Pasta fažol: Čuveno italijansko jelo “ni od čega”

Pasta fažol: Čuveno italijansko jelo “ni od čega”

U Italiji skoro svaka kuća ima svoju verziju za jelo od testenine i pasulja. Ipak, svi slede ona osnovna pravila kad bi da spreme čuveno jelo pastu fažol, odnosno fađoli, za koje kažu da se pravi "ni od čega".

Pasta e fagioli, tj. pasta fažol, iliti fađoli je ukusno i vrlo jednostavno jelo koje potiče iz Italije, a koje se priprema od tek nekoliko sastojaka, uglavnom vrlo pristupačnih.

Nije poznato gde je ova pasta prvi put skuvana, ali bez sumnje je bilo jelo siromaha koje se vremenom proširilo na ceo svet. Kao što mu ime kaže, osnova su testenina i pasulj, najčešće onaj beli.

Sastojci:

500 g kuvanog pasulja
300 g suve testenine
100 g slaninice
3-4 paradajza iz konzerve
2-3 čena belog luka
1-2 litra povrtnog bujona po želji
malo maslinovog ulja
1 grančica svežeg ruzmarina
so i biber po želji
rendani sir po želji

Priprema:

Potopite u vodu pasulj veče pre kuvanja, pa sutradan ocedite tu vodu i u drugoj skuvajte pasulj uobičajeno. Za bolji ukus u pasulj po želji dodajte nekoliko čenova belog luka i malo svežeg peršuna,a posolite pred kraj kuvanja.

U velikom loncu na malo maslinovog ulja propržite sitno naseckanu slaninicu dok ne dobijete lepu braonkastu boju. Dodajte cele čenove očišćenog belog luka i ruzmarin i dinstajte minut-dva.

Ubacite u lonac zgnječen paradajz iz konzerve, sve dobro promešajte i dinstajte još nekoliko minuta. Jelu dodajte kuvani pasulj, sve dobro promešajte i držite na srednjoj vatri još nekoliko minuta da se ukusi sjedine.

Onda ubacite suvu testeninu i u lonac postepeno ulijte bujon. Tečnost bi trebalo da bude otprilike pet centimetara iznad ostalih sastojaka u loncu jer će testenina tokom kuvanja upiti dosta vode.

Redovno mešajte da se testenina ne zalepi za dno lonca. Dolijte još vode ili supe ako primetite da je jelo previše suvo. Ako slučajno sipate previše supe, viljuškom ili gnječilicom za kuvano povrće pritisnite deo pasulja i tako zgusnite celo jelo. Posolite i zabiberite po želji. Jelo poslužite toplo sa malo rendanog sira.

Izvor: nova.rs

Piletina u sosu od belog luka

Piletina u sosu od belog luka

Sastojci (3 porcije)

4 kom. belоg luka
400 g pavlake
50 g margarina
600 g pilećeg filea
biberа
2 kom. peršuna
15 g prezli
so
20 g vegete

Priprema

Isecite pileće belo meso na šnicle, začiniti solju, biberom i vegetom po ukusu.

Stavite margarin u šerpicu i rastopite ga. Svaku šniclu umočite u margarin i složite na pleh.

Beli luk očistite i sitno iseckajte.

Dodajte pavlaku, prezle i malo začina, pa prelijte šnicle.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i pecite je u sosu oko pola sata. Gotovu piletinu služite toplu posutu iseckanim peršunom.

Prijatno!

Izvor: maxi.rs

Pasta sa plavim patlidžanom i tikvicama

Pasta sa plavim patlidžanom i tikvicama

Sastojci (3 porcije)

1 kom. belоg luka
80g crvenog luka
6 listova bosiljka
6 listova nane
1 kom. ljute paprike
3g origana
200 g paradajza
300g plavog patlidžana
150g tikvica

Priprema

Zagrejte tiganj, stavite malo maslinovog ulja i ubacite crveni luk, pržite dva-tri minuta, potom ubacite jedan iseckani patlidžan i tri male tikvice.

Bilo bi dobro da su sve različite boje, zbog šarenila i različitog ukusa. Pržite ih na visokoj temperaturi pet minuta.

Stavite iseckani beli luk, iseckanu ljutu papričicu i paradajz.

Posolite i pobiberite.

Ostavite da se proprži još par minuta, zatim dodajte origano, bosiljak i listiće nane.

Prethodno obarenu testeninu servirajte na tanjire, a zatim preko stavite povrće. Možete narendati i parmezan i jelo je spremno!

Izvor: maxi.rs

Bečka šnicla

Bečka šnicla

Sastojci (4 porcije)

biberа
100 g brašna
2 kom. jaja
so
1 kg telećeg mesa (može i junetina, svinjetina...)

Priprema

Za ovaj bečki specijalitet potrebne su vam četiri velike goveđe snicle.

Šnicle blago izlupajte tučkom za meso.

Umutite dva jajeta, posolite i pobiberite. Šnicle uvaljate u brašno, umočite u jaje i zatim uvaljate u prezle.

Pripremite tiganj i zagrejte dobro ulje, a zatim pržite šnicle. Šnicle su spremne kada sa obe strane porumene.

Odložite šnicle na salvetu da upiju višak ulja. Možete ih servirati uz krompir salatu ili pire sa kriškom limuna.

Tartar biftek

Tartar biftek

Tartar biftek ili “steak tartare” je klasično jelo koje se priprema od sirovog mesa i služi hladno. Ovo jelo nosi različita imena u različitim zemljama, a ima i nekoliko načina pripreme.

Sastojci (za 2 Porcije)

1 čen belоg luka, 
prstohvat biberа, 
250 g bifteka, 
100 g crnog luka, 
1 kom. ljute paprike, 
prstohvat mlevenog kima
1 jaje, 
10 g kapara, 
10 ml konjaka, 
so

Priprema

Pripremite 250 g bifteka i sameljite ga u mašinici za meso dva puta.

Sitno iseckajte crni i beli luk i jednu malu ljutu papriku.

Pomešajte meso, luk, ljutu papriku, kašičicu mlevenog kima, kašiku sitno iseckanog kapara, jaje, kašičicu senfa, 10 ml konjaka, biber i so, te sve dobro sjedinite.

Pripremljen biftek servirajte na tanjir i služite sa toplim tost hlebom i maslacem.

PLJESKAVICE OD TIKVICA U RERNI

PLJESKAVICE OD TIKVICA U RERNI: jelo od povrća za gurmansku dijetu (VIDEO)

Sastojci:

1 manja tikvica
1 veća šargarepa
1 veća paprika
4 čena belog luka
veza peršunovog lista
2 jaja
2 kašike prezli pune
2 kašike brašna
soli
ulje

Priprema:

Tikvicu oljuštiti i narendati kao za jabuke. Šargarepu narendati na sitni na deo za koricu limuna.

Papriku iseći na sitne kockice. Sve posoliti izmešati i ostaviti 10 min.

Ocediti dobro sok rukama.

U ocedjen deo dodati gnječen beli luk, jaja, brašno, prezle i peršunov list.

Sve izjednačiti. U pleh stabiti pek papir i premazati ga uljem.

Praviti pljeskavice i redjati u pleh. Peći na 190 stepeni C 40 min da lepo porumene.

Na pola pečenja tikvice premažite uljem i vratite u rernu.

{vembed Y=D4nGZY6qBjw}

Izvor: Bakina kuhinja

Pačetina sa jabukama i suvim šljivama

Pačetina sa jabukama i suvim šljivama

Sastojci

1 kom. biberа
3 kom. belоg luka
200 ml crnog vina
3 kom. jabuka
2 kom. lovorovog lista
50 g smđeg šećera
2500 g patke
10 ml maslinovog ulja
so
150 g suvih šljiva

Priprema

Patku posolite i pobiberite, pa je stavite u vatrostalnu posudu sa poklopcem.

Prelijte je maslinovim uljem, dodajte sitno iseckani beli luk i lovorov list, te je pecite u rerni na 200 stepeni oko 90 minuta. U prvih 60 minuta pecite je poklopljenu kako bi meso pustilo svoje sokove.

Po potrebi, možete doliti vode (maksimalno 100 ml).

Nakon 60 minuta skinite poklopac sa posude, stavite oko patke jabuke isečene na kolutove i suve šljive, te zalijte sve vinom i šećerom i pecite još 30 minuta.

Pačetinu servirajte uz jabuke i šljive i prelijte divnim sosom od pečenja.

Musaka od plavog patlidžana

Musaka od plavog patlidžana

Sastojci

4 Porcije
200 g brašna
2 kom. jaja
100 g kačkavalja
300 g svinjskog mlevenog mesa
200 ml mleka
2 kom. paprike
2 kom. paradajza
5 kom. plavih patlidžana

Priprema

Kilogram plavog patlidžana operite i isecite na kolutiće. Svaki kolut patlidžana uvaljajte u dva umućena, posoljena jajeta, a zatim u brašno, pa ispržite na ulju.

Na tiganju takođe propržite 300 g mlevenog mesa sa komadima paradajza i paprike.

Na dno vatrostalne činije ređajte patlidžan, pa zatim meso i tako redom. Na vrh musake stavite patlidžan i prelijte umućenim jajetom i čašom mleka.

Preko poslednjeg sloja izrendajte malo kačkavalja.

Pecite musaku pola sata na 200 stepeni.

Džigerica sa crvenim vinom, baš zavodljiva kombinacija!
foto: Shutterstock

Džigerica sa crvenim vinom, baš zavodljiva kombinacija!

Džigerica sa crvenim vinom, baš zavodljiva kombinacija!

Sastojci 

džigerica (guščija ili pileća) 1 kg
crni luk 1 veća glavica
beli luk 5 češnjeva
crveno vino 1 dl
senf 1 kašičica
maslinovo ulje 50 ml

Začini:

beli biber po ukusu
so po ukusu
bosiljak po ukusu
peršun po ukusu

Kako pripremiti

Iseckati crni luk u secku, što sitnije. Zagrejati tiganj sa 10 ml ulja i staviti iseckan luk da se dinsta, malo ga posoliti (lepše se dinsta).

Kada se luk izdinstao i postao staklaste strukture dodati u tiganj svežu dobro opranu džigericu. Naliti u tiganj 100 ml vode, malo posoliti i poklopiti, da se dinsta na srednjoj temperaturi 20 minuta. Povremeno za to vreme promešati.

Posle 20 minuta otklopiti tiganj i dodati 100 ml crvenog vina. Sačekati da sav alkohol ispari za par minuta, pa dodati sve začine i dodati još soli ako je potrebno, pa nastaviti sa dinstanjem jos 10-15 minuta (ne vraćati poklopac).

Pred kraj dinstanja gnječilicom izgnječiti beli luk i dodati još 20-30 ml maslinovog ulja.

Još kratko prodinstati par minuta i toplo servirati.

Prijatno!

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Pile na lovački način
foto: Shutterstock

Pile na lovački način

 

Sastojci:

pile
1 crni luk
1 šargarepa
1 celer
300 g pečuraka
200 g paradajza
2 dcl belog vina
2 kašike brašna
malo putera

Priprema:

Crni luk, šargarepu i celer iseckajte i propržite u većem tiganju.

Dodajte piletinu koju ste isekli na komade. Zatim dodajte iseckane pečurke.

Komadić putera pomešajte sa brašnom i dobro sjedinite, pa dodajte piletini.

Prelijte vinom, a kad ono ispari dodajte paradajz isečen na komade.

Poklopite i na laganoj vatri dinstajte oko sat vremena, povremeno promešajte.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Piletina sa paprikom i tikvicama
foto: Shutterstock

Piletina sa paprikom i tikvicama

Kombinujte piletinu sa svežim povrćem i nećete se razočarati. Ukus je odličan, a priprema jednostavna.

Sastojci:

450 g pilećeg filea
so, biber
1/2 crnog luka
2 paprike
2 srednje tikvice
2 čena belog luka
1/2 kašike origana
1 šolja pileće supe
1 konzerva pelata
svež bosiljak

Priprema:

U velikom tiganju ispržite piletinu koju ste prethodno posolili i pobiberili. Kada meso bude gotovo prebacite u tanjir.

Dodajte tanko isečen crni luk i paprike isečene na trake u tiganj i kuvajte dok ne omekšaju, nekih 5 minuta. Zatim dodajte tikvice isečene na kolutove i kuvajte dok ne omekšaju.

U tiganj dodajte i sitno seckan beli luk i kuvajte još nekih minut.

Začinite origanom.

Sipajte supu i pelat, pa dinstajte 10 minuta. Vratite piletinu u tiganj.

Pre posluživanja, ukrasite bosiljkom.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Svinjski medaljoni u umaku od piva

Svinjski medaljoni u umaku od piva: Sjajan recept za ručak!

Donosimo vam recept za savršeno sočno meso, za prste polizati...

Sastojci 

svinjski file 500 g
crni luk 1 glavica
šargarepa 2
celer (koren) 100 g
pivo 100 ml
so po ukusu
začin C po ukusu

Priprema

Svinjski file iseći na medaljone, posoliti i začiniti.

Propržite ih na malo masti ili ulja sa obe strane da fino zarumene.

Pržene medaljone izvadite i na istu masnoću dodati naseckani luk, na prutiće narezanu šargarepu i celer.

Pržiti nekoliko minuta da se povrće malo zarumeni, pa zaliti pivom, dodati začin po ukusu i nastaviti dinstati na laganoj vatri nekoliko minuta dok se ne zgusne.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

BEĆAR PAPRIKAŠ BEZ MESA: Sataraš sa jajima
foto: Shutterstock

BEĆAR PAPRIKAŠ BEZ MESA: Sataraš sa jajima

Oko bećar paprikaša ili sataraša stalno postoje neke dileme - da li je to isto jelo sa dva imena? 

Sastojci:

 3 krupne glavice luka
1 kg paprika
1 kg paradajza
3 jajeta
ulje za prženje
so, šećer
ljuta papričica
peršun

Priprema:

Očistite luk i iseckajte ga na rebarca pa upržite na ulju kratko, a zatim još malo dinstajte dodajući vruću vodu.

Dok se luk dinsta, očistite papriku, iseckajte na duge režnjeve, pa svaki režanj na sitnije poprečne parčiće.

Dodajte ga u luk i smanjite na najtišu vatru i poklopite, da i paprike počnu da puštaju vodu.

Dok se one polako prže, oljuštite paradajz pa ga isecite kao za salatu.

Dodajte ga u luk i papriku, pa pojačajte vatru i dinstajte sve zajedno dok ne omekša, a voda ne ispari.

Dodajte so i šećer, ljutu papričicu po ukusu.

Ako neki ukućani ne jedu jaja, možete da ih pojedinačno spustite u bećarac i upržite ih u vrelom povrću tako da posle možete da ih odvojeno servirate.

Ako svi vole bećarac sa jajima, umutite jaja kao za kajganu, pa polako sipajte u vrelo povrće i pržite na ulju dok se jelo ne zgusne i ne poveže.

Pospite peršunom, servirajte sa belim sirom.

Napomena: bećar paprikaš je izuzetno ukusan i ako paprike prvo ispečete na plotni ili roštilju, oljuštite i očistite od semena i ljuske i naseckate. U tom slučaju, dodajte ih kad paradajz već bude ukuvan.

Izvor: Lepa&Srećna

Pohovane punjene šnicle sa tartar sosom

Pohovane punjene šnicle sa tartar sosom: Pravi raj za gurmane!

Sastojci 

Tartar sos
kiseli krastavci 4
kisela pavlaka 1 čaša
majonez 100 g
so, biber po potrebi
beli luk 1 čen
mirođija, peršun po potrebi

Šnicle
svinjske šnicle, krmenadla bez koske 10 kom
kačkavalj 100 g
suvi vrat 100 g
kuvana jaja 2
senf po potrebi
prezle,susam po potrebi
brašno po potrebi
so ,biber po potrebi
jaja za pohovanje 2

Kako pripremiti

Za tartar sos kisele krastavčiće i beli luk sitno iseckati. Dodati pavlaku, majonez, sitno iseckan peršun i mirođiju, pa sve promešati. Svinjske šnicle sa obe strane preko kese izlupati da budu tanke.

Svaku posoliti i namazati senfom sa jedne strane

Na pet šnicli sa namazane strane staviti šnit kačkavalja, suvog vrata, komad, dva iseckanog jajeta, pa opet tanak list kačkavalja.

Prklopiti ostatkom mesa sa namazane strane, lepo sve ušuškati i umakati u brašno, umućena jaja, pa u prezlu pomešanu sa susamom. Pržiti na vrelom ulju i poslužiti sa pomfritom i tartar sosom.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Piletina sa limunom

Piletina sa limunom

Lagano, nežno, ali ipak čvrsto pileće meso cenjeno je u celom svetu.

Pileće meso nije samo vrlo sočno i ukusno, već ima i niske vrednosti masti, a bogato je proteinima. Ovo meso daje dugotrajan osećaj sitosti i snabdeva telo važnim amino kiselinama.

Sastojci:

piletina (bataci, krilca) (oko 1½ kg)
½ veze majčine dušice
½ veze ruzmarina
3 bio-limuna
1 kašika aleve paprike
1 kašika morske soli
1 češnjak belog luka
1-2 crvene papričice
1 kašika meda
6 kašika maslinovog ulja
½ šolje zelenih maslina sa košticama
biber

Za marinadu: Očistite majčinu dušicu i ruzmarin, odvojiti lišće od stabljika (ostaciti nekoliko stabljika sa listovima) i sitno iseckati listove. Izrendati koru limuna i iscediti 3 kašike soka iz limun. Pomešati majčinu dušicu, koru limuna, biber, iseckane papričice, sitno iseckani beli luk, 1 kašičicu soli sa sokom od limuna, med i 3 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Staviti komade piletine u podmazani pleh, tako da koža bude ka gore.

Pažljivo nožem otpustiti kožu, stavite deo začinskog bilja ispod kože.

Umešati piletinu sa marinadom, pokriti folijom i ostaviti da odstoji u frižideru 2-3 sata.

Preko mesa sipati ostatak maslinovog ulja i dodati malo soli.

Dodati malo limunove korice i kriške od 2 limuna.

Meso peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni jedan sat, često prelivati sa sokovima iz pleha.

U poslednjih 10 minuta dodati masline i ukrasite majčinom dušicom i ruzmarinom.

Izvor: hrana-pice-price.com

Rižoto sa pečurkama i povrćem
Foto: Shutterstock.rs

Rižoto sa pečurkama i povrćem: Ručak kojem se uvek vraćamo!

Sastojci:

šargarepa 2
crni luk 1 glavica
beli luk 2 čena
šampinjoni 300 g
paradajz 3
pirinač 2 pune šake
so po ukusu
biber po ukusu
maslinovo ulje po potrebi
bujon od povrća po potrebi

Priprema:

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite crni i beli luk i kockice šargarepe.

Mešajte da ne zagori, pa ubacite na listiće isečene šampinjone i meso paradajza isečeno na kockice.

Dolijte malo bujona, pa kad ispari ubacite pirinač.

Mešajte stalno i kako pirinač upija tečnost, dolivajte pomalo. Kad je pirinač skoro kuvan, dodajte i tikvicu isečenu na kockice.

Začinite solju i biberom, dodajte malo suvog biljnog začina i mešajte dok jelo ne bude gotovo.

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Svinjski kotleti u slatko-ljutom sosu
Foto: Iggy the cook

Svinjski kotleti u slatko-ljutom sosu (VIDEO)

Svinjske kotlete ste sigurno probali, a da li ste probali ovaj sos?

Sastojci:

600 g svinjskih kotleta
so, biber
1 kašičica belog luka u prahu
30 g putera
5 čenova belog luka
3 supene kašike meda
50 ml bujona
100 ml vina
nekoliko feferona
50 g kikirikija
kisele paprike

Priprema:

Posolite i pobiberite meso. Dodajte beli luk u prahu.

Ispržite meso na tihoj vatri dok ne dobije tamniju boju.

Zatim izvadite meso i stavite u tiganj puter, beli luk, med, supu, vino, feferone, kikiriki i kisele paprike. Promešajte i sačekajte da se med karamelizuje. Vratite meso i uživajte.

{vembed Y=KMmAWY4KevI}

Izvor: igythecook

Paprika punjena piletinom i sirom
foto: Shutterstock

Paprika punjena piletinom i sirom

Neobična kombinacija, idealna za ljubitelje gurmanskih specijaliteta.

Sastojci:

- 4 crvene ljute šilje paprike

- pileći file, ispečen i naseckan na komadiće

- 4 kašike tvrdog belog sira

- 4 kašike belog vina

- so, biber

- beli luk

Priprema:

Napravite masu za punjenje od piletine, izdrobljenog belog sira,vina, iseckanog belog luka.

Posolite i pobiberite, pa ovim filom punite paprike.

Poređajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni ioko 20 minuta. Služite tople.

Izvor: N1

Kremaste njoke sa pančetom i piletinom
Foto: Cooking.rs

Kremaste njoke sa pančetom i piletinom (VIDEO)

Ukoliko nemate ideju sta danas da spremate, evo jednog brzinskog recepta za kremaste njoke sa pančetom i piletinom, koje ćete obožavati.

Pripremaju se za čas, a toliko su ukusne da ćete ih često spremati. Ovo je recept za dve porcije.

Sastojci:

250 g njoki
150 ml neutralne pavlake
1 čen belog luka
50 g pančete / slanine
so, biber
400g belog mesa
1 kašičica biljnog začina
1 kašičica slatke paprike
parmezan
ulje

Priprema:

Postupak pripreme pogledajte u VIDEU

{vembed Y=K7AcC1t9bMQ}

Izvor: cooking.rs

Gurmanski ručak: Punjena PILEĆA fantazija
Foto: Iggy the cook

Gurmanski ručak: Punjena PILEĆA fantazija (VIDEO)

Obožavaćete ovaj specijalitet.

Potrebno je:

600 g pilećeg filea
70 g kačkavalja
70 g šunke
70 g slanine
nekoliko feferona
maslinovo ulje
so, biber
1 kafena kašika origana
30 g maslina
1 kafena kašika belog luka u prahu

Priprema:

Rasecite pileći file, na 5-6 mesta, ali ne do kraja! jedan džep stavite kačkavalj u drugi šunku, u jedan slaninu, u jedan feferone seckane.

Prelijte meso uljem, posolite, pobiberite, dodajte sušeni beli luk, origano, seckane masline. Pecite 35-40 minuta na 200 C.

{vembed Y=G7qwZSDu5-4}

Izvor: igythecook