Džambalaja

Šta je džambalaja i kako se pravi?

Džambalaja je jedno od najpoznatijih jela kreolske kuhinje i jedno od onih jela što se kuvaju u jednoj šerpi i mogu da nahrane familiju. Postoji više varijanti ovog jela, a mi vam donosimo klasičnu varijantu.

Potrebno je:

pola kilograma belog pilećeg mesa
dve veće i deblje domaće ljute kobasice (dimljene, poluosušene ali može i sveže)
nekoliko štapića zelenog celera
jedna veća šargarepa
dva crna luka
dve paprike babure ili šilje (bilo koje boje)
nekoliko čena belog luka
1 konzerva paradajz pelata
1 veća šolja pirinča
nekoliko kašika maslinovog ulja (može i obično)
oko 1 l pilećeg temeljca (može i od kocke za supu)

Opcionalno je potrebno i oko 250 gr. škampa ali postoji verzija Džambolaje i bez škampa.

Ovo su osnovne namirnice, sve ostalo je u začinima: so, kajenski biber, crni biber, majčina dušica, bosiljak sušeni, peršun sušeni, dimljena crvena paprika, origano.

Džambalaja – kako pripremiti?

Iseckati luk na ulju i dinstati dok ne bude staklast, dodati beli luk, iseckan celer, papriku,šargarepu iseckanu na kockice, sve dinstati na luku dok povrće malo ne odmekne.

Dodati kobasice narezane na deblje komade i pržiti dok ne počne da se hvata za dno šerpe, dodati piletinu isečenu na komade (veličina kao kobasice) i nju lagano zajedno sa kobasicom ispržiti da dobije smeđu koricu.

Dodati začine po ukusu i pirinač pa sve zajedno sa mesom i povćem kratko pržiti. Na kraju naliti sa pelatom i supom da ogrezne i ako bude potrebe kasnije dodati još temeljca da se skuva priniač.

Poklopiti i staviti da se na laganoj vatri da se kuva oko 45 minuta. Pred kraj dodati škampe, oni se brzo skuvaju. Služiti uz proju ili kukuruzni hleb i neku sezonsku salatu.

Izvor: Bečejski dani

Možda će vas interesovati i ovo: