99 KUHINJSKIH SAVETA

99 KUHINJSKIH SAVETA

SUPA ĆE BITI UKUSNIJA - Ako se pripremi od dve – tri vrste mesa, npr. juneće, teleće i kokošje, kao i više vrsta zeleni. 

PRŽENI KROMPIR BIĆE UKUSNIJI - Ako se doda jedan stručak ruzmarina. 

NEOLJUŠTEN KROMPIR U PEĆNICI BRŽE ĆE OMEKŠATI - Ako prethodno stoji desetak minuta u vreloj vodi. 

PRESOLJENOM JELU - Dodati presan oljušten krompir i malo vode, s tim što pre iznošenja jela na sto krompir izvaditi. 

KAD PRI PRŽENJU ULJE ILI MAST POČNE DA PRSKA U TIGANJU - U tiganj staviti koricu hleba ili malo soli. 

MAJONEZ ĆE BITI DOBAR - Ako se pravi neposredno pred upotrebu i od savršeno svežih jaja. 

PILEĆE MESO BIĆE BELO, SOČNO I MEKO - Ako se premaze limunovim sokom pre nego što se stavi da se prži. 

DA SE KOLAČ NE BI ZALEPIO - Pri istresanju toplog kolača iz kalupa, dasku treba ovlaš posuti kristal šećerom. 

PIRE KROMPIR BIĆE JOŠ UKUSNIJE - Ako mu se doda malo šećera. 

SOK U PAPRIKAŠU BIĆE MNOGO UKUSNIJE - Ako se luk izriba na trenici umesto da se secka. 

SUVE ŠLJIVE SE NEĆE RASPASTI U KUVANJU - Ako se 2 sata pre kuvanja potope u hladnu vodu i ostave tako da stoje do kuvanja. 

ĆUFTETA ĆE BITI SOČNIJA -Ako se posle svih potrebnih začina sipa malo vode /na jedan kg mesa otprilike 1/2 čaša vode/, a zatim neko vreme meša varjačom ili rukama mesimo kao testo. 

ČAJ UMESTO SA LIMUNOM - (kad ga nema) Može se piti sa dodatkom vina. 

AKO JE JELO PRIONULO ZA DNO POSUDE - Otklopiti sud i zagnjuriti ga do polovine u hladnu vodu i prionulo jelo će se odvojiti od suda. Potom jelo preručiti u čist sud i nastaviti sa kuvanjem. 

PRI PRŽENJU RIBE ULJE NEĆE PRSKATI - Ako se u zagrejano ulje stavi malo soli i brašna. 

BARENI KROMPIR NEĆE DOBITI TAMNOSIVU BOJU - Ako se iz metalnog suda odmah po završenom kuvanju preruči u drugi sud. 

ŽUMANCE SE MOŽE SAČUVATI DVA-TRI DANA - Ako se stavi šoljicu za kafu i preko njega nalije ulje. 

MIRIS I UKUS ZAČINA OSTAĆE DUGO SAČUVAN - Ako se kesice začina odmah po kupovini slože u tegle i dobro zatvore. 

AKO SE PALAČINKE LEPE ZA TIGANJ - Staviti još jedno, dobro ulupano jaje u testo i intenzivno promešati. 

SPANAĆ ĆE SAČUVATI SVOJU PRIRODNU BOJU - Ako u ključalu vodu stavimo malo soli, ili na vrh noža sode bikarbone, pa tek onda spustiti spanać. 

KROMPIR (U LJUSCI) ZA VREME KUVANJA NEĆE POPUCATI - Ako nakon što provri, stavimo malo soli. 

VARJAČA NEĆE UPIJATI MIRISE JELA I MASTI - Ako se za vreme kuvanja drži u posebnoj posudi sa toplom vodom. 

DA NE BI DOŠLO DO "SPADANJA" TORTE - Ulupati odvojeno belanca u čvrst sneg sa malo soli i ostaviti 10 minuta da stoji. Zatim ponovo čvrsto ulupati sneg, dodajući jedno po jedno žumance i kašiku po kašiku šećera, dok se sva žumanca i šećer na utroše. Dalje dodati ostale sastojke - prema receptu. 

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO - Ako se pre stavljanja u pećnicu prelije vrelom masnoćom, koja će sprečiti oticanje sokova. 

FAŠIRANE ŠNICLE ĆE BITI SOČNIJE I UKUSNIJE - Ako se u meso stavi sitno izrendan mali krompir. 

FAŠIRANA ŠNICLA NEĆE IMATI NERAVNINA I PUKOTINA - Ako ih za vreme prženja češće obrćemo. 

KOD PRAVLJENJA VEKNICE OD MLEVENOG MESA - Umesto raskvašenog hleba mogu se upotrebiti hlebne mrvice. 

RIBA PEČENA NA ROŠTILJU BIĆE UKUSNIJA I IMAĆE RUMENIJU KORICU - Ako je posle svih priprema pospemo brašnom. 

LUK ĆE BITI MNOGO SVARLJIVIJI - Ako se uz luk doda jedna kriška strugane jabuke. 

ŠTA SA PREOSTALIM KROMPIROM ? - Dodati mu 1 jaje i malo brašna, oblikovati male valjke i ispržiti ih na vrelom ulju. Ako ih Još pospemo struganim sirom biće još bolje. 

KAJGANA ĆE BITI MNOGO BOLJA I LAKŠA - Ako se ulupanim jajima doda malo vode. 

PRI PRAVLJENJU ĆEVAPČIĆA ILI PLJESKAVICA - Staviti, pored ostalih začina, na vrh noža praška za pecivo da bi se lakše ispekle i postale rastresite. 

GIBANICA OD GOTOVIH KORA ĆE BOLJE DA NARASTE - Ako se u hladnu vodu, ili mleko, koje se dodaje gibanici, stavi i malo praška za pecivo. 

SUPA ĆE BITI UKUSNIJA - Ako se posoli tek pošto je provrela. 

SLATKO TESTO KOJE SE PRŽI NA ULJU NEĆE UPITI MNOGO MASNOĆE - Ako mu se doda kašika ruma i masa dobro izmeša. 

MLADI LUK IZGUBIĆE JAK MIRIS I LJUTINU (DONEKLE)- Ako se pre služenja ostavi da stoji nekoliko minuta u hladnoj vodi kojoj se doda malo sirćeta. 

IZ LIMUNA ĆE SE ISCEDITI VIŠE SOKA - Ako ga, pre nego sto ga rasečemo, držimo 5 minuta u toploj vodi. 

CVEKLA ĆE PRILIKOM KUVANJA ZADRŽATI CRVENU BOJU - Ako u vodu u kojoj se ona kuva, uspemo malo sirćeta ili limunovog soka. 

TEGLE ZA KOMPOT NEĆE PUCATI - Ako se pre upotrebe zagreju /zamočiti peškir u vrelu vodu, dobro ga iscediti i njime zamotati tegle. 

KOLAČI S KVASCEM ILI PRAŠKOM ZA PECIVO BIĆE UVEK LAKI I RASTRESITI - Ako se stavljaju u jako zagrejanu pećnicu. 

SLATKO JE DOBRO KUVANO - Ako sa kašike budu padale odjednom po dve kapi gustog soka. Tada skloniti slatko sa štednjaka, skinuti penu metalnom kašikom i još toplo slatko pokriti vlažnom salvetom da bi voće upilo sok. Slatko treba da prenoći, pa tek sutradan da se sipa u tegle i zatvori celofanom. 

TEGLE SA PEKMEZOM OD KAJSIJA I ŠLJIVA ZAŠTITIĆE SE OD BUĐI - Ako se stave u mlaku pećnicu i izvade tek onda kad se na površini pekmeza obrazuje čvrsta korica. Sačekati da se tegle potpuno ohlade, a potom ih povezati celofanom. 

NE SMEJU SE HLADITI U ZAMRZIVAČU - Pivo, vino i gazirana pića, jer će eksplodirati. 

SVEŽA ŠTRUDLA LAKŠE ĆE SE ISEĆI - Zagrejanim nožem. 

ROLAT ĆEMO LAKŠE OBLIKOVATI - Ako ga još mlakog obmotamo oko tanke oklagije i zavijemo u salvet. Tek kada se ohladi možemo ga puniti raznim kremovima po želji. Rolat može ostati svež i nekoliko dana ako ga uvaljamo u šećer, pa zamotamo u papir. 

PEČENJE ĆE IMATI RUMENIJU KORICU - Ako meso pre pečenja . još nekoliko puta tokom pečenja, premažemo crnim vinom. 

AKO JE GOVEĐA SUPA MUTNA - Ulupati jedno belance i staviti ga u vrijuću supu. Supa će se izbistriti. 

ŠIPKA VANILE SE NEĆE OSUŠITI - Ako se drži zatvorena u kutiji sa prah šećerom. 

AKO JE I POSLE DUGOG KUVANJA GOVEDINA U SUPI OSTALA TVRDA - Izvaditi meso iz vrijuće supe i staviti ga dva minuta u hladnu vodu, a potom vratiti ponovo u supu i kuvati još desetak minuta. 

KUVANI PIRINAČ NEĆE BITI GNJECAV - Ako ga kuvanog odvojimo od izvora toplote i ostavimo nekoliko minuta poklopljenog, a potom procedimo. 

UMESTO S MLEKOM PALAČINKE SE MOGU ZAMESITI - I s kiselom vodom. 

PRŽENI KROMPIR ĆE BITI RAVNOMERNO SLAN - Ako se posoli u toku prženja. 

HREN MOŽE DUŽE DA SE ODRŽI - Kad mu se posle struganja doda ulje i so, pa se dobro promeša i stavi u teglicu. Na kraju se dolije još ulja koje će ga štititi od kvara i stavi na hladno mesto. Pri trošenju hrenu uvek doliti po malo ulja da bude pokriven po površini. 

ČAJ ĆE IMATI BOLJI MIRIS - Ako se u posudi u kojoj stoji stavi komadić vanile. 

KAKO ISPEĆI GOVEDE PEČENJE ? - Meso mora biti kvalitetno i mora da odstoji sat-dva na sobnoj temperaturi pre pečenja. Ako je meso u frižideru, treba ga izvaditi bar dva sata ranije. Ne soliti govedinu pre nego što se stavi u pećnicu. So obrazuje pokoricu koja sprečava da meso pri pečenju poprimi jednoliku boju. Meso istrljati buterom ili svežom masnoćom od pečenja, a zatim lako posuti mešavinom suve slačice, sveže mlevenog bibera i malo prepečenog brašna i ostaviti da meso apsorbuje ove mirise na sobnoj temperaturi. Tanjir za posluženje treba podgrejati, a naročito zdelice za sos. Već isečeni komadi pečenja ne smeju da se stave u pećnicu da se zagreju jer će se osušiti i posiviti. 

KROFNE ĆE BITI VAZDUŠASTE I MANJE ĆE UPITI ULJA - Ako se prilikom prženja u pripremljeno testo na kraju umeša 1-2 kašike sirćeta. 

KUVANI KROMPIR OD KOGA SE PRAVI PIRE ILI VALJUŠKE - Treba propasirati odmah, dok je još vruć, jer će samo tako smesa biti glatka i bez ikakvih grudvica.. 

TEGLE NEĆE PUĆI DOK SE U NJIH SIPA VRELA ZIMNICA - Ako se prethodno zagreju ili poređaju na vlažnu krpu ispranu hladnom vodom. 

PIRINAČ ILI TESTO PRILIKOM KUVANJA NEĆE DA PRIONE ZA DNO POSUDE - Ako se, kad voda proključa, pre nego sto se u nju stavi pirinač ili testo, doda komadić maslaca veličine lešnika ili kafena kašičica ulja.

PEČENO PILE BIĆE UKUSNIJE - Pre pripremanja dobro ga posoliti, pobiberiti, poprskati sokom od jednog limuna i ostaviti da stoji pre pečenja nekoliko časova. 

ZAČINI ZA SALATU STAVLJAJU SE OVIM REDOM - Najpre so, zatim sirće i na kraju ulje. 

SNEG OD BELANACA ĆE SE BRŽE I LAKŠE MUTITI - Ako se pre mućenja doda nekoliko kapi limuna. 

PASULJ ĆE SE BRŽE SKUVATI - ako se u vodu doda soda bikarbona. 

PRILIKOM KUVANJA MLEKO SE NEĆE POKVARITI - Ako se doda na vrh noža sode bikarbone. 

POVRĆE ĆE SE NAJBOLJE OPRATI U VODU - Ako se u vodu stavi kašičica sode bikarbone. 

NE LJUŠTITI KROMPIR I ŠARGAREPU PRE KUVANJA - Jer su vitamini i minerali najviše koncentrisani odmah ispod ljuske. 

VODU U KOJOJ SE KUVAO OLJUŠTEN KROMPIR ISKORISTITI - Za pripremanje supa i čorbi, jer sadrže vitamine i hranljive materije. 

TESTO ZA PALAČINKE BIĆE DALEKO BOLJE - Ako se prvo izmute mleko i brašno, a zatim dodaju jaja. 

PEČURKE PRŽITI - U malo masnoce jer ce tako zadržati svoj karakterističan miris. 

MESO OD STARIJE KOKOŠKE BRZE ĆE SE KUVATI I BIĆE UKUSNIJE - Ako se pre početka kuvanja sipa kašika rakije. 

MAJONEZ JE MNOGO UKUSNIJE - Ako se začini belim vinom. 

SUPA I KUVANO MESO BIĆE UKUSNIJE - Ako se uz ostale začine u goveđu supu stavi i komadić dobro oprane kore od pomorandže. 

SUPA OD KOSTIJU BIĆE UKUSNIJA - Ako se kosti pre kuvanja ostave najmanje 1 sat potopljene u malo posoljenu vodu. 

SPARUŠENA SALATA Ć£ POSTATI SVEŽA - Ako je /posto se dobro opere/ potopimo u hladnu vodu, zatim ocedimo i ostavimo neko vreme poklopljenu. 

SUVO POVRĆE (sočivo, pasulj, suvi grašak i sl.) BRŽE ĆE SE SKUVATI - Ako ga prelijemo vrelom vodom, ostavimo da tako prenoći. 

KROMPIR SALATA JE MNOGO UKUSNIJA - Ako joj, pored soli, bibera i ulja, umesto sirćeta, dodamo belog vina. Salatu začiniti dok je krompir još topao. 

GOVEĐA SUPA BIĆE BISTRIJA - Ako joj dok se kuva dodamo ljusku od jajeta. 

AKO JE ŠUNKA ILI SUVO MESO PRESLANO - Prvu vodu u kojoj su se barili treba ocediti i zameniti svežom, vrelom vodom. Po potrebi postupak ponoviti nekoliko puta. 

MIRIS LUKA SA RUKU OTKLONIĆE SE - Ako se vlažne ruke odmah istrljaju solju, a posle se operu u toploj vodi sapunom. 

OČI NEĆE SUZITI PRI SEČENJU LUKA - Ako se spusti glavica na nekoliko trenutaka najpre u vrelu vodu a zatim u hladnu. 

MIRIS LUKA KOJI SE PRIPREMA ZA SALATU NEĆE BITI SUVIŠE JAK - Ako se isečeni luk posoli i izgnječi, a zatim ispere u hladnoj vodi i ostavi da se ocedi. 

PRI SPRAVLJANJU PIREA OD KROMPIRA - Treba staviti sasvim malo vode na krompire kada se oni kuvaju, tako da veći deo te vode ispari pri kuvanju, a ostatak da se upotrebi pri mešanju pirea. Mleko dodati po potrebi. 

MESO PRE PRŽENJA - Rastanjiti i izlupati tučkom, ali ne prejako. 

PEČENO PILE - Preliti još dok je toplo belim vinom - kožica će ostati sočna i ukusna. 

SUPA JE UKUSNIJA - Ako se kuva lagano a zelen doda kada se odstrani pena sa površine. U supu dodati čašu hladne vode. 

AKO SE SUPA OSTAVLJA ZA SLEDEĆI DAN - Iz supe izvaditi crni i beli luk /koji su odlični začini za supu/, jer doprinose razvijanju bakterija, naročito ako je toplo vreme. 

FAŠIRANA ŠNICLA ĆE IMATI ODLIČAN UKUS - Ako se umesto nakvašenog bajatog hleba u mleveno meso umeša kuvani krompir. Prethodno krompir grubo izgnječiti viljuškom. 

ISECKANI LIK PRI DINSTANJU BRŽE ĆE OMEKŠATI I RAVNOMERNO PORUMENETI - Ako se u toku dinstanja pospe malom količinom šećera. 

RIBA SE PRILIKOM KUVANJA NEĆE RASPASTI - Ako je spustimo u mlaku vodu i kuvamo na slaboj vatri. 

ŽELATIN ZA KOLAČE - Treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi pa tek onda, dobro oceđen, staviti na vatru da se otopi pazeći da ne provri. 

PIVO - ZAMENA ZA KVASAC - Pivo može odlično da zameni kvasac. Izmešati malo piva sa odgovarajućom količinom brašna, staviti na toplo mesto i čekati da se nadigne. 

PRIBOR ZA JELO BIĆE BLISTAV - Ako ga stavimo da vri u vodi u kojoj se kuvao krompir. 

PERŠUN (začin koji sadrži najviše vitamina)- Nikada ne kuvati zajedno sa namirnicama. Tek kada je jelo gotovo posuti ga sitno iseckanim peršunovim listom. 

TVRDO KUVANO JAJE LAKŠE ĆE SE OLJUŠTITI - Ako u vodu u kojoj se kuva dodamo jednu kašiku sirćeta. 

PRŽENI KROMPIR NEĆE OMEKŠATI - Držati ga u plastičnoj kesi u prostoru za led. 

SIR ĆE SE LAKŠE RENDATI - Ako se pre stavi četvrt sata u friz. 

ZAMRZNUTO LISNATO TESTO - Ne valja premesiti niti ponovo zamrzavati. 

TVRDI SIREVI NEĆE SE OSUŠITI - Ako se zaviju u čist salvet umočen u slanu vodu ili razblaženo sirće, pa oceđen. Zatim ga staviti u plastičnu kutiju koja se dobro zatvori, a pored njega dve kocke šećera. Kutija se stavi u frižider. Ove dve kocke šećera treba menjati svaki dan. 

JELA KOJA SE OTKLOPLJENA PEKU U PEĆNICI NEĆE BITI PO POVRŠINI TVRDA I SUVA /meso, musaka, đuveč/ - Ako se u pećnicu stavi i neki manji sud sa vodom. 

AKO RIBU ODMRZAVAMO U MLEKU - Izgubiće ukus zamrznute ribe i povratiće svu svežinu. 

RIBA ĆE SE LAKO OČISTITI OD KRLJUŠTI - Ako se prvo istrlja vinskim sirćetom. 

RUKE ĆE SE OSLOBODITI MIRISA RIBE - Ako se protrljaju slanom vodom ili vodom kojoj se doda malo sirćeta. 

ŠNICLE SE NEĆE LEPITI JEDNA UZ DRUGU - Ako se zaviju u rolne pre nego što se stave u frižider. 

AKO HOĆEMO DA OMEKŠAM0 KOMAD MESA - Premazaćemo ga sa svake strane mešavinom sirćeta i maslinovog ulja i ostaviti da stoji dva sata. 

ŠARGAREPA ĆE SAČUVATI SVEŽINU - Ako joj se odmah odseče drska koja apsorbuje vodu, suši je i omekšava. 

LUK PRE SECKANJA (biće manje suza) - Ostaviti nekoliko trenutaka u frižideru. 

SIR ĆE SAČUVATI SVEŽINU - Ako se uvije u krpu natopljenu vinskim sirćetom. 

SIR SE LAKO I JEDNAKO SEČE - Ako se malo zagreje oštrica noža. 

PILE PEČENO NA ROŠTILJU BIĆE UKUSNIJE - Ako se prethodno kratko vreme drži nad plamenom gasnog štednjaka. Može se umesto toga oprljiti i zapaljenim novinama. 

KAD PRAVIMO SLADOLED - Neće se na njegovoj površini stvoriti iglice leda, ako u smesu koju smrzavamo stavimo nekoliko kapi limuna. 

SVEŽA RIBA MOŽE SE BEZBEDNO SAČUVATI U FRIŽIDERU 24 ČASA - Ako se pre toga malo opere, pospe krupnom solju i uvije u kuhinjsku krpu umočenu u razblaženo sirće, pa sve uvije u suvu krpu i stavi u frižider. Pre upotrebe, mora se pažljivo oprati i osušiti suvom krpom. 

AKO SE SLUČAJNO USPE VIŠE SIRĆETA U PRELIV ZA SALATU - Staviti komad sredine hleba i malo sačekati da on upije višak sirćeta. 

AKO SE PRŽI MESO, PREZLA. ILI SLIČNO NA BUTERU? - Dodati mu malo ulja pa neće pregoreti. 

SUNĐERASTE KRPE I SUNĐERE ZA PRANJE POSUĐA - Treba: povremeno prokuvati u vodi u kojoj se doda deterdžent. 

KROMPIR ZA KNEDLE ILI PIRE NEĆE IMATI GRUDVICE - Još vruć propasira kroz mašinu za mlevenje mesa ili kroz presu za krompir. 

AKO SU STAKLENE BOCE ZAPRLJANE IZNUTRA - Staviti 1/4 l vinskog sirćeta u bocu i dodati smrvljene ljuske od jajeta i tu smesu ostaviti najmanje 5 sati u boci, promućkati s vremena na vreme, a nakon toga isprati. 

DA BI SE SA GLINENIH TANJIRA, ZDJELA I POSUDA UKLONIO NEUGODAN MIRIS JELA -Glineno suđe staviti u posudu s vodom, u koju se stavi i nekoliko kora krompira. Kuvati na laganoj vatri. Taj postupak ponavljati svakih nekoliko meseci. 

PRE PODGREVANJA PIRINČA - Pre stavljanja na vatru, sipati nekoliko kapi mleka. 

AKO SE MESO USTAJALO - Treba ga pre upotrebe potopiti u čaj od kamilice i ostaviti da stoji 10 minuta, a potom ga isprati hladnom vodom. Ako neprijatan miris nije nestao postupak sa čajem ponoviti više puta. 

JELA KUVANA U ALUMINIJSKOM POSUĐU - Posle kuvanja se moraju preručiti u druge posude. 

PRI PRIPREMANJU KNEDLI, ILI NEKOG DRUGOG SMRZNUTOG TESTA - U vodu za kuvanje dodati malo ulja, pa se neće lepiti jedna za drugu. 

SMRZNUTE RIBE PRE UPOTREBE - Nikako se ne smeju potpuno odmrznuti, jer stajanjem na vazduhu gube od svog kvaliteta, a nisu pogodne ni za pripremanje. Zato ih treba odmrznuti tek toliko, da, ako su prilepljene jedna za drugu, mogu da se odvoje. 

PRI SERVIRANJU SLADOLEDA U ČAŠAMA - Za promenu može se preliti nekom alkoholnim pićem ili kašastim voćnim sokom, što će bu dati neobičan, ali prijatan ukus. 

PRI ČIŠĆENJU PEĆNICE - Koristiti sodu bikarbonu, koja omogućava da se lakše otklone naslage masnoće.

TEMPERATURA U ZAMRZIVAČU - Kupiti termometar i pričvrstiti ga na gornju ivicu korpe, kako bi se kontrolisala temperatura pri svakom otvaranju zamrzivača. Neophodno je da temperatura bude najmanje -18°C /minus 18°C/. Temperature ispod -18 °C nisu pogodne za čuvanje zamrznutih namirnica. Temperatura zamrzivača se reguliše pomoću dugmeta termostata. Nezamrznute namirnice ne treba stavljati na zamrznute. 

AKO U HLADNJAKU IMA ASPIRATOR KOJI UPIJA MIRISE - Pri čišćenju hladnjaka staviti ga na mlaku ringlu električnog štednjaka nekoliko minuta, kako bi iz njega iščezli mirisi, koje je upio. 

MIRIS BELOG ILI CRNOG LUKA SA RUKU IŠČEZNUĆE - Ako se ruke istrljaju talogom od crne kafe. 

SUVE ŠLJIVE BIĆE MNOGO UKUSNIJE - Ako se potope /umesto u vodu/ u jaki i dobro zašećereni čaj. 

TESTO SE PRILIKOM KUVANJA NEĆE SLEPITI - Ako u vodu, pre nego što ova proključa, dodamo kašiku ulja. 

PEČURKE PRE ZAMRZAVANJA BLANŠIRATI /malo obariti/ - Jer ako se zamrznu sirove, mogu posle izvesnog vremena postati gorke i neupotrebljive. 

PEČENJE ISEĆI - Tek kada se meso dobro prohladi. Ako se seče vrelo, pečenje naglo ispusti sok, osuši se i nije više ukusno. 

TIGANJ U KOME SE PRŽILA RIBA - Obrisati novinskim papirom i oprati sirćetom - tada će neugodan miris brzo nestati. 

KARFIOL ĆE OSTATI BEO I POSLE KUVANJA - Ako se stavi u lonac, tako da sav ogrezne u vodi. 

AKO JE DNO SUDA "ZAGORELO" - Staviti u njega šaku soli i vodu i staviti na štednjak da ključa neko vreme, a zatim oprati. 

ZA VREME KUVANJA DŽEM NEĆE PRSKATI PO ŠTEDNJAKU - Ako se prethodno ušpinuje šećer, pa tek onda stavi voće. 

VEĆE KOLIČINE BRAŠNA SAČUVAĆE SE OD INSEKATA I VLAGE - U džak sa brašnom stavimo nekoliko komadića ćumura sa roštilja, koji se stavi u posebnu plastičnu kesicu. 

POSUDE KOJE IMAJU OSETLJIVE RUČKE NA TOPLOTU /npr. bakelitne/ - pre stavljanja u pećnicu omotati ih aluminijskom folijom. 

OCAT OD UKISELJENOG POVRĆA MOŽE POSLUŽITI - Za pranje aluminijskog posuđa. 

NEĆE SE ŠIRITI NEPRIJATAN MIRIS OD PRŽENJA RIBE I BIĆE UKUSNIJA - Ako se u ulje u kome se prži stavi listić peršuna. 

EMAJL NA ŠPORETU… - Nikada ne čistiti deterdžentom ili vimom, već sapunicom. 

ZA ČIŠĆENJE RUKU - Može da posluži isceđeni limun. 

ZA PRANJE BOCA I ISKUVAVANJE POSUĐA - Koristi se voda od barenog neoljuštenih krompira, kao i njegove ljuske. 

TORTE I DRUGI FILOVANI KOLAČI LAKŠE I BRŽE ĆE SE SEĆI - Ako se drže u frižideru i dobro se stegnu, a zatim, pre svakog reza, nož zamočite u ključalu vodu. 

AKO OD BELANCA NE MOŽE DA SE ULUPA ČVRST SNEG - Dodati lm malo soli. Ako i to ne pomaže sipati malo šećera u prahu i nekoliko kapi limunovog soka. 

DA KRISTALNE ČAŠE DOBIJU SJAJ - Obrisati ih krpom nakvašenom u sirće, a potom ih isprati mlakom vodom. 

PITE OD VOĆA - Pripremati s uljem, jer se ulje ne steže kao mast. 

LUK ĆE IMATI BOLJI UKUS - Ako se pre prženja malo prokuva u vreloj vodi. 

MAŠINA ZA MLEVENJE MESA LAKŠE SE OČISTI - Ako se posle upotrebe samelje kora hleba. 

TESTO ZA PALAČINKE BIĆE UKUSNIJE - Ako se prvo pomeša mleko i brašno, a posle doda jaje. 

SVE O MESU - Meso odmah odvojiti od koske. Duboko zamrznuto meso odmrzavati u hladnoj vodi. Da bi dobilo, rumenu boju kod pohovanja, u mrvice /prezle/ treba staviti malo istruganog sira, najbolje parmezana. Meso iz supe ili čorbe treba preliti toplom vodom, da se njegova belančevina ne bi zgrušala i izgubila hranljivost. A pečeno meso treba servirati u zagrejanom tanjiru, jer tako bolje sačuva ukus. 

PIRINAČ KOJI SE PRILIKOM KUVANJA SUVIŠNE ZGUSNUO - Skinuti sa štednjaka, dodati mu nekoliko kapi limunovog soka, sve dobro promešati i nastaviti sa kuvanje, ali na slabijoj vatri. 

ZELENO POVRĆE KUVATI - Kuvati samo u emajliranom posuđu, jer u aluminijskom potamni i promeni ukus. 

TRAGOVI ČAJA NESTAĆE IZ ČAJNIKA - Ako vrelu vodu u kojoj se kuvao krompir sipamo u čajnik i ostavimo preko noći. 

SUVIŠNA MASNOĆA IZ SUPE ODSTRANIĆE SE - Ako u supu stavimo nekoliko kockica leda, koje brzo izvaditi da se ne bi led otopio. 

JAJA NISU SVEŽA - Ako nakon potapanja u hladnoj vodi isplivaju na njenu površinu. Drugo, ako se dobro protrese u ruci i prinese uhu, pa ako se mućkanje u njemu izrazito čuje, onda nije sveže. 

ŠAKE TAMNE OD ČIŠĆENJA RAZNOG POVRĆA - Limunom a mogu se trljati i talogom crne kafe. 

DA SE POVRŠINA ŠTEDNJAKA NE IZMASTI - UPRLJA - Čitavu površinu štednjaka pokriti aluminijskom folijom, koja se iseče oko ringli, ali tako da poklopi njihove ivice. 

MASNOĆA SA PLINSKOG ŠTEDNJAKA SKINUĆE SE - Sunđerom na koji se sipa malo alkoholnog sirćeta, a potom ispere vlažnom sunđerastom krpom. 

POSUĐE KOJE NIJE MNOGO MASNO - Može se oprati samo u toploj vodi kojoj se doda kašika soli. 

MARGARIN IZVAĐEN IZ FRIŽIDERA LAKŠE ĆE SE UMUTITI - Ako se izdrobi kašikom i stavi u posudu prethodno ispranu vrelom vodom. Ne zagrevati ga na štednjaku, jer na visokoj temperaturi menja ukus. 

BIKARBONA SODA - Ubija sve vitamine i jelu, pa je velika zabluda da ona „omekšava" vodu, ili ubrzava kuvanje variva. 

MLEVENO MESO - Ne sme nikada da stoji u zamrzivaču, pa ga treba upotrebiti odmah posle mlevenja ili kupovine. 

SPANAĆ JE NAJPREPOROČLJIVIJE - Jesti kao salatu. Dakle, obariti mlade i nežne listiće, odstraniti peteljke, oprati pod mlazom vode i staviti u sirće pomešano sa uljem ili, jednostavno preliti jogurtom. Ako se priprema na klasičan način spanać barenjem gubi veoma mnogo hranljivih sastojaka. Zbog toga se preporučuje barenje na pari i neposredno korišćenje. 

ŠNICLE KOJE SE POHUJU PRE NEGO SE SPUSTE NA ZAGREJANO ULJE - Uvek lagano otresti, jer će mrvice koje su otpale sa mesa brzo izgoreti i dobiti gorak ukus. 

POSLE DODAVANJA VINA - Jelo se vise ne sme kuvati već se samo može zagrejati na laganoj vatri. 

ČAJ ĆE DOBITI NOVU I PRIJATNU AROMU - Ako se zasladi kockom šećera na koju se nakapa malo ruma, limunovog soka ili soka od narandže - prema ukusu. 

TESTO ZA TORTU JE PEČENO - Kada počne da se odvaja od zidova posude u kojoj se peče. Tada isključiti pećnicu, a kolač ostaviti još nekoliko minuta u posudi da se postepeno ohladi. 

DA IZ MESA PRI PRŽENJU NE BI ISTEKLI HRANLJIVI SOKOVI - Treba ga naglo propržiti i obrnuti da bi se stegle belančevine, zatvorile pore kako sok ne bi istekao. 

POSUĐE OD PLASTIKE SVETLIH BOJA ČISTI SE - Sa sunđerom i blagim rastvorom sode bikarbone /na litar vode 1 gram sode bikarbone/. Potom posude isprati čistim sunđerom nakvašenim u vodi s dodatkom sirćeta /na pola litra vode kašika sirćeta/ i osušiti čistom krpom. Ako su na posuđu neke upornije mrlje, onda uzeti varakinu - na šolju vode kašiku varakine. Ovako se čisti i četka za posude od bele plastike. Inače, deterdžent izbegavati, jer nagriza plastiku i stvara mrlje koje se kasnije ne mogu odstraniti. 

ZA PRANJE I ODSTRANJIVANJE NEPRIJATNOG MIRISA IZ FRIŽIDERA - Dovoljno je da se vodi za ispiranje doda kašičica sode bikarbone. 

PRIBOR ZA JELO, KOJI IMA KOŠTANE DRŠKE ILI DRŠKE OD PLASTIČNE MASE - Treba: prati u mlakoj vodi, jer se u veoma toploj mogu olabaviti drške. 

PLOČE OD ŠTEDNJAKA - Mogu se čistiti komadima isceđenog limuna. 

STAKLENI BOKALI I ČAŠE BIĆE SJAJNI - Ako se operu sa malo vode kojoj se doda talog kafe i malo sirćeta. Posle pranja posude isprati vodom i ostaviti da se osuše. 

AKO IZ SUDOPERE SPORIJE OTIČE VODA - Povremeno sipati vrelu vodu (ne iz bojlera) dodajući joj malo deterdženta. 

AKO SE NOŽEVI PERU U JAKO VRELOJ VODI - Oštrice će jako brzo otupeti. 

MIRIS KUPUSA ILI KARFIOLA - Neće se osećati ako se u vodi u kojoj se kuva doda malo limunovog soka. 

ULJE ZA POMFRIT - Može se koristiti više puta ako se u posudi sa uljem stavi ljuska od jajeta. 

DA SE VIRŠLE NE RASCEPE - Pri kuvanju staviti ih u hladnu vodu, s kojom se one zajedno i postepeno zagrevaju. 

MAŠINA ZA MESO BOLJE ĆE MLETI - Ako se meso /tvrdo/ povremeno podmazuje jestivim uljem direktnim dolivanjem u mašinu. Na 1 kg mesa potroši se 2-3 kašike ulja. 

DA SE SVINJSKO MESO PRE PEČENJA NE STISNE - Treba ga pre stavljanja u pećnicu držati 5 minuta potopljenog u kipućoj vodi. 

UVELO POVRĆE ĆE SE POVRATITI - Ako se stavi u hladnu vodu sa dodatkom od limuna. 

AKO RUKE MIRIŠU NA BELI ILI CRNI LUK - Protrljati ih talogom od crne kafe. 

PRILIKOM KUVANJA POVRĆA - Povrće koje raste u zemlji /krompir, na primer/ staviti u hladnu vodu pre kuvanja, a ono koje raste iznad zemlje stavlja se u vrelu. 

KOLIKO GREJATI RERNU? - 10 minuta za blago zagrejavanje; 20 minuta za srednju toplotu a 25 minuta ako treba da 3© jako zagrejana. 

AKO JE JELO SUVIŠE POSOLJENO - Staviti jedan oljušten krompir, koji će upiti višak soli. 

JAJE ĆE SE BRŽE I LAKŠE UMUTITI - Ako se prvo umuti samo belance, a zatim i žumance. 

MEKO BRAŠNO KORISTITI ZA - Zaprške, hleb, pite i kolače. 

OŠTRO BRAŠNO KORISTITI ZA - Rezance, gibanice i kisela testa. 

KUVANI KROMPIR - Ne sme dugo da stoji, čak ni u frižideru, jer postaje otrovan, pošto se u njemu razvijaju štetne klice. Ono što preostane posle jela, bolje Je baciti. 

OČIŠĆEN I ISEČEN CRNI LUK NE SME DUGO DA STOJI - Jer na vazduhu gubi hranljiva svojstva, postaje težak za varenje i štetan za želudac. 

Možda će vas interesovati i ovo: