće. Sve ubaciti u testeninu.

U mleko dodati 2 kašike instant supe od pečuraka pa i to ubaciti u testeninu. Sve umešati. Pleh podmazati uljem pa sipati testeninu.

Odozgo se mogu dodati krupne kocke sira i rendan kačkavalj.

Peći na 220 stepeni da porumeni 40-50 min.

{vembed Y=BtTN5VyJmWU}

Izvor: Bakina kuhinja

Napravite domaće taljatele

Napravite domaće taljatele od SAMO 2 SASTOJKA + PRAVI RECEPT ZA KARBONARU

Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje i želite da isprobate sami da napravite i testeninu i sos onda je ovo recept za vas. Priprema testa i karbonare ne zahteva puno vremena, jedino što će razvlačenje testa biti malo teži posao, ali vredi.

Sastojci:

2 velika jajeta
200 g brašna tip 00 (može i obično)

Priprema:

Pomešajte ova jaja i brašno i umesite testo. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru pola sata.

Premesite testo na pobrašnjenoj površini i oklagijom rastanjite baš tanko u obliku pravouganika. Presavijte po dužini i onda isecite trakice (kao na slici).

Sada razdvojte trakice i stavite taljatelje da se skuvaju.

Recept za karbonaru

Sastojci:

1 jaje + 2 žumanca
malo slanine
parmezan
1 čen belog luka

Priprema:

U tiganju na malo maslinovog ulja propržite seckanu slaninu.

Jaja i žumanca dobro umutite i dodajte parmezan, pa promešajte.

Zatim u slaninu dodajte sitno seckan beli luk i taljatele. Promešajte i sipajte jaja.

Isključite šporet i kuvajte par minuta na isključenom.

Ne preterujete da se jaja ne bi skuvala, kratko ostavite na vreloj ringli i odmah sklonite.

Izvor: stvarukusa.rs

Pasta sa paradajz sosom i tunjevinom

Pasta sa paradajz sosom i tunjevinom

 

Ovo je recept za pastu sa tunjevinom i paradajz sosom za dve osobe. Samo povećavajte "doze" kako vam se priključuju gosti :)

Sastojci

200 ml paradajz sosa
biberа
400 g testenine fusili
so
160 g tunjevinа

Priprema

Skuvajte pene u ključaloj posoljenoj vodi.

U tiganj sipajte paradajz sos, so i biber i kuvajte ga dok ne provri.

Prethodno oceđenu tunjevinu iz konzerve dodajte u paradajz sos i pomešajte sa pastom.

Dodajte začine preko paste i eto brzog i laganog obroka.

Mogu se jesti same ili uz ručak: Mekane LEPINJE punjene krompirom (VIDEO)

Mogu se jesti same ili uz ručak: Mekane LEPINJE punjene krompirom (VIDEO)

Idealno pecivo koje možete jesti samo uz jogurt ili umesto hleba uz ručak.

Potrebno je:

200 ml kiselog mleka
100 ml slatkog mleka
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
1 jaje i 1 žumance
3 krompira
50 gr sira
1/2 kašičice aleve paprike
malo bibera
manja veza peršunovog lista
susam za posipanje

Priprema:

Krompir oljuštiti i skuvati. Izgnječiti ga pa dodati sir, alevu, biber so i sve mikserom izjednačiti.

Kvasac rastopiti u mlakom mleku sa šećerom, pa kad zapeni sipati u vanglicu, dodati kiselo mleko, jaje, brašno so i zamesiti glatko mekše testo.. Ostaviti da poraste.

Podeliti na dve lopte svaku loptu rukama rastanjiti pa u svaku ubaciti krompir i rukama zatvoriti testo okrenuti i istanjiti rukama.

Pokriti da poraste premazati žumancetom i malo ulja.

Ostaviti da poraste 15 min u tepsiji. Izbosti viljuškom, iseći makazama na sredini kao krstić i posuti susamom.

Peći na 180 stepeni oko 30 min.

{vembed Y=NI2aWMLpwAE}

 

Izvor: bakinaidekinakuhinja

HLADNO PREDJELO ZA SVEČANE PRILIKE: Bajadera od pilećeg mesa

HLADNO PREDJELO ZA SVEČANE PRILIKE: Bajadera od pilećeg mesa

Pikantno jelo od pilećeg belog mesa i suvog vrata izvanredno je posluženje u naročitim prilikama - kao meze pred svečani ručak, na rođendanu ili na slavskoj trpezi!

Sastojci:

2 veća pileća bela mesa

200 g dimljenog suvog vrata

150 g tost sira

3 jajeta

2 dl kisele pavlake

senf

2-3 čena belog luka

biber

Priprema:

Belo meso odvojiti od kosti, iseći na šnicle i izlupati. Suvi vrat iseći na tanje šnite. Vatrostalnu činiju blago nauljiti.

Poređati red belog mesa, pobiberiti i premazati senfom, posuti seckani beli luk.

Preko poređati suvi vrat, a preko njega topljeni sir, sve dobro prekriti preostalim belim mesom.

Umutiti jaja i pavlaku, posoliti i pobiberiti. Preliti preko mesa.

Peći oko sat vremena na 220 stepeni.

Ostaviti je da se ohladi dobro par sati i onda secite na kocke ili pravougaonike.

Izvor: Recepti

Prženice od šupljeg hleba

ISKORISTITE BAJATI SOMUN I BAGET: Kako srpske domaćice prave prženice od šupljeg hleba

I somun i baget lepi su samo sveži. Zato, kad su bajati, napravite šuplje prženice!

Za dobre prženice važno je da bajat hleb bude od onih "dobro umešenih" vrsta, tako da se sredina lepo seče i ne mrvi pred prženje. Ali šta da radimo sa somunima i baget hlebom, koji su ukusni samo dok su super sveži?

Nemojte bacati ove "šuplje" hlebove sa divnom koricom. Napravite džinovske prženice koje su mnoge srpske domaćice već testirale. Svi kažu da je ukus fenomenalan, a recept je jednostavan. Ideju za ovaj recept naše domaćice pronašle su u jednoj kulinarskoj TV emisiji o popularnoj hrani u drugim zemljama, a osnova je široki hleb baget.

Sličnost s našim somunom je upravo u tome što je sredina šupljikava, a hleb to i čini ukusnim dok je svež. Kad odstoji dan ili dva, članovi porodice više neće da ga jedu, a za prženice nije pogodan jer svi parčići ispadnu šuplji.

Uz ovaj recept, dobićete ukusan obrok, a punjenje možete da menjate u skladu sa namirnicama koje trenutno imate u frižideru kao i prema ukusu ukućana.

Prženice od somuna

Sastojci:

baget ili somun
3 jajeta
200 gr mesnog ili ribljeg punjenja po želji (seckana šunka ili uprženo mleveno meso ili usitnjena sardina ili tunjevina)
manja glavica luka
so, biber, dodatni začini po želji
prilog po želji: kečap, senf, majonez, rezanci sirove šargarepe, krastavac, paradajz

Priprema:

Rasecite baget ili somun po dužini. Izmešajte seckani luk, jaja, mesno punjenje i začine i sipajte u malo podmazan, ugrejan tiganj.

U tu mešavinu spustite polovine hleba tako da šupljikava sredina utone u smesu.

Pržite na srednjoj vatri, a kad smesa bude pržena, okrenite utopljene polovine hleba tako da se i korica lepo prepeče.

Izručite na tanjir, dodajte priloge po želji pa sastavite polovine i pričvrstite čačkalicama.

Secite poprečno kao kriške i služite bogate parčiće na ovalu.

Izvol: Lepa & Srećna

FOKAČA: Italijanska tanka pogača sa 3 ukusa

NAJLAKŠA FOKAČA: Italijanska tanka pogača sa 3 ukusa

Fokača se priprema lako, a jede slatko!

Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih specijaliteta koji su stvoreni za pripremu subotom popodne, tvrdi Džejmi Oliver, ali mi znamo da je svaki dan dobar dan za ovu tanku ukusnu pogaču. Testo se mesi brzo i lako, a onda vam preostaje da se igrate sa dodacima - po želji ukućana.

Ako dodate neku finu salatu i hladne ostatke pilećeg pečenja, dobićete nezaboravnu večeru!

Sastojci za fokaču:

400 gr brašna za dizana testa
100 gr glatkog brašna
1 kesica suvog kvasca
1/2 kašičice šećera
300 ml mlake vode
maslinovo ulje za premaz
Za dodatke:

Za premaz od paradajza

2 zrela paradajza
vinsko ili jabukovo sirće
1 vezica svežeg bosiljka
2 čena belog luka
Za premaz od sira:

100 gr različitih kačkavalja po želji
1 grančica ruzmarina

Za premaz od luka
2 glavice crvenog luka
nekoliko grančica svežeg timijana
sirće balzamiko

Priprema fokače

Izmešajte brašno sa 1/2 kašičice soli pa u sredini napravite udubljenje. Izmešajte viljuškom kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite nekoliko minuta pa kad počne da peni sipajte u udubljenje i mešajte sve viljuškom.

Kad se masa sjedini, izmesite je nekoliko minuta, da dobijete glatko, meko testo. Premažite maslinovim uljem, poprašite brašnom i stavite u činiju. Pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom oko pola sata. Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

Iseckajte luk i timijan, pa ih na tihoj vatri propržite uz 2 kašike maslinovog uljua. Posle pet minuta dodajte 6 kašika balsamiko sirćeta, pustite da vri par minuta pa ostavite da se ohladi.

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Kad testo naraste, razvucite ga na veličinu pleha, utisnite udubljenja vrhovima prstiju pa sipajte premaze od luka i paradajza - svaki na jednu trećinu testa.

Na preostalu trećinu izrendajte na krupno kačkavalj i iglice ruzmarina. Pobiberite i prelijte s malo maslinovog ulja. Ostavite da narasta još 20 minuta, pa pecite sledećih 20 minuta dok ne uhvati zlatnu koricu na površini.

Fokača treba da ostane meka u sredini.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

Kesadilje sa šampinjonima

Kesadilje sa šampinjonima

Sastojci za Kesadilje sa šampinjonima (za 2 osobe)

2 kom. belоg luka
5 g čili praha
100 g crnog luka
200 g paprike
250 g šampinjona
200 g kravljeg sira
3 g soli
4 kom. tortilja

Priprema Kesadilja sa šampinjonima

Šampinjone izdinstajte na malo ulja.

Premažite tortilju uljem s jedne strane, potom je stavite na zagrejani tiganj, preko rasporedite sir, šampinjone, iseckanu papriku, crni i beli luk.

Stavite drugu tortilju tako da strana namazana uljem bude gore.

Pecite dok ne porumene i dok se sir malo ne otopi.

Okrenite i pecite sa druge strane dok ne porumeni. Isecite na četiri dela i servirajte. 

Slana torta sa slaninom i kačkavaljem

Slana torta sa slaninom i kačkavaljem (VIDEO)

Ručak ili večera koju će obožavati cela porodica.

Sastojci za Slanu torta sa slaninom i kačkavaljem:

6 jaja
100 ml mleka
100 ml ulja
80 g maslaca
20 ml pavlake za kuvanje
400 g brašna
2 kesice praška za pecivo
50 g praziluka
30 g luka
250 g slanine
200 g kačkavalja

 

Priprema Slane torte sa slaninom i kačkavaljem:

Jaja umutite, a zatim dodajte pavlaku za kuvanje, so, biber, ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i istopljeni maslac.

Promešajte.

Zatim dodajte sitno seckanu slaninu i praziluk. Opet promešajte i sipajte u kalup prečnika 22 cm obložen pek papirom. Rasporedite, pa preko stavite rendani kačkavalj.

Preko kačkavalja poređajte još malo seckane slanine, zatim kolutove ljubičastog luka.

Pecite na 180°C 40 minuta.

{vembed Y=3WDn566OzeM}

Integralni štapići sa semenkama
Foto: Shutterstock

Integralni štapići sa semenkama

Grickalica koju ćete često praviti.

Sastojci:

- 250 gr graham ili integralnog brašna

- 250 gr belog brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- 0,5 dcl maslinovog ulja

- 0,5 dcl suncokretovog ulja

- 3 dcl belog vina

- 2 kašičice krupne morske soli

- 10 kašičica očišćenih semenki suncokreta

Premazivanje:

- 1 jaje

- susam ili suncokretove semenke

Priprema:

Pomešati obe vrste brašna, dodati prašak za pecivo, so, obe vrste ulja, belo vino i semenke.

Zamesiti testo i ostaviti malo da odstoji.

Razvući na radnoj površini testo i iseći ga na štapiće.

Ređati na podmazan pleh.

Zagrejati rernu, premazati štapiće umućenim jajetom, posuti susamom ili suncokretovim semenkama i na 200 stepeni peći oko 35 minuta.

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Sastojci za Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

250 g brašna
3 kom. jaja
300 ml mineralne vode
200 g kiselih krastavaca
50 ml majoneza
200 ml mleka
200 g paradajza
400 g pilećeg filea
3 g šećera
5 g soli
20 ml ulja

Priprema Slanih palačinki sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

Umutite tri jaja, dodajte kiselu vodu, mleko i ulje.

Mešajte uz postepeno dodavanje brašna, pa dodajte malo soli i malo šećera.

Kada se zagreje tiganj, stavite malo ulja i možete početi sa pečenjem palačinki.

Za to vreme izdinstajte piletinu.

Kada piletina bude gotova, stavite je preko palačinke, dodajte iseckani kiseli krastavac, čeri paradajz i umotajte.

Servirajte i uživajte u ovom obroku uz majonez!

Izvor: maxi.rs

SLANE RUSKE KAPE

Neodoljivo predjelo: SLANE RUSKE KAPE za koje će vam svi tražiti recept (VIDEO)

Zakuska koja će oduševiti sve vaše goste.

Sastojci za Slane ruske kape

Biskvit:

4 jaja
12 kašika brašna
1 pavlaka
1 veća rendana šargarepa
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
80 ml ulja

Fil:

200 g rendane šunke
1 pavlaka
150 g feta sira
150g rendanog kačkavalja
Namaz po izboru.

Priprema Slanih ruskih kapa

Jaja umutimo, zatim dodamo ulje i još mešamo. Zatim rendanu šargarepu, so i jednu pavlaku. Sve to izmešati, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Izliti u pravougaoni pleh i peći na pek papiru na 180 stepeni oko 30 minuta.

Umutimo fil od rendane šunke, pavlake, feta sira i kačkavalja.

Pečenu koru isecamo čašom, praveći krugove. Ostatak od kora ćemo ubaciti/ izmrviti u fil. Zatim uzimamo krugove biskvita i filujemo ih. Zatim uzimamo namaz po izboru, u ovom slučaju majonez i premazujemo rusku kapu. Uvaljamo celu rusku kapu u rendani kačkavalj. Dekorišemo po želji i poslužimo.

{vembed Y=lxnYqAEILps}

Izvor: letinakuhinja

Pašteta od guščije džigerice (Foie Gras)

Pašteta od guščije džigerice

Pašteta od guščije džigerice (Foie Gras) je francuski delikates i predjelo koje se svojevremeno služilo samo na francuskom dvoru. Guske su bile posebno tovljene da bi se dobila masna guščija džigerica od koje se pravila guščija pašteta. Domaća guščija pašteta se pravi od svežih sastojaka i ako kuvar ume da je spremi kako treba, nezaboravno je jelo, daleko ukusnije i prefinjenije od bilo kakve industrijske paštete.

U nastavku dajemo recept za paštetu od guščije džigerice.

Sastojci

– 300 g guščije džigerice

– 80 g slanine

– 80 g svinjskog mesa

– 30 g šampinjona

– 1 dcl belog vina

– so i biber

– peršun

– mirođija

– majčina dušica

– lovorov list

Priprema

Guščiju džigericu marinirajte preko noći sa francuskim konjakom, dobrim vinom i seckanim začinima.

Slaninu, svinjsko meso i pečurke iseckajte na kocke. Prvo slaninu malo propržite pa je izvadite. Na istoj masnoći od slanine koja je dala šmek, propržite sve ostale sastojke. Ohladite smesu i izmešajte sa začinima iz marinata. Zatim dodajte guščiju džigericu. Posolite i pobiberite po želji.

Sve zajedno sameljite dva puta kroz mašinu za meso. Dodajte konjak i vino iz marinata. Dobro zamesite. Hladiti u hladnjaku 24 sata. Paštetu poslužiti na velikom pladnju ukrašeno sa bobicama šumskog voća ili u tanjiru, sve preliveno topingom od šumskog voća. Guščiju paštetu možete odmah namazati u debelom sloju na malo parče prepečenog hleba ili ostaviti gostima da se sami služe.

Pašteta od guščije džigerice se jede kao predjelo uz kvalitetno belo vino.

Palačinke od krompira
foto: Shutterstock

Palačinke od krompira

Slane palačinke koje ćete često praviti.

Sastojci:

- 1 kg krompira

- 200 g brašna

- 200 ml mleka

- 100 ml mineralne vode

- 2 jaja

- 250 g šunke

- 2 čena belog luka

- so, biber

- peršun

- ulje

- 1 kašika suvog biljnog začina

Priprema:

Krompir oljuštite, sitno narendajte i ocedite.

Dodajte brašno, mleko i šunku koju ste isekli na sitne rezance.

U to umešajte razmućena jaja, malo soli, biber, naseckani peršun, izgnječeni beli luk i suvi biljni začin. Na kraju dodajte mineralnu vodu.

U tiganju zagrejte malo ulja i ravnomerno u obliku palačinka rasporedite pripremljenu smesu. Palačinke pecite sa obe strana dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Poslužiti sa salatom po izboru.

Izvor: Coolinarika