Svadbarski kupus

Svadbarski kupus

Svadbarski kupus se služi posle predjela i supe ili čorbe, a pre pečenja ili roštilja. Ma koliko predjelo bilo izdašno, a supa domaća žuta i koliko god iščekivali mlado jagnjeće, jareće ili praseće pečenje, ne biste smeli da propustite ili preskočite svadbarski kupus.

Sastojci

1,5kg kiselog kupusa
250g suvog mesa
250g svežeg svinjskog mesa
400g junetine
500g jagnjetine
200g dimljene slanine
2 glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
3 kašike masti
3-4 lovorova lista
biber u zrnu po potrebi
2 kašičice aleve paprike
so i mešavina začina po ukusu

Priprema

Kiseli kupus iseći na veće kocke. Sve vrste mesa i slaninu iseckati na komade, ne previše sitne.

Glinenu posudu u kojoj ćete sprematu kupus podmazati mašću.

U posudu prvo poređati komade slanine, pa onda malo kupusa, mesa, kupusa (između stavljati po malo lovora i bibera u zrnu) i tako naizmenično ređati kupus i meso dok se ne utroši sav materijal.

U tiganju propržiti sitno seckani crni i beli luk. Dodati alevu papriku i mešavinu začina po ukusu.

Proprženi luk sipati preko kupusa i mesa u posudi i naliti sa dve čaše vode. Lagano prodrmusati posudu da prođe svuda, pa poklopljeno (ne otvarati nikako) kuvati.

Kupus krčkati u rerni na maloj temperaturi (do 100C) 10 sati, najbolje preko noći.

Možda će vas interesovati i ovo: