Ovako to prave Mađari: 3 trika za najbolji paprikaš

Ovako to prave Mađari: 3 trika za najbolji paprikaš

Mađari su ponosni na svoj tradicionalnipileći paprikaš, a svako ko proba ovo jelo smaže ga za tren oka.

Iako se recepti mogu razlikovati od kuhinje do kuhinje, od namirnica koje čine ovo jelo nalaze se: piletina (najbolje domaća), luk, beli luk, voda ili bujon, dovoljno kvalitetne mlevene paprike, a ponekad se dodaje i sveža paprika – kao i paradajz, te masnija kisela pavlaka.

Kako kažu Mađari, za dobar paprikaš ključne su tri stvari: kvalitet i kvantitet mlevene paprike, kao i domaća svinjska mast.

Sastojci za pileći paprikaš:

2 kašike masti
1,3 kg piletine
2 crna luka
2 čena belog luka
2 paradajza
1 paprika (prema želji)
3-4 kašike kvalitetne slatke mlevene paprike
2 šolje bujona ili vode
so
biber
2-3 kašike brašna
3/4 šolje pavlake

Priprema:

Zagrejte mast u loncu, pa dodajte piletinu i kad se lepo zapeče, prebacite je na tanjir.

U lonac dodajte seckani luk, pa pržite dok ne postane staklast.

Ubacite i seckani beli luk i po želji seckanu papriku i paradajz.

Nakon 5 minuta lonac sklonite s vatre pa dodajte mlevenu papriku, so i biber.

Vratite piletinu u lonac i ulijte vodu ili bujon, tako da prekrije meso.

Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuvajte oko jedan sat.

U kiselu pavlaku dodajte brašno pa dobro promešajte.

Ulijte malo sosa, promešajte, pa ulijte u sos.

Mešajte nekoliko minuta dok se paprikaš ne zgusne.

Začinite prema ukusu pa poslužite s testeninom.

 

Izvor: Stil/Punkufer.Dnevnik.hr

Možda će vas interesovati i ovo: