Šareno varivo sa mesnim knedlama

Sastojci

1 suva zemička

2 glavice luka

2 korena peršuna

400 g šargarepe

1 praziluk

po 2 grančice majorana i peršuna

2 kašike ulja

lovorov list

350 g sitno mlevene svinjetine

2 kašike brašna

so, biber

Priprema

1. Zemičku natopite u vodu da omekša. Povrće očistite. Jednu glavicu luka isecite na kockice, a drugu na kolutove. Koren peršuna i šargarepu isecite na kocke, praziluk na kolutiće, a začinsko bilje naseckajte.

2. Na ulju dinstajte povrće oko 2 minuta, nalijte vodom i dodajte začine i začinsko bilje pa kuvajte oko 20 minuta.

3. Zemičku iscedite, izmešajte s mesom i lukom isečenim na kockice, dodajte soli po ukusu i od smese oblikujte knedlice. Dodajte ih varivu 10 minuta pre kraja.

4. Luk isečen na kolutove pospite brašnom, propržite na ostatku ulja, izvadite na kuhinjski ubrus da se ocedi masnoća i pospite po varivu pre posluživanja.

izvor: Stvar ukusa

Francuska čorba od luka

Sastojci

700 g sitno seckanog luka

2 kašičice šećera

2 zgnječena čena belog luka

25 g maslaca

2 l bujona od mesa ili povrća, po ukusu

3 dl suvog belog vina

6 kriški prepečenog bageta

225 g rendanog grijera ili nekog drugog tvrdog sira

so, biber

Priprema

1. Na zagrejanom maslacu pržite luk, povremeno mešajući. Pržite ga 20 minuta, dok ne dobije ravnomernu smeđu boju. Dodajte beli luk i još malo propržite. 

2. Zalijte supom koju ste prethodno zagrejali i uspite vino. Posolite i pobiberite. Na laganoj vatri kuvajte sat vremena u polupoklopljenoj posudi, povremeno mešajući. Pet minuta pred posluživanje zagrejte rernu na najjače.

3. Kriške hleba obilato pospite rendanim sirom i ispecite ih. Korica će požuteti, a sir će se rastopiti. 

4. Prilikom posluživanja, u svaku posudu za čorbu stavite krišku prepečenog hleba, a odozgo prelijte kipućom čorbom. Odmah poslužite.

izvor: Stvar ukusa

Lekovita čorba od belog luka

Ovo jelo je odličan način da se izborite s prehladom i infekcijama.

Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vašington pokazalo je da beli luk može da bude delotvroniji od antibiotika. Zbog toga vam predstavljamo recept za ukusnu, ali i veoma zdravu čorbu.

Sastojci:

50 oljuštenih čenova belog luka

2 kašike putera

2 kašike maslinovog ulja

2 glavice crnog luka srednje veličine, iseckane na kockice

kašika iseckane sveže majčine dušice

250 ml bistre pileće supe (bujona) kao osnova

sveži začini - peršun, lovor ...

5 parčeta starog hleba isečenog na kockice ili 3 šolje krutona

200 ml kisele pavlake

 Priprema:

1. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odsecite vrhove čenova belog luka, prelijte s malo maslinovog ulja, zamotajte ih u aluminijumsku foliju i pecite oko 90 minuta. Zatim izvadite i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.

2. U međuvremenu, zagrejte dve kašike maslinovog ulja i malo putra u dubokom tiganju na umerenoj temperaturi. Pržite iseckan crni luk oko 10 minuta. Izgnječite pečen beli luk i dodajte tiganju s crnim lukom. Dobro promešajte, dodajte malo majčine dušice, pileći bujon i sveže začinske biljke.

3. Smanjite temperaturu, dodajte kockice hlebai kuvajte još 5 minuta ili dok krutoni me omekšaju.

4. Iz tiganja izvadite sveže začine, a supu promešajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu.

5. Kremastu čorbu sipajte u šerpu, dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu i poslužite.

Izvor: stvarukusa.rs

Kaldo Verde

POTREBNO JE:

maslinovo ulje, 1 veliki crni luk - sitno iseckan, 2 čena belog luka - sitno iseckana, 1 veza celera, iseckana, 6 krompira srednje veličine - oljuštenih i iseckanih na kocke, so, crni biber, kobasica, 1 veliki kupus - iseckan, 2 lista lovora, tucana paprika.

PRIPREMA:

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju srednje veličine i na tihoj vatri pržite beli i crni luk, celer i lovorovo lišće dok sve ne omekša. Dodajte krompir, so i biber, a onda sve sipajte u lonac i kuvajte do ključanja, pa dodajte kobasicu. Smanjite toplotu i kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte kupus i kuvajte 5-7 minuta, dok ne bude kuvan. Uklonite s ringle i ostavite da odstoji 5 minuta. Servirajte u tanjire, a onda pospite malom količinom tucane paprike.

Izvor: Blic magazin

Slatko kisela supa

POTREBNO JE:

1 kašika ulja, 500 grama govedine, 1 i po kašičica semena kima, 1 kašičica suve majčine dušice, 600 grama mešavine smrznute paprike babure i crnog luka (iseckano), 1 jabuka Zlatni delišes srednje veličine (iseckana na kockice), 450 grama iseckanog ili izgnječenog paradajza, jedna i po kašika meda, 1 kašika slatke tucane paprike, 700 grama zelenog kupusa (iseckanog), 1-2 kašike jabukovog sirćeta, ¼ kašičice soli, sveža ljuta papričica (po želji).

PRIPREMA:

Zagrejte ulje u povećoj šerpi na vatri srednje jačine. Dodajte govedinu, seme kima i majčinu dušicu i pržite mešajući dok meso većim delom ne dobije braon oboju, otprilike 4 minuta. Dodajte mešavinu paprike i luka i jabuku, pa kuvajte još 2-3 minuta uz mešanje. Ubacite paradajz, med i tucanu papriku i podesite temperaturu tako da se cela mešavina krčka lagano. Kuvajte 8 do 10 minuta kako bi se ukusi pomešali. Ubacite kupus i kuvajte dok ne bude srednje mekan, još 3-4 minuta. Prelijte sirćetom, solju i ljutom papričicom da upotpunite ukus.

Izvor: Blic magazin

Krem supa od graska

Sastojci:

450 grama graška, 1 glavica crnog luka, 60 grama margarina, so, biber, 700 ml mleka

Priprema:

Grašak obariti. Na margarinu propržiti glavicu sitno sjeckanom luka. Obaren grašak ocjediti ali ostaviti oko 2 dl tečnosti u kojoj se bario. Staviti u blender ili sa štap mikserom, izmiksati. Zatim dodati u propržen luk, promjesati i naliti mlijeko. Kada provri, dodati so i biber po ukusu. Kuvati jos nekih 5-6 minuta.

Izvor: Gastronomija.info

Čorba od bundeve sa lavandom

Sastojci

500 g očišćene bundeve

glavica crnog luka

2 kašike ulja

500 ml supe od povrća

200 ml pavlake

sok od limuna

so, biber

3 kašike šećera

8 cvetova lavande

pola kašičice ruzmarina 

Priprema

1. Bundevu iseći na kocke. Luk oljuštiti, iseckati. Na ulju prodinstati luk, bundevu i ruzmarin. Naliti supom i poklopljeno kuvati 20 minuta.

2. Ručnim mikserom u supi razmutiti bundevu sa lukom i ruzmarinom, pa u tankom mlazu dolivati pavlaku. Pustiti da supa proključa, pa umešati sok od limuna. Začiniti solju i biberom po ukusu i umešati malo šećera.

3. Šećer sipati u šerpicu i staviti na vatru da se karamelizuje. Grančice sa cvetovima lavande staviti na papir za pečenje, ravnomerno ih poprskati polovinom karamelisanog šećera. Sve cvetove okrenuti na drugu stranu, poprskati preostalim karamelom. Sipati u tanjire. Ukrasiti tek karamelisanim cvetovima lavande i, po želji, posuti seckanom šunkom. Odmah služiti.

izvor: Stvar ukusa

Supa od krastavca

Sastojci

800 g krastavca

300 g krompira

glavica luka

2 kašike ulja

1 l supe (instant)

125 ml slatke pavlake

so, biber

1/2 veze mirođije

Priprema

1. Oljuštiti krastavce (ostaviti samo jedno manje parče za kasnije), preseći ih na pola, izdubiti semenke kašičicom i iseći na kockice. Krompire oljuštiti i iseckati na kockice, a 100 g ostaviti u komadu za kasnije. Iseckati i crni luk.

2. Zagrejati 1 kašiku ulja u velikoj šerpi. Dodati kockice krastavca, luka i krompira. Prodinstati, naliti supu i kuvati 10 minuta.

3. Sačuvano parče krompira iseckati i propržiti na 1 kašiki ulja, da postane rumen. Iseckati neoljušteno parče krastavca.

4. Supu ispasirati u blenederu ili štap mikserom, umešati slatku pavlaku, posoliti i pobiberiti po ukusu. Oprati i iseckati mirođiju, pa je umešati u supu, zajedno sa kockicama krastavca i krompira.

Izvor: Stvar ukusa

Krem supa od graška

Sastojci

10 g belog luka

150 g crnog luka

750 g graška

2,5 dl bujona od povrća

peršun

ulje

so, biber

Priprema

Na malo ulja dinstajte usitnjene luk i beli luk, dodajte grašak i bujon. Kuvajte 5 minuta na jakoj vatri. Procedite supu, grašak propasirajte do glatke kaše. Vratite u supu, posolite, pobiberite, dodajte usitnjen peršun i poslužite vruće.

Izvor: Stvar ukusa

Supa s knedlama od brokolija

Sastojci

1 l bujona (najbolje goveđeg ili pilećeg)

100 g brokolija

jaje

30 g prezli

kašika brašna

na vrh noža muskatnog oraščića

kašičica biljnog začina

Priprema

1. Brokoli operite i razdvojte na manje cvetove. Isecite sitno, pa stavite da se kuva u kipućoj slanoj vodi. Kad provri, kuvajte još 5 minuta.

2. Dobro procedite brokoli (da vam se kasnije knedle ne raspadnu), ali sačuvajte vodu u kojoj se povrće kuvalo.

3. Ručno ili u blenderu umutite jaja s brokolijem.

4. U posebnoj činiji izmešajte prezle, brašno, muskatni oraščić i biljni začin, dodajte smesu od jaja i brokolija, i sve dobro sjedinite.

5.Vodu u kojoj se kuvao brokoli vratite na vatru da provri, zatim smanjite temperaturu da polako vri.

6. Rukama pravite knedlice, spuštajte ih u vodu i kuvajte samo minut. Izvadite knedlice rešetkastom kašikom. U svaki tanjir sipajte prethodno zagrejanu supu, pa dodajte knedlice.

Izvor: Stvar ukusa

Dijetalna čorba od kupusa

Sastojci

glavica kupusa (oko 1–1,2 kg) 

glavica karfiola (oko 1/2 kg)

4 šargarepe 

koren celera

3 sveže paprike 

1 praziluk

4 čena belog luka

1 koren đumbira

2 ljute papričice

2 l bujona od povrća 

300 ml paradajz pirea 

2–3 kašike maslinovog ulja

kašičica kima

malo sosa od soje

Priprema

1. Na ulju propržiti beli luk i praziluk iseckan na tanke listiće, dodati kupus, karfiol, šargarepu, paradajz, paprike ljute i slatke, celer, đumbir, sve oprano i iseckano na kockice. Zaliti paradajz pireom, bujonom, dodati kim, dobro promešati istaviti da se kuva.

2. Kada provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati još 30 min. Dodati još pola litra vode, začiniti po ukusu soja sosom i ostaviti na toploj ringli još 5 min.

Napravite gulaš sa mirisnom žalfijom

Pročitajte recept i spremite gulaš poput majstora kulinarstva!

Sastojci:

1,60 kg goveđeg mesa bez kostiju 

900 g sitno seckanog luka

20 g ljute mlevene paprike 

50 g paradjz-pirea

2 čena belog luka

20 g soli 

kašika žalfije 

ulje

so, biber

1 dl belog vina 

Priprema:

Meso operite i isecite na kockice pa na vrućem ulju propržite luk i meso. Dodajte mlevenu paprikui lovor, posolite, pobiberite i pržite uz mešanje dok tečnost ne ispari. Dodajte beli luk, paradajz, vino i vodu. Dinstajte dok meso sasvim ne omekša (oko sat i po). Gulaš poslužite vruć uz kuvani krompir, njoke  ili testeninu.

Vreme pripreme: 120 minuta.

Izvor: Lisa

Pravi recept za domaću goveđu supu

Sastojci

600 g govedine za supu 

1,5 l vode

so, biber u zrnu

300 g šargarepe

100 g korena celera

100 g korena peršuna

veća glavica luka

list kupusa

list kelja

grančica celera

100 g rezanaca

kašika seckanog peršuna

Priprema

1. Oprano meso stavite u hladnu vodu i čim zakipi, dodajte so, očišćeno korenasto povrće, nekoliko zrna bibera i luk koji ste prethodno prepekli na ringli.

2. Za bistru supu posebnog ukusa, možete dodati  po list kupusa i kelja, kao i grančicu celera. Poklopite i ostavite da ponovo provri. Nema potrebe da skidate „penu”, jer listovi kupusa i kelja to urade umesto vas. Tad smanjite temperaturu i na laganoj vatri kuvajte supu dva puna sata.

3. Izvadite meso, supu procedite u drugu šerpu, dodajte rezance, ostavite da provri i isključite vatru. Nek supa ostane na ringli i ne dižite poklopac. 

Izvor: Stvar ukusa

Napravite gulaš sa mirisnom žalfijom

Sastojci:

1,60 kg goveđeg mesa bez kostiju 

900 g sitno seckanog luka

20 g ljute mlevene paprike 

50 g paradjz-pirea

2 čena belog luka

20 g soli 

kašika žalfije 

ulje

so, biber

1 dl belog vina 

Priprema:

Meso operite i isecite na kockice pa na vrućem ulju propržite luk i meso. Dodajte mlevenu paprikui lovor, posolite, pobiberite i pržite uz mešanje dok tečnost ne ispari. Dodajte beli luk, paradajz, vino i vodu. Dinstajte dok meso sasvim ne omekša (oko sat i po). Gulaš poslužite vruć uz kuvani krompir, njoke  ili testeninu.

Vreme pripreme: 120 minuta.

Izvor: Lisa

Supa od tikvica i spanaća

Sastojci

500 g spanaća

4 kašike maslinovog ulja

3 lista svežeg bosiljka

4-5 grančica peršuna

20 g koncentrata paradajza (po želji)

1 l vode

15 g luka

70 g šargarepe

700 g tikvica

listići nane za ukrašavanje

so, biber

Priprema

1. Spanać operite i sitno naseckajte.

2. Na maslinovom ulju kratko propržite naseckani luk, dodajte tikvice i šargarepu na kockice, kao i spanać. Dobro promešajte, propržite par minuta, zalijte kipućom vodom, posolite i pobiberite.

3. Kuvajte na vatri srednje jačine oko 25 minuta. Pri kraju kuvanja umešajte koncentrat paradajza, naseckani peršun i bosiljak, pa kuvajte oko 5 minuta. Poslužite ukrašeno listićima nane.

Izvor: Stvar ukusa

Gulaš sa paradajzom

Sastojci

300 g goveđeg mesa

300 g svinjskog mesa

6 kašika ulja 

biber

aleva paprika

250 ml supe od povrća 

so

250 g žutog paradajza (zamena crveni)

250 g crvenog paradajza

1/2 kašičice cimeta

kašičica karija

Priprema

1. Goveđe i svinjsko meso dobro oprati, pa ga zatim osušiti salvetom. Oštrim nož≠em iseći komade mesa na krupnije kockice. U većoj šerpi zagrejati ulje, dodati meso i dobro ga ispržiti na vatri srednje jačine. Zbog eventualnog prskanja ulja, šerpu treba poklopiti. Meso začiniti biberom i alevom paprikom i još malo propržiti. Na kraju naliti supom od povrća, posoliti i ostaviti da se sve kuva oko 30 minuta.

2. U međuvremenu oprati žuti i crveni paradajz, pa ga iseći na kriške srednje veličine. Pred kraj kuvanja mesu dodati kriške paradajza. Sve začiniti cimetom i karijem. Gulaš ostaviti da krčka još 10 minuta. Zatim još jednom dodati biber, so i alevu papriku. Gulaš se može služiti u činijama ili dubokim tanjirima. Jelo se može služiti sa obarenim makaronama.

Izvor: Stvar ukusa

Srpska čorba

Sastojci:

- juneće meso300 grama

- crni luk glavica

- krompira 2

- šargarepa 1

- keleraba 1 manja

- peršun koreni list

- uljemalo

- so, biber i začini po ukusu

- brašno kašika

- zrelog kajmaka nekoliko kašika

Uputstvo za pripremu:

U ulju propržiti seckani crni luk, dodati seckano meso i dinstati par minuta. Dodajte svo povrće seckano na kockice. šargarepu na kolutove. Kašiku brašna pomešajte sa vodom i ulijteu šerpu. Dodajte vodu oko 1-1,5 litar. Posolite, pobiberitei dodajte začine, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi sat vremena. Kada je čorba gotova dodajte nekoliko kašika zrelog kajmaka ili (svako sebi sipa u tanjir po želji)... čorbu poslužite toplu.

Svinjski gulaš

Sastojci 

750 g svinjskog mesa

250 g crnog luka

100 g suve slanine

8 zrna bibera

4 kisele faferonke

2 kašike masti

1 kašika brašna

1 list lorbera

malo sirćeta

so

Priprema

Parče suve, prošarane slanine iseći na kockice, a luk na tanke režnjeve, pa propržiti na zagrejanoj masti. Dodati meso isečeno na veće kocke i pržiti ga da porumeni. Zatim dodati list lorbera, biber u zrnu, so i cele papričice feferonke. Jelo poprašiti sa kašikom brašna, promešati, naliti pola litra mlake vode i sve zajedno dinstati oko 1 čas. Dodati malo sirćeta i među prstima šećera radi slatko-kiselog ukusa.

Izvor: Recepti.com

Supa od sočiva i šargarepe

Sastojci

1 kašičica kima

2 kašičice korijandera

1 iseckan crni luk

225 g seckane šargarepe

75 g sočiva

300 ml soka od narandže

2 kašike niskomasnog jogurta

seckani korijander

prstohvat mlevene paprike

600 ml bujona od povrća

Priprema

1. Izdrobite kim i korijander pomoću tučka, pa propržite u suvoj šerpi 2 minuta, dok ne dobije braon boju. Dodajte crni luk, šargarepu, sočivo, sok od narandže, bujon i začine. Pustite da proključa, poklopite i ostavite da se krčka 30 minuta, dok sočivo ne omekša.

2. Prespite smesu u blender i pasirajte dok ne postane jednolično. Vratite u šerpu, lagano zagrevajte i mešajte povremeno.

3. Kutlačom sipajte u tanjire ili činije za služenje, dodajte u svaki tanjir malo jogurta i po želji pospite korijanderom i mlevenom paprikom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Gulaš od pečuraka sa domaćim mašnicama

Potrebno je za testo:

3 jajeta,  300 g brašna,  5 g soli

za gulaš:

500 g pečuraka,  2 glavice crnog luka,  maslinovo ulje,  1 kašičica ljute mlevene paprike,  1 kašičica brašna,  1 lovorov list,  50 ml belog vina,  so,  biber

Priprema:

U činiju stavite brašno i so, dobro promešajte, pa u sredini napravite rupu i tu stavite jaja. Polako rukama zamesite lepo i elastično testo. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite ga oko 15 minuta da odmori. Radnu površinu pospite brašnom i trećinu testa rastanjite što tanje, pa secite pravougaonike dimenzija 4×2,5 cm. Pravougaonike štipkajte po sredini tako da napravite mašnice, i ređajte na krpu koju ste prethodno malo posuli brašnom. Ostavite ih da se malo prosuše do kuvanja. Mašnice kuvajte pet minuta u dosta slane, ključale vode, a onda ih procedite. Za gulaš na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan crni luk, a onda dodajte seckane pečurke, poklopite i dinstajte na laganoj vatri. S vremena na vreme promešajte, pa kada ispari tečnost dodajte lovorov list, belo vino i nastavite sa dinstanjem. Posle nekih 20 minuta dodajte mlevenu papriku, brašno, so, biber i malo vode, pa krčkajte još oko deset minuta. Na tanjire sipajte mašnice, preko njih gulaš i poslužite.

Izvor: Blic magazin