Lignje
Foto: Super žena

Lignje

Sastojci:

500 gr očišćenih lignji,
po potrebi brašna,
malo hlebnih mrvica,
100 gr ulja,
po ukusu soli,
preliv od 3 čena belog luka i veza peršuna
sok od 1/2 limuna.

Priprema:

Lignje iseći na kolutiće oko 2 cm širine u posudu staviti dosta brašna i malo hlebnih mrvica lignje bogato uvaljati u brašno.

U pliću posudu (tepsiju) staviti ulje.Zagrejati ga na vrelo ulje staviti lignje i protresti da se lepo rasporede. Rernu u međuvremenu zagrejati na maksimum- 250 C.

Ubaciti tepsiju u rernu i peći lignje da porumene. U toku pečenja jednom prevrnuti.

Pečenje traje oko 20 min. Kada su gotove, ocediti višak ulja i posoliti. Preliv pripremljen od seckanog belog luka, peršuna i limunovog soka preliti preko vrelih lignji. Ukrasiti kolutovima limuna.

Posluživanje- uz lignje servirati bareni krompir preliven maslinovim uljem i posuti začinskim travama.

Izvor: Super žena

Foto: Profimedia

Oslić sa krompir salatom

Barem jednom nedeljno na vašem jelovniku treba da se nađe riba. Izbor je veliki, a evo predloga za najčešće korišćenu morsku ribu kod nas - oslić.

POTREBNO JE

600 g oslića,
100 g kukuruznog brašna,
100 g pšeničnog brašna,
300 ml ulja,
2 čena belog luka,
200 ml maslinovog ulja,
1 veza peršuna

ZA SALATU

400 g krompira,
160 g crnog luka,
sirće, so, biber, peršun

PRIPREMA

Isecite ribu na komade, pa svaki posolite, pobiberite i uvaljajte u smesu od kukuruznog i pšeničnog brašna. Pržite na vrelom ulju sa obe strane. Kada je riba gotova, izvadite je na salvetu da se ocedi višak masnoće. Svaki komad prelijte smesom od rendanog belog luka, peršuna i maslinovog ulja. Skuvajte krompir i isecite ga na kolutove, dodajte crveni luk isečen na rebarca i dolijte sirće, so, biber i maslinovo ulje. Salatu služite uz ribu.

Izvor: Blic žena

Punjena riba

SASTOJCI:

- 4 očišćene skuše

- 2 kašičice senfa

- 4 čena belog luka

- ½ limuna

- 2 dl belog vina

- 1 veza peršuna

- 1 kašičica suvog ruzmarina

- 3 kašike maslinovog ulja

- So

- Biber

 PRIPREMA:

Ukoliko je potrebno, očistite ribu, operite, pa poređajte u pleh u kome ćete je peći.Posolite, pobiberite, i  premažite maslinovim uljem. za to vreme napravite fil.U činijici umešati senf, peršun, ruzmarin, maslinovo ulje, isitnjen beli luk,začin, biber i sok od 1/2 limuna. Puniti skuše ovom smesom.Možete zatvoriti čačkalicama. Pomešati belo vino i drugu polovinu limuna, pa preliti skuše. Preko staviti foliju.Rernu zagrejati na 200 C. Skuše peći 15-tak minuta, dok ne omeksaju.Skinuti foliju pa peći još 15-20 minuta, dok ne porumene.Povremeno prelitivati sokom u kome se peku.

Izvor: Super recepti

Šnicle od oslića

Sastojci

1 kg oslića

2 čena belog luka

glavica crvenog luka

kriška hleba

jaje

Priprema

Oslić prokuvajte u slanoj vodi i ostavite da se ohladi, potom odvojte od kostiju i stavite u posudu sa hlebom natopljenim s malo vode. Luk, i crveni i beli, naseckajte sitno, dodajte jaje, posolite i pobiberite po ukusu i sve pomešajte. Rukama pravite šnicle i pržite ih na zagrejanom ulju.

Izvor: Stvar ukusa

Rolat od krompira i ribe

POTREBNO JE:

1 kg krompira, 100 g margarina, 200 g obarene i od kostiju očišćene ribe, 200 g spanaća, 200 g šargarepe, 1 kašičica margarina, so, biber, 2 čena belog luka.

PRIPREMA:

Krompir obarite u posoljenoj vodi, ocedite, dodajte margarin i umutite. Tri komada providne folije namažite uljem i razvijte tri jednake kore od pirea. Na prvu stavite fil od usitnjene ribe i obarenog spanaća začinjenog po ukusu. Na drugu koru stavite mešavinu ribe i barene, propasirane šargarepe, začinjene po ukusu, a na treću mešavinu ribe, spanaća i šargarepe. Svaku koru uvijte u rolat i do serviranja stavite u frižider da se dobro stegne. Secite na kolutove i naizmenično ređajte sve tri vrste.

Izvor: Super recepti

Ruska salata sa ribom

POTREBNO JE:

500 g fileta ribe, 500 g zamrznutog mešanog povrća za rusku salatu, 5 kiselih krastavčića, 1/2 l vode, 1 kašika mešavine suvih začina, 3 kašike skrobnog brašna, 1 dl ulja, sok od 1/2 limuna, 2 kašičice senfa.

PRIPREMA:

Ribu skuvajte, očistite od kostiju i usitnite. Povrće skuvajte i prohladite. Krastavčiće sitno iseckajte, pa sjedinite sa ribom i povrćem. Posolite po želji. Stavite vodu sa začinom da proključa, dodajte skrobno brašno, pa vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući. Sklonite sa vatre i mutite uz postepeno dodavanje ulja. Dodajte sok od limuna i senf i sve dobro sjedinite. Prelijte povrće i sve dobro izmešajte. Riblju rusku salatu držite u frižideru do služenja.

Izvor: SUper recepti

Orada u bistroj supi

Sastojci

200 g fileta orade sa kožom

120 g barenog brokolija

10 g seckane šargarepe

6 dl daši (bonito) bujona (daši bujon najčešće se prodaje u praškastom stanju ili u kockama)

0,5 dl soja sosa

2 g soli

Sake rakija

Suiđi supa (prokuvati 6 dl daši bujona, 3 gr soli i 10 cl soja sosa)

Priprema

1. Pripremiti daši bujon i suiđi supu.

2. Iseći oradu na filete (ne skidati kožu).

3. Tanko iseći šargarepu.

4. Usoliti filete orade i ostaviti ih da stoje 30 minuta.

5. Nakon toga ih dobro isprati vodom i obrisati papirom.

6. Peći ih na grilu dok koža ne dobije braon boju.

7. Sipati malo sakea na svaki filet i potom ih kuvati na pari 10 minuta.

8. Skuvati šargarepu i brokoli sa suiđi supom.

9. Zagrejati bujon, dodati soli i kuvati ga do ključanja.

10. U bujon dodati soja sos i skloniti sa vatre.

11. Ubaciti filete i brokoli u posudu.

12. Doliti supu i izrendanu limunovu koru.

Ovaj recept je pripremio jedan od najpoznatijih kuvara Japana, Cučija Naofumi tokom boravka u Beogradu.

Izvor: Stvar ukusa

Pastrmka na mlinarski način

Sastojci

1 kg manjih krompira 

so

4 pripremljene pastrmke (po 300 g) 

kašika vinskog sirćeta 

biber 

3 kašike ulja

4 kašike brašna 

6 kašika  maslaca 

125 g badema 

2 limuna 

sitno seckan peršun

Priprema

1. Krompir oguliti, oprati i skuvati u posoljenoj vodi.

2. Pastrmke oprati i obrisati krpom. Sirće pomešati sa solju, biberom i kašikom ulja, pa ribu premazati dresingom i uvaljati je u brašno.

3. U 2 velika tiganja zagrejati po kašiku ulja i maslac. U tiganjima pržiti pastrmke sa svake strane po 5 minuta, a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.

4. Očistiti tiganj, na njemu zagrejati 4 kašike maslaca i propržiti bademe. Iscediti sok od limuna. Sokom preliti pastrmke i posuti bademima. Ocediti krompir i posuti ga peršunom.

Izvor: Stvar ukusa

Skuša sa povrćem u sopstvenom soku

POTREBNO JE:

600 g skuše, 3 krompira, 2 šargarepe, 2 glavice crnog luka, 200 g graška, beli luk, peršun, 1 limun, ulje, mešavina suvog začina, biber.

PRIPREMA:

Skušu očistite, odstranite glavu i krljušti, posolite je i napunite nadevom od sitno iseckanog peršuna pomešanog sa limunovim sokom i sitno iseckanim belim lukom, pa ostavite da odstoji pet minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga na kockice srednje veličine, očistite šargarepu i isecite luk. Sve sjedinite, dodajte grašak i sipajte malo ulja, dodajte začin i promešajte. Potom napravite vrećicu od aluminijumske folije, sipajte smesu, na vrh toga stavite ribu po dužini i zatvorite foliju. Tako dobijenu vrećicu stavite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta, a potom smanjite na 170 stepeni i pecite još 25 minuta. Kada je gotovo, izvadite foliju na jedan tanjir za serviranje, rasecite je odozdo i sačekajte da sav sadržaj izađe u posudu.

Izvor: Super recepti

Punjene lignje

POTREBNO JE:

2 veće lignje, 3-4 čena belog luka, peršun, so, biber, maslinovo ulje, 2 kašike prezli, 2 dl belog vina.

PRIPREMA:

Lignje očistite i operite. Krila i krakove narežite na rezance i stavite da se prže u tiganju na malo maslinovog ulja. Beli luk i peršun naseckajte, kao i krakove i krila lignji kada se isprže. Bitno je da lignje ne pržite dugo, jer će postati žilave, već čim lagano počnu da hvataju boju sklonite ih s vatre. Izmešajte seckane lignje sa začinima, prezlama i uljem u kojem su se pržili krakovi i krila. Tim nadevom napunite lignje, vrh zatvorite čačkalicom, pa ih stavite da se peku na roštilju ili u rerni, zalivajući ih belim vinom. Poslužite uz kuvanu blitvu i krompir ili salatu po želji.

Izvor: Super recepti

Skuša u marinadi od ananasa

POTREBNO JE:

4 manje skuše, 150 g kompota od ananasa, 2 ljute papričice, 1 kašika senfa, 1 kašika kečapa, biber, limun, mešavina suvog začina, 3 čena belog luka.

PRIPREMA:

Kompot od ananasa pomešajte sa propasiranim crnim lukom, sitno seckanom papričicom, kečapom i senfom. Ribu pospite začinom, stavite u marinadu i ostavite da odstoji 24 sata. Ispržite ribu zajedno sa marinadom.

Izvor: Super recepti

Losos sa salatom od boranije

POTREBNO: 

2 kašike Balsamiko sirćeta, 2 kašike sitno seckanog vlašca, 1/4 šolje i 1 kašika maslinovog ulja, so, crni biber, 4 fileta lososa (svaki oko 180 g), 250 g zelene boranije, 200 g čeri paradajza, 100 g crnih maslina

PRIPREMA: 

U manjoj posudi, pomešajte sirće, vlašac i 1/4 šolje maslinovog ulja, a zatim po ukusu ovu mešavinu začinite solju i biberom. Obe strane fileta začinite solju i biberom. Veliki tiganj zagrejte na temperaturi srednje jačine, pa odajte preostalu kašiku maslinovog ulja i na tome pržile filete. Ovo meso se jako brzo priprema, pa je dovoljno da ga propržite sa svake strane po svega 3 minuta. Zatim ribu izvadite iz tiganja i stavite na tanjir. U mežuvremenu zagrejte šerpu sa slanom vodom, i u njoj prokuvajte boraniju oko 5 minuta )treba da zadrži lepu zelenu boju). Kada je sve gotovo, paradajz iseckajte na polovine ili četvrtite. Poraniju podelite na četiri tanjira, na svaki stavite i paradajz i masline, i dodajte do jedan file ribe na svaki tanjir. Na kraju sve prelijte sa pripremljenom mešavinom sirćeta i ulja.

Izvor: Blic žena

Losos u umaku od senfa

Sastojci:

4 kašike senfa

3 kašike meda

2 kašikice naribanog rena

1 kašikicaa sitno narezanog svežeg kapra

2 kašikice crvene paprike

1 sitno narezani čen belog luka

so

biber

fileti lososa

maslinovo ulje

Priprema:

Lagano pomešati sastojke za umak (so i biber dodati prema okusu) i ostaviti najmanje pola sata da odstoji u hfrižideru pre posluživanja. Filete lososa oprati i izvaditi kosti.

Posušiti sa papirnatim ubrusom te staviti na njih malo soli i bibera. Gril tavu premazati sa maslinovim uljem i dobro zagrijati.

Staviti filete i peći cca 4-5 minuta sa svake strane na srednje jakoj vatri. Losos preliti umakom i poslužiti.

Napravite ćufte od tunjevine za 30 minuta

POTREBNO JE

1 veća konzerva tunjevine, 2 kriške starog hleba, malo mleka, manja glavica crnog luka, peršun, biber, prezle.

PRIPREMA

Tunjevinu ocedite od ulja, usitnite viljuškom, pa dodajte sredinu hleba prethodno namočenu u mleko i isceđenu. Dodajte sitno seckani crni luk. Po ukusu pobiberite, dodajte sitno seckani peršun, dobro izmešajte, sjedinite, pa pravite male ćufte. Uvaljajte ih u prezle i pržite na vrelom ulju dok ne porumene sa svih strana.

Izvor: Žena, Pressonline

Domaći riblji štapići

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

- 600 g ribljih fileta

- 100 g pirinča

- po potrebi sojine ljuspice

- So

- Biber

- 1 kašičica belog luka u prahu

- 1 kašičica aleve paprike

- 1 kašičica sitno seckanog peršuna

- 1 kašika parmezana (ako želite posno jelo izostavite sir)

- 150 g prezli

- 100 g kukuruznog brašna

Priprema:

Obarite ribu i ostavite da se ohladi. Skuvajte pirinač i ostavite da se prohladi. POmešajte rižu i ribu i ispasirajte u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Dodajte začine i parmezan. Po potrebi ili želji, možete dodati i sojine ljuspice. Dobro umešajte tako da se masa lepo sjedini. Umotajte u celofan i ostavite na par sati u frižideru.

Nakon toga izvadite smesu i razvaljajte je oklagijom i isecite nožem štapiće, a zatim svaki uvaljate u prezle. Možete ih spakovati i ostaviti u zamrzivač i po potrebi koristiti.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Morski plodovi sa povrćem

Za 2 osobe:

300 g smrznutih morskih plodova, 150 g zelene boranije, glavica crnog luka, čen belog luka, crvena paprika, 2 paradajza (oko 150 g), 3 kašike maslinovog ulja, 200 g pirinča, 400 ml povrtnog bujona, sitno iseckani peršun, manji limun, prstohvat šafrana, so i biber

Priprema:

 1. Boraniju operite, očistite i kuvajte desetak minuta u ključaloj slanoj vodi. Crni i beli luk očistite i sitno iseckajte, papriku operite i isecite na četvrtine, izvadite semenke i iseckajte na trake, a padarajz na kockice.

2. U đevđir stavite boraniju, dobro je ocedite, isperite pod mlazom hladne vode i isecite na krupnije komade. Na zagrejanom ulju u velikom tiganju kratko prodinstajte crni i beli luk, dodajte trake paprike, posolite i pobiberite.

3. Nalijte trećinu bujona, stavite pirinač i, uz povremeno mešanje, krčkajte na umerenoj temperaturi dok tečnost ne ispari. Sipajte još trećinu supe, dodajte odmrznute morske plodove i pojačajte temperaturu. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte 10 minuta.

Pljeskavice od tunjevine i sira

Potrebno:

2 velike konzerve tunjevine, 150 g svežeg sira, 2 kašike narendanog kačkavalja, 1 jaje, malo peršuna, 1 kašika suvog začina, malo soli, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 5 kašika prezli.

Priprema:

Tunjevinu ocedite od viška ulja, umešajte jaje, sveži sir i dobro izmešajte. Dodajte ostale sastojke i još jednom dobro promešajte, pa ostavite smesu da odstoji 10 minuta. Vlažnim rukama oblikujte manje pljeskavice i slažite ih na papir za pečenje. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni.

Izvor: Super recepti

Punjene paparike sa ribom

Potrebno:

300 g pirinča, 2 žute paprike, 2 crvene paprike, ulje, 1 čen belog luka, 1 praziluk, 400 g fileta tilapije, 1 kašičica karija u prahu, so, biber

Priprema:

Skuvajte pirinač. Papriku isecite na pola po dužini i uklonite semenke. Namažite posudu za pečenje uljem i stavite u nju paprike, pa ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na pet minuta. Beli luk iseckajte, presecite praziluk na pola, isecite ga na kolutiće, operite i dobro osušite. Zagrejte ulje na tiganju, pa stavite beli luk i praziluk da se prže. Tilapiju isecite na kockice, začinite solju, biberom i karijem, pa ubacite u tiganj, kratko propržite i sklonite sa vatre. U svaku papriku stavite pola kašike pirinča, pa po jednu kašiku smese od ribe. Vratite u rernu i pecite oko 10-15 minuta.

Izvor: Super recepti

Orada na roštilju

Potrebno:

ZA 6 OSOBA: 6 orada od po 250-300g (1 po osobi), so i biber po ukusu, 0,5-1 dl maslinovo ulje, svež list bosiljka

Priprema:

Ribu očistiti od krljušti i iznutrice, staviti je u posudu, posoliiti i pobiberiti (spolja i iznutra), preliti maslinovim uljem i na svaku staviti po 3-4 listića svežeg bosiljka. Ribu ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan peći na roštilju i kašičicom prelivati ribu maslinovim uljem da se riba ne lepi za roštilj. Složiti u činiju i po želji napraviti preliv od peršuna, maslinovog ulja i belog luka.

Punjene lignje na roštilju

Potrebno:

ZA 6 OSOBA: 1,5 kg lignji, veza lista peršuna, 0,5 dl maslinovog ulja, 2 kašike prezle, 30 g sira (bri, beli sir ili kačkavalj), 80 g šunke, soli i mlevenog bibera po ukusu

Priprema:

Lignje očistiti (izvući plastičnu kost, oljuštiti kožicu i odvojiti telo od krakova) i ocediti od vode. Krakove iseći na sitne delove, po želji ostaviti središte krakova (zvezdu) za ukrašavanje.

Punjenje: listove peršuna iseckati na sitno, a šunku i sir na kockice. Sve sastojke staviti u činiju, izmešati i dodati pola dl maslinovog ulja i 2 kašike prezli, pa još malo promešati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ostaviti da stoji 45 minuta u frižideru.

Oceđenje lignje puniti spremljenim filom, tako da u u svakoj lignji bude tanak sloj fila, 1 do 2 kafene kašičice (lignje ne treba prepuniti jer će u tom slučaju pucati na roštilju tokom pečenja). Zatvoriti čačkalicom i peći na roštilju sa svih strana. Lignje peći od 5 do 10 minuta, u zavisnosti da li se peku na roštilju na ćumur ili na elektronskom roštilju.

Složiti na činiju. Po želji napraviti preliv od belog luka, maslinovog ulja i peršuna.