Hleb sa tikvom, lukom i maslinama

Sastojci za 2 Osoba/e

1000 g brašna
200 g crnog luka
2 kom. jaja
200 ml jogurta
1/2 kom. svežeg kvasca
200 g maslina
30 ml maslinovog ulja
100 ml mleka
1 kom. praška za pecivo
2 g šećera
2 g soli
500 g tikvica

Započni pripremu

Za testo je potrebno: 2 čaše jogurta, 1 čaša mleka, pola kockice kvasca, 2 jaja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 prašak za pecivo i 1 kg brašna (preporučujemo pola integralnog, pola običnog mekog). Zamesite testo i stavite da odstoji barem tri sata u frižideru. Nakon toga razvucite testo i stavite preko iseckanu tikvu, crni luk i masline. Pecite u rerni dok tikva ne bude mekana i ne dobije lepu rumenu boju. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Pohovani škampi sa salatom

Sastojci za 2 Osoba/e

100 ml belog vina
70 g brašna
100 g crnog luka
2 kom. jaja
100 ml mineralne vode
30 ml limunovog soka
100 g mladog luka
200 g paprike
500 g škampi
5 g soli

Započni pripremu

Posolite škampe, prelijte ih limunovom sokom i ostavite da odstoje pola sata. Umutite jaja, dodajte so, vino, vodu i postepeno dodajte malo brašna uz neprestano mešanje. Osušite škampe na papirnom ubrusu, pa ih stavite u tiganj ili dublju šerpu. Umočite u prethodno pripremljenu smesu i pržite u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane. Za to vreme isecite crni luk, mladi luk, papriku i posolite. Servirajte škampe sa salatom i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

MINI SLANE PALAČINKE SA PARADAJZOM I PESTOM

Testo ↓

1 jaje (odvojeno žumance i belance)

150 ml mleka

30 ml maslinovog ulja

50 ml gustog pasiranog paradajza

30 g rendanog parmezana

2 kašike pesto sosa

½ kašičice soli

¼ kašičice bibera

120 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Namaz ↓

200 g krem sira

2 kašike pesto sosa

30 ml mleka

So i biber po ukusu

Za serviranje: rukola, komadići tvrdog sira, čeri paradajza

Priprema:

U većoj činiji žicom sjedinite žumance, mleko, maslinovo ulje, pasirani paradajz, parmezan, pesto sos, so i biber. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dobro sjedinite i ostavite sa strane. Belance umutite u čvrst sneg uz prstohvat soli. Zatim, nežnim pokretima varjače sjedinite umućeno belance sa pripremljenim testom, tako da testo ostane vazdušasto.

Teflonski tiganj zagrejte na srednjoj jačini. Premažite ga maslinovim uljem u tankom sloju pa testo kašikom sipajte tako da formirate male palačinke. Pržite nekoliko minuta, da se odvoje od tiganja i blago porumene sa donje strane pa okrenite i pržite još dva-tri minuta. Ako prebrzo potamne, smanjite jačinu vatre. Ispržene palačinke ređajte na tanjir. Od krem sira, pesto sosa i mleka napravite namaz tako što ćete ih energično umešati kašikom. Začinite po ukusu.

Ohlađene palačinke premažite namazom i ukrasite po želji rukolom, sirom ili čeri paradajzom. Poslužite uz Doncafé MINAS – odlično društvo za vaše jutarnje priče.

izvor:milinkuvar.com

Sarmice u vinovoj lozi i kiselim mlekom

Sastojci za 4 Osoba/e

2 kom. bibera
500 g listova vinove loze
2 g aleve parike
100 g crnog luka
700 g mlevenog mesa
3 g soli
2 g vegete

Započni pripremu

Operite mlade listove vinove loze. Stavite ih u šerpu sa mlakom vodom i posolite. Povremeno okrećite listove dok voda ne proključa. Čim voda provri, skinite sa vatre, ocedite listove i stavite ih da se hlade. U međuvremenu na nauljenom tiganju izdinstajte sitno iseckani crni luk. Dodajte malo vegete i aleve paprike, posolite i pobiberite. Kad je gotovo, skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Luku dodajte mleveno meso i pomešajte. Dodajte i šolju opranog pirinča i sitno naseckani peršun, pa promešajte. U list vinove loze stavite malo smese i uvijte sarmu. Ponovite postupak dok imate smesu. Poređajte sarme u dublji lonac. Ulijte maslinovo ulje i vodu i ostavite da se kuva na umerenoj temperaturi. Nakon toga, sarme premestite u vatrostalnu posudu i pecite 10 minuta na 150 stepeni. Servirajte, dodajte kiselo mleko i malo čilija i uživajte u obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Takosi sa piletinom, povrćem i kačkavaljem

Sastojci za 4 Osoba/e

100 g čeri paradajza
20 ml čili sosa
100 g crnog luka
100 g kačkavalja
100 g pavlake
50 g krastavca
5 kom. ljute paprike
20 ml majoneza
500 g pilećeg filea
150 g šargarepe
12 kom. takosa
200 g zelene salate

Započni pripremu

Iseckano pileće meso propržite sa svih strana. Isecite povrće i izrendajte kačkavalj, potom napunite taskose, servirajte i uživajte! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Paelja

Sastojci za 4 Osoba/e

5 g aleve parike
2 kom. belоg luka
100 ml belog vina
3 kom. bibera
100 g crnog luka
1 kom. kocke za supu
1 kom. limuna
5 g peršunovog lista
200 g paprike
300 g pirinča
300 g škampi
5 g soli

Započni pripremu

Izdinstajte iseckani crni luk na maslinovom ulju, potom dodajte beli luk i iseckanu papriku. Dodajte pirinač, promešajte i nakon nekoliko minuta nalijte belo vino. Kada vino ispari, nalijte skuvanu supu, toliko da prekrije pirinač. Posolite, pobiberite, promešajte. Kada je pirinač polukuvan, doajte škampe i poklopite. Kuvan pirinač začinite iseckanim peršunom i servirajte sa limunom. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Svinjetina sa pomfritom

Sastojci za 2 Osoba/e

4 kom. bibera
400 g krompira
5 g soli
600 g svinjskog filea
Započni pripremu

Meso isecite na trake, začinite solju i biberom. Stavite da se prži na malo ulja. Oljuštite krompir, operite ga, osušite krpom i isecite na tanke štapiće za pomfrit. Stavite da se prži u fritezi ili dubljem tiganju na zagrejanom ulju. Kada meso i pomfrit budu gotovi, servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Biftek s povrćem

Sastojci za 2 Osoba/e

150 g paprike
3 kom. bibera
1000 g bifteka
200 g krastavca
5 ml maslinovog ulja
3 g ruzmarina
3 g soli
150 g žutih paprika
Započni pripremu

Pecite meso na vrelom suvom tiganju po dva minuta sa obe strane. Posolite i pobiberite meso i zagrejte rernu na 125 stepeni. Pecite ga sat vremena i po završetku pečenja umotajte u foliju. Isecite crvenu i žutu papriku, krastavac, posolite, pobiberite, začinite maslinovim uljem i ruzmarinom, te servirajte kao na fotografiji. Prijatno!

izvor:milinkuvar.com

RATATUJ

 

RATATUJ
Paradajz sos:

4 kašike Premia ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 glavica šalot luka iz Maxi pijace
1 čen belog luka
1 ravna kašičica soli
½ kašičice mlevenog bibera
1 kašičica Premia vlašca
1 kašičica Premia peršuna
½ kašičice Premia majčine dušice
1 konzerva Premia seckanog paradajza
1 kašičica dimljene ljute paprike, opciono
1 kašika šećera
1 kašika Premia balzamiko sirćeta

Ostalo:

1 velika zukini tikvica
4-5 manjih paradajza
2 manji (užih) patlidžana
Nekoliko kašika Premia ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk, sitno seckani beli luk i začine. Dodajte konzervu paradajza, šećer i balzamiko. Pustite da provri pa smanjite jačinu i kuvajte 20-ak minuta uz povremeno mešanje. Po želji, za puniji ukus, možete dodati malo neutralne pavlake. Rernu uključite na 210 stepeni.

Povrće dobro operite i nožem isecite na tanke kolutove. Gledajte da kupite povrće koje je približno jednake debljine, da bi ređanje bilo lakše. U posudu za pečenje nalijte malo maslinovog ulja a onda preko stavite paradajz sos. Povrće ređajte istim redosledom na dlanu a onda ređajte na paradajz sos koji ste stavili u posudu za pečenje. Upakujte sve tako da posuda bude popunjena.

Kada ste sve naređali prelijte sa nekoliko kašika maslinovog ulja i stavite na pečenje. Pecite oko sat vremena u zagrejanoj rerni bez pokrivanja.

Moja preporuka je da sačekate da se ratatuj prohladi pre serviranja da biste imali potpuni ugođaj. Poslužite ga kao prilog mesu, ribi ili kao zaseban vege obrok.

izvor:milinkuvar.com

RAVIOLI OD BUNDEVE SA PRŠUTOM I ŽALFIJOM

 

Sastojci:
250 g sveže bundeve (gramaža nakon čišćenja)
280 g Premia brašna T500 + za dodavanje po potrebi
1 kašičica soli + 2 kašičice za kuvanje testenine

100 g Premia prirodno dimljene Pršute
150 g Premia Grčke fete
2 kašike mleka

80 g Premia Putera
Nekoliko listova sveže žalfije iz Maxi Pijace
So i biber, po ukusu

Priprema:

Bundevu očistite i isecite na kocke pa odmerite 250 g i stavite u vodu da se kuva. Kada omekša dobro procedite i ostavite da se prohladi a zatim viljuškom izgnječite da dobijete pire. To možete raditi i u blenderu ili štapnim mikserom, ali dovoljno je meko da viljuška može da završi posao. Na radnu površinu stavite brašno. Napravite rupu u sredini i dodajte so. Zatim, dodajte pire od bundeve.

Mešajte kašikom da se pire i brašno sjedine a zatim počnite da mesite rukama da dobijete čvrsto glatko testo, uz dodavanje brašna po potrebi. Ovo možete raditi i u multipraktiku ukoliko imate neki kvalitetniji. Smanjićete sebi krš u kuhinji i mnogo brže završiti. Ali, važno je da testo ipak prože kroz ruke kako bi osetili da li je tekstira dobra. Obavezno ga premesite nakon multipraktika.

Isecite testo na 2 dela a zatim na mašini za pastu ili oklagijom počnite da tanjite testo. Deo koji ćete oklagijato kasnije, obavezno uvijte u prozirnu foliju da se ne bi sušio. Dobro pobrašnite testo s vremena na vreme i rastanjite što više možete. Vodite računa da testo razvlačite tako da dobijete dugačak pravougaonik, kao na slici. Ukoliko je potrebno, slobodno ga iskrojite nožem.

Izmrvljeni feta sir, pršutu iseckanu na kockice i 2 kašike mleka pomešajte da dobijete kompaktnu smesu. Stavite fil (po kašičicu) na rastanjeno testo u pravilnim razmacima od 5-6 cm. Rastanjite drugi deo testa na isti način.

Četkicom nanesite vodu u tankom sloju tamo gde bi trebalo da se testa spoje pa poklopite nafilovano testo drugim rastanjenim testom. Istisnite vazduh oko fila pa prstima slepite okolo. Čašom, veličine koja vam odgovara, isecite raviole pa viljučkom pritisnite ivice da se dobro slepe. Stavite ih na pobrašnjenu radnu površinu do korišćenja.

U loncu zagrejte dosta vode zajedno sa 2 kašičice soli. Kada voda provri, stavite pripremljene raviole da se kuvaju.Nemojte pretrpati šerpu. Domaća testenina se kuva kraće nego kupovna, tako da raviole možete vaditi čim isplivaju na površinu, nakon 2-4 minuta. Stavite ih na tanjir, pa skuvajte ostatak.

U tiganju zagrejte puter pa dodajte listiće žalfije i pržite ih nekoliko minuta da puste arome. Zatim izvadite listiće pa dodajte skuvane raviole i pržite nekoliko minuta uz prelivanje puterom. Pobiberite po ukusu i poslužite posute prženim listovima žalfije.

izvor:milinkuvar.com

 

Oslić sa povrćem

Sastojci za 2 Osoba/e

400 g oslića
100 g brašna
400 g špargli
200 g šargarepe

Započni pripremu

Oslić isecite na komade i uvaljajte u brašno. Kada se ulje zagreje u šerpi, dodajte komade oslića i pecite dok ne porumene. Odložite ribu na salvetu ili ubrus da bi se ocedio višak ulja. Vezu svežih špargli operite i odstranite im donji deo stabljike. Stavite šparglu u provrelu posoljenu vodu i kuvajte svega nekoliko minuta. Posle špargli u istoj vodi možete skuvati bebi šargarepe. Servirajte oslić sa šparglom, šargarepom i kriškom limuna.

izvor:maxi.rs

MEDENE ĆUFTE

Sastojci:
400 g mlevenog junećeg mesa
1 mala glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašika Premia peršuna
½ kašičice mlevenog bibera
70 g Maxi pekara prezli
½ kašičice soli
1 jaje Premia srećnih koki
60-70 ml Premia mleka
¼ kašičice Premia praška za pecivo

⅔ kašike Premia ekstra devičanskog maslinovog ulja

150 g Premia cvetnog meda
2 kašike vorčester sosa
1 kašika senfa
60-70 g Premia kečapa
So i biber, po ukusu
50 ml vode
1 kašičica Premia gustina

Priprema:

Meso pomešajte sa ostalim sastojcima i zamesite da dobijete kompaktnu masu. Kašikom vadite meso na nauljene dlanove i formirajte jednaće ćuftice. Na dobro zagrejan tiganj sipajte maslinovo ulje a zatim naređajte pripremljene ćufte i pržite na jakoj vatri 4-5 minuta da uhvate koricu, zatim ih okrenite, smanjite jačinu i pržite sve ukupno 20-ak minuta, uz povremeno okretanej i eventualno dodavanje po malo vode ukoliko bude potrebno.

Kada su ćufte gotove, u odvojenoj posudi izmešajte sve sastojke za sos pa prelijte preko ćufti dok su još na ringli i pržite 4-5 minuta uz mešanje da sos postane gust i taman. Poslužite vruće! Ovo je odlično kao posluženje na švedskom stolu!

izvor:milinkuvar.com

Ćufte od pileće džigerice

Sastojci za 2 Osoba/e

biberа
1 kom. jaja
1 kom. tost heba
500 g pileće džigerice
so
100 g prezli
Započni pripremu

Pola kilograma pileće džigerice kuvajte minut-dva u vodi i zatim ocedite i što je moguće sitnije iseckajte. Džigericu izmešajte sa sredinom hleba, dodajte jaje, so i biber. Od dobro ujednačene smese pravite loptice, zatim svaku uvaljajte u umućeno jaje i prezle i pržite na vrelom ulju.

izvor:maxi.rs

ŠARENA SLANA TORTA

 

Sastojci za koru:

6 jaja
1 kašika ulja
8 kašika brašna
1/2 kašičice soli
5 g praška za pecivo
2 kašike ajvara
2 kašike sitno seckanog peršuna
Sastojci za fil:
300 g pavlake
200 g krem sira
100 g majoneza
100 g rendanog kačkavalja
100 g rendane šunke
soli po ukusu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih u čvrst sneg. Dodajte so, ulje i žumanca pa sve sjedinite. Dodajte brašno i prašak za pecivo i ponovo sve sjedinite u ujednačenu masu. Podelite na tri jednaka dela pa jedan deo ostavite takav kakav jeste, jedan deo pomešajte sa ajvarom a jedan sa peršunom. Izlijte u pleh veličine 30×40 cm i poravnajte špatulom. Pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni 20 minuta. Ispečenu koru izvadite i zajedno sa papriom stavite na vlažnu krpu. Dok se kora hladi vi od preostalih sastojaka napravite fil tako što ćete ih sve pomešati. Koru isecite na tri jednaka dela i filujte svaku većom količinom fila. Na kraju, sve ukrasite sa malo peršuna. Dobro ohladite pre sečenja.

izvor:milinkuvar.com

 

Piletina sa pirinčem

Sastojci za 4 Osoba/e

4 kom. belоg luka
5 kom. bibera
100 g crnog luka
2000 g pilećeg filea
300 g pirinča
10 g soli
Započni pripremu

Očistite piletinu, posolite je, pobiberite, začinite uljem i vegetom. U nauljeni pleh stavite piletinu, pirinač, očišćenu i iseckanu šargarepu. Stavite dublji pleh u zagrejanu rernu. Okrenite piletinu da bi se ispekla podjednako sa jedne i druge strane. Kada piletina bude gotova, servirajte i uživajte u ovom obroku! Prijatno!

Pileća džigerica u belom sosu

Sastojci za 2 Osoba/e

biberа
40 g brašna
100 g crnog luka
350 g pileće džigerice
so
Započni pripremu

Na ulju ispržite sitno iseckan crni luk, dodajte komade pileće džigerice i dinstajte dok džigerica ne omekša. Zatim dodajte dve kašike brašna i oko 2 dl vode da se napravi sos. Posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 20 minuta uz povremeno mešanje.

izvor:maxi.rs

MESNI ROLAT SA PREPELIČJIM JAJIMA

 

Sastojci:

300 g mlevenog junećeg mesa iz Maxi mesare
300 g mlevenog svinjskog mesa iz Maxi mesare
1 kašičica soli
1 jaje
5o g prezli
1 mali šalot ili ljubičasti luk, sitno seckan
1 čen belog luka
½ kašičice mlevenog bibera
½ kašičice dimljene slatke paprike
8 skuvanih prepeličjih jaja
160 g Premia pršute
150 g “Od naše zemlje” mladog kajmaka

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Meso, začine, luk, jaje i prezle dobro sjedinite rukama da dobijete kompaktnu smesu koju možete lako da oblikujete. Na prozirnoj foliji formirajte pravougaonik kao na slikama pa u sredini naređajte skuvana i oljuštena jaja. Formirajte rolat, pazeći da sva jaja budu pokrivena mesom i da rolat ima pravilan oblik. Uvijte rolat u prozirnu foliju i stavite sas trane.

Na papir za pečenje naređajte listove pršute. Na jedan kraj stavite rolat koji ste izvadili iz prozirne folije i uvijte čvrsto u pršutu da bude pokriven sa svih strana. Prebacite u posudu za pečenje, obloženu papirom za pečenje pa preko stavite kajmak. Pecite 40 minuta u zagrejanoj rerni, bez pokrivanja.
Ispečeni rolat ostavite da se ohladi 10-15 minuta a onda ga secite oštrim nožem i poređajte na tanjir za serviranje. Nemojte ga seći unapred jer neće izgledati lepo nakon stajanja, iako mu ukus i sočnost ostaju kako treba.

izvor:milinkuvar.com

 

Steak

Sastojci za 1 Osoba/e

5 kom. bibera
300 g svinjskog filea
20 g senfa
5 g soli
20 ml ulja

Započni pripremu

Posolote meso sa obe strane, premažite ga senfom, na nauljeni dobro zagrejani tiganj stavite stek i pecite ga dva minuta, zatim ga okrenite štipaljkom za meso, pecite još dva minuta i pobiberite. Prijatno!

izvor:maxi.rs

TERIJAKI ĆUFTE

 

TERIJAKI ĆUFTE
1 kriška starog hleba
60 ml mleka
1 jaje
1 kašika senfa
450 g mlevene piletine
1 kašičica bibera
½ kašičice đumbira
1 kašičica peršuna
½ kašičice soli
1 kašičica tucane paprike
1 kašika susama
Prezle, po potrebi (oko 70g)

Nekoliko kašika ulja
Nekoliko kašika Kikkoman teriyaki sosa sa pečenim belim lukom

Pirinač za serviranje

Priprema:

Hleb iskidajte na komadiće pa prelijte mlekom. Zatim, redom dodajte sve ostale sastojke osim prezli i dobro izmešajte. Prezle dodajte postepeno dok ne dobijete odgovarajuću teksturu za pripremu ćufti. Nauljenim dlanovima formirajte ćuftice veličine oraha.

Na zagrejan tiganj sipajte kašiku-dve ulja. Stavite ćuftice i pržite nekoliko minuta da porumene sa donje strane. Okrenite i pržite još nekoliko minuta. Nalijte vodom, poklopite i kuvajte 10-ak minuta na srednjoj jačini, da se ćuftice potpuno skuvaju. Sklonite poklopac i dodajte terijaki sos. Izmešajte, poklopite i ostavite na isključenoj ringli 5-6 minuta. Servirajte preko skuvanog pirinča.

izvor:milinkuvar.com

Slane palačinke sa piletinom, kiselim krastavcima i paradajzom

 

Sastojci za 3 Osoba/e

  • 250 g brašna
  • 3 kom. jaja
  • 300 ml mineralne vode
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 50 ml majoneza
  • 200 ml mleka
  • 200 g paradajza
  • 400 g pilećeg filea
  • 3 g šećera
  • 5 g soli
  • 20 ml ulja

Započni pripremu

Umutite tri jaja, dodajte kiselu vodu, mleko i ulje. Mešajte uz postepeno dodavanje brašna, pa dodajte malo soli i malo šećera. Kada se zagreje tiganj, stavite malo ulja i možete početi sa pečenjem palačinki. Za to vreme izdinstajte piletinu. Kada piletina bude gotova, stavite je preko palačinke, dodajte iseckani kiseli krastavac, čeri paradajz i umotajte. Servirajte i uživajte u ovom obroku uz majonez! Prijatno!

izvor:maxi.rs