Gulaš od piletine i povrća

Potrebno:

1-2 pakovanja piletine

1 glavica crvenog luka

1 pakovanje graška s šargarepom

paradajs  sos

zacini

1 kašika gustina

2 paradajza

Priprema:

Na masnoci ispržimo piletinu, tako da se požari s obe strane. Zatim je izvadimo na stranu i dodamo sitno iseckan luk, malo ga dinstamo pa dodamo 1-2 paradajza i to malo dinstamo. Dodamo povrće (grašak i šargarepu) i nalijemo s malo vode i pustimo da prokuva. Vratiti meso koje smo popržili i sve zajedno još kuvamo, a to bude brzo jer je meso vec isprženo, a povrću treba malo. Na kreju jednu kašiku gustina s malo paradajz sosa. Eto ga, uz to prilog može po želji šta ko voli, ja sam za pire od krompira.

Gravče na tavče

Potrebno:

50 dkg belog pasulja

40 dkg suvih rebara (vrat ili komad nekog drugog suvog mesa)

3 kašike ulja

2 glavice luka

2 sveže crvene roga paprike

1 kašikica crvene paprike u prahu

1 velika kašika brašna

3 čena belog luka

1 feferon (ljuta papričica)

1 veći ili dva manja svežeg paradajza

1 vezica svežeg peršuna

so i biber po ukusu

Priprema:

Pasulj namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u frižideru odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a pasulj isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuvati 2, dva i po do tri sata na laganoj temperaturi.

Umesto ovako kuvanog pasulja, može se upotrijebiti i pasulj iz konzerve.

Suva rebra narezana na kocke skuvati, a „supu“ od suvog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s supom u kojoj su se kuvala rebarca pa dinstati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati takođe na kockice narezanu roga papriku, sitno naseckani beli luk, feferon i paradajz. Sve zajedno dinstati još desetak minuta. Dodati sitno narezani peršun i brašno, posoliti i pobiberiti pa podliti s otprilike 3 dcl supe i kuvajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani pasulj.

 

Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale supe od suvog mesa i nepokriveno zapeći u rerni na 200°C otprilike 45 minuta.

 

Izvaditi iz rerne i poslužiti.

Čufte u paradajz sosu

Potrebno:

1 kg mlevenog mesa (1/2 kg pilećeg i 1/2 kg mešanog)

2 srednje glavice luka (jako sitno naseckanog)

8 kašika očišćenog običnog pirinča

2 kašike vegete

1/2 kašike soli

na vrh kašike bibera

2 jaja

po prstohvat suvih začina (origano, majčina dušica, majoran)

po želji 1 čen  belog luka i malo peršuna (sitno naseckanih)

Sve sastojke dobro rukama izmišati i ostaviti u frižideru na 1h.

Za sos:

0,5 dl ulja

1 l paradajz sosa

3 dl vode

1/2 kašike šećera

1/2 kašike vegete

1,5 kašiku brašna

soli i bibera prema ukusu

Priprema:

U veliku ranglu staviti ulje, par.sos i vodu, pustiti da na srednjoj vatri prokuva. Dodati šećer, smanjiti vatru i u ključalo dodavati okruglice smese mlevenog mesa veličine manjeg jajeta.

Kad provre smanjiti vatru i kuvati oko 50 min u polupokrivenoj posudi. Tokom kuvanja pažljivo promešati nekoliko puta.

U šoljici promešati brašno sa 1 dl vode i ulivati u ključali sos lagano mešajući, dodati vegetu i prema ukusu soli i bibera, pa pustiti da se sve još kuva 10-tak min. (probati okruglicu da li je pirinač skuvan). Ako želite ređe, dolijte oko 1dl vruće vode.

 

Ako ne želite šećeriti sos, podinstajte manju glavicu luka pa dalje radite isto. Ne volite li puno par.sosa oduzmite ga 2dl i zamenite vodom.

Punjene paprike/tikvice

Potrebno:

4 paprike (ili 2 tikvice), 300 g mlevenog junećeg mesa, 2 šoljice integralnog probranog pirinča, 1 veća glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 kašičica soli, 1 kašičica majorana, 1 kašičica majčine dušice, pola kašičice mlevenog đumbira, 2 krompira, 1 paradajz, 2 kašike ulja, 1 kašika brašna, 1 kašičica aleve paprike

Priprema:

10-ak minuta pržite meso (bez ulja) pomešano sa začinima (majoran, majčina dušica, đumbir + so) i narendanim crnim i belim lukom. U proprženo meso dodajte pirinač. Ovom smesom punite očišćene paprike (paprike očistite tako što ćete odseći dršku i izvaditi sredinu i seme), a paprike zatvorite kriškama paradajza. Ukoliko pravite punjene tikvice, obe tikvice presecite na pola i punite svaku polovinu. Paprike/tikvice stavite u lonac, između njih ubacite dva isečena krompira i nalijte vodom do polovine visine paprike. Poklopljeno kuvajte sat vremena na blagoj vatri. Kada su paprike skuvane dodajte zapršku. Za zapršku, u posebnoj posudi dobro promešajte dve kašike ulja, jednu kašiku brašna i 1 kašičicu aleve paprike.

Svinjski file punjen pečurkama

Potrebno:

  • 700-800 g svinjskog filea
  • 400 g šampinjona
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 100 g pancete
  • 2-3 kašike prezle
  • 1 jaje
  • so
  • biber
  • peršunovo lišće

Priprema:

File očistiti od žilica, zaseći po sredini čitavom dužinom i otvoriti kao knjigu. Istanjiti tučkom sa obe strane, posoliti i pobiberiti.

Pripremiti nadev: na malo ulja propržiti kockice sitno seckane pancete, dodati luk takođe sitno iseckan i sve zajedno kratko propržiti. Šampinjone iseći na tanke listiće i dinstati zajedno sa lukom dok ne ispari tečnost koju su pečurke pustile. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati 2-3 kašike prezle, 1 jaje i seckano peršunovo lišće.

Preko mesa rasporediti nadev i zaviti kao rolat, pričvrstiti kanapom ili sa par čačkalica. Preliti sa malo ulja i sve čvrsto zamotati u alu foliju. Staviti u pleh u koji smo sipali čašu vode i peći na 200 C oko 1 sat.

Pri kraju pečenja, razmotati foliju i vratiti u rernu da se peče još 20-tak minuta dok fino ne porumeni. Sačekati da se malo prohladi i seći na šnite. Napraviti umak od soka koje je meso pustilo u toku pečenja i poslužiti uz file.

Leskovački uštipci

Potrebno:

500 g mešanog mlevenog mesa

50 g suve slanine

100 g kačkavalja

2 čena belog luka

1 ljuta papričica

so, biber

Priprema:

1. Mleveno meso dobro izmešajte. Slaninu i kačkavalj isecite na kockice i pomešajte s mesom. Dodajte i sitno seckane beli luk i papričicu, pa umesite. 

2. Vlažnim rukama od ove mase pravite uštipke. Pecite ih na dobro ugrejanom roštilju, okrećući ih na sve strane.

Posni gulaš

Potrebno:

 400 g šampinjona, 400 g bukovača, 400 g praziluka, 4 čena belog luka, šargarepa, peršun, 1/2veze lišća peršuna, 2-3 prstohvata majčine dušice, 1/2 kafene kašičice karija, 2 kafene kašike slatke mlevene paprike, 0,5dl paradajz-soka, 0,5dl crnog vina, 5 suvih šljiva, po ukusu tucane ljute paprike, po ukusu so i biber

Priprema:

Isecite praziluk i dinstajte na malo ulja, kad počne da dobija boju, dodajte narendanu šargarepu i koren peršuna, sitno seckan list peršuna, gnječen beli luk i oko 5 suvih šljiva prepolovljenih napola. Sve dinstajte dok ne omekša. Na povrće dodajte bukovače isečene na trake i dinstajte sa dodatkom vode oko 10 minuta, pa dodajte šampinjone krupnije nasečene, nalijte vodom tek da poklopi povrće, posolite, pobiberite, pospite slatkom mlevenom paprikom, majčinom dušicom, karijem, po ukusu ljutom paprikom, dodajte sok od paradajza. Kada su gljive omekšale, nakon oko 10 minuta dodajte crno vino i krčkajte da ispari alkohol nekoliko minuta, proverite slanost i dosolite po potrebi. Pre služenja gulašu možete dodati i koju kap jabukovog sirćeta. Možete poslužiti sa testeninom, kuvanim krompirom ili palentom.

Punjene paprika

Potrebno:

500 g pasulja tetovca, 1,5 kg crvene paprike, 3 glavice crnog luka, 3-4 čena belog luka, 3-4 kašike ulja, 1 kašika crvene sitne paprike, vegeta, so, biber, peršun

Priprema:

Pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći da odstoji. Prvu vodu u kojoj ste kuvali pasulj baciti. U drugu vodu dodati jednu glavicu sitno naseckanog crnog luka i malo vegete i kuvati pasulj na tihoj vatri da se zrna ne raspadnu. Procediti pasulj i vodu sačuvati. Na malo ulja izdinstati sitno sečene 2 glavice crnog luka, dodati beli luk i sitnu crvenu papriku. Na to staviti proceđeni pasulj, propržiti ga i dodati soli i bibera po ukusu i peršunovog lista. Doliti malo vode u kojoj se pasulj kuvao, samo malo da se razredi. Tako pripremljenim pasuljem puniti očišćene i prepolovljene paprike koje treba malo posoliti iznutra. Stavljati paprike u veći pekač ili vatrostalnu posudu. Ako vam je ostalo još pasulja, staviti ga između paprika, preliti sa još malo tečnosti i malo ulja. Peći u rerni na 180-200 stepeni oko sat vremena. Na paprike stavite listić biljnog kačkavalja ako želite.

Pasta sa pečurkama

Potrebno:

pakovanje posne testenine , veći struk praziluka, 400 g šampinjona, 100 ml biljne pavlake, manji koren celera, malo svežeg lista celera, kašičica suvog ruzmarina, so, biber, ulje

Priprema:

Praziluk sitno iseckajte i dinstajte ga na ulju dok ne omekša. Dodajte šampinjone iseckane na deblje listove i malo narendanog korena celera. Dinstajte sve još desetak minuta, pa prelijte biljnom pavlakom i začinite solju i biberom. Na kraju dodajte iseckan celerov list i ruzmarin. Skuvajte i ocedite testenine „orhideje“ i pomešajte sa sosom. Servirajte na tanjire, a preko umesto sira narendajte svež celer.

Posna sarma

Potrebno:

20 listova kiselog kupusa, 500 g pirinča, 500 gr crnog luka, 300 g mlevenih oraha, 2 čena belog luka, 2 dl ulja, so, biber, aleva paprika, lovorov list, tucana paprika po želji

Priprema:

Posna sarma je uvek na svečanoj trpezi. Orasi daju sarmi bolji ukus i skoro u potpunosti menjaju meso. Listovima kupusa stanjite srednji deo lista da lakše zavijete sarmu. Izdinstajte sitno seckani crni luk na ulju, dodajte pirinač i dinstajte dok ne pobeli. Stalno mešajte da ne potamni. Nalijte sa bujonom od povrća da se skuva do pola. Dodajte mlevene orahe, malo aleve paprike i začine po ukusu. Na svaki list kiselog kupusa stavite fil i dobro umotajte sarme. U sud stavite malo ulja, složite nekoliko listova kupusa i slažite sarme. Pospite malo aleve paprike, stavite lovor list i nalijte mlakom vodom. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko 2,5 sata a može i duže. Sarmu možete i dopeći u rerni.

Posne suve paprike

Potrebno:

12 suvih paprika, 200 g pirinča, 200 g praziluka, 300 g pečurki, 2 čena belog luka, 1,5 dl ulja, so, biber, aleva paprika

Priprema:

Suve crvne paprike potopite u toplu vodu i ostavite da omekšaju. Izdinstajte praziluk isečen na kolutiće i dodajte seckane pečurke. Na kraju dodajte začine i alevu paprika. Pirinač obarite, ocedite i sačuvajte vodu. Obareni pirinač sjedinite sa lukom i pečurkama, probajate i dodajte začine po ukusu. Napunite paprike. U sud stavite malo ulja, dodajte alevu papriku malo prodinstajte i nalijte vodom od pirinča. Paprike složite u sud i prelijte. Malo polijte uljem i pecite u rerni poklopljene oko 45 minuta. Mogu se služiti tople i hladne.

Ličke "pole"

Potrebno:

75 dag krumpira

maslac

sol

Priprema:

Krumpir srednje veličine dobro operite (najbolje četkicom), prerežite po duljini napola, posolite, stavite u jače zagrijanu pećnicu na rešetku i pecite oko pola sata - već prema tome kako je krumpir debeo. Pečene »pole« poslužite s maslacem ili kao prilog kuhanom kiselom kupusu.

Punjeni bataci

Potrebno:

4 pileća bataka sa karabatakom

100 g šunke

100 g kačkavalja

100 g šampinjona

vegeta

so

mast ili ulje za prženje 

Priprema:

Batake sa karabatakom očistiti od kostiju. Raširiti ih na nauljenu foliju, posuti vegetom i na svaki staviti listiće šunke, kačkavalja i šampinjona. Urolovati zajedno sa folijom i ostaviti kratko u frižideru. Mast ili ulje dobro zagrejati i pržiti dok ne porumeni sa svih strana.

Zapečena testenina s piletinom

Potrebno:

  • 250 gr testenine
  • 500 gr pilećih fileta
  • 150 gr slanine
  • 3 dl pavlake za kuvanje
  • 3 dl bešamela
  • so
  • biber
  • paprika
  • curry začin

Priprema:

Testeninu skuvati u slanoj vodi. Pileće filete narezati na kockice i začiniti sa soli, biberom, crvenom paprikom i curry začinom (po želji). Na malo ulja piletinu pržiti, a pred sam kraj dodati i narezanu slaninu da pusti miris. Potom piletinu i slaninu pomešati sa testeninom i dodati bešamel, pavlaku za kuvanje i staviti u posudu za pećenje. Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 180ºC.

Rolat od krompira

Potrebno:

1 kg krompira, 100 g margarina, 200 g obarene i od kostiju očišćene ribe, 200 g spanaća, 200 g šargarepe, kašičica margarina, so, biber, 2 čena belog luka

Priprema:

Krompir obarite u posoljenoj vodi, ocedite, dodajte margarin i umutite. Tri komada providne folije namažite uljem i razvijte tri jednake kore od pirea. Na prvu stavite fil od usitnjene ribe i obarenog spanaća začinjenog po ukusu. Na drugu koru stavite mešavinu ribe i barene, propasirane šargarepe, začinjene po ukusu, a na treću mešavinu ribe, spanaća i šargarepe. Svaku koru uvijte u rolat i do serviranja stavite u frižider da se dobro stegne. Secite na kolutove i naizmenično ređajte sve tri vrste.

Testenina sa svežim kravljim sirom

Potrebno:

40 dkg širokih rezanaca

40 dkg svežeg kravljeg sira

30 dkg luka

10 dcl ulja

10 dkg brašna

So i biber po ukusu

Priprema:

Otprilike tri litre vode zakuvati do vrenja, posoliti i malo pouljiti, kada voda proključa staviti testo da se kuva. Testo mora ostati malo pod zub, odnosno ne sme se raskuvati (osim ako vi baš ne volite raskuvano testo). Nakon kuvanja testo ne isprati nego odmah umešati u luk i sir. Luk oguliti pa deo narezati na sitne kockice, a deo na kolute. Kolute uvaljati u brašno i prepržiti na ulju kao čips. Luk narezan na sitne kockice prepržiti na masnoći, dodati sveži sir i na kraju umešati kuvanu testeninu. Sve zajedno promešati, da se sjedini. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ukrasiti hrskavim kolutima luka.

Rižoto od praziluka i mlevenog mesa

Potrebno:

  • malo ulja
  • malo belog luka
  • 200 grama pilećeg mlevenog mesa
  • 1 praziluk
  • po želji soja sosa
  • malo soli
  • malo bibera
  • 200 grama smeđeg pirinča

Priprema:

Na malo belog luka dinstati meso te podlivati vodom, dodati praziluk, začine po želji (so, biber, soja sos) i na pola kuvan smeđi pirinač, dobro izmešati i dinstati dok ne omekša.

Sataraš

Potrebno:

  • 1 patlidžan
  • 1 paradajz
  • 1 crni luk
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 1,5 dcl belog vina
  • 2-3 žlice pasata
  • začini (so, biber, crvena ljuta paprika, biljni dodatak jelima)
  • 1 jaje

Priprema:

Oguliti,oprati i na sitne kockice narezati patlidžan. Staviti ga na tanjir i posoliti te pustiti da tako stoji cca 20min 

Blanširati jedan veći paradajz, oguliti i izrezati ga na kockice. U međuvremenu na sitne kockice izrezati luk, papriku i tikvicu.

Na zagrijano ulje staviti luk i papriku i dinstati minutu, a zatim dodati patlidžan i tikvicu te nakon što povrće malo omekša dodati paradajz i dinstati još 2 minute. Začiniti po volji.

Dodati 1,5dcl belog vina i 2-3 kašike paraajz pirea te 1 dcl vode. Kuvati uz povremeno mešanje dok povrće skroz ne omekša. Dodavati vodu tekom kuvanja (po potrebi). Kad je povrće gotovo, razmutiti jedno jaje i politi po vrhu te dobro promešati i kuvati još 1 minutu

Piletina u sosu od belog luka

Potrebno: 

  • 15 češnjeva belog luka, neoljuštenog 
  • so i sveže mleven crni biber 
  • 2 supene kašike maslinovog ulja 
  • 30 g neslanog maslaca 
  • 4 pileća bela mesa, s kožom 
  • 1 lovorov list 
  • 450 ml suvog sajdera 
  • 200 ml jabukovog soka 
  • 200 ml punomasne pavlake 
  • 1 supena kašika listova timijana 

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Kuvajte četiri minuta cele, neoljuštene češnjeve belog luka u šerpi ključale slane vode. Ocedite ih, prohladite pa oljuštite i odložite. 

Zagrejte ulje i maslac u vatrostalnoj posudi. Kad zapršte, stavite piletinu kožom nadole pa je pržite 4-5 min. ili dok se ne ureši. Okrenite je pa ubacite češnjeve luka, lovorov list, sipajte sajder i jabukov sok. Poklopite pa prebacite u pećnicu na 20–25 min. ili dok se piletina sasvim ne ispeče. 

Izvadite piletinu iz posude. Izvadite i bacite polovinu češnjeva belog luka. Preostali sok pustite da proključa. Viljuškom izgnječite beli luk u tom soku pa kuvajte dok tečnost delimično ne ispari i malo se zgusne. 

 

Sipajte pavlaku, po ukusu posolite i pobiberite pa krčkajte minut. Vratite piletinu u sos pa je zalijte njime; dodajte listove timijana i odmah služite.

Janjeći but s mirođijama

Potrebno:

  • jedan manji janjeći but
  • ulje
  • malo soli
  • malo bibera
  • 100gmrvica (prezle)
  • list peršuna
  • majčina dušica
  • vlasac
  • malo maslinova ulja
  • malo maslaca

Priprema:

But namazati uljem, posoliti ga i pobiberiti, pa ga najprije 15 minuta peći na veoma jakoj, a zatim još 3/4 sata na umjerenoj vatri. 

U međuvremenu pripremiti tijesto od mrvica (prezle), mirođija i od maslinova ulja. 

Tim tijestom obložiti ispečeni but, pa ga staviti da se još peče. 

Zaljevati ga rastopljenim maslacem.