Pancerote filovane sosom od mlevenog mesa

Sastojci za testo:

- 700 g brašna

- 250 ml mleka

- 250 ml tople vode

- 100 ml ulja

- 1 kašika šećera, 2 kašičice soli

- 1 kockica kvasca

Sastojci za fil:

- 500 g mešanog mlevenog mesa

- 1 glavica crnog luka

- 1 kašika kisele pavlake

- 1 jaje

- biber, biozačin, ulje

Priprema:

Testo: U toploj vodi sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, toplo mleko, ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo. Ako je potrebno dodati još brašna. Ostaviti testo da naraste.

Fil: Iseckati sitno glavicu crnog luka. Na malo ulja staviti da se dinsta. Dodati mleveno meso i, po ukusu, posuti biberom i biozačinom. Na tihoj vatri dinjstati dok se meso ne isprži. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeno meso, dodati kiselu pavlaku i jaja. Sve dobro promešati.

Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Razviti u obliku kruga i velikm modlom za krofne vaditi krugove. Na polovini svakog kruga staviti kašiku fila, preklopiti testo, pa viljuškom pritisnuti ivice da se ne odlepe. Tako pripremljene pancerote, poređati u pleh preko pek papira. Ostaviti da malo narastu. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

Izvor: recepti.com

Zapečeni tortelini

Sastojci:

- 500 g tortelina

- 200 g mocarele

- 300 ml pasiranog paradajza

- 100 g maslaca

- 150 g kačkavalja

Priprema:

Torteline skuvajte. Vatrostalnu posudu za pečenje premažite maslacem, pa u nju premestite torteline. Prelijte pasiranim paradajzom, pa prekrijte mocarelom isečenom na kockice i na kraju pospite narendanim sirom. Preostali maslac složite po siru i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.

Prijatno!

Izvor: zena.blic.rs

Zapečena testenina sa sirom i lukom

POTREBNO JE

2 crna luka, 250 g kačkavalja ili srednje starog belog sira, 500 g testenine, 50 g putera, so, biber.

PRIPREMA

Luk oljuštite i isecite na kolutiće, a sir narendajte. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju, pa ostavite da se ocedi, a onda ređajte naizmenično sa sirom u vatrostalnu činiju. Posolite i pobiberite. Zapecite u prethodno zagrejanoj rerni. Luk propržite na puteru, pa time pred služenje prelijte zapečenu testeninu.

Izvor: Blic magazin

Makaroni sa svežim povrćem

POTREBNO JE

500 g makarona, 3 mlada luka, 2 paradajza, 1 glavica zelene salate, 1 šolja kukuruza šećerca, 1 veza peršunovog lista, 100 g feta sira, 4 kašike maslinovog ulja.

PRIPREMA

Skuvajte makarone i kukuruz, pa procedite i ostavite da se hlade. Za to vreme operite i pripremite mladi luk, zelenu salatu, list peršuna i paradajz. Luk iseckajte sitno na kolutiće, salatu na trakice, paradajz na kriške, a list peršuna na što sitnije komadiće. Povrće spojite, pa dodajte kockice feta sira. Preko svega prelijte maslinovo ulje i promešajte. Kada se makaroni i kukuruz prohlade, dodajte sveže mešano povrće s fetom i opet sve izmešajte.

Izvor: Blic magazin

Njoke sa četiri vrste sira

POTREBNO JE

500 ml slatke pavlake, 70 g parmezana, 30 g gorgonzole, 70 g mocarele, 70 g tvrdog sira, 1 ½ kašika brašna, 1 kg smrznutih njoka, 2 kašike prezli, malo seckanog peršuna, so, biber, 2 jaja.

PRIPREMA

Skuvajte njoke prema uputstvu. U širokoj plitkoj posudi, na laganoj vatri, kuvajte slatku pavlaku i sireve. Mešajte dok se sirevi ne otope. Umešajte brašno, posolite i pobiberite, pa sklonite sa vatre. Umešajte jaja i dodajte malo peršuna. Njoke stavite u jednu veliku vatrostalnu posudu. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite sa malo prezli. Pecite ih desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Izvor: Blic magazin

Špageti sa belim sosom

POTREBNO JE

300 g špageta, 2 dl pavlake za kuvanje, 2 dl kisele pavlake, 2 čena belog luka, 150 g kačkavalja, 3 žumanca, so, biber, seckani peršun.

PRIPREMA

Špagete skuvajte i procedite. Ispecite sitno seckani beli luk i još malo upržite, ali pazite da luk ne zagori. Obe pavlake i žumanca umutite mikserom, pa sipajte preko luka u tiganj i malo ukuvajte. Dodajte rendani ili naseckani kačkavalj i kuvajte još malo da se sir istopi, ako je potrebno posolite i pobiberite. Dodajte špagete, promešajte i sipajte u tanjire. Odozgo ukrasite biberom i peršunom.

Izvor: Blic magazin

Testenina sa pečurkama

POTREBNO JE

1 pakovanje testenine po želji, 400 g pečurki, 1 pavlaka, 1 jaje, malo tartar sosa, mešavina suvih začina, mirođija, origano, 1 čaša jogurta, 3 kašike parmezana.

PRIPREMA

Testeninu skuvajte, a pečurke propržite. Pomešajte jaje, pavlaku, tartar sos, začine i parmezan. Gustinu odredite dodavanjem jogurta. Dodajte pečurke. Vruću testeninu sipajte preko pripremljenog preliva, promešajte i ostavite poklopljeno nekoliko minuta.

Izvor: Blic magazin

Testenina sa orasima i mlekom

POTREBNO JE

300 g testenine po želji, 300 g mlevenih oraha, 10 kašika šećera, 3 dl mleka.

PRIPREMA

Stavite 1/2 l vode da provri, pa stavite testeninu i šećer i kuvajte desetak minuta. Kada testenina omekša odaspite višak vode, sipajte mleko i orahe i kuvajte pet minuta uz neprestano mešanje. Sipajte u činijice i ostavite da se malo ohladi.

Izvor: Blic magazin

Špageti na kineski način

Potrebno:

200 g špageta, 200 g šampinjona, 2 čena belog luka, 100 g šargarepe, 200 g tikvica, 200 g praziluka, 100 g spanaća, 100 ml ulja, 100 ml soja sosa, 1 kašičica đumbira, 1 kašičica mešavine suvog začina.

Priprema:

Povrće očistite i operite. Praziluk i tikvice narežite na tanke rezance, a šampinjone na listiće. Beli luk sitno iseckajte, šargarepu narežite na rezance i blanširajte. Špagete skuvajte, ocedite i ostavite na toplom mestu. Na zagrejanom ulju u dubljoj posudi kratko propržite beli luk i šargarepu, pa ih istresite na špagete. U istu posudu dodajte malo ulja, upržite praziluk i tikvice, pa i njih istresite na špagete. Postupak ponovite sa spanaćem i šampinjonima. Na kraju dodajte đumbir, sojin umak i začin, promešajte pa vratite u posudu. Pripremljeno povrće i špagete lagano izmešajte i kratko zagrejte, pa poslužite toplo.

Izvor: Blic magazin

Zapečeni tortelini

Potrebno:

500 g tortelina, 200 g mocarele, 300 ml pasiranog paradajza, 100 g maslaca, 150 g kačkavalja.

Priprema:

Torteline skuvajte. Vatrostalnu posudu za pečenje premažite maslacem, pa u nju premestite torteline. Prelijte pasiranim paradajzom, pa prekrijte mocarelom isečenom na kockice i na kraju pospite narendanim sirom. Preostali maslac složite po siru i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.

Izvor: Blic magazin

Pica kao iz picerije

Potrebno:

1. pola kg brašna tip 500,

2. jedan kvasac iz kesice (suvi),

3. malo šećera, malo soli,

4. malo ulja,

5. mocarela sir,

6. paradajz pelat,

7. maslinovo ulje,

8. crne masline,

9. bosiljak

Po želji: praška šunka, praziluk, crveni luk, kačkavalj, pršuta, rukola...

Priprema:

- U pola čaše mlake vode umutiti kvasac, dodati malo šećera i brašna i ostaviti  deset minuta. 

- Kvasac pomešati sa preostalim brašnom, doliti još mlake vode i napraviti gusto testo. Ostaviti deset minuta pokriveno vlažnom krpom. 

- Ponovo zamesiti i onda podeliti na tri loptice. Na drvenoj dasci koju ste posuli brašnom dlanovima pritiskajući oblikujte okruglo testo, picu. Što tanje to bolje.

- Testo premazati maslinovim uljem, a onda preko njega razmazati paradajz pelat.

- Ubaciti u vrelu rernu na tri minuta. 

- Izvaditi picu iz rerne, dodati na sitne komade izdrobljen mocarela sir. Po želji možete dodati prašku šunku (ispod mocarela sira), ili kačkavalj, luk, praziluk (preko mocarela sira). Na kraju dodati masline. Ako pravite picu sa rukolom i pršutom njih dodati na kraju pečenja, a pre toga staviti samo paradajz i mocarela sir.

- Peći dok testo ne porumeni.

- Kada izvadite picu iz rerne pospite bosiljak.

Izvor: dominomagazin

Piletina u kokosu

Potrebno:

300 g pilećeg filea, 100 g kokosa, 1 jaje, malo mleka, brašno, so, crvena mlevena paprika, kari

ZA SOS:

1/2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, malo maslaca, malo brašna, 3 dl pilećeg bujona, malo đumbira u prahu, 1/2 kašike slatkog karija, malo kurkume

Priprema:

Filete posolite, pobiberite, začinite sa mlevenom paprikom i pohujte prvo u brašnu, pa u razmućenom jajetu s malo mleka i na kraju u kokosu pomešanom sa paprikom u prahu i karijem. Pecite na malo ulja sa obe strane dok ne porumeni i odložite na salvete. Za sos sitno iseckajte crni i beli luk, pa upržite na malo maslaca. U drugoj šerpici rastopite malo maslaca i dodajte kašiku brašna, pa tako napravite zapršku. Luk vratite na vatru i dodajte zapršku i malo đumbira, pa dobro promešajte. Zatim pažljivo dodajite pileći bujon, uz stalno mešanje. Na kraju dodajte kari, posolite, malo prokuvajte i na kraju dodajte i kurkumu. Piletinu servirajte sa kuvanim pirinčem i prelijte sosom

Izvor: Super recepti

Pileći bataci u sosu od đumbira

Potrebno:

2 pileća batka sa karabatacima, 1 kašičica đumbira, 2 dl pavlake, 2 kašike brašna, 1 limun, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, mirođija, ulje, so, biber

Priprema:

Luk isecite, razdvojte batake od karabataka. Svako parče mesa zasecite na nekoliko mesta, posolite i pobiberite, pa pržite u tiganju na zagrejanom ulju. U drugom tiganju upržite crni luk. Kad omekša dodajte sitno isečen beli luk, đumbir, limunov sok i mirođiju. Nalijte 200 ml vode i posolite. Kada bataci porumene, u tiganj nalijte vodu i ostavite da se dinstaju. Pavlaku stavite u veći dublji sud, pa dodajte brašno i mešajte žicom za mućenje. Smesu dodajte u tiganj sa lukom i po potrebi dolijte vode da sos postane dovoljno gust. Gotov sos dodajte u tiganj sa mesom. Poklopite, promešajte i kuvajte još pet minuta. Na činiju za serviranje stavite prethodno obaren pirinač. Na pirinač ređajte pileće batake, pa ih prelijte sosom od đumbira.

Izvor: Super recepti

Pikantna pileća krilca

Priprema:

15 pilećih krilaca, 4 pomorandže, 1 kašika meda, 1 kašičica mlevenog đumbira, so, biber, ulje

Priprema:

U većoj posudi pomešajte ulje, sok i narendanu koricu od narandže, med, đumbir, biber i so. U ovu mešavinu stavite krilca i ostavite ih nekoliko sati da upiju sastojke iz nje. Potom krilca stavite na uljem premazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 35 minuta. Krilca treba da dobiju svetlosmeđu boju i da im kožica postane hrskava.

Izvor: Super recepti

 

Piletina sa medom

Potrebno:

600 g pilećeg filea, 300 g špageta, 100 g šargarepe, 50 g korena celera, 50 g celerovog lista, 20 g cvetnog meda, 1 kašika senfa, 1/2 kašičice bibera, 2 kašike ulja, 2-3 kašike soja sosa, malo soli, 2 kašike seckanog peršuna, 3 kašičice suvog začina

Priprema:

Piletinu narežite na kockice i začinite sa dve kašičice začina i biberom. Senf i med dobro promešajte i njima premažite piletinu. Neka se meso marinira najmanje dva sata. Preostali začin kuvajte oko pet minuta u 300 ml kipuće vode. Mariniranu piletinu ispržite na vrućem ulju. Dodajte na kocke narezano povrće i prelijte sa 150 ml vode, u kojoj se kuvao začin. Nastavite dinstati na blagoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju. Umešajte kuvane špagete, dodajte preostalu vodu sa začinom i soja sos, pa još jednom sve dobro prokuvajte. Kada je gotovo pospite jelo seckanim peršunom i poslužite uz salatu od paradajza.

Izvor: Super recepti

Punjeno pile

Potrebno:

1 pile (oko 1,5-2 kg), 100 g mladog luka, 100 g šargarepe, 100 g sveže crvene paprike, 50 ml ulja, 1 kašika suvog začina , 300 g mlevenih pilećih prsa, malo soli, 1 kašičica origana

Priprema:

Mladi luk, šargarepu i svežu papriku operite i narežite na tanke rezance. Povrće ispržite na 2-3 kašike ulja i ohladite. Pomešajte sa mlevenom piletinom, dodajte origano, začin i ovom smesom napunite pile. Pile isecite duž kičme, pažljivo izvadite sve kosti osim bataka. Meso od krila uvucite. Tako otkošteno pile malo posolite spolja i iznutra. Pripremljeni nadev rasporedite po površini pileta, a zatim kuhinjskim koncem zatvorite otvor. Pile prelijte preostalim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni oko 45 minuta. Tokom pečenja pile zalivajte toplom vodom. Pečeno pile isecite i poslužite uz pečeni krompir i zelenu salatu po želji.

Izvor: Super recepti

 

 

 

Piletina sa pirinčem

Potrebno:

800 g piletine (batak, karabatak, belo meso), 3-4 kašike ulja, 2 kašičice suvog začina, 150 g luka, 250 g paradajza, 300 g  paprika, 500 ml vode, 1 kocka za supu, 350 g pirinča, 1 kašika seckanog peršuna.

Priprema:

Na zagrejanom ulju prepržite pileće meso, pospite začinom, nalijte sa malo vode i dinstajte još oko 15 minuta. Meso izvadite iz posude i stavite na toplo mjesto. Na istoj masnoći upržite iseckani luk. Dodajte paradajz isečen na kockice, a zatim i papriku isečenu na veće kocke i zajedno pržite oko deset minuta. U drugu posudu stavite vodu da se kuva, pa kada provri dodajte kocku i kuvajte oko dva minuta.  U vatrostalnu posudu rasporedite pirinač, pa po njemu pripremljenu piletinu, zatim povrće i zalijte bujonom pripremljenim od kocke za supu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Kad je gotovo izvadite iz rerne, pospite peršunom i poslužite toplo uz zelenu salatu.

Izvor: Super recepti

Piletina na kineski način

Potrebno:

500 g pilećeg filea, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, 1 zelena paprika, 1 šargarepa, 1 tikvica, soja sos, 1 ananas, 3 kašike soka od ananasa, 3 kašike paradajz sosa, đumbir, muskatni oraščić, susamovo ulje, 1 glavica crvenog luka, 1 beli luk, so, biber, tabasko sos, 200 g pirinčanih rezanaca.

Priprema:

Pileći file i paprike isecite na tračice, a šargarepu i tikvicu narendajte. U posudu na malo susamovog ulja propržite luk sečen na tračice i sitno seckan beli luk. Kad luk požuti dodajte mu piletinu i sve zajedno zalijte soja sosom. Nakon nekoliko minuta dodajte paprike, zatim šargarepu i tikvicu, i 3 kašike paradajz sosa, a po potrebi i još soja sosa. Sve zajedno kuvajte oko deset minuta, zatim dodajte narendan đumbir, ananas koji ste prethodno isekli na kockice i 3 kašike soka od ananasa. Posolite, pobiberite, dodajte malo tabasko sosa i muskatnog oraščića. Posebno skuvajte pirinčane rezance i pomešajte ih sa piletinom i povrćem, pa poslužite toplo.

Izvor: Super recepti

Piletina sa medom i susamom

Sastojci:

- 1/2 kg pilećeg filea

- 3 kašike meda

- 3 kašike susama

- so

Priprema:

Meso iseckajte na listiće, dodajte med, so i susam. Ako želite da bude sočnije dodajte malo ulja i ostavite da odstoji pola sata. Pržite u dubokoj posudi na ulju dok ne dobije lepu rumenu boju. Servirajte uz pirinač ili povrće po želji. Takođe ukoliko želite jači ukus možete prilikom prženja dodati i kolutiće crnog luka.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Teleće šnicle sa limunom

Potrebno:

4  teleće šnicle, 1,5 dl belog vina, 2  limete, 600 g krompira, 1 stabljika ruzmarina, 1 stabljika žalfije, 2 stabljike peršuna, 2 stabljike bosiljka, 4 grozda čeri paradajza, maslinovo ulje

Priprema:

Isecite krompir na kriške, prelijte maslinovim uljem i pržite oko 45 minuta na 170 stepeni. Iseckajte začinsko biljke i promešajte sa prženim krompirom. Pospite malo maslinovog ulja na čeri paradajz i pržite ga sa krompirom oko 10 minuta. Presecite šnicle na pola i izgnječite ih između dve plastične kese. Umočite ih u brašno i pržite na maslinovom ulju. Dodajte so i biber. Poslažite meso na tanjir. U ulje koje je preostalo u tiganju dodajte sok od limete i belo vino, mešajte dok ne postane sos. Isecite limetu na kriške. Poslužite meso sa krompirom i sosom.

Izvor: Super recepti