Zapečene palačinke sa šunkom i sirom

Sastojci:

- 10 palačinki

- 10 listova šunke ili pečenice

- 200 g sira (najbolje sitnog)

- jedno jaje

- 200 ml jogurta

- kečap, origano, začini po želji

Priprema: 

1. Ispecite 10 palačinki i svaku premazati kečapom, staviti listić šunke, kašiku sira, urolati i poređati u pleh ili u vatrostalnu činiju.

2. Ulupati jaje, dodati jogurt, izmešati i preliti palačinke. Posuti origanom, a po želji i kačkavaljem. Peći 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Rolovano belo meso

Potrebno:

500 g pilećeg filea, 200 g slanine, 200 g kačkavalja, 2 dl belog vina, so, suvi začin.

PRIPREMA

Belo pileće meso isecite na šnicle, slaninu narežite na listove, a kačkavalj na kocke. Šnicle izlupajte kuhinjskim čekićem, posolite i začinite. Na svaku šniclu poređajte list slanine i parče kačkavalja, pa uvijte u rolnu i pričvrstite čačkalicom. U tiganj stavite malo ulja pa propržite rolne da porumene sa svih strana. Na kraju dodajte belo vino i dinstajte još 20 minuta.

Izvor: Super recepti

Piletina sa ajvarom

Potrebno:

500 g pilećih prsa, 3 kašike ajvara, 200 g feta sira, suvi začin, so, biber, brašno, belo vino, ulje.

PRIPREMA

Pileće šnicle istucite, posolite, dodajte začin i biber. Jednu stranu pobrašnite. Pržite na maslinovom ulju sa te strane koju ste pobrašnili. Po potrebi dolijte samo malo vode. Onda okrenite, premažite ajvarom i pospite kockicama feta sira. I dalje lagano pecite, dodajte malo belog vina i poklopite da se sir fino otopi.

Izvor: Super recepti

Rolat od piletina

Potrebno:

500 g mlevenih pilećih prsa, 1 glavica crnog luka, 2 jaja, sredina hleba, so, biber.

PRIPREMA

Izmešajte meso, sitno iseckani luk, jaje, hleb, so i biber. Zatim dodajte i rendano jaje i umesite masu. Foliju za pečenje namažite uljem, stavite masu i oblikujte rolat. Pecite na 200 stepeni 20 minuta, skinite foliju i zapecite dok ne porumeni. Služite uz tartar sos ili pavlaku.

Izvor: Super recepti

Pileće ćufte sa fetom

Potrebno:

200 g mlevenog pilećeg mesa, 50 g feta sira, 2 kašike seckanog zelenog dela praziluka, 1 kašika seckanog peršuna, 3 čena seckanog belog luka, 3 kašike kukuruzne palente, 1 jaje, 1/2 kašičice soli, malo bibera.

PRIPREMA

Sve sastojke stavite u činiju, fetu prethodno izgnječite. Sve dobro izmešajte, pa vlažnim rukama pravite ćuftice. Svaku uvaljajte u palentu i pržite na zagrejanom ulju. Pečene ćuftice vadite na papirni ubrus da se ocede od suvišne masnoće. Uz ćuftice poslužite pire krompir ili bareni pirinač.

Izvor: Super recepti

Piletina punjena krem sirom

Potrebno:

2 komada pilećih grudi, 100 g krem-sira, 3-4 čena belog luka, 100 g tanko sečene slanine, peršun, so, biber.

PRIPREMA

Pileće grudi presecite napola da dobijete dva komada mesa. Svaki deo rasecite po sredini da dobijete dublji džep. Piletinu posolite i pobiberite. Pomešajte krem-sir, seckani peršun i izgnječeni beli luk, pa ovom smesom napunite džepove i zatim svaki komad mesa obmotajte slaninom. Poređajte u pleh i pecite na 220 stepeni. Servirajte uz pečeni krompir.

Izvor: Super recepti

Piletina sa kornfleksom

Potrebno:

500 g pilećeg belog mesa, 3 jaja, 2 kašike brašna, 1/2 šolje jogurta, kornfleks, 200 g sitno izrendanog kačkavalja, mlevena paprika, mleveni biber, origano, suvi začin, beli luk u prahu.

PRIPREMA

Pileće belo meso isecite na tanke šnicle. Svaku šniclu sa obe strane pospite biberom, origanom, mlevenom paprikom i suvim začinom i dobro utrljajte. Piletina bi trebalo da odstoji bar jedan sat u frižideru da lepo upije začine. Umutite jaja sa brašnom i jogurtom da bude malo gušće nego smesa za palačinke. Dodajte po kašičicu mlevene paprike i origana, malo bibera, belog luka u prahu i začina. Dodajte sitno narendani kačkavalj i sve lepo sjedinite. U posebnu posudu stavite kornfleks i izmrvite ga rukama. Zagrejte ulje, umačite šnicle prvo u smesu sa začinima, pa u kornfleks i ređajte u tiganj. Pecite na umerenoj temperaturi dok ne porumeni. Izvadite šnicle na salvetu da se ocedi višak masnoće, pa poslužite uz salatu i sireve.

Izvor: Super recepti

Piletina u sosu od gorgonzole

Potrebno:

600 g pilećeg filea, 200 g gorgonzola sira, 1 dl pavlake za kuvanje, 1 dl belog vina, maslac, 1 manja glavica luka, provansalska mešavina začina.

PRIPREMA

Piletinu isecite na trakice, uvaljajte u začine, pa je stavite na maslac i ispržite. Izvadite piletinu iz tiganja, pa u njega ubacite malo luka i pržite dok ne porumeni. Ubacite vino, pričekajte da ispari i dodajte gorgonzolu. Kada sir počne da se topi, brzo ubacite pavlaku za kuvanje i promešajte da se sve sjedini i postane fini gusti umak. Vratite meso u umak, pa nakon dva minuta skinite sa vatre. Poslužite uz kuvanu testeninu ili kuvano povrće.

Izvor: Super recepti

Piletina u sosu od praziluka i šampinjona

Potrebno:

500 g belog mesa, 400g praziluka, 400g svežih šampinjona, 1 pavlaka, 50 g putera, 1/2 kg krompira, 1 glavica brokolija.

Priprema:

Meso začinite, isecite na kockice i pržite u tiganju. U drugi tiganj upržite praziluk, pa ubacite šampinjone. Kada meso porumeni i to stavite u tiganj sa prazilukom, sipajte pavlaku i promešajte. Kada sos dobije potrebnu gustinu sklonite sa šporeta. Servirajte uz krompir pire i barene cvetove brokolija.

izvor: Super recepti

Bataci punjeni začinima

Potrebno:

8 pilećih bataka, 2 kašike seckanog peršuna, 2 kašike seckanog ruzmarina, 2 kašike seckanog timijana, 3 čena belog luka, 2 kašike limunovog soka, 1 kašika biljnog začina, so, biber.

PRIPREMA

Operite batake, pa prstima odvojte malo kožicu od mesa kako biste napravili male džepove, posolite i pobiberite. U posudu stavite sve začine, ispasirani beli luk, biljni začin i limunov sok, pa sve dobro promešajte. Svaki džep napunite sa po kašičicom ove smese. U rernu zagrejanu na 190 stepeni stavite piletinu da se peče 35 minuta, a u pola pečenja okrenite meso kako bi i donja strana porumenela.

izvor: Super recepti

 

 

 

KFC piletina

Sastojci:

-         Oko 1,2 kilograma bataka ili belog mesa bez kostiju

-         2 jajeta

-         1 kašičica kajenskog bibera

-         2 kašičice soli

-         1 kašičica šećera u prahu

-         1 kašičica ljute paprike u prahu

-         2 kašičice slatke paprike u prahu

-         1 kašičica fino mlevenog origana

-         2 kašičica belog luka u prahu

-         1 kašičica mirođije

-         1 kašičica mlevenog đumbira

-         2 kašičice crnog luka u prahu

-         1 kašičica majorana

-         1 kašičica vegete

-         1/3 šolje usitnjenog korn flejksa

Priprema:

Pomešajte jaja i kajenski biber u činiji, a suve začine sipajte u veliku plastičnu kesu i dobro je protresite. Iseckajte piletinu, stavite je u činiju sa jajima a zatim sve izručite u kesu sa začinima. Postavite piletinu na veliku tepsiju i zaboravite je na desetak minuta.

Nakon toga piletinu pržite u dubokom ulju oko deset minuta ili dok ne dobiju lepu boju.

Gotovu piletinu spustite na ubrus i nakon toga služite uz salatu po želji.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Pileći bataci u salsa sosu

Potrebno:

500 g pilećih bataka, 2 kašike origana, kruška, banana, 2 kašike soka od limuna, 3 kašike seckane nane, 2 kašike čili-sosa, ulje, so, biber

Priprema:

Izlupajte pileće batake, posolite ih i pospite biberom i origanom. Zagrejte teflonski tiganj, blago ga pouljite i ispržite batake. Izvadite ih i u tiganj stavite krušku iseckanu na kockice, bananu, sok od limuna, nanu i čili-sos. Uz stalno mešanje prokuvajte na tihoj vatri, pa piletinu prelijte vrućim voćnim sosom. Služite uz pire ili pirinač. 

Izvor: Blic žena

Pileća krilca u medu

Potrebno

3 kašike maslaca, beli luk, kašika đumbira, 16 pilećih krilaca, 3 kašike meda, četvrtina šolje vorčester sosa, 3 kašike soja-sosa, 3 kašike susama

Priprema:

Samleveni beli luk i đumbir prodinstajte na maslacu. Dodajte krilca i dinstate još tri min. Zatim dodajte med, vorčester i soja sos, pa pržite dok se ne zgusne i pileća krilca ne budu gotova. Na kraju dodajte susam, izmešajte i poslužite. 

Izvor: Blic žena

Bataci u sosu

Potrebno:

4 pileća bataka, 150 g šargarepe, 200 g crnog luka, 100 g graška, 2 crvene paprike, 100 g korena peršuna, kašičica crvene začinske paprike, 300 g pelata, lišće peršuna, ulje, so, biber

Priprema:

Posolite batake, pa ih propržite na ulju, a onda izvadite sa strane. Na istoj masnoći dinstajte usitnjen luk, a kada poprimi lepu boju, dodajte šargarepu, peršun i svežu papriku, sve isečeno na kolutove. Pospite začinskom paprikom, dodajte pelat, pa posolite i pobiberite po ukusu. Kada masa provri, vratite batake, pa nalijte s malo vode i kuvajte na tišoj vatri dvadesetak minuta. Na kraju pospite seckanim peršunom i poslužite s pirinčem ili krompirom. 

Izvor: Blic žena

Slatko-kisela piletina

Za 4 osobe potrebno: 

4 pileća bela mesa, bez kože i kostiju, isečena na komadiće od 2,5 cm, brašno, za posipanje, 2 supene kašike nesoljenog indijskog oraha ili celih poparenih badema,  ½ crvene paprike, bez semena i iseckane, 8 strukova mladog luka, isečenih na komadiće od 2,5 cm, 1 kolut ananasa, isečen na komadiće, 

Za žitko testo: 

115 g brašna sa sredstvom za narastanje, prstohvat soli, ½ kašičice praška za pecivo, 240 ml piva 

Za sos 

120 ml bistre pileće supe, 3 supene kašike svetlog soja-sosa, 1 supena kašika bistrog meda, 3 supene kašike pirinčanog sirćeta, 2 supene kašike kečapa, komad od 2 cm svežeg korena đumbira, oljuštenog i narendanog, 1 kašičica kukuruznog brašna 

Priprema:

Pripremite ranije Korake 1 i 2 obavite nekoliko sati ranije. 

1. Za žitko testo prosejte brašno, so i prašak za pecivo u veliku činiju. U sredini napravite udubljenje pa sipajte polovinu piva. Postepeno sve pomešajte pa umutite žicom ostatak piva da dobijete glatko žitko testo. Odložite na 30 minuta. 

2. Za sos stavite u tiganj sve sastojke osim kukuruznog brašna pa mešajte nad tihom vatrom dok se med ne istopi. Pomešajte brašno s malo hladne vode da dobijete glatku pastu pa je sipajte u tiganj i mešajte dok se sve ne zgusne. Kuvajte minut pa odložite. Zagrejte pećnicu na 130˚ C (plin ½). 

3. Zagrejte ulje za prženje u dubokom ulju na 180˚ C. Pospite brašnom komade piletine, umočite ga u žitko testo pa pržite u turama po 3-4 min. ili dok ne postanu zlatnosmeđi i hrksavi. Ocedite ih i držite nepoklopljene u toploj pećnici. 

4. Zagrejte dve kašike ulja u voku, sipajte indijski orah pa mešajući pržite 30 sekundi ili dok se ne zazlate. Izvadite ih i stavite da se cede na kuhinjskom ubrusu. Sipajte crvenu papriku pa je mešajući pržite tri minuta, zatim dodajte mladi luk i ananas pa mešajući pržite minut. 

5. Sipajte sos u vok, dodajte piletinu pa je uvaljajte u sos i krčkaajte dva minuta. Odmah služite posutu indijskim orahom.

Rolovana prasetina

Potrebno:

2 filea (svinjetina), 120-150 g pršute (može pančeta)

Fil: 30g maslaca, glavica luka, 50 g slanine, 2 čena belog luka, 5 mariniranih maslina, kašičica pinjola, kašičica peršuna, bosiljka, žalfije, 2 kašičice senfa, so, začini po vašem izboru, čaša (250 ml) prezli, jaje, 2 kisele jabuke

Priprema:

Filete očistiti, osušiti i seći po dužini kao šniclu. Čekićem izlupati meso, začiniti solju, premazati začinima. Na maslacu propržite luk i slaninu i ohladite. Iseckati sveže začine, dodati prepržene pinjole, prezle, umućeno jaje i naravno ponovo dodati začine. Dodati ohlađeni luk i slaninu, sve umešati i masom premazati meso. Urolajte kao rolat. Obmotajte meso pršutom ili slaninom i stavite u pleh za pečenje, a kriške kiselih jabuka postavite oko njih.

Pečena rebarca

Potrebno:

1 veliki komad svinjskih rebaraca, kašika vegete, kasičica bibera, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 1/3 kašičice začinske paprike, so po ukusu, 2 kašike senfa, kašičica vočester sosa.

Za premaz: 3-4 kašičice kečapa, kašika maslinovog ulja, kašičica origana.

Priprema:

Suve začine pomešajte i premažire rebarca. Izmešajte vočester i senf i premažite meso. Umotajte sve u alu-foliju i pecite na 120 stepeni oko dva, dva i po sata. Otvorite foliju i premažite meso kečapom, uljem i origanom. Pecite još 10 minuta.

Aromatična piletina

Potrebno:

1 pile, dve kašičice soli, dve kašičice smeđeg šećera, 3 litra vode, litar soka od jabuke, anis, štapić cimeta i jedan limun.

Priprema:

Veče pre pečenja pile stavite u salamuru. To je mešavine vode, soli i šećera kojoj ste dodali začine, sok i limun narezan na kriške. Uronite pile u salamuru, u veliki lonac, na primer, i ostavite preko noći na hladnom. Sutra narežite meso na komade. Premažite ga mašću i poslažite u vatrostalnu posudu. Podlijte s nekoliko kašičica salamure, pokrijte folijom, pa stavite da pečete. Pecite 40 minuta poklopljeno, a onda sklonite foliju i vratite u pećnicu da se zapeče otvoreno. Uz piletinu poslednjih petnaestak minuta možete dodati i oljuštene kriške jabuke ili kruške. Uz aromatičnu piletinu poslužite jednostavnu salatu kao prilog ili krompir salatu bez luka, začinjenu sosom od bosiljka ili peršuna. Začini u ovoj salamuri su samo predlog, kao i vrsta mesa koje koristite. Šećer možete zameniti medom, a sok od jabuke sokom od narandže ili nekim po vašoj želji.

Govedina Velington

Govedina Velington

Potrebno:

600 g bifteka,
400 g šampinjona,
200 g praziluka,
200 g pileće džigerice,
500 g lisnatog testa,
kašika senfa, žumance,
so i biber,
ulje za prženje,
2 kašike brašna

Prilog: sotirano povrće.

Priprema:

Premazati biftek senfom sa svih strana, solju i pobiberiti.

Peći ga u zagrejanom tiganju, na malo ulja, svega minut sa svake strane - da dobije lepu koricu.

Ostaviti sa strane. U blenderu izmešajte pečurke, praziluk i džigericu.

U dubokom tiganju zagrejati pola kašike ulja. Staviti u tiganj dobijenu masu, posoliti je i pobiberiti, pa je dinstati mešajući 10-15 min.

Ostaviti masu da se prohladi.

Posuti radnu površinu brašnom, pa na njoj oklagijom razvući lisnato testo u pravougaonik.

Po testu raširiti prohlađenu masu, ostavljajući po 3 cm testa sa svake strane.

Nepokrivene ivice premazati žumancetom, da bi se bolje zalepile pri sastavu. Staviti biftek na testo i masu, pa ga pažljivo obmotati testom, vodeći računa da svi spojevi dođu ispod dobijene vekne.

Tako pri pečenju masa nigde neće curiti. U posudu staviti papir za pečenje i na njega veknu.

Premazati je žumancetom i staviti je u zagrejanu pećnicu na 200°C, 25-30 minuta.

 

Rolat od mlevenog telećeg mesa

Potrebno:

500 g mlevene teletine, 6 jaja, 2 kašike prezli, 150 g šunke, 3 kašike pavlake, 2 kašike mleka, 15 g maslaca, so, biber

Priprema:

Teletinu posolite i pobiberite, dodajte dva jajeta i prezle, sve dobro izmesite i na foliji razvucite kao koru. Ulupajte četiri jajeta, dodajte mleko i na zagrejanom maslacu ispržite kao omlet, ali samo s jedne strane. Nepečenu stranu omleta rasporedite preko mesa, a omlet pospite sitno seckanom šunkom pomešanom s pavlakom. Zavijte meso u rolnu i pecite u zagrejanoj rerni. Pečeni rolat isecite na tanke režnjeve i poslužite.