Štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Potrebno:

za testo:

600 ml mleka, 1 sveži kvasac, 1 kašika šećera, 1 kašikica soli, 200 ml ulja, 1 kg brašna

Fil:

200 gr maka, 300 – 400 ml mleka, šećer po ukusu.

Priprema:

Potopiti kvasac sa malo mlakog mleka i ostaviti da se otopi. U veću posudu staviti brašno, šećer, so, ulje, otopljeni kvasac i zamesiti sa mlakim mlekom.Potom testo ostaviti da se diže na toplom mestu.

Za pripremu fila u mleko staviti šećer i mak te malo prikuvati tako da se šećer otopi i mak malo nabubri. Potom ukloniti sa vatre i ostaviti da se hladi.

 

Kada se testo diglo prebaciti ga na radnu površinu i podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo razviti na kocku, premazati sa ohlađenim filom, urolati i staviti na pleh premazan sa uljem. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C. Ohlađenu štrudlu narezati na kriške i posutu sa šećerom u prahu.

Možda će vas interesovati i ovo: