Ajmokac sos - Najjednostavniji recept za ovaj univerzalni, starinski sos

Ajmokac sos - Najjednostavniji recept za ovaj univerzalni, starinski sos

Ajmokac je starinsko jelo, zapravo sos ili preliv, koji je pre bio neizostavan na trpezi.

Kao i sva stara jela, priprema se jednostavno i brzo… Kuva se obično od supe koja preostane od ručka, mada se može napraviti i običnom vodom, bez da izgubi na kavlitetu.

Potrebno:

2 čena belog luka,

pileći bujon,

ulje,

3 kašike brašna,

malo belog vina,

mirođija

Priprema:

Na vrelom ulju propržiti 2 čena belog luka, zatim doliti malo pilećeg bujona (ukoliko nemate bujona, slobodno napravite ovaj sos i sa vodom), smanjiti vatru, dodati 3 kašike brašna i malo belog vina uz stalno mešanje.

Kuvati oko 5 minuta. Na kraju dodati sitno seckanu svežu mirođiju.

Ovakav preliv je idealan za rečnu ribu kao što su smuđ i štuka, ali i za piletinnu, kao i za prelivanje pečenog krompira iz rerne.

Možda će vas interesovati i ovo: