Ćufte u sosu na vojvođanski način

Ćufte u sosu na vojvođanski način

Oduvek sam volela ćufte u sosu, a dok se nisam udala, nisam imala pojma da ih domaćice prave na različite načine. Ovakve ćufte pravi moja mama, pa sam tako i ja naučila. Ćufte na vojvođanski način se prave sa pirinčem i bez prethodnog prženja u masnoći. Ćufte u sosu od paradajza budu toliko meke i ukusne, da se u slast pojedu već istog dana ?

Potrebno je:

500 g mlevenog mesa (mešanog)
1 veća glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
1-2 šake pirinča (ko kako voli)
sveže peršunovo lišće
soli po ukusu
malo bibera
začin od suvog povrća
Sos od paradajza (mera je šolja od 2,5 dl)
2 šolje kuvanog paradajza
3 šolje vode
malo masti ili ulja
1-2 kašike brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

Priprema ćufti

Izmešati svinjsko i juneće mleveno meso. Ćufte budu mekše i ukusnije kada se stavi veći udeo svinjskog mesa, najbolje u srazmeri 3:1. Sitno naseći crni i beli luk, naseckati peršunovo lišće, proprati pirinač, pa sve zajedno dodati u meso. Osoliti, obiberiti i dodati po ukusu suvi začin od povrća. Sve izmešati i ostaviti u frižideru na 10-15 minuta.

U međuvremenu, na malo masti ili ulja upržiti brašno da porumeni. Naliti kuvani paradajzom ili sokom od paradajza, dodati vode i začiniti po ukusu koristeći so i šećer. Ovde nemojte preterivati sa začinima, jer ste začinili meso i ono će pustiti aromu. Sos od paradajza staviti da provri, po potrebi razrediti ga vodom ili paradajzom (ako volite kiselije). Sos napraviti da bude ređi nego obično, jer će se tokom kuvanja zgusnuti. Kad je sos provrio, smanjiti i ostaviti ga da lagano krčka.

Dok se sos kuva, izvaditi smešu za ćufte iz frižidera i oblikovati kuglice, tako da sve budu približno jednake veličine.

Jednu po jednu ćuftu lagano spuštati u šerpu, u kojoj se na laganoj vatri, krčka sos od paradajza.

Ovako pripremljene ćufte poklopiti i krčkati u sosu lagano oko 40-45 minuta, sve dok se meso ne skuva.

Posluženje
Ćufte u sosu na vojvođanski način poslužite za ručak uz barenu testeninu, kuvani krompir ili uz pire krompir.

Izvor: stasekuva.com

Možda će vas interesovati i ovo: