Mimoza salata

Mimoza salata - originalan recept

Mimoza salata, je verovatno posle ruske, najomiljenija salata. Sprema se za razna slavlja, a kao i ruska ima nekoliko verzija. Ovo je osnovni recept, koji mnoge domaćice modifikuju prema ukusu ukućana i gostiju.

Potrebno:

4 krompira
6 tvrdo kuvanih jaja
200 g stišnjene šunke ili šunkarice
300 g tvrdog sira (kačkavalj,trapist…)
1 pavlaka
100g majoneza
so, biber

Priprema:

Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga. Jaja kuvati duže od 5 minuta, tako da žumance ne bude rovito. Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Preliv začiniti po ukusu.
Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju u kojoj će biti posluženi.

Dno činije se premaže slojem preliva od majoneza i pavlake.

Prvo se stavlja rendani krompir, a preko njega preliv. Izrendati (ili sitno iseckati) šunkaricu i premazati prelivom u tankom sloju. Izrendati kuvano jaje, a zatim preliv. Preko jaja se renda sir.

Ponovo slagati sastojke istim redosledom dok se ne utroše. Na kraju narendati malo više sira i ukrasiti rendanim žumancima, kako bi salata opravdala svoj naziv.

Izvor: danas.rs

Možda će vas interesovati i ovo: