BIFTEK SA AROMATIZOVANIM PUTEROM I KARAMELIZOVANIM CRVENIM LUKOM

BIFTEK SA AROMATIZOVANIM PUTEROM I KARAMELIZOVANIM CRVENIM LUKOM

Verovatno sam već ranije pomenula da mi je biftek sve omiljeniji i omiljeniji. Kako ga više spremam tako mi se otvara bezbroj mogućih kombinacija za kombinovanje. Ovako pripremljen biftek je jednostavnog ukusa, bez velikih kontrasta (osim blago slatke note u luku) ali ipak jedinstven zbog mešavine začinskog bilja koja je po meni dobitna kombinacija kada su crvena mesa u pitanju. Ruzmarin i maslinovo ulje su dovoljni da meso pre pečenja fino izmarinirate, a uz dodatak još nekoliko travki dobićete potpuni užitak! A ako do sada niste, imate još vremena da učestvujete u nagradnom darivanju koje smo Melani’s cupcakes, Made With Love i ja pripremile za vas ? Uslov za učestvovanje jeste da spremite bilo koji recept sa ovog bloga ali tako da mu date lični pečat ? Fotografiju jela, ime, prezime i opis promene koju ste primenili na recept šaljite na e-mail adresu: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.. Za više informacija skoknite do ovog linka.

Sastojci:

Meso:
300-400g junećeg bifteka u komadu

2 kašika mešavine začina (ruzmarin, nana, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, so, biber, lovor, peršun)

5-6 kašika maslinovog ulja

sok od 1 limete

Aromatizovani puter:

70g putera

2 kašika mešavine začina (ruzmarin, nana, majčina dušica, origano, bosiljak, beli luk, so, biber, lovor, peršun)

so, biber

Karamelizovani luk:

2 manje glavice crvenog luka

6 kašike maslinovog ulja

so, biber

2 kašika meda

2 kašočice putera

Krompir:4 manja mlada krompira

1 mala veza peršuna

6 kašika vrelog maslinovog ulja

morska so, biber

Priprema:

Biftek uvaljati u začine pa politi maslinovim uljem i sokom limete. Ostaviti na sobnoj temperaturi do trenutka termičke obrade. Puter sobne temperature izgnječiti viljuškom pa sjediniti sa začinima. Pokriven puter ostaviti u frižideru do serviranja. Krompir kuvati u posoljenoj vodi zajedno sa ljuskom. Dok se krompir kuva, oljušten luk isečen na kriške ispržiti na vrelom ulju do zlatno smeđe boje. Začiniti medom, puterom, solju i biberom. Propržiti još nekoliko minuta pa skloniti sa vatre i odložiti u činijcu. Zatim, skuvan krompir oljuštiti pa u posebnoj činijci preliti vrelim uljem. Posuti krupnom morskom solju, biberom i sitno seckanim peršunom. Za srednje pečeni biftek: na blago nauljenom gril tiganju peći na jačoj temperaturi po 4-5 minuta sa svake strane. Na tanjir servirati krompir i meso, preko mesa staviti kašiku putera a zatim i kašiku karamelizovanog luka. Posuti peršunom i listićima parmezana.

izvor:milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: