LUMACONI SA BLITVOM, RIKOTOM, MENTOM I LIMUNOM

LUMACONI SA BLITVOM, RIKOTOM, MENTOM I LIMUNOM

Da li i vama naiđu dani kada ne vidite poentu ni jednog jedinog trenutka provedenog na ovoj planeti? I meni. Tada bih najradije kod mame i tate, u svojoj staroj sobi, pokrivena žutim ćebetom provodila dane ne radeći ništa. Svi se zajedno borimo sa istim problemom. Toliko nas oseća isto – i oni koji su u potpunom blagostanju i finansijski i emotivno, kao i oni koji nisu ispunjeni ni na jednom od tih planova.

Shvatila sam da će nam uvek faliti nešto. Oni koji nemaju auto a toliko dugo žude za njim, prestaće da ga gledaju istim očima onog trenutka kada ga se zasite. Tada im više neće biti dovoljno što imaju auto, nego će želeti bolji auto. Svaka želja će izgubiti na značaju onda kada je zadovoljimo.

Uvek želimo više i uvek ćemo želeti više. Da li je to loša stvar? Da li smo kolektivno nezadovoljni i ne želimo da se pomaknemo van tog lošeg osećanja? Ja mislim da je to dobra stvar. Mislim da samo nismo svesni da to nije pravo nezadovoljstvo već neosvešćena želja za napretkom. Nismo svesni da ta bol koju osećamo, na kraju uvek donese dobro. Mislim da ti povremeni šamari koji nas išibaju po licu u nama bude dobre stvari, pokreću točak napred i želju da nam bude bolje učine jačom. I ne, ne pričam o tome da svi po difoltu želimo da se obogatimo preko noći i živimo kao kraljevi. Govorim o tome da sebi postavljamo male ciljeve i zadovoljavamo male potrebe. One potrebe koje će nas svaki sledeći put kada nas život izudara po leđima učiniti boljim ljudima i spremnijim za ono što je sledeće.

Znate šta ja uradim kada više ne mogu ispratim taj grozni osećaj nemoći da u trenutku sebi pomognem? Probudim se sutradan i rešim da krenem dalje. Obučem se lepo (ako sam prethodno uspela da operem i osušim svoju garderobu za takve dane), stavim minđuše, dobro našminkam oči, odradim svoju smenu u Ruzmarinu i dođem kući da napravim sebi najlepši ručak ikada. Danas su to lumaconi punjeni rikota sirom, blitvom i mentom. I bolje nisam jela!

Sastojci za jednu osobu željnu ugađanja samoj sebi:

125 g lumaconi (velike školjke) testenine

2 kašike soli ( za kuvanje testenine)

100g rikota sira

3 lista sveže blitve

1 mali čen belog luka

1/2 malog crvenog luka

20g putera

prstohvat soli

prstohvat bibera

2-3 listića mente

1/4 limuna

malo extra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

U 2l ključale vode koju ste posolili sa 2 kašičice soli skuvajte testeninu. Za ovu vrstu testenine potrebno je malo više vremena nego obično. Konkretno – ja sam svoju kuvala 16 minuta, ali vi ćete pratiti uputstva sa pakovanja testenine koju ste kupili. Odvojeno, u manjoj šerpi propržite na vrlo malo maslinovog ulja sitno sečen crni i beli luk tek toliko da porumeni. Zatim dodajte blitvu koju ste prethodno oprali i isekli na sitno, zajedno sa listićima mente. Pržite uz stalno mešanje dok blitva poptuno ne omekša. Kada je omekšala, posolite i pobiberite pa sklonite sa vatre da se ohladi, s tim što ćete sada dodati komad putera i pustiti ga da se otopi. Kada se ohladi pomešajte sa rikota sirom i ostavite sa strane. Skuvanu testeninu procedite pa zatim svaku školjku napunite sa po kašikom fila od rikota sira i blitve. Ređajte na lep tanjir – od izuzetne je važnosti da tanjir bude lep. Kada ste završili sa punjenjem i ređanjem, zalijte dobrom količinom ekstra devičanskog maslinovog ulja i soka limuna. Odšetajte do svog omiljenog kutka zajedno sa svojim punjenim školjkama, sedite i izmeditirajte uz obrok kakav ste zaslužili.

izvor:milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: