GINGERBREAD KEKSIĆI

GINGERBREAD KEKSIĆI

Kuća danima unazad miriše na začine ? Valjda ni nema lepšeg mirisa od decembraskog mirisa pečenih keksa. Moram priznati da me groznica još uvek nije uhvatila, valjda zato što nema snega da mi zaledi stopala a i u sred sam nekih vrlo uzbudljivih i ispunjenih dana, pa se nema ni vremena. Ovi Gingerbread keksići ili keksići od đumbira su divni da ih spakujete u celofan sa mašnom i poklonite najdražim ljudima.

Sitnice život znače a i niko neće ostati ravnodušan na domaći mirišljavi keks i crvenu mašnu. Ovo je po meni klasičan recept za keksiće od đumbira, veoma se lako i brzo pravi a rezultat je naravno očaravajuć. Kod nas ćete teško pronaći mešavinu začina za gingerbread keksiće, ali možete koristiti mešavinu za medenjakee koja je super.

Sastojci:

350g brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica đumbira u prahu

115g putera, sobne temperature

150g smeđeg šećera

30ml bombonskog (kukuruznog) sirupa – u rinfuzima

2 jajeta

1 -2 kašičice mešavine za medenjake (cimet, đumbir, anis, kardamom, muškatni oraščić, korijander… Ako stavite samo cimeti mleveni đumbir, kolačaići će biti super, pa se nemojte opterećivati da pronađete sve začine.)

Rojal glazura ↓

1 belance

250 g šećera u prahu

2-3 kašike soka od limuna

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puter i šećer umutite da se sjedine, a zatim dodajte sve preostale sastojke i sjedinite u testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu oko 5mm pa kalupom vadite oblike. Ređajte ih na pleh a zatim pecite 10-12 minuta u zagrejanoj rerni. Na slikama su keksići koji su se pekli 12 minuta, videćete kako su malo tamniji. Pa ako ne želite da budu tako tamni, pecite ih kraće.

Dok se kolačići peku, pripremite rojal glazuru. Belance razmutite žicom pa postepeno dodajte šećer u prahu sve vreme mešajući.Kada dodate sav šećer tada će smesa biti jako gusta i tada treba da počnete sa dodavanjem limuna.

Stavite prvo jednu kašičicu pa razmutite da vidite kako će se ponašati, zatim dodajte postepeno još dok ne dobijete gustinu koja je potrebna. Smesa ne treba da je retka, već treba da bude dovoljno gusta da se, kada biste nožem prošli kroz nju, polako vrati.

Pripremljenu glazuru stavite u dresir kesicu sa tankim nastavkom. Ispečene keksiće išarajate po želji.

izvor:milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: